Κυριακή 6 Νοεμβρίου 2022

Η Μέρα των Νεκρών: 15 χρόνια "Παραμύθια του Κάτω Κόσμου" (2007-2022), Εκδόσεις ΑΠΟΠΕΙΡΑ

Η Ημέρα των Νεκρών  (Día de Muertos) είναι μια γιορτή της Κεντρικής Αμερικής στην οποία εορτάζεται η παροδική επιστροφή στη Γη των νεκρών συγγενών και των αγαπημένων. Εορτάζεται σ’ όλo το Μεξικό, ιδιαίτερα στις κεντρικές και νότιες περιοχές της χώρας καθώς επίσης και στις γειτονικές  Γουατεμάλα,  Ονδούρα,  Νικαράγουα και Ελ Σαλβαδόρ, στην περίοδο τέλος του Οκτώβρη και στις αρχές Νοεμβρίου, και όπου αλλού ζουν άνθρωποι της ίδιας γεωγραφικής καταγωγής. Η συγκεκριμένη χρονική περίοδος συμπίπτει με την ολοκλήρωση του ετήσιου κύκλου της καλλιέργειας καλαμποκιού που αποτελεί βασικό είδος διατροφής στην περιοχή. Από το 2008, οι παραδόσεις της Ημέρας των Νεκρών έχουν εγγραφεί στον αντιπροσωπευτικό κατάλογο της Παγκόσμιας Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς της ανθρωπότητας.

Στις χώρες της Κεντρικής Αμερικής η Ημέρα των Νεκρών είναι αργία. Πριν τον αποικισμό των Ισπανών τον 16ο αιώνα, εορταζόταν στην αρχή του καλοκαιριού. Σταδιακά όμως συσχετίστηκε με τις: 31 Οκτωβρίου, 1 και 2 Νοεμβρίου, ώστε να συμπίπτει με τον εορτασμό του Κέλτικου Χαλογουίν-που αργότερα εμπορευματοποιήθηκε από τους βορειοαμερικανούς κι έγινε μια ακόμη καταναλωτική εκδήλωση- των Αγίων Πάντων και την ημέρα των Ψυχών στις δυτικές εκκλησίες.

Παραδόσεις

Στα κεράσματα της ημέρας την τιμητική τους έχουν τα «Calaveras», ζαχαρωτά σε σχήμα κρανίου, φερέτρου ή σκελετού, μεθυστικά ποτά και το περίφημο «ψωμί των νεκρών» το οποίο είναι πασπαλισμένο με κόκκινη ζάχαρη που συμβολίζει το αίμα, ενώ στους στολισμούς δεσπόζουν τα πορτοκαλί λουλούδια, γνωστά ως «λουλούδια του θανάτου», για να τον ξορκίσουν. Οι παραδόσεις της ημέρας των νεκρών περιλαμβάνουν την κατασκευή ιδιωτικών βωμών ανά οικογένεια και οικία, γνωστών ως ofrendas, τιμώντας τους νεκρούς χρησιμοποιώντας καλαβέρα (ομοιώματα κρανίων), κατιφέδες και τα αγαπημένα φαγητά και ποτά των αποβιωσάντων, και επισκέψεις στους τάφους των κοιμητηρίων κομίζοντας δώρα. Στους βωμούς των νεκρών υπάρχουν λουλούδια, το ψωμί των νεκρών, φαγητά και ποτά που άρεσαν στους νεκρούς για να τους τιμήσουν .Υπάρχει πάντα μια φωτογραφία του νεκρού και βεβαίως συνοδεύεται από τα περίφημα calaveras (νεκροκεφαλες) φτιάχμενα από ζάχαρη. Κυριαρχεί μια πολυχρωμία και μια ατμόσφαιρα χαράς για τη ζωή με άξονα την ενθύμηση των χαμένων αγαπημένων προσώπων.


ISBN13 Χ29789605370954
Σελίδες 224
A' Έκδοση 2007- 4η' έκδοση 2019
21Χ24

Με αφορμή τη συγκεκριμένη γιορτή όπου με επίκεντρο το Θάνατο μιλάμε για την ίδια, τη μοναδική αξία της ζωής, θυμηθήκαμε μια πολύ ιδιαίτερη έκδοση που πραγματοποιήθηκε πρίν από 15 ολόκληρα χρόνια, το μακρινό και αλλιώτικο 2007, όταν ο κόσμος κινούνταν σε άλλες ποιότητες.

Η έκδοση έχει τον τίτλο:
"Παραμύθια του Κάτω Κόσμου" 

με πρόλογο της ανθρωπολόγου και ψυχαναλύτριας Άννας Αγγελοπούλου και έρευνα, σταχυολόγηση, μετάφραση-αφηγηματική απόδοση και επιστημονική επιμέλεια του Δημήτρη Β. Προύσαλη.
Εντάσσεται στην εμβληματική για την έκταση των τίτλων της αλλά και τη χρονική της διάρκεια σειρά "Του Κόσμου τα παραμύθια" των εκδόσεων ΑΠΟΠΕΙΡΑ, ενεργή από το 1994, όπου η αναφερόμενη συλλογή κατέχει τον αριθμό Νο 26. Η εν λόγω σειρά κοσμείται από 44 μέχρι σήμερα (Νοέμβριος 2022) τίτλους με αναφορά τόσο τοπογεωγραφικής προέλευσης όσο και θεματικής επικέντρωσης. 
Η συλλογή έχει σαν κεντρικό της θέμα την παρουσία του Θανάτου ως φυσικό πρόσωπο, κατάσταση ή σχέση και περιλαμβάνει 64 +10 λαϊκά παραμύθια χωρισμένο σε επτά διαφορετικά κεφάλαια:

 -Η προέλευση και η καταγωγή του θανάτου

-Πώς απέκτησε τα χαρακτηριστικά του ο θάνατος

-Το ξεγέλασμα του θανάτου

 -Η αναζήτηση του χαμένου συντρόφου στον κόσμο των νεκρών

-"Φιλοσοφικά" παραμύθια για το θάνατο

-Ευτράπελες-χιουμοριστικές ιστορίες με το Θάνατο

-Το πεπρωμένο φυγείν αδύνατο…

Η έκδοση συνοδεύεται από επίμετρο και σημειώσεις σχετικές με τις ιστορίες

Μπορεί η τρέλα να νικήσει το θάνατο; Από πότε ο Χάρος κουφάθηκε; Ήταν πάντα σκληρόκαρδος ή μήπως κάποτε ήταν αλλιώτικος; Ωφελούν οι κουμπαριές με το θάνατο και πού μπορεί να προσβλέπει κάποιος; Πώς παρουσιάστηκε για πρώτη φορά στη γη; Μπορεί ο θάνατος να έρθει σαν μαδημένος κόκορας; Ποια ήταν η μέρα που η γυναίκα πήρε την απόφαση να πεθαίνουν για πάντα οι άνθρωποι στον κόσμο; Μπορεί μια καθυστερημένη επίδοση μηνύματος να φέρει την καταστροφή; Πώς δοκιμάζεται μια αγάπη ή μια σχέση ζωής μπροστά στο επερχόμενο τέλος; Η επιθυμία για παιδιά μπορεί να αλλάξει την όψη του κόσμου; Γιατί ο θάνατος θεωρείται δικαιότερος από τον Θεό; Είναι προτιμότερος ο θάνατος της πέτρας ή ο θάνατος της μπανάνας; Μπορεί κάποιος να κάνει συμφωνίες με τον Χάρο; Είναι δυνατό ένας σιδεράς να διαλέξει την ώρα που θα πεθάνει και με ποιο τίμημα; Τι είναι αυτό που χωρίζει τη ζωή από το θάνατο;

Χαρακτηριστικός βωμός οικίας στο Μεξικό (Ofrenda)

Αυτά και πολλά άλλα παραμύθια και μυθικές ιστορίες από τις προφορικές παραδόσεις των λαών όλου του κόσμου, με χιουμοριστική αλλά και φιλοσοφική διάθεση έρχονται να εξηγήσουν ένα φαινόμενο από τον κύκλο της ζωής, να εκφράσουν την ανάγκη για την προσέγγισή του και να φωτίσουν πλευρές μιας σχέσης που σημαδεύει τους ανθρώπους αλλά είναι δυνατό να ιδωθεί κι αλλιώς. 

(Από την παρουσίαση στο οπισθόφυλλο του βιβλίου).

Μπορείτε να δείτε την παρουσίαση του Βιβλίου στούς συνδέσμους:

https://www.youtube.com/watch?v=s_npyRy12SM (Α' μέρος)

https://www.youtube.com/watch?v=Z8uShqW07EU (Β' μέρος)



 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου