Τετάρτη 20 Μαρτίου 2024

20 Μαρτίου Παγκόσμια Ημέρα Αφήγησης: Μήνυμα του Σ.ΕΠ. ΑΦ. Ι- "Χτίζοντας γέφυρες"


 Το Σωματείο Επαγγελματιών Αφηγητών Ιστορητών συμμετέχει στην Παγκόσμια Ημέρα Αφήγησης, που γιορτάζεται κάθε χρόνο στις 20 Μαρτίου, θέλοντας και μέσα από τούτη την ετήσια εκδήλωση να προβάλλει την αναγκαιότητα και τη λειτουργία της προφορικής αφήγησης ως κοινωνική ανάγκη, δύναμη συνοχής, εργαλείο προβληματισμού αλλά και μέσο εγρήγορσης και δράσης απέναντι στα προβλήματα του ανθρώπου με όχημα την ψυχαγωγία στην πιο επικοινωνιακή της μορφή: το μοίρασμα των ιστοριών.

Με την ευκαιρία τούτη απευθύνει το παρακάτω μήνυμα

«Χτίζοντας Γέφυρες» (“Building Bridges”) το φετινό θέμα της Γιορτής μας. Μια ευχή δημιουργίας μέσα σ’ έναν κόσμο που μάλλον γκρεμίζει, παρά χτίζει. Όμως τα παραμύθια και οι ιστορίες ακόμη γεφυρώνουν τους λαούς όλου του κόσμου, όπως και οι αφηγήσεις τους γεφυρώνουν ανθρώπους άγνωστους μεταξύ τους. Γέφυρες που είναι εκεί από πάντα και για πάντα, και περιμένουν την δική μας απόφαση να τις διασχίσουμε!
«… και εκεί αρχίζει να διαγράφεται ένα γεφύρι από φως και σύννεφα και χρώματα κι από το βουνό ερχόταν το γεφύρι και στην πεδιάδα πήγαινε και σε λίγο ξεκάθαρα φαινόταν ότι το γεφύρι των χρωμάτων των συννέφων και του φωτός δεν οδηγούσε πουθενά ούτε ερχόταν από κάπου παρά μονάχα υπήρχε, κι έτσι κατάλαβαν πως το γεφύρι των χρωμάτων, των συννέφων και του φωτός δεν πάει ούτε έρχεται, παρά χρησιμεύει για να πας και να ‘ρθεις κι έτσι χάρηκαν όλοι όσοι σκέφτονταν και μάθαιναν και κατάλαβαν ότι αυτό ήταν το καλό, να είσαι γεφύρι για να πάνε και να ‘ρχονται οι κόσμοι οι καλοί, οι καινούριοι που γινόμαστε...»


Subcomandante Marcos, «Ιστορίες του Γέρο-Αντόνιο», εκδ. Ροές


Χρόνια πολλά!
Καλές αφηγήσεις!
Καλές διασχίσεις!

Σωματείο Επαγγελματιών Αφήγησης Ιστόρησης (ΣΕΠΑΦΙ)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου