Τρίτη 27 Δεκεμβρίου 2022

45 οι Τόμοι "Του Κόσμου τα Παραμύθια": Παραμύθια από την Ανατολική Αφρική- Εκδ. ΑΠΟΠΕΙΡΑ


Α' Έκδοση Νοέμβριος 2022
Σελίδες 158
ISBN:978-960-537-325-2


Οι Εκδόσεις ΑΠΟΠΕΙΡΑ που έχουν κλείσει περισσότερα από 40 χρόνια στο χώρο του ελληνόφωνου βιβλίου, διακρίνονται για την ιδιαίτερη αγάπη τους στις καλαίσθητες και επιμελημένες κυκλοφορίες των έργων τους, απόρροια της ποιότητας που τις χαρακτηρίζει, της αναμφισβήτητης φροντίδας και του νοιαξίματος του πνευματικού προϊόντος που αποτελεί πάντα ένα βιβλίο, το οποίο πρόκειται να κάνει το ταξίδι του στον κόσμο.

Ανάμεσα στις πιο ξεχωριστές τους προσπάθειες και προτάσεις συγκαταλέγεται και η εμβληματική σειρά "ΤΟΥ ΚΟΣΜΟΥ ΤΑ ΠΑΡΑΜΥΘΙΑ", όπου το παραμυθόφιλο κοινό έχει τη δυνατότητα να αναζητήσει επίτομες συλλογές από τις προφορικές λογοτεχνίες των λαών του κόσμου. Πρόκειται για μια πολύτιμη συμβολή των εκδόσεων ΑΠΟΠΕΙΡΑ στη γνωριμία ενός πλατιού αναγνωστικού κοινού αλλά και των ερευνητών επιστημόνων με λαϊκά παραμύθια και παραδόσεις είτε με τοπογεωγραφικό προσδιορισμό είτε με θεματική επικέντρωση.

Η εν λόγω σειρά πρωτοκυκλοφόρησε το 1994 με τη συλλογή "Παραμύθια από την Κίνα" και έκτοτε, σταθερά και περιοδικά κάθε χρόνο εκδίδεται και κυκλοφορεί-τουλάχιστον-μία επίτομη συλλογή, μέσα από την οποία προσφέρεται η δυνατότητα να προσεγγίσει ο ενδιαφερόμενος όλων των ιδιοτήτων (παραμυθόφλος, εκπαιδευτικός, ερευνητής λαογράφος, ανθρωπολόγος κλπ) το συλλογικό φαντασιακό που δημιούργησε ο λαϊκός άνθρωπος μέσα από τα βάθη της ψυχής του και από τις άκρες του κόσμου και να ανακαλύψει πολυποίκιλες πλευρές του ανθρώπινου πολιτισμού μέσα από τις ανώνυμες αφηγήσεις.

Ο καινούργιος τόμος- πρόταση (Νο 45!) που κυκλοφόρησε λίγο πριν το κλείσιμο του 2022-δηλώθηκε τον Νοέμβριο αλλά κυκλοφόρησε μόλις την προηγούμενη τρίτη εβδομάδα του Δεκεμβρίου- επικεντρώνει το περιεχόμενό του στα παραμύθια από την περιοχή της Ανατολικής Αφρικής και συγκεκριμένα από τις γωνιές της Κένυα, Ουγκάντα και Τανζανία. Συμπεριλαμβάνει είκοσι δύο επιλεγμένες ιστορίες που αποτελούν έναν καθρέφτη των αντιλήψεων των λαών που ζουν στην υπό παραμυθολογική επισκόπηση και γνωριμία γωνιά της Μαύρης Ηπείρου. Πρόκειται για ιστορίες που καταγράφηκαν από ερευνητές-ανθρωπολόγους των αρχών του 1900 και εκδόθηκαν στην περίοδο 1901-1922. Σταχυολογήθηκαν, επιλέχτηκαν και μετφράστηκαν από τους Δέσποινα Κερεβάντη και Παναγιώτη Βαλούρδο, οι οποίοι έχουν προσφέρει και στο παρελθόν άλλους τόμους της ίδιας σειράς.


 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου