Σάββατο 25 Ιουνίου 2022

Ταξίδι στον κόσμο του 1821. Παρουσίαση τριών βιβλίων του Δημήτρη Β. Προύσαλη στα Χανιά, Πέμπτη 30 Ιουνίου 2022

Με αφορμή την συμμετοχή του Δημήτρη Β. Προύσαλη στο Πρόγραμμα Εκδηλώσεων του 1ου Φεστιβάλ Βιβλίου Χανίων στο διάστημα από Τετάρτη 29 Ιουνίου έως και Κυριακή 3 Ιουλίου 2022, με τρεις θεματικές παραστάσεις αφήγησης υπό τη μουσική συνοδεία του Φίλιππου Πλακιά

θα πραγματοποιηθεί-εκτός τω εκδηλώσεων του Φεστιβάλ 

την Πέμπτη 30 Ιουνίου 2022 

& ώρα 11.30 πμ

στο Αίθριο του ξενοδοχείου PORTO VENEZIANO

Ακτή Ενώσεως, Χανιά

Παρουσίαση των τριών θεματικών βιβλίων του Δημήτρη Β. Προύσαλη, 

εμπνευσμένα από το 1821 και τον προφορικό του κόσμο:

Η Ιστορία μέσα από ιστορίες, μύθους, παραμύθια, συμβάντα, λογοτεχνικοποιημένα βιώματα,

Για τα βιβλία θα μιλήσουν:

Έφη Μαλτέζου, 

φιλόλογος

Αγγελική Μπεμπλιδάκη, 

ραδιοφωνική παραγωγός, Παραμυθάδες της πόλης των Χανίων, αρθογράφος ΧΑΝΙΩΤΙΚΑ ΝΕΑ

Δημήτρης Β. Προύσαλης, 

αφηγητής Υπ.Δρ ΕΚΠΑ, Παραμύθια και Μύθοι στου Κένταυρου τη ράχη

Παρουσίαση:

Βάνια Σταμπολάκη, 

εκπ/κός, Παραμυθάδες της πόλης των Χανίων

*********

Μουσική συνοδεία-στίχοι: Φίλιππος Πλακιάς

Με την υποστήριξη της


Τα βιβλία

-Γιάννη Βλαχογιάννη Μνήμη: 1821-Από το καριοφίλι στην πένα (73 ιστορίες μιας ηρωικής εποχής. Βίωμα-Ιστορία-Λογοτεχνία) 

Εκδόσεις ΛΟΓΟΤΥΠΟ, Ά έκδοση Ιούνιος 2021


Η λογοτεχνική γραφή των 73 διηγημάτων του Γ. Βλαχογιάννη συμπυκνώνει τρεις διαφορετικούς παράγοντες που καθορίζουν τη ζωή του σε όλη της τη διάρκεια: Το βίωμα που δημιουργούν οι οικογενειακές προφορικές αφηγήσεις, η Ιστορία που υπηρέτησε όσο κανείς άλλος μέσα από την ασταμάτητη, εμβαθή και συστηματική έρευνα αρχείων, απομνημονευμάτων, εγγράφων του ιδιωτικού και δημόσιου λόγου και η τέχνη της γραπτής λογοτεχνικής έκφρασης. Συνθέτουν την εικόνα μιας ηρωικής εποχής χωρίς εξιδανικευμένους πρωταγωνιστές, ζωντανεύοντας τον κόσμο του 1821: από τους προδρομικούς κλεφταρματολούς, το μπαρουτοκαπνισμένο Σούλι, την προετοιμασία και έναρξη του Αγώνα, την πόλη-σύμβολο του Μεσολογγίου, την μετεπαναστατική Ελλάδα των πρώτων ελεύθερων δεκαετιών. Με μια δυνατή γλώσσα λέξεων ,φράσεων, κειμένων, συλλογών της λαϊκής δημοτικής συγκινεί, συναρπάζει, προβληματίζει, στοχάζεται και προκαλεί διαλόγους, κρατώντας ζωντανή την ιστορική μνήμη της μαγιάς της νεοελληνικής αναγέννησης.

-Μάχου υπέρ Πίστεως & Πατρίδος: Ιστορίες και Αφηγήσεις για το θρησκευτικό συναίσθημα των Ελλήνων το 1821, 

Εκδόσεις ΑΡΜΟΣ, Α΄ έκδοση Νοέμβριος 2021

Ενενήντα έξι ιστορίες και αφηγήσεις ξεδιπλώνονται κάτω από τη σημαία του Σταυρού για να μεταφέρουν ηρωικές πράξεις με τη χάρη του Αγιασμού στη διάρκεια της Επανάστασης του 1821. Ο ελληνικός λαός σφυρηλάτησε την εθνική του συνείδηση με το μπόλι του άδολου θρησκευτικού του συναισθήματος, μέρα με τη μέρα,  χρόνο με το χρόνο, μάχη με τη μάχη αλλά πάνω στο αμόνι της ορθόδοξης χριστιανικής πίστης. Ο σταυρός γίνεται σπαθί, οι εικόνες μπαϊράκια πίστης, που ανοίγουν το δρόμο. Οι ατομικές προσευχές μετατρέπονται σε  συλλογικά τραγούδια πολεμικά, τα θαύματα σε διεξόδους ελπίδας, τα ευαγγέλια γίνονται διακηρύξεις εθνικής ύπαρξης, οι αγιασμοί σε σώμα και αίμα των μαχών, μια μετάληψη λευτεριάς, για να σηκωθεί ο ελληνισμός λίγο ψηλότερα, να σταθεί ισότιμα δίπλα στα άλλα έθνη του κόσμου. Με του Θεού τη δύναμη και του Χριστού την Πίστη, στοιχεία αυτοπροσδιορισμού, το υπόδουλο Έθνος διακηρύσσει  την απόφασή του να ζήσει ξανά ελεύθερο μαχόμενο υπέρ Πατρίδας και Πίστεως, εκεί που το ένα συνυφαίνει το άλλο και το τροφοδοτεί.

-Παραμύθια, μύθοι, παραδόσεις & άγνωστες ιστορίες από τον κόσμο του 1821, 

Εκδόσεις ΑΠΟΠΕΙΡΑ, Α΄ έκδοση Δεκέμβριος 2021


Ένα βιβλίο συμβολή  στο ορόσημο της Εθνικής Παλιγγενεσίας 200 χρόνια μετά την επανεκκίνηση του Ελληνισμού

Ιστορίες  βγαλμένες μέσα από τον  αχό της Ιστορίας, αφηγήσεις από τον κόσμο των καριοφιλιών, που ανασαίνει παράλληλα με την μυθοπλαστική προσέγγιση της πραγματικότητας του 1821. Παραμύθια λαϊκά, μύθοι του Αισώπου, προφορικές παραδόσεις, διδακτικές και αιτιολογικές ιστορίες, παραβολικές ιστορήσεις, λαϊκά ανέκδοτα, αφηγήσεις ονείρων, προλήψεις και αντιλήψεις υφαίνουν το τοπίο του συλλογικού φαντασιακού μέσα σε χρόνο πραγματικό. Στο διάβα του άυλου κόσμου, στα σταυροδρόμια που συναντιέται ο λόγος με την πράξη, οι ιστορίες ανταμώνουν μικρά και μεγάλα γεγονότα της Επανάστασης σε ένα συναπάντημα προσώπων, ενεργειών, τόπων, συμπεριφορών, για να φανερωθεί το αδύνατο, να εκλογικευτεί το παράλογο, να ειδωθεί το θαυμαστό, να αναδυθεί το ανθρώπινο, να μην ξεχαστεί το απάνθρωπο, να τραγουδηθεί το ηρωικό.

Διακόσιες ιστορίες  της περιόδου λίγο πριν το ξεκίνημα του 21 μέχρι και τη λήξη των αναμετρήσεων, γίνονται σπόρος από το χτες που επιζητεί να μπολιάσει αυτό που σήμερα αγκομαχά, για να οργώσει ένα αύριο φωτεινότερο. Αφηγήσεις που ανασαίνουν μέσα από τα απομνημονεύματα των πρωταγωνιστών, τις ιστορικές μελέτες, την επιστολική αλληλογραφία, τα επίσημα αρχεία, τις προσωπικές μαρτυρίες, τις δημοσιογραφικές δημοσιεύσεις παρουσιάζοντας έναν κόσμο αλλιώτικο, που αναζητά την περίσκεψη, τον σεβασμό, τον αναστοχασμό,

 

 

 

 


 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου