Σάββατο 14 Μαΐου 2022

Θερινό Εργαστήρι Παραμυθιού και Αφήγησης στην Απείρανθο της Νάξου 5-11 Ιουλίου 2022




Σε ένα από τα πιο παραδοσιακά χωριά των Κυκλάδων, την Απείρανθο της Νάξου, θα φιλοξενηθεί το Θερινό Εργαστήρι Παραμυθιού και Αφήγησης στο επταήμερο 5-11 Ιουλίου 2022.

Η Απείρανθος είναι ένα πετρόχτιστο χωριό, σε απόσταση 25 χλμ από τη Χώρα της Νάξου σε υψόμετρο 650 περίπου μέτρων, στα ριζά του όρους Φανάρι. Η παράδοση αναφέρει το σημερινό τηε όνομα να εμφανίζεται λίγα χρόνια πριν την Επανάσταση του 1821, ενώ υποστηρίζεται πως πιθανά οι πρώτοι οικιστές του να προέρχονταν από την περιοχή της Περίνθου στην Κωνσταντινούπολη, που έφυγαν από εκεί για να γλιτώσουν από τις σφαγές των Τούρκων. Άλλοι, βασισμένοι κυρίως σε γλωσσικά στοιχεία υποστηρίζουν την Κρητική καταγωγή-προέλευση των κατοίκων.


Το χωριό είναι ένα ζωντανό κύτταρο πολιτισμού με ενετικούς πύργους, παλιούς ανεμόμυλους, βυζαντινές εκκλησίες, μαρμάρινα καλντερίμια, συνθέτοντας ένα ατμοσφαιρικό σκηνικό πολιτισμού, πλαισιωμένο από πέντε (!) μουσεία που λειτουργούν σήμερα, ενώ αποτελεί γενέτειρα πολλών πολιτικών, επιστημόνων, λογίων και ανθρώπων της τέχνης. Ανάμεσά τους ξεχωρίζει η μορφή της λαογράφου Διαλεχτής Ζευγώλης-Γλέζου που  συγκέντρωσε, μελέτησε και δημοσίευσε πολύτιμο λαογραφικό υλικό από την Απείρανθο.

Φωτογραφία της Ε. Παπαδάκη από τη σελίδα ΑΠΕΙΡΑΝΘΟΣ ΝΑΞΟΥ στο Facebook

Ο Δημήτρης Β. Προύσαλης προσκαλεί τους παλιούς και καινούργιους φίλους των λαϊκών παραμυθιών και της αφήγησής τους, σε ένα επταήμερο αντάμωμα-εργαστήρι παραμυθιακής μαθητείας και αφηγηματικών εφαρμογών στην όμορφη Νάξο. Σε ένα περιβάλλον που ανθεί ο λαϊκός πολιτισμός, θα ταξιδέψουμε μέσα από τα λόγια πολλών ανθρώπων του χτες για να μπολιάσουμε το σήμερα.

 Οι συναντήσεις έχουν δύο μέρη:

Το πρωινό σεμιναριακό και το απογευματινό και βραδινό των δραστηριοτήτων και εφαρμογών.

Α. Στο τετράωρο πρωινό: 

Γνωριμία με το λαϊκό παραμύθι και τα μυστικά του, τον κόσμο της αφήγησης, με βιωματικές ασκήσεις, παιγνίδια και τεχνικές ιστόρησης, προσέγγιση ιστοριών, παραστασιακή συμβουλευτική, σημειώσεις, βιβλιογραφία

Β. Στο απογευματινό-βραδινό: 

Πρακτικές εφαρμογές αφήγησης σε γωνιές της Απειράνθου, γνωριμία με λαϊκούς αφηγητές, τα παραδοσιακά επαγγέλματα και τους φορείς τους, περιπατητικές διαδρομές στο φυσικό περιβάλλον, με στόχο η ζωντανή πάλλουσα ενέργεια να μπολιάσει τη σεμιναριακή εμπειρία ανακαλυπτικά και αποκαλυπτικά για όσους κι όσες θελήσουν να περπατήσουμε αντάμα. 


Ημερομηνίες διεξαγωγής: 
Τρίτη 5 Ιουλίου 2022 (έναρξη 17:00) - Δευτέρα 11 Ιουλίου 2022 (λήξη 14:00) 
Διάρκεια: 28 ώρες (4 ώρες την ημέρα)

Το εργαστήρι αφορά και απευθύνεται σε αρχάριους/ες και σε προχωρημένους/ες εραστές της προφορικής αφήγησης.

Χώρος διεξαγωγής: 

Ο ειδικά διαμορφωμένος για το εργαστήρι χώρος στην περιοχή Αη Κυρκός της Απειράνθου.

                             Φωτογραφία της Ε. Παπαδάκη από τη σελίδα ΑΠΕΙΡΑΝΘΟΣ ΝΑΞΟΥ στο Facebook

Παράλληλες δράσεις στα πλαίσια του εργαστηρίου

 με την επιμέλεια, τη γνώση και το γνοιάξιμο

 του Απειρανθίτη Στέφανου Γανωτή.

Όλες οι δραστηριότητες θα αποτελέσουν αφορμή 

για ανάπτυξη-εμπλοκή του προφορικού λόγου και αφήγησης:

-Βραδιές αφήγησης σε γωνιές της Απειράνθου (σχολείο, πλατεία, γειτονιά, καφενεία, αυλές σπιτιών) από τους εμπλεκόμενους του εργαστηρίου και τον εισηγητή του.

-Επίσκεψη στα πέντε μουσεία του χωριού (αρχαιολογικό, λαογραφικό, φυσικής ιστορίας, γεωλογικό, παιδικού πολιτισμού) (χώροι-αντικείμενα-δραστηριότητες)

Φωτογραφία της Ε. Παπαδάκη από τη σελίδα ΑΠΕΙΡΑΝΘΟΣ ΝΑΞΟΥ στο Facebook

-Πεζοπορίες-από μία ως και 6 ώρες-σε τοποθεσίες ιστορικού και λαογραφικού ενδιαφέροντος του νησιού (Φυσικό περιβάλλον-περιγραφή)

-Εκδρομή σε αρχαιολογικούς χώρους στη Νάξο με πούλμαν (Ιστορική & μυθολογική εμπλοκή-αφηγηματική απόδοση)

-Κολύμπι σε παραλίες και θαλάσσιες σπηλιές της Ανατολικής Νάξου (περιγραφή φυσικού περιβάλλοντος)

-Επίσκεψη σε μάντρα βοσκού και συμμετοχή στις καθημερινές ασχολίες (άρμεγμα, κούρεμα, τυροκομία (αξιοποίηση εμπειρικών δράσεων σε αφήγηση)

-Συμμετοχή σε ψάρεμα με καΐκι στην Ανατολική Νάξο (αξιοποίηση εμπειρικών δράσεων σε αφήγηση)

-Νυχτερινές παρατηρήσεις άστρων

               Φωτογραφία της Ε. Παπαδάκη από τη σελίδα ΑΠΕΙΡΑΝΘΟΣ ΝΑΞΟΥ στο Facebook

ΚΟΣΤΟΣ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ:

Α. Κόστος εργαστηρίου: 

150 ευρώ/ανά συμμετέχοντα-ουσσα (θα δοθεί βεβαίωση συμμετοχής/παρακολούθησης) 

Β. Κόστος Διαμονής:

Δωμάτια: Προτείνονται ενοικιαζόμενα εντός του χωριού που είναι κοντά στον χώρο του εργαστηρίου. Έχει γίνει συμφωνία με τα δωμάτια Αναστασίου στην Απείρανθο. Προσφέρονται 3 τρίκλινα (1 διπλό και 1 μονό κρεβάτι) δωμάτια και 1 δίκλινο (2 μονά κρεβάτια) με κοινή εσωτερική αυλή.

Μπορείτε να τα δείτε πληκτρολογώντας «Δωμάτια Αναστασίου Απείρανθος Νάξου»  στο Google. Το κόστος διαμονής είναι 60 ευρώ/δωμάτιο/ημέρα. τηλ. κρατήσεων: 6986517333 (Δημήτρης)

Airbnb: Εάν κάποιος δεν καλύπτεται από τα προαναφερόμενα τότε μπορεί να αναζητήσει άλλο καταλληλότερο κατάλυμα στον παρακάτω σύνδεσμο:

https://www.airbnb.gr/s/%CE%91%CF%80%CE%B5%CE%AF%CF%81%CE%B1%CE%BD%CE%B8%CE%BF%CF%82-%CE%9D%CE%AC%CE%BE%CE%BF%CF%85--%CE%95%CE%BB%CE%BB%CE%AC%CE%B4%CE%B1/homes?tab_id=home_tab&refinement_paths%5B%5D=%2Fhomes&flexible_trip_dates%5B%5D=july&flexible_trip_dates%5B%5D=june&flexible_trip_lengths%5B%5D=weekend_trip&date_picker_type=calendar&checkin=2021-07-19&checkout=2021-07-25&adults=1&source=structured_search_input_header&search_type=unknown&ne_lat=37.188309193040595&ne_lng=25.779377458046355&sw_lat=36.96735637110655&sw_lng=25.449151008750476&zoom=11&search_by_map=true&place_id=ChIJLSRJAKYGmBQREGS64iy9AAU 

                   Φωτογραφία της Ε. Παπαδάκη από τη σελίδα ΑΠΕΙΡΑΝΘΟΣ ΝΑΞΟΥ στο Facebook

Γ. Κόστος Διατροφής:

Τα ενοικιαζόμενα δωμάτια διαθέτουν ψυγείο, κουζίνα και μαγειρικά σκεύη για όσους επιθυμούν να τρώνε εντός.

ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ:

Δημήτρης Β. Προύσαλης 6945906008

Με την υποστήριξη της 



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου