Τρίτη 19 Ιανουαρίου 2021

7ο Φεστιβάλ Παραμυθιού & Αφήγησης Κύπρου 23-24 Ιανουαρίου στο διαδίκτυο



Οι ιδιαίτερες συνθήκες που έχει επιφέρει στην κοινωνία η πανδημία του Covid 19, υποχρεώνει την παροδική τροποποίηση των μορφών έκφρασης των περισσότερων εκδηλώσεων, οι οποίες ένα προηγούμενο διάστημα πάλλονταν από τη ζωντανή ατμόσφαιρα των συναθροίσεων ανθρώπων με μια κοινή αγάπη ή υπό μια κοινή ανάγκη. Τα φεστιβάλ αφήγησης όπου γης δεν απέφυγαν την ίδια μοίρα, στη δεύτερη περίοδο του καταναγκαστικού εγκλεισμού υπό τους απειλητικούς όρους του κορονοϊού, αφού τα περισσότερα από αυτά ή ματαίωσαν τις εκδηλώσεις τους ή τις μετέφεραν σε μορφή διαδικτυακή- από απόσταση. 

Το Τεχνοδρόμιο-Κέντρου Λόγου και Τεχνών διοργανώνει το 7ο Φεστιβάλ Παραμυθιού και Αφήγησης Κύπρου που θα απλώσει τις εκδηλώσεις του στο διήμερο 23-24 Ιανουαρίου 2021 ακολουθώντας τον ίδιο επιβαλλόμενο εκ των πραγμάτων μονόδρομο. Με την αγάπη και την ξεχωριστή έγνοια που έχει καταθέσει στις προηγούμενες δύο φεστιβαλικές υποστάσεις -το Φεστιβάλ Παραμυθιού Κύπρου και το Φεστιβάλ Αφήγησης Κύπρου- συνενώνει-για φέτος-τις διοργανώσεις και προσκαλεί τους φίλους του είδους να αποτελέσουν μέρος της αφηγηματικής γιορτής και των ταξιδιών στον κόσμο των προφορικών ιστοριών παρακολουθώντας 15λεπτες αφηγήσεις από τους συμμετέχοντες αφηγητές και τις συμμετέχουσες παραμυθούδες. 

Στη λογική των θεματικών φεστιβάλ που ακολουθείται τα τελευταία χρόνια (πχ 6ο Φεστιβάλ Παραμυθιού Κύπρου 2019 "Με χίλιους τρόπους θα το πω", 5ο Φεστιβάλ Παραμυθιού Κύπρου 2018 "Ο βασιλιάς στο σπίτι του, ψωμί, κρασί και λάδι" 3ο Φεστιβάλ Αφήγησης Κύπρου "Παραλογές" 2018) το φετινό 7ο Φεστιβάλ Παραμυθιού και Αφήγησης 2021 έχει κεντρικό του θέμα:

 "Αντικατοπτρισμοί της Αγάπης" 

        Κύπρος ως Αφροδίτη ή ο έρωτας ως η μόνη πατρίδα της ψυχής μας.


Με ιστορίες της αγάπης και του έρωτα, Ιστορίες αναζήτησης ταυτότητας και πατρίδας. Ιστορίες που μας υπενθυμίζουν από τι είναι φτιαγμένοι οι άνθρωποι και μας σώζουν από την αγριότητα. 

 Στο αφηγηματικό διήμερο συμμετέχουν εκπρόσωποι της ανώνυμης προφορικής λογοτεχνίας από την Ελλάδα και την Κύπρο από όλες τις γενιές των αφηγητών, από της πρώτης γενιάς του μακρινού 1990 (Σ. Πελασγός) της δεύτερης γενιάς-αρχές του 2000 (Δ.Β. Προύσαλης) και επόμενες φουρνιές κατοπινών αφηγητών/τριών που επάξια κινούνται στο χώρο πλουτίζοντας με την ποιότητά και την άποψή τους τη διαδρομή προς τη συνάντηση με το παραμυθόφιλο κοινό όπως και πρόσφατοι απόφοιτοι όμορων εκπαιδευτικών κύκλων καθώς και αφηγήτριες εκπρόσωποι από την αγαπημένη Κύπρο που πρωτοστατούν στη γνωριμία του είδους με το πλατύ κυπριακό ακροατήριο.

Συγκεκριμένα παίρνουν μέρος αλφαβητικά οι:

Αγγελική Αγαλιανού-Θοδωρής Παπιώτης (μουσικός), Δωρίτα Βοσκαρίδου, Πάμπος Βοσκαρίδης, Κάτια Καντούρη, Γεωργία Λεμπέση, Δημοσθένης Χαρούλης, Ελένη Μπασδάρα, Αντωνία Μπατσαλή- Παναγιώτης Βερνάρδος (μουσικός) (Παραμυθωνία), Νένα Μπούρα, Χαράλαμπος Μπουρέκας, Στέλιος Πελασγός, Δημήτρης Β. Προύσαλης-Φίλιππος Πλακιάς (μουσικός), Κωνσταντία Τσαλαπατάνη, Στέλλα Τσίγγου, Λουίζα Χανδακάρη και Ελεάνα Χατζάκη


Το ενδιαφέρον πρόγραμμα των αφηγήσεων εμπλουτίζεται από εργαστήρια μέσω διαδικτυακής σύνδεσης το Σάββατο 23/1/2021 ώρες 11.00-13.00 από τον Δημήτρη Β. Προύσαλη "Δίνοντας αέρα στα λόγια: Από το κείμενο στο ζωντανό λόγο" Μικρά και μεγάλα μυστικά για την επαναπροφορικοποιηση του παραμυθιακου λόγου στην πορεία προς την αφήγηση. και Στέλιο Πελασγό (Κυριακή 24/1/2021 ώρες 11.00 Η συμμετοχή παρακολούθησης των αφηγήσεων είναι δωρεάν και μπορεί να γίνεται από:

Τη σελίδα ΠΑΡΑΜΥΘΟΔΡΟΜΙΟ του Facebook και από το κανάλι Τεχνοδρόμιο Κέντρο Λόγου και Τεχνών στο YouTube

Πληροφορίες και εγγραφές για τα εργαστήρια του Σαββατοκύριακου στο info@technodromio.org

Το Πρόγραμμα του 7ου Φεστιβάλ Παραμυθιού & Αφήγησης Κύπρου 2021



Καλλιτεχνική διεύθυνση: Κατερίνα Βοσκαρίδου-Πάκκου

Χορηγοί:
Πολιτιστικές Υπηρεσίες Υπουργείου Παιδείας, Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας, 

mpec και Acute Advisory Services



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου