Σάββατο 2 Ιανουαρίου 2021

Νέα κυκλοφορία-"Παραμύθια λαϊκά για να σώσουμε το Μεγάλο μας Σπίτι: Ιστορίες οικολογικής ευαισθητοποίησης" Εκδόσεις ΕΥΜΑΡΟΣ


Το 100ο βιβλίο της 10χρονης παρουσίας 
των Εκδόσεων ΕΥΜΑΡΟΣ

ISBN:978-618-5162-80-1
Σχήμα 14Χ21
Σελίδες 290
Τιμή 14.00 
(το ΦΠΑ συμπεριλαμβάνεται)

            Όταν οι προφορικές λογοτεχνίες του κόσμου μιλούν για το περιβάλλον...

Με μεγάλη χαρά μοιραζόμαστε την είδηση της κυκλοφορίας μιας καινούργιας συλλογής του ανώνυμου συλλογικού φαντασιακού από τις εκδόσεις ΕΥΜΑΡΟΣ. Η συγκεκριμένη έκδοση "Παραμύθια λαϊκά για να σώσουμε το Μεγάλο μας Σπίτι: Ιστορίες οικολογικής ευαισθητοποίησης" χρωματίζεται ιδιαίτερα από το γεγονός πως αποτελεί το 100ο βιβλίο των εν λόγω εκδόσεων που συμπίπτει παράλληλα με τη συμπλήρωση των 10 χρόνων από την πρώτη εμφάνιση του εκδοτικού οίκου στα ελληνικά χρονικά (2010-2020). 


10 χρόνια-100 τίτλοι-120 συγγραφείς

Η μικρή "αιχμαλωσία" λόγω καραντίνας και επιβαρυμένου φόρτου εργασίας -ένεκα του χαρακτήρα της περιόδου- δεν ήταν ικανή να κρατήσει περισσότερο τον τίτλο σε δέσμευση. Η έκδοση ακολουθεί άτυπα μάλιστα μια μικρή αναδυόμενη "παράδοση" αφού και η προηγούμενη α' έκδοση της συλλογής "Παραμύθια λαϊκά ενάντια σε δύσκολους καιρούς: Για να συλλογάσαι, να ελπίζεις, να πράττεις" τυπώθηκε την ίδια χρονική περίοδο-Δεκέμβριο του 2017, αλλά βγήκε στο φως της κυκλοφορίας τον Ιανουάριο του 2018! 

Η νέα συλλογή φιλοδοξεί να συμβάλει στον προβληματισμό για την οικολογική ενσυνείδηση και την περιβαλλοντική επαγρύπνηση του ανθρώπου. Θέτει στο επίκεντρο της προσοχής του πλατιού-παραμυθόφιλου και μη-κοινού, ένα πλήθος θεμάτων και ζητημάτων που διακινήθηκαν ως υποθέσεις-πλοκές μέσα από την ποιητικότητα του λαϊκού ανθρώπου, για να νικήσει το χρόνο, να ξεπεράσει τα όρια του τόπου και να αποκαλύψει τις σχέσεις του με το φυσικό περιβάλλον-χλωρίδα και πανίδα-και να αναδείξει στάσεις και συμπεριφορές αποδεκτές αλλά και κατακριτέες, αποκαλύπτοντας  ένα ιδιότυπο είδος διαχρονικότητας που αφορά την τοποθέτησή του απέναντι στο πλαίσιο φιλοξενίας του, το μεγαλείο του γύρω του κόσμου. 

Οι ιστορίες που απαγκιάζουν ανήκουν στα λαϊκά παραμύθια, τις μυθολογικές ιστορίες, τις θρησκευτικές παραδόσεις και τις ανώνυμες αφηγήσεις που έρχονται από το μακρινό χτες της άχλης του χρόνου. Μας ξαφνιάζουν απροσδόκητα καθώς αναφέρονται σε προβλήματα που αντιμετωπίζει ο σύγχρονος άνθρωπος στο σήμερα.  Αποτελούν ζωντανές αντιλήψεις και αντανακλάσεις της σχέσης του ανθρώπου, όπως αποτυπώνονται μέσα σε  αφηγηματικές παραδόσεις από τις τέσσερεις ηπείρους και τις γωνιές της Γης. Εκφράζουν την παιδική ηλικία της ανθρωπότητας στα πρώτα της βήματα όταν η αλληλεπίδραση με το φυσικό περιβάλλον ήταν άμεση και η εξάρτηση του ανθρώπου από τη γη και το νερό ήταν ζήτημα ζωής ή θανάτου.

Η συλλογή είναι χωρισμένη σε δώδεκα κεφάλαια με θέματα ποικίλα και καίριας σημασίας πλοκές που αφορούν το περιβάλλον ως αφήγηση συνείδησης, τη Γη ως μητέρα, την αξία της Άγριας Ζωής, τη βιοποικιλότητα και τα απειλούμενα είδη, τη συγγένεια των ειδών ως διευρυμένη οικογένεια,  τη φυσική καταστροφή ως ανθρώπινη παρέμβαση, την υπερεκμετάλλευση, την περιβαλλοντική ηθική, την οικολογική επιβάρυνση, το ευαίσθητο σύμπαν, τη λειτουργία των οικοσυστημάτων και της αλυσίδας των ισορροπιών τους, την οικιστική ανάπτυξη,  την αειφορία και τη βιωσιμότητα, την αναγωγή στους προγόνους, τη γονιμότητα, τον έλεγχο πάνω στη ζωή, τον αυθεντικό σεβασμό του περιβάλλοντος, τη διαχείριση των φυσικών πόρων, την αποδάσωση και διάβρωση των εδαφών, την υπεραλίευση, τις εντατικές μορφές εκμετάλλευσης των φυσικών πόρων, την οικειοποίηση και "ιδιωτικοποίησή" τους, την κλιματική αλλαγή, τη σπατάλη και την «πληρωμή» του ανθρώπου -συνέπειες των επιλογών και των πράξεών του. 

Το βιβλίο απευθύνεται σε παιδιά 11+ ετών, σε ανήσυχους εφήβους και αγωνιούντες ενηλίκους. 

Τα δικαιώματα από τα έσοδα του συγγραφέα, κατά τη συνήθη παράδοσή του, προσφέρονται ευγενικά σε φορείς και ιδρύματα κοινωνικής και ανθρωπιστικής δράσης και του παρόντος επερχόμενου βιβλίου προσφέρονται εσαεί στο Ίδρυμα ΆΣΠΡΕΣ ΠΕΤΑΛΟΥΔΕΣ του Βόλου


Η έκδοση πραγματοποιείται με την υποστήριξη της


Το βιβλίο αυτό μπορεί να αποσταλεί στο σπίτι ή το γραφείο σας
με μια κλήση στα τηλέφωνα
210 97 08 811 / 6984 91 16 22
χωρίς χρέωση των μεταφορικών.

Επίσης μπορείτε να τα προμηθευτείτε από τον ιστότοπο των εκδόσεων ΕΥΜΑΡΟΣ

Από Δευτέρα θα είναι και στα βιβλιοπωλεία για τα οποία μπορείτε να ενημερώνεστε από τις εκδόσεις ΕΥΜΑΡΟΣ.  Μαζί με την άνω συλλογή του Δημήτρη Β. Προύσαλη «Παραμύθια λαϊκά για να σώσουμε το Μεγάλο μας Σπίτι: Ιστορίες οικολογικής ευαισθητοποίησης», κυκλοφορούν επίσης οι νέοι τίτλοι του Κώστα Ποντικόπουλου «Μπέργκαμο. Κούρβα Πιζάνι Ρέκβιεμ» και του ΄Αρι Αλεβίζου «Η Θέμις και τα ζάρια».

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου