Παρασκευή 12 Μαΐου 2023

7η Αφήγηση Μαθητείας: Παραμύθια των Μεταμορφώσεων-Σάββατο 13/5/2023 στο ΖΟΟΜ



Μια ακόμη αφήγηση μαθητείας, οργανώνεται-η έβδομη στη σειρά, μέσα από τη φιλόξενη πλατφόρμα του ΖΟΟΜ που επιτρέπει ένα αντάμωμα διαδικτυακό και κεράσματα παραμυθιακά από καρδιάς. Παρέα με την νέα ομάδα συμπορευόμενων, δοκιμαζόμενων και εκκολαπτόμενων παραμυθούδων-αφηγητριών-ιστορητριών "ΠΑΡΑΜΥΘΟΛΟΓΙΑΣΤΡΕΣ", στο δρόμο της αφηγηματικής της συγκρότησης, επιχειρεί την ανά μήνα αφηγηματική της έκθεση (περίοδος Οκτώβριος 2022-Ιούνιος 2023), τούτη τη φορά στον τρέχοντα μήνα Μάιο, τον τελευταίο της Άνοιξης. Πρόκειται για ένα κάλεσμα σε ένα πολύ ενδιαφέρον ταξίδι που αποτελεί  μια διαδικασία ατομικής και συλλογικής εμβάθυνσης, κατανόησης, εμπλουτισμού της προσωπικής αφηγηματικής σχέσης των εμπλεκόμενων στη μαθητεία, αφού αποτελεί μέσο για την προσέγγιση στα προφορικά λαϊκά παραμύθια από τη δεξαμενή της Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς.


Η Ομάδα Αφήγησης "Παραμυθολογιάστρες" (Λένα Κουιρουξή, Μαργαρίτα Μαλτέζου, Παναγιώτα Μωυσιάδου, Δανάη Σαμαρά, Μαίρη Σιδέρη και Στέλλα Στιβαχτάρη) εδώ και πολλούς μήνες "δοκιμάζεται" και δοκιμάζει μια διαφορετική ανά συνάντηση θεματική. Μέσα από τούτη τη συνθήκη προσθέτοντας στην εμπειρία της έκθεσης, υιοθετώντας και παγιώνοντας τα θετικά της προηγούμενης αφήγησης και επιχειρώντας να διορθώσει τα μη λειτουργικά, ανακαλύπτοντας τις ιδιαιτερότητες των απαιτήσεων της κάθε θεματικής ξεχωριστά οικοδομεί μια εμπειρία αφηγηματική. 'Εχουν ήδη προηγηθεί έξι αφηγήσεις με θεματικές: τα παραμύθια Αγάπης κι Έρωτα, τις Αιτιολογικές ιστορίες, παραμύθια από τότε που τα ζώα μιλούσαν, παραμύθια για να φιλοσοφούμε τη ζωή, "Παραμύθια απ' της Ανατολής τα μέρη", τα Ευτράπελα-Ανεκδοτολογικά παραμύθια και τώρα αναδύονται τα παραμύθια των Μεταμορφώσεων.

Ποιά είναι η ιστορία της γυναίκας που μεταμορφώνεται σε λεοπάρδαλη; Ποια είναι η γυναίκα Σκελετός και τι κρύβει η ιστορία της;  Μπορεί κάποιος να διαχειριστεί τη δύναμη που δίνουν τρεις ευχές; Ποιο είναι άραγε το Χρυσοφεγγαράκι και τι θέλεί να μας πει η ιστορία του; Τι υπάρχει πίσω από την πρωταγωνίστρια που ήταν Σαύρα; 

Ιστορίες από τη Λιβερία της Μαύρης Αφρικής, τις παραδόσεις των Ινουίτ του Αρκτικού Κύκλου,  τη Σουηδία, την ηπειρωτική Καρδίτσα αλλά και τη Μύκονο στις Κυκλάδες. 

Η επιλογή της διαδικτυακής αφήγησης ήταν αναπόφευκτη καθώς η τοπογεωγραφική προέλευση-διαμονή των μελών της Ομάδας (Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Κομοτηνή) υπονόμευε κάθε διάθεση και δυνατότητα για ζωντανά ανταμώματα, τα οποία βέβαια δεν αποκλείονται και θα επιχειρηθεί να δρομολογηθούν.

Καλούμε λοιπόν, από καρδιάς, τους φίλους και φίλες των προφορικών ιστορήσεων να παρακολουθήσουν με γνοιάξιμο, συμπάθεια και καλή προαίρεση την προσπάθεια των "Παραμυθολογιαστρών" και να χαρούν μαζί μας τις αφηγήσεις στα στοιχεία του ΖΟΟΜ, που αναφέρονται στην πιο πάνω αφίσα, και αν θελήσουν, να κλέψουν μια ιστορία, ιδίοις ωφέλησι!

Σάββατο 13 Μαιου 2023
Ώρα: 20.00

ΠΑΤΩΝΤΑΣ στον σύνδεσμο: 

Join Zoom Meeting https://us02web.zoom.us/j/82819810688?pwd=N1g5bW44NUZmMHBodDVFM1diRXBOQT09 Meeting ID: 828 1981 0688 Passcode: 897867


Με το καλό να ανταμωθούμε και τις αφηγήσεις να χαρούμε! 
Με τις καρδιές ανοιχτές και τα μικρόφωνα κλειστά!

Με την υποστήριξη της


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου