Παρασκευή 17 Φεβρουαρίου 2023

Κυκλοφόρησε το Εβδομαδιαίο Ημερολόγιο του Πολιτιστικού Συλλόγου Αγίου Γεωργίου Νηλείας "Ο Κένταυρος" για το 2023


"Άγιος Γεώργιος Νηλείας: 
365 μονοπάτια, 365 διαδρομές που οδηγούν 
στον κοινό τόπο αναφοράς και αγάπης μας"

Σχήμα 17Χ24 
Σελίδες 144

Εκδόσεις Αγγελάκη
Έκδοση: Ιανουάριος 2023

Η αγάπη των ανθρώπων για τον τόπο που τους γέννησε και τους ανάθρεψε, τους οδηγεί να παίρνουν πρωτοβουλίες και να δρομολογούν δραστηριότητες, μπολιάζοντας την καθημερινότητά τους με στόχους υψηλότερους. Είναι τότε, που μέσα από την ποικιλόμορφη διαφορετικότητά τους συνεργάζονται,  θέτοντας το συλλογικό πνεύμα ως οδηγό, προκειμένου να διασφαλιστεί η ποιοτικότερη συμβίωση των μελών μιας κοινότητας, η εμβάθυνση των κοινών πολιτιστικών τους αφετηριών, η γνωριμία με τις παραδόσεις που οικοδομούν μια γόνιμη και αναγνωρίσιμη ταυτότητα, η γνώση και κατανόηση των ριζών, ώστε να φτιάξουν γέφυρες συνάντησης με τους άλλους. Οι δρόμοι δεν είναι πάντα ανοιχτοί, ούτε οι διαδρομές δεδομένες και αυτονόητες. Πολλές φορές πρέπει να φτιαχτούν από την αρχή. Όμως όταν κάποιος αγαπά το χώμα που πατά, τότε φτιάχνει συλλόγους για να περπατήσει αντάμα με όσους αισθάνονται την ίδια ανάγκη, δημιουργώντας πολύτιμους δεσμούς. Μια τέτοια προσπάθεια, ανάμεσα σε άλλες όμορες και αξιόλογες, αποτελεί με τη βοήθεια όσων έχουν κοινές αναφορές και αναζητήσεις, ο Πολιτιστικός-Εξωραϊστικός Σύλλογος Αγίου Γεωργίου Νηλείας «Ο Κένταυρος».

Φωτογραφία του Αγίου Γεωργίου Νηλείας στο Πήλιο, στις αρχές του 1900

Μέσα στο Εβδομαδιαίο Ημερολόγιο του 2023 μπορεί κανείς να βρει κείμενα με λαογραφική, ιστορική, φιλολογική κατεύθυνση. Θα συναντήσει τα Αϊγιωργίτικα Νυχτοκάλαντα των Φώτων σε καταγραφή του 1917 από τον Σχολάρχη Στυλιανό Βίο, κείμενα για το χωριό μας, τον Άγιο Γεώργιο Νηλείας, ένα μικρό ιστορικό του τοπικού Πολιτιτικού-Εξωραϊστικού Συλλόγου Αγίου Γεωργίου Νηλείας "Ο Κένταυρος", αναφορές για την παρουσία του Αγίου Γεωργίου στην ιστορία της Ελληνικής Επανάστασης με αφορμή τη Μάχη της Γατζέας (19 Μαΐου 1823), κείμενα για τους δύο Άγιους του τόπου μας, τον τοπικό Νεομάρτυρα Άγιο Σταμάτιο Σταματόπουλο και τον Άγιο Γεώργιο ως κεντρικό πρόσωπο του ομώνυμου μητροπολιτικού ναού του χωριού, αναφορές για τις πνευματικές μορφές του Αγίου Γεωργίου στα Γράμματα και τις Τέχνες όπως ο λαογράφος, ερευνητής και συγγραφέας Κώστας Λιάπης και οι δημιουργοί γλύπτης Νικόλας Παυλόπουλος και ο ζωγράφος Γιάννης Πούλακας, αναφορές για τα ιστορικά των εκκλησιών-Ιερών Ναών της Ευαγγελίστριας και του Τιμίου Σταυρού στην Άνω και Κάτω Γατζέα αντίστοιχα, ιστορίες από την λαϊκή παράδοση για τον Άη Λιά, αναφορές για το επίνειο του Αγίου Γεωργίου, την παραλιακή Κάτω  Γατζέα, πληροφορίες για τα σπάνια λιθανάγλυφα του Ι. Ν. Αγίου Γεωργίου και δύο λαϊκά παραμύθια.  

Η κατανομή έχει γίνει σε σχέση με τη σύνδεση των μηνών με τα συγκεκριμένα κείμενα και όλο το ημερολόγιο είναι διανθισμένο με εικόνες και φωτογραφίες ασπρόμαυρες από τις εκδηλώσεις και τις πρωτοβουλίες του Πολιτιστικού Συλλόγου, καθώς και φωτό αναφορικές με τα κείμενα.
Η συγγραφή έχει γίνει από τον Δημήτρη Β. Προύσαλη και η επιμέλεια των κειμένων από τον Πολιτιστικό-Εξωραϊστικό Σύλλογο Αγίου Γεωργίου Νηλείας "Ο Κένταυρος".

Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να το προμηθευτούν από τον Πρόεδρο του Πολιτιστικού-Εξωραϊστικού Συλλόγου Αγίου Γεωργίου Νηλείας "Ο Κένταυρος", Δημήτρη Ραμματά, τηλ. 6973215361



 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου