Τετάρτη 25 Μαΐου 2022

Παραμύθια του χτες στις γειτονιές του σήμερα: Για να σώσουμε το Μεγάλο μας σπίτι: Λαϊκά παραμύθια οικολογικής ευαισθητοποίησης, Πολιτισμός στις Γειτονιές, Παρασκευή 27 Μαΐου 2022


  Την Παρασκευή 27 Μαΐου 2022  στις 18.30 το απόγευμα 
στα πλαίσια του προγράμματος του Δήμου Αθηναίων
 
"ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ ΣΤΙΣ ΓΕΙΤΟΝΙΕΣ 2022" 


στο φιλόξενο χώρο της

 Πολυγλωσσικής Βιβλιοθήκης WE NEED BOOKS,
 Ευβοίας 7 στην Κυψέλη,

 θα πραγματοποιηθεί η δέυτερη από τις δύο αφηγήσεις του προγράμματος
 (Παρασκευές 20 και 27 Μαΐου 2022
που παίρνουν μέρος
 στο άνω αναφερόμενο πρόγραμμα με δράση που έχει τον κεντρικό τίτλο:

Παραμύθια του χτες στις γειτονιές του σήμερα 
με θέμα της δεύτερης Παρασκευής:
 
"Παραμύθια λαϊκά για να σώσουμε το Μεγάλο μας Σπίτι: 
Ιστορίες Οικολογικής ευαισθητοποίησης".

Προφορική Αφήγηση: Δημήτρης Β. Προύσαλης
Μουσική-τραγούδι: Φίλιππος Πλακιάς

Πώς μπορεί να απαντήσει ένας θυμωμένος ποταμός όταν οι άνθρωποι που φροντίζεινχάνουν το μέτρο; 
Τι μήνυμα στέλνει στον κόσμο ένας γέρος τρελός σοφός, όταν φυτεύει δέντρα που δεν πρόκειται να προλάβει τη γεύση των καρπών τους; 
Τι συμβαίνει όταν προσπαθεί ό ένας κι τι όταν συμβάλλουν οι περισσότεροι για να αντιμετωπιστεί μια καταστροφική λειψυδρία; 
Υπάρχει άραγε κάποιος που μπορεί να διαφεντεύει το νερό ενός πηγαδιού;

ΕΙΣΟΔΟΣ ΕΛΕΥΘΕΡΗ

Οι ιστορίες αποτελούν μια επιλογή από τη συλλογή:


Φωτογραφίες από την αφήγηση της Παρασκευής 20 Μαΐου 2022







Πολιτισμός στις Γειτονιές του Δήμου Αθηναίων με πρώτη στάση στην Κυψέλη

Ο Δήμος Αθηναίων μέσω του Athens Culture Net φέρνει τον πολιτισμό στις γειτονιές της Αθήνας, φέρνει τον πολιτισμό στον πολίτη και στον επισκέπτη, διοργανώνοντας και υλοποιώντας πολιτισμικές δράσεις με ελεύθερη είσοδο, στην περιοχή της Κυψέλης

Μια πρωτοβουλία που πραγματοποιείται σε συνεργασία με τα μέλη του και τους συνεργαζόμενους φορείς, στο πλαίσιο του Culture is Athens*, και προβάλλει το πολιτιστικό προϊόν της Αθήνας, με μια σειρά δράσεων που δυναμώνουν τον κοινωνικό ιστό και προσφέρουν μια διαφορετική ματιά για να ξαναδούμε την πόλη με φαντασία, εξωστρέφεια κι αγάπη!

Θα ανακαλύψετε εικαστικά και καλλιτεχνικά στέκια, θα ακούσετε μουσικούς της γειτονιάς στην πιο αγαπημένη πλατεία της, θα δείτε παραστάσεις θεάτρου, χοροθεάτρου και αφήγησης, ενώ μπορείτε να συμμετέχετε και σε εκπαιδευτικά εργαστήρια, ανοιχτές συζητήσεις και σε έναν φωτογραφικό διαγωνισμό. Όρεξη να έχετε και το πρόγραμμα Πολιτισμός στις Γειτονιές του Δήμου Αθηναίων, που ανεβάζει αυλαία από τις 12 Μαΐου με πρώτη στάση στην Κυψέλη, φέρνει 14 δωρεάν δράσεις.  

Στόχο της πρωτοβουλίας αποτελεί να αναδείξει τον δημόσιο χώρο σε πεδίο έκφρασης αλλά και να προσφέρει την ευκαιρία στο κοινό να έρθει σε επαφή με νέους αλλά και καταξιωμένους δημιουργούς. Οι δράσεις, με ελεύθερη είσοδο, πραγματοποιούνται από το Athens Culture Net στο πλαίσιο του Culture is Athens, του τριετούς σχεδίου που ανακοίνωσε ο Δήμος Αθηναίων, με στόχο την ανάδειξη του πολιτιστικού ιστού της Αθήνας και την στήριξη των καλλιτεχνών και των εργαζόμενων στον κλάδο του πολιτισμού.

Οι δράσεις του προγράμματος Πολιτισμός στις Γειτονιές στην Κυψέλη

Το υπόλοιπο πρόγραμμα των εκδηλώσεων 

25/5/2022-29/5/2022

Παρασκευή 27 Μαΐου, στις 18.30 στη Δημοτική Αγορά Κυψέλης, Φωκίωνος Νέγρη 42

Λουλούδια από σίδερο!

Εκπαιδευτικό πρόγραμμα από το Ίδρυμα Τakis για να έρθουν τα παιδιά (ηλικίας 5-8 ετών) σε επαφή με το εικαστικό έργο του παγκοσμίου φήμης Έλληνα καλλιτέχνη. Διάρκεια: 60 λεπτά. Μέγιστη συμμετοχή : 20 παιδιά (θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας).

Παρασκευή 27 Μαΐου στο We need books, Ευβοίας 7, Κυψέλη

Παραμύθια λαϊκά για να σώσουμε το Μεγάλο μας Σπίτι: Ιστορίες οικολογικής ευαισθητοποίησης

Mυθολογικές αφηγήσεις και λαϊκά παραμύθια για τη σχέση του ανθρώπου με το φυσικό περιβάλλον.

Σάββατο 28 Μαΐου 2022

Εγγραφή στις 10:30, μαραθώνιος στις 11:00-14:00, εκτύπωση των φωτογραφιών & παράδοση στη διοργάνωση στις 14:00, στήσιμο της έκθεσης στις 17:00-19:00.

Χώρος: Φωκίωνος Νέγρη και Σκύρου.

Η Κυψέλη μου σε 3 κλικ Balkans Beyond Borders

Φωτογραφικός μαραθώνιος. Οι συμμετέχοντες καλούνται μέσα σε 3 ώρες να ανακαλύψουν την  περιοχή της Κυψέλης και μέσα σε τρία κλικ να διηγηθούν μια ιστορία η οποία περιλαμβάνει τα  σημεία εκείνα που θεωρούν ως πιο καίρια. 

Κυριακή 29 Μαΐου, στις 10:00-18:00, στη Δημοτική Αγορά Κυψέλης, Φωκίωνος Νέγρη 42

Εκπαιδευτικό πρόγραμμα από το Μουσείο Κοτσανά

Μια βιωματική εκπαιδευτική δράση για παιδιά με θέμα τον αέρα και το νερό υπό την οπτική της τεχνολογίας, της ιστορίας, της αρχαιολογίας και της φιλοσοφίας. Θα πραγματοποιείται σε slots με μέγιστο αριθμό συμμετοχής 20 παιδιά. Θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας.

Κυριακή 29 Μαΐου 2022

Χώρος: Φωκίωνος Νέγρη 57, έξω από το Fabrica de Vino.

Η performance θα επαναληφθεί τρεις φορές, στο διάστημα 17:00-21:00

Ο δείπνος των Κυψελών

Performance δρόμου από την Θεατρική Ομάδα Άπλετοι Κήποι. Μια σκηνική δράση με ήρωες από έργα του Ιάκωβου Καμπανέλλη σε συνδυασμό με ανάγνωση στίχων ποιητών που έζησαν στην Κυψέλη, όπως ο Μίλτος Σαχτούρης, ο Νίκος Καββαδίας και η Κική  Δημουλά. Η επιλογή ηρώων και κειμένων στόχο έχει να δείξει πώς άνθρωποι διαφορετικής  καταγωγής, διαφορετικού κοινωνικού υπόβαθρου, διαφορετικών βιωμάτων μπορούν να  συνυπάρξουν σε ένα κοινό τόπο.

 


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου