Πέμπτη 2 Φεβρουαρίου 2023

Καλλίπολις: Παρουσίαση συλλογής Μικρασιάτικων Παραμυθιών μετά την Καταστροφή 1922-2022 Παρασκευή 3/2/2023


 "Παραμύθια λαϊκά απ' τα χώματα της Μάνας Μικρασίας:

 Του Ξεριζωμού και της μνήμης 1922-2022
 
την Παρασκευή 3 Φεβρουαρίου 2023
 και ώρα 7.00 μμ

 στον Χώρο Πολιτισμού και Αλληλεγγύης  ΚΑΛΛΙΠΟΛΙΣ,
Καλλιπόλεως 33, Ελληνικό 
Σημείο Αναφοράς και Τόπος Προορισμού στη Νότια Αθήνα

Για το βιβλίο θα μιλήσουν:

Ζωζώ Μακρή, Εκπαιδευτικός-λογοτέχνης
Δημήτρης Β. Προύσαλης, Δάσκαλος, προφορικός ερευνητής, Υπ Δρ ΕΚΠΑ

Θα ακολουθήσει αφήγηση από το υλικό της συλλογής



Εκατό χρόνια από την εθνική τραγωδία του 1922 και τον τραυματικό ξεριζωμό του ελληνικού στοιχείου από τα χώματα της μικρασιατικής γης, τα λαϊκά παραμύθια αποτέλεσαν διαχρονικά αποκούμπι κι εφαλτήριο για καινούργια ξεκινήματα, για νέες αναστάσεις προς το φως, αναγκαίων, ικανών και ζωτικών επανεκκινήσεων μέσα από τα σκοτάδια της καταστροφής και του πολύμορφου θανάτου, κυριολεκτικού και συμβολικού σε νέα χώματα άγνωστα και πολλές φορές αφιλόξενα.

Όταν κάποιος αναγκάζεται να γίνει πρόσφυγας, το μόνο που μπορεί να κουβαλήσει, πέρα από την αγωνία για επιβίωση, είναι η ελπίδα πως θα σηκωθεί κάποτε ξανά όρθιος. Τα τραγούδια που έχει σιγομουρμουρίσει, τα παραμύθια που έχει ακούσει και ίσως μοιραστεί, οι χοροί που έχει νιώσει σωματικά, οι γεύσεις που τον έχουν στυλώσει, είναι κατακτημένα μπολιάσματα της μνήμης που κανένας παράγοντας δεν μπορεί να απειλήσει μήτε να στερήσει, από όσους ακουμπούν πάνω τους σε ώρες δυσκολίας αλλά και ανάμνησης αισθαντικής. Είναι τότε που το χτες επιμένει να σιγοψιθυρίζει, για να μην ξεχαστούν τα όσα βιώθηκαν σε κοινό χώρο και χρόνο, καθιστώντας την αφηγηματική σύμβαση της συνάντησης ένα μοναδικό διαβατήριο βιωμένης εμπειρίας, που ξεκλειδώνει όλους τους καιρούς και μπορεί να ανασαίνει από την αρχή σε νέους τόπους, διαμορφώνοντας  όρους και συνθήκες συνέχειας, δύναμης και απαντοχής.

Η παρούσα συλλογή περιλαμβάνει 60 τέτοιες σταχυολογημένες ιστορίες και 7  πρόσφατες καταγραφές μέσα στο 2022 ως προφορική συμβολή, ένα προσφάι του μικρασιατικού πολιτισμού

Με την υποστήριξη 



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου