Παρασκευή 8 Μαρτίου 2024

Τα Άσεμνα της Αποκριάς: Λαϊκά παραμύθια και τραγούδια στο ξετύλιγμα του κουβαριού-Εκδήλωση 1η: 10 Μάρτη

Με την έναρξη του Τριωδίου, κάθε χρόνο, ανοίγει κι ένας ημερολογιακός κύκλος που επηρεάζεται από το Πνεύμα της Αποκριάς, με μια ατμόσφαιρα ανεκτικότητας, ελαφράδας και αναδυόμενης ανάγκης για ψυχαγωγία μέσα από μασκαρέματα και κασκαρίκες. Η κίνηση των παραμυθάδων, ενταγμένη  στην συνοδοιπορία με τις ηθοεθιμικές εκδηλώσεις και πρακτικές της περιόδου, και υπηρετώντας την ανάγκη της αφηγηματικής σύμπλευσης με τα κοινωνικά τεκταινόμενα, ακολουθεί παράλληλα και υιοθετεί παραστάσεις προφορικών αφηγήσεων με περιεχόμενο "άσεμνο", "σεξουαλικό", "πιπεράτο", "ξεδιάντροπο", "χυδαίο", "ξετσίπωτο", "πρόστυχο" "ανήθικο" όπου οι πρωταγωνιαστές πέφτουν στα κατώτερα επίπεδα της ηθικής συμπεριφοράς υποτασσόμενοι σε γενετήσιες ορμές και έξεις. Μια από αυτές τις αφηγήσεις που ξεδιπλώνονται τούτες τις μέρες (συνολικά όμορων τριών εκδηλώσεων) έχει τον τίτλο:

«Τα Άσεμνα της Αποκριάς!»

Λαϊκά παραμύθια και τραγούδια της Αποκριάς χωρίς αιδώ!

Κυριακή 10 Μαρτίου 2024

Ώρα: 20.00

Μια βραδιά αφιερωμένη και ενταγμένη μέσα στο ανεκτικό, μα και αναγκαίο για την έκφρασή του, πνεύμα της Αποκριάς, υπόσχονται οι κεραστές  της συνάντησης: ο παραμυθάς Δημήτρης Β. Προύσαλης και ο μουσικός-τραγουδοποιός Φίλιππος Πλακιάς, καθώς ανασύρουν  από το σεντούκι της προφορικής παράδοσης  λαϊκά παραμύθια, που η μέρα ντροπιάζεται να πει, μαζί με τραγούδια πιπεράτα περασμένα από το δοκίμι του χρόνου. 

Μια περιδιάβαση ανάμεσα σε ιστορίες και δημοτικά τραγούδια του λαού, που «μελετά» την ανθρώπινη συμπεριφορά στην πιο κρυφή της έκφραση, η οποία προκαλεί, προβληματίζει, ανασύρει, αναστοχάζεται, τοποθετείται και συμπεραίνει, γύρω από την γονιμική και ζωοποιό ενέργεια μιας δύναμης μοναδικής σε δυνατότητες αλλά και… συνέπειες. Ένα συναπάντημα ανάμεσα στα απόκρυφα του φαντασιακού συλλογικού, που καθρεφτίζει-ξεμπροστιάζοντας-βασικές ανθρώπινες συμπεριφορές και παράλληλα εκθέτει κοινωνικές στάσεις και ατομικές ηθικές.

Ανώνυμα λαϊκά τραγούδια και προφορικές ιστορίες απ’ τα βαθύτερα της ανθρώπινης ψυχής, για την περίοδο του χρόνου, όπου τα ανείπωτα μπορούν να αρθρωθούν και τα «ακατάλληλα» μπορούν να ακουστούνε σαν τραγούδι... Ένα ταξίδι στα ξεδιάντροπα καμώματα του κόσμου που υπονομεύουν τη σκοτεινιά της κοινωνικής ηθικής, εκεί που τα ανήθικα δεν έχουν όριο και παραμύθια ακούγονται σιγανά υπό τη συνοδεία τραγουδιών που όλοι ξέρουν, μα ντρέπονται να πουν...

 Αυστηρά για ενηλίκους με τη σύμφωνη γνώμη οικείων συγγενών και καρδιολόγων ιατρών!

 Χώρος:  Κτίριο 11δ

Διεύθυνση: Ρεθύμνου 11 & Λεωφ. Αλεξάνδρας 

(Σταθμός ΗΣΑΠ Βικτώρια)

Είσοδος οικονομικής ενίσχυσης-Κρατήσεις: 6932756666

Με την υποστήριξη της:



 


 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου