Τρίτη 8 Ιουνίου 2021

Παρουσίαση Συλλογής "Παραμύθια λαϊκά για να σώσουμε το Μεγάλο μας Σπίτι" Τρίτη 15 Ιουνίου 2021


Με μεγάλη χαρά, αφού έναν ολόκληρο χρόνο μετά την συνθήκη της καραντίνας λόγω Covid 19 τον Μάρτιο του 2020, μπορούμε να ξαναβρεθούμε ζωντανά με αφορμή την παρουσίαση μιας αντικειμενικά εξαιρετικής συλλογής λαϊκών παραμυθιών και μυθολογικών ιστοριών από τον κόσμο της προφορικής λογοτεχνίας. Πρόκειται για το βιβλίο "Παραμύθια λαϊκά για να σώσουμε το Μεγάλο μας Σπίτι: Ιστορίες οικολογικής ευαισθητοποίησης" από τις Εκδόσεις ΕΥΜΑΡΟΣ.

Η παρουσίαση θα πραγματοποιηθεί την 

Τρίτη 15 Ιουνίου 2021 και ώρα 8.00 μμ

στον πεζόδρομο της οδού Ηρακλειδών 11,
 
έξω από τον χώρο του Συλλόγου Κοινωνικής και Πολιτιστικής Παρέμβασης 
ΘΡΥΑΛΛΙΔΑ
(κοντά στον σταθμό του ΗΣΑΠ ΘΗΣΕΙΟ)

Για το Βιβλίο θα μιλήσουν 

η Εμμανουέλα Κατρινάκη, 
Φιλόλογος-Κοινωνική Ανθρωπολόγος

ο Δημήτρης Β. Προύσαλης, 
Δάσκαλος, Αφηγητής, Υπ Δρ ΠΤΔΕ ΕΚΠΑ

και ο εκδότης Πέτρος Κακολύρης

ενώ θα ακολουθήσει προφορική αφήγηση επιλεγμένων ιστοριών
από τον συγγραφέα-επιμελητή της έκδοσης

Η συγκεκριμένη συλλογή είναι μοναδική στο είδος της στα ελληνόφωνα εκδοτικά χρονικά, καθώς για πρώτη φορά, βρίσκονται συγκεντρωμένες ανώνυμες προφορικές αφηγήσεις από το σύνολο των τοπογεωγραφικών γωνιών του πλανήτη σε μια λογική αντιπροσωπευτικότητας, όπου μπορεί κανείς να συναντήσει πολύ συγκινητικές για τα μηνύματα που κουβαλούν ιστορήσεις, οι οποίες θίγουν μια  μεγάλη γκάμα θεματικών ζητημάτων που αντιμετωπίζει ο σύγχρονος άνθρωπος στη σχέση του με το φυσικό περιβάλλον. Οι υποθέσεις λειτουργούν στην κατεύθυνση της οικολογικής ευαισθητοποίησης και της περιβαλλοντικής επαγρύπνησης.


Η εν λόγω αναφερόμενη συλλογή φιλοδοξεί να συμβάλει στον προβληματισμό για την οικολογική ενσυνείδηση και την περιβαλλοντική επαγρύπνηση του ανθρώπου. Θέτει στο επίκεντρο της προσοχής του πλατιού-παραμυθόφιλου και μη-κοινού, ένα πλήθος θεμάτων και ζητημάτων που διακινήθηκαν ως υποθέσεις-πλοκές μέσα από την ποιητικότητα του λαϊκού ανθρώπου, για να νικήσει το χρόνο, να ξεπεράσει τα όρια του τόπου και να αποκαλύψει τις σχέσεις του με το φυσικό περιβάλλον-χλωρίδα και πανίδα-και να αναδείξει στάσεις και συμπεριφορές αποδεκτές αλλά και κατακριτέες, αποκαλύπτοντας  ένα ιδιότυπο είδος διαχρονικότητας που αφορά την τοποθέτησή του απέναντι στο πλαίσιο φιλοξενίας του, το μεγαλείο του γύρω του κόσμου. 

Οι ιστορίες που απαγκιάζουν ανήκουν στα λαϊκά παραμύθια, τις μυθολογικές ιστορίες, τις θρησκευτικές παραδόσεις και τις ανώνυμες αφηγήσεις που έρχονται από το μακρινό χτες της άχλης του χρόνου. Μας ξαφνιάζουν απροσδόκητα καθώς αναφέρονται σε προβλήματα που αντιμετωπίζει ο σύγχρονος άνθρωπος στο σήμερα.  Αποτελούν ζωντανές αντιλήψεις και αντανακλάσεις της σχέσης του ανθρώπου, όπως αποτυπώνονται μέσα σε  αφηγηματικές παραδόσεις από τις τέσσερεις ηπείρους και τις γωνιές της Γης. Εκφράζουν την παιδική ηλικία της ανθρωπότητας στα πρώτα της βήματα όταν η αλληλεπίδραση με το φυσικό περιβάλλον ήταν άμεση και η εξάρτηση του ανθρώπου από τη γη και το νερό ήταν ζήτημα ζωής ή θανάτου.

Η συλλογή είναι χωρισμένη σε δώδεκα κεφάλαια με θέματα ποικίλα και καίριας σημασίας πλοκές που αφορούν το περιβάλλον ως αφήγηση συνείδησης, τη Γη ως μητέρα, την αξία της Άγριας Ζωής, τη βιοποικιλότητα και τα απειλούμενα είδη, τη συγγένεια των ειδών ως διευρυμένη οικογένεια,  τη φυσική καταστροφή ως ανθρώπινη παρέμβαση, την υπερεκμετάλλευση, την περιβαλλοντική ηθική, την οικολογική επιβάρυνση, το ευαίσθητο σύμπαν, τη λειτουργία των οικοσυστημάτων και της αλυσίδας των ισορροπιών τους, την οικιστική ανάπτυξη,  την αειφορία και τη βιωσιμότητα, την αναγωγή στους προγόνους, τη γονιμότητα, τον έλεγχο πάνω στη ζωή, τον αυθεντικό σεβασμό του περιβάλλοντος, τη διαχείριση των φυσικών πόρων, την αποδάσωση και διάβρωση των εδαφών, την υπεραλίευση, τις εντατικές μορφές εκμετάλλευσης των φυσικών πόρων, την οικειοποίηση και "ιδιωτικοποίησή" τους, την κλιματική αλλαγή, τη σπατάλη και την «πληρωμή» του ανθρώπου -συνέπειες των επιλογών και των πράξεών του. 

Το βιβλίο απευθύνεται σε παιδιά 11+ ετών, σε ανήσυχους εφήβους και αγωνιούντες ενηλίκους. 

Τα δικαιώματα από τα έσοδα του συγγραφέα, κατά τη συνήθη παράδοσή του, προσφέρονται ευγενικά σε φορείς και ιδρύματα κοινωνικής και ανθρωπιστικής δράσης και του παρόντος επερχόμενου βιβλίου προσφέρονται εσαεί στο Ίδρυμα ΆΣΠΡΕΣ ΠΕΤΑΛΟΥΔΕΣ του Βόλου


Η έκδοση πραγματοποιείται με την υποστήριξη της




 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου