Πέμπτη 8 Δεκεμβρίου 2022

Εισήγηση για το λαϊκό παραμύθι και την αφήγησή του στο Μεταπτυχιακό Πρόγραμμα "Κοινωνικές Επιστήμες και Ανθρωπιστικές Σπουδές στην Εκπαίδευση"


Την Πέμπτη 1 Δεκεμβρίου 2022 είχαμε τη χαρά να ανταποκριθούμε στην πρόσκληση της Αναπληρώτριας Καθηγήτριας Λαογραφίας του ΠΤΔΕ Αθηνών στον τομέα των Ανθρωπιστικών Σπουδών κ. Ρέας Κακάμπουρα και να μιλήσουμε στις φοιτήτριες του 

Μεταπτυχιακού Προγράμματος
 "Κοινωνικές Επιστήμες και Ανθρωπιστικές Σπουδές στην Εκπαίδευση",

αναπτύσσοντας τόσο άξονες για θεωρητικά ζητήματα των λαικών παραμυθιών όσο και για θέματα που σχετίζονται με την προφορική τους αφήγηση-προσέγγιση. 

Έτσι λοιπόν ο γράφων, Δημήτρης Β. Προύσαλης, Υπ. Δρ ΠΤΔΕ ΕΚΠΑ (τιτλος διδακτορικής διατριβής-σε εξέλιξη: "Αναζητώντας την ταυτότητα του αφηγητή: Από τους λαϊκούς παραμυθάδες του χτες στους σύγχρονους ιστορητές του σήμερα") και παλιός απόφοιτος του έτερου προηγούμενου Μεταπτυχιακού Προγράμματος με τίτλο: "Λαογραφία και Πολιτισμός" (με θέμα διπλωματικής εργασίας: "Ο λαϊκός λόγος στη σύγχρονη αφήγηση: Η περίπτωση του λαϊκού παραμυθιού") κλήθηκε ευγενικά και με χαρά ανταποκρίθηκε στην τιμή, να μιλήσει για τον κόσμο στον οποίο κινείται ως ερευνητής-μελετητής από το 1999 και μαθητεύει στην πράξη, σε διάρκεια, ως προφορικός ιστορητής από το 2003 και ύστερα.

Σημαντική ήταν η τοποθέτηση που αναφερόταν επίσης στον κόσμο του ιστορητή-αφηγητή αλλά και τις συνθήκες της αφηγηματικής σύμβασης παλαιότερα αλλά και στις μέρες μας.  Παράλληλα είχαμε τη χαρά να απαντήσουμε σε πλήθος ερωτήσεων και να δώσουμε κατατοπιστικές διευκρινίσεις δημιουργώντας έναν γόνιμο διάλογο αναφορικά με τους δύο κεντρικούς πυλώνες της αφήγησης, το παραμύθι-υλικό χρήσης και έκφρασης αλλά και τον δυναμικό του ενδιάμεσο, που είναι ο προφορικός αφηγητής-παραμυθάς και ο κόσμος του.

Μιλώντας γαι τα λαϊκά παραμύθια και τον κόσμο τους

Ένα παράδειγμα προφορικής αφήγησης είναι πάντα η αρχή...

Κουβεντιάζοντας για τον αφηγητή, χτες και σήμερα

Λαϊκά παραμύθια αποτυπωμένα θεματικά σε συλλογές, μια μικρή συμβολή σε μια μεγάλη διαδρομή



 



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου