Πέμπτη 2 Ιουνίου 2022

Βόρεια Εύβοια, Ντοκιμαντέρ:Το Σχέδιο, 1ο Μέρος: "8 δέκατα και αναφορά" με αφορμή σκέψεις από την παρουσίαση της συλλογής "Παραμύθια λαϊκά για να σώσουμε το Μεγάλο μας Σπίτι"


Το περασμένο Σάββατο 28 Μαΐου 2022 πραγματοποιήθηκε μια παράξενη κι αληθινά άλλόκοτη κατά βάθος δραστηριότητα, με επίκεντρο ένα βιβλίο και σε πλαίσιο τραυματικό για μια ολόκληρη περιοχή, λίγους μήνες πριν κλείσει ένας ολόκληρος χρόνος από μια τεράστια καταστροφή:

Το κάψιμο της βόρειας Εύβοιας
Στο χώρο του Δημοτικού Θεάτρου ΕΛΥΜΝΙΟΝ, ένα πραγματικό κόσμημα για την περιοχή της Λίμνης Ευβοίας, χτισμένο από το 1920 (!) αλλά δυστυχώς σε ανεξήγητη αδιαφορία από την τοπική δημοτική αρχή, παρουσιάστηκε η συλλογή "Παραμύθια λαϊκά για να σώσουμε το Μεγάλο μας Σπίτι: Ιστορίες οικολογικής ευαισθητοποίησης" που κυκλοφόρησε το Δεκέμβριο του 2020, σε επίμέλεια του Δημήτρη Β. Προύσαλη, από τις εκδόσεις ΕΥΜΑΡΟΣ.

Στον ίδιο χώρο, υπήρχε ένα αφισάκι που ενημέρωνε για την επερχόμενη προβολή ενός ντοκιμαντέρ που αφορούσε την προαναφερόμενη καταστροφή με τίτλο το "ΤΟ ΣΧΕΔΙΟ", σε έρευνα Ιωάννη Λαζάρου και Νέλλης Ψαρρού, με επικέντρωση σε μαρτυρίες κατοίκων που έζησαν τα γεγονότα του περυσινού Αυγούστου από κοντά, εκθέτοντας έναν λαϊκό προβληματισμό και ταυτόχρονα αποκαλύπτοντας μια απαράδεκτη στάση των ιθυνόντων υπηρεσιών που η δουλειά τους είναι η κατάσβεση πυρκαγιών. Οι πυροσβέστες είναι συμπαθής ομάδα του κρατικού μηχανισμού, όταν δεν χρησιμοποιείται να διαλύει με τις μάνικες τις διαδηλώσεις, και ο λαός πολλές φορές τα τελευταία χρόνια στάθηκε δίπλα τους αναγνωρίζοντας τις φιλότιμες προσπάθειες μιας υπηρεσίας που χρόνια τώρα μένει αβοήθητη από τεχνικά μέσα, εκσυγχρονισμούς, επαρκή στελέχωση, πλαισίωση από εναέρια μέσα, αντανακλώντας δυστυχώς την πάντα υπαρκτή γάγγραινα της προχειρότητας, της ανοργανωσιάς και του νεοτερικού νεοελληνικού πνεύματος.

Σχετικά με το ντοκιμαντέρ:

"ΠΩΣ ΚΑΗΚΕ Η ΒΟΡΕΙΑ ΕΥΒΟΙΑ Μια ώρα και είκοσι λεπτά με μαρτυρίες και ντοκουμέντα που αποδεικνύουν πώς μια φωτιά που θα μπορούσε να περιοριστεί έγκαιρα , κατάφερε με μηδενικό άνεμο και “εντολές μη διακινδύνευσης” (που ισοδυναμεί με εντολές μη παρέμβασης), να κατακάψει περισσότερα από 520 χιλιάδες στρέμματα γης. Δάση, ζώα, χωριά, καλλιέργειες, κόποι μιας ζωής αφέθηκαν στην τύχη τους και έγιναν στάχτη από μία κυβέρνηση η οποία εκδίωξε τους κατοίκους από τα χωρία τους ενώ ουδέποτε φρόντισε για τον προστασία των δασών ή την πυρόσβεση. Αντιθέτως, σχεδιάζει επενδύσεις με νέες χρήσεις γης, στο όνομα της “ανάπτυξης” και της “ανασυγκρότησης”. "

Όμως από το ντοκιμαντέρ προκύπτει ένα αμείλικτο ερώτημα:

"Δεν βρέθηκε ούτε ένας, για να εκδηλώσει την αντίθεσή του σε απαράδεκτες κι εξωφρενικές κεντρικές εντολές του τύπου "Να μην καεί άνθρωπος, όλα τα άλλα ας γίνουν στάχτη";

ΠΡΟΣΟΧΗ
το ντοκιμαντέρ κατά χρονικά διαστήματα
ΠΕΡΙΕΧΕΙ ΣΚΛΗΡΕΣ ΦΡΑΣΕΙΣ

Παρακάτω ακολουθεί ένα τρίλεπτο σχετικά με τον ιδιωτικό παράγοντα και τις εξωθεσμικές επιτροπές που ανακαλύφθηκαν προκειμένου να παραχθεί "έργο" στην καμμένη περιοχή, κατά καταφανή ομολογία ανικανότητας της επίσημης πολιτείας να ανταποκριθεί στις συνταγματικές της υποχρεώσεις...


Ενα παράξενο ταξίδι -του Πέτρου Κακολύρη, εκδόσεις ΕΥΜΑΡΟΣ
Ήταν η πιο απρόσμενη και δύσκολη πρόσκληση που είχαμε δεχτεί. Όταν μας έγινε η πρόσκληση από τον Πολιτιστικό και Περιβαλλοντικό Σύλλογο Β. Εύβοιας για να οργανώσουμε μια εκδήλωση νιώσαμε μια μεγάλη αμηχανία. Πώς πας σε ένα τόπο που λίγους μήνες έχει υποστεί αυτό τον όλεθρο με τις φωτιές και πώς προσεγγίζεις τους κατοίκους της; Τι θα μπορούσε να στηρίξει την αναπτέρωση της ελπίδας και την προσπάθεια επαναφοράς σε κανονικούς ρυθμούς; Μπορεί η λογοτεχνία να γιατρέψει πληγές και να είναι η αφορμή για μια δημιουργική συνάντηση;
Μετά από αρκετή σκέψη προτείναμε αυτό που μπορούμε να προσφέρουμε, δηλαδή μια λογοτεχνική βραδιά με βάση το βιβλίο του Δημήτρη Β. Προύσαλη «Παραμύθια λαϊκά για να σώσουμε το Μεγάλο μας Σπίτι. Ιστορίες οικολογικής ευαισθητοποίησης». Και παρά τους ενδοιασμούς αποδείχτηκε μια σωστή απόφαση καθώς ήταν μια όμορφη συνάντηση που την είχαν ανάγκη και οι κάτοικοι και εμείς.
Έτσι το Σάββατο 28/5/2022 στην αίθουσα του κινηματοθεάτρου Ελύμνιον, στη Λίμνη Εύβοιας, ο συγγραφέας δάσκαλος και αφηγητής Δημήτρης Β. Προύσαλης μέσα από τις αφηγήσεις λαϊκών παραμυθιών μετάφερε το μήνυμα της σημασίας της προστασίας του περιβάλλοντος, την αξία της ιδέας, της πρακτικής της αλληλεγγύης.
Εξόν από την εκδήλωση δεχτήκαμε τη θερμή φιλοξενία σε ένα υπέροχο κτήριο του Τσίλερ που έχει αναπαλαιώσει ο εκπρόσωπος του συλλόγου, Γιάννης Καρατζούδης και το τραπέζωμα σε γνωστή ταβέρνα της περιοχής κάτω από ένα τεράστιο πλάτανο, όπου είχαμε την ευκαιρία να συζητήσουμε με τους ενεργούς πολίτες της περιοχής για την κατάσταση που έχει διαμορφωθεί, τις ελπίδες, τα όνειρα, τις απογοητεύσεις αλλά και το πείσμα να συνεχίσουν τον αγώνα για τις ζωές τους και τον τόπο τους.
Τους ευχαριστούμε θερμά γιατί μας έδωσαν ένα μεγάλο Μάθημα Ζωής. Είναι βέβαιο πως θα επανέλθουμε ελπίζοντας σε καλύτερες συνθήκες.
Η βραδιά της εκδήλωσης ολοκληρώθηκε με το μουσικό πρόγραμμα
των ντόπιων μουσικών Μιχάλη Αντωνίου και Δημήτρη Χρυσόπαιδου και ενός απρόσμενου γκεστ σταρ με απίστευτα δυνατή φωνή.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου