Δευτέρα 24 Μαΐου 2021

We Need Books: Μια πολυγλωσσική βιβλιοθήκη ανοιχτή αγκαλιά στον Κόσμο


 Γνώρισα τους συντελεστές της Μη Κυβερνητικής Οργάνωσης We Need Books το 2018 όταν πρωτοάνοιξαν την Πολυγλωσσική τους Βιβλιοθήκη-Παιδότοπο στην Πλατεία Θεάτρου, σε μια ιδιαίτερα υποβαθμισμένη περιοχή στο κέντρο της Αθήνας, την περίοδο που ο Δήμος Αθηναίων δρομολογούσε στην πράξη το Πιλοτικό Πρόγραμμα ΠΟΛΙΣ 2, παραχωρώντας σε διάφορους φορείς τη διαχείριση δωρεάν χώρων, για να ξαναζωντανέψουν γειτονιές που είχαν εδώ και πολλά χρόνια βρεθεί έξω από τον προτεινόμενο πολιτιστικό χάρτη ενδιαφερόντων της πρωτεύουσας.

Ιστότοπος: www.weneedbooks.org
e-mail: info@weneedbooks.org

Η αναφορά στον συγκεκριμένο φορέα γίνεται ως αντίδωρο με αφορμή τα κολακευτικά του σχόλια σχετικά με την πρόσφατη συλλογή  "Παραμύθια λαϊκά για να Σώσουμε το Μεγάλο μας Σπίτι: Ιστορίες οικολογικής ευαισθητοποίησης" που πολύ ευγενικά προτείνει ως υλικό φιλαναγνωσίας.


Τους ευχαριστούμε θερμά και τους ευχόμαστε καλή δύναμη και επιτυχία στο σπουδαίο έργο που προσφέρουν. H We Need Books αναφέρει σχετικά στην ανάρτησή της:

 "Το καλοκαίρι ήρθε, το lockdown τελείωσε, και εμείς τώρα θέλουμε να πάμε έξω. Να βρισκόμαστε στη φύση και να αναπνέουμε. Και μαζί μας να παίρνουμε ένα μαγικό βιβλίο παραμυθιού, για όλες ηλικίες, τα “Παραμύθια λαϊκά για να σώσουμε το Μεγάλο μας Σπίτι” του Δημήτρη Προύσαλη από τις Εκδόσεις Εύμαρος - Evmaroslibro.

"Λαϊκά παραμύθια και μυθολογικές ιστορίες στα σταυροδρόμια του συλλογικού φαντασιακού, όπου η πνευματικότητα του θαυμαστού συναντά την πραγματικότητα της επαγρύπνησης. Αφηγήσεις από την παγκόσμια προφορική λογοτεχνία των λαών για την αειφορία, την προστασία της άγριας ζωής, τη διαχείριση των φυσικών πόρων, το σεβασμό στο φυσικό περιβάλλον, την απόκτηση συνείδησης για την προστασία της φύσης, τις σχέσεις αλληλεξάρτησης και ισορροπίας των οικοσυστημάτων, τη μητέρα Γη ως ολότητα, τη συγγένεια όλων των έμβιων όντων. Την ευθύνη που κουβαλά ο ανθρώπινος παράγοντας απέναντι στον γύρο του κόσμο που τον φιλοξενεί. Προσωποποιήσεις και συμβολισμοί, ταυτίσεις και παραλληλισμοί, προβληματισμοί και μηνύματα με αναστοχαστική κατεύθυνση και φιλοσοφική διεργασία, συναντιούνται ποιητικά, σμιλεύονται διαχρονικά και διαχέονται μυθοπλαστικά, υπενθυμίζοντας εκείνο που δεν πρέπει να χαθεί και αυτά που οφείλει ο άνθρωπος να πράττει ή να αποφεύγει, για να κρατά σε ισορροπία τα μέσα του, με όσα τον καθορίζουν από τα έξω…"



H We Need Books είναι μια Μη Κυβερνητική Οργάνωση με έδρα την Αθήνα που πιστεύει πως οι πολυπολιτισμικοί χώροι και τα βιβλία υπηρετούν διάφορες σημαντικές λειτουργίες που μπορούν να είναι σημαντικής ωφέλειας για  όλα τα στρώματα του πληθυσμού της πόλης συμπεριλαμβανομένων των ευπαθών και περιθωριοποιημένων πληθυσμών όπως οι πρόσφυγες και οι μετανάστες. Πάνω σ’ αυτήν την κεντρική αρχή δημιούργησε την πρώτη πολυπολιτισμική βιβλιοθήκη, ένα μοναδικό χώρο στον οποίο η κοινωνική συμπερίληψη, η διαπολιτισμικότητα και η εκπαίδευση προωθούνται ενεργά.


O Ναντίρ Νούρι και η Ιωάννα Νισυρίου

Δημιουργήθηκε το 2015 όταν ο Ναντίρ από το Αφγανιστάν και η Ιωάννα από την Ελλάδα συναντήθηκαν κι ένωσαν την κοινή τους ανάγκη να ενεργοποιηθούν σε πολιτιστική βάση απέναντι στην τότε ξεδιπλούμενη προσφυγική κρίση. Μοιράστηκαν ιστορίες, τις ανησυχίες τους και τις ελπίδες τους για έναν δικαιότερο κόσμο. Κατέληξαν στο συμπέρασμα πως, από την πόλη σε άρνηση της πολυπολιτισμικής της ταυτότητας, έλειπε ένας χώρος που θα μπορούσε να φιλοξενήσει  βιβλία από όλες τις ομιλούμενες γλώσσες στην Αθήνα, δίνοντας την ευκαιρία σε ανθρώπους διαφορετικών πολιτιστικών υπόβαθρων-περιβαλλόντων, να συναντιούνται, να ανταλλάσσουν ιστορίες και να ξεπερνούν τις προσωπικές τους προκαταλήψεις. Εργάζονται εθελοντικά και αδιάκοπα για την πραγματοποίηση αυτού του στόχου από το 2016 συγκεντρώνοντας βιβλία για τους πρόσφυγες του Ελληνικού μέχρι τον Νοέμβριο του 2019 που απόκτησαν το δικό τους χώρο στην Κυψέλη. 



  Η Πολυπολιτισμική Βιβλιοθήκη-Πολυπολιτισμικός χώρος «We Need Books»  στην Οδό Ευβοίας 7 στην Κυψέλη είναι ο νέος χώρος τη Οργάνωσης στον ζωηρό και ποικίλο χώρο της Κυψέλης. Αποτελεί την πρώτη πολύγλωσση βιβλιοθήκη. Με μια ολοένα αυξανόμενη συλλογή πάνω από 14 χιλιάδες βιβλία σε περισσότερες από 25 γλώσσες του κόσμου, μια παιδική βιβλιοθήκη, έναν πανέμορφο μικρό κήπο και φιλική ατμόσφαιρα στοχεύουμε να κάνουμε τη βιβλιοθήκη μας έναν χώρο όπου οι γείτονες, οι ντόπιοι, οι μετανάστες, οι πρόσφυγες, οι επισκέπτες, τα παιδιά, οι σπουδαστές, οι συνταξιούχοι θα έρχονται να διαβάσουν, να συζητήσουν, να εργάζονται ή να συμμετέχουν σε διάφορα μαθήματα γλώσσας, καλλιτεχνικά εργαστήρια και πολιτιστικές δραστηριότητες που θα διοργανώνονται.

Βιβλίο και Παιχνίδι

Από τον Οκτώβριο του 2018 ως τον Μάιο του 2019, η We Need Books  συμμετείχε στο πιλοτικό πρόγραμμα ΠΟΛΙΣ 2 του Δήμου Αθηναίων. Στη διάρκεια αυτού του διαστήματος λειτούργησε  πολυγλωσσική βιβλιοθήκη στην Πλατεία Θεάτρου, μια από τις πιο υποβαθμισμένες περιοχές της πόλης. Λειτούργησε αποκλειστικά  από εθελοντές και μέσα από μια ποικιλία πολιτιστικών γεγονότων, έφερε σε επαφή πλήθος ανθρώπων από όλα τα πολιτισμικά περιβάλλοντα. Πρόσφερε μια συλλογή μεγαλύτερη των 3.500 βιβλίων σε περισσότερες από 14 γλώσσες για παιδιά και ενηλίκους, δημιουργικά εργαστήρια για παιδιά ηλικίας 2-17 ετών και μαθήματα γλωσσών στα ελληνικά, αγγλικά και γερμανικά. 

Από το 2017 η Οργάνωση συγκέντρωσε πάνω από 14 χιλιάδες βιβλία, δημιούργησε μικρές βιβλιοθήκες σε κέντρα και χώρους προσφύγων, συμμετείχε σε συνέδρια, εργαστήρια ανάπτυξης δεξιοτήτων και εκπαιδευτικά ταξίδια.


Βιβλιοθήκη στο Σχιστό 

Με έδρα τον Προσφυγικό Καταυλισμό του Σχιστού που φιλοξενεί περίπου εξακόσιους Αφγανούς πρόσφυγες, η Οργάνωση μετέτρεψε ένα από τα κοντέινερ σε μια αυτοσχέδια βιβλιοθήκη. Περιλαμβάνει τριακόσια βιβλία στη γλώσσα Φαρσί, και τετρακόσια βιβλία στα ελληνικά και αγγλικά, συμπεριλαμβάνοντας παιδικά και εφηβικά βιβλία, εγκυκλοπαίδειες, υλικό εκμάθησης γλωσσών και βιβλία ελληνικού πολιτισμού. Η βιβλιοθήκη φτιάχτηκε χάρη σε μια εκστρατεία συλλογικής χρηματοδότησης και δωρεές βιβλίων από ελληνικούς εκδοτικούς οίκους και ιδιώτες. Από τη στιγμή που στήθηκε και οργανώθηκε η διαχείρισή της γίνεται αποκλειστικά από το εσωτερικό του Καταυλισμού.



Η Βιβλιοθήκη Caritas


Η βιβλιοθήκη αυτή έχει την έδρα της σε ένα Καθολικό Κέντρο Υπηρεσιών Υποστήριξης (CRS) στην Αθήνα που φιλοξενεί περίπου είκοσι μονογονεϊκές οικογένειες και είναι προσβάσιμη για περισσότερες από πενήντα οικογένειες στα κοντινά καταλύματα, και διαθέτει 320 βιβλία στις γλώσσες φαρσί, παστούν και  αραβικά και περισσότερα από 600 βιβλία στα ελληνικά και αγγλικά. Η βιβλιοθήκη είναι σχεδιασμένη για να προμηθεύει τον κάθε ενδιαφερόμενο/η ανεξάρτητα από το επίπεδο εκπαίδευσης, ενδιαφερόντων  ή προτιμήσεων. Προσφέρει βιβλία για παιδιά, κλασσική λογοτεχνία, λογοτεχνία για εφήβους, ιστορία, μαγειρική, τέχνη, εκπαιδευτικά, βιβλία κόμικ, επιστημονικής φαντασίας, λεξικά και εγκυκλοπαίδειες. Η βιβλιοθήκη λειτουργεί με την εποπτεία της Caritas Athens. 




Πώς μπορείς να βοηθήσεις

"Οι ανάγκες μας είναι σε ανθρώπινο δυναμικό. Χρειαζόμαστε εθελοντές που να μπορούν να διαθέσουν σταθερά κάποιες ώρες την εβδομάδα για να βοηθούν στην καθημερινή λειτουργία της βιβλιοθήκης, ή για να παρέχουν ενισχυτική διδασκαλία για τα παιδιά της γειτονιάς, ή για να μας βοηθήσουν στην ταξινόμηση και καταλογογράφηση των βιβλίων, ή για να διδάξουν ελληνικά ή αγγλικά σε ενήλικες. Επίσης έχουμε ανάγκη από βιβλία σε γλώσσες πέρα των ελληνικών, αγγλικών και γαλλικών και κάποιες ανάγκες σε εξοπλισμό, όπως ηχεία για παράδειγμα, ή έναν ακόμα υπολογιστή. Αλλά το πρώτο που θα ζητούσαμε από τον κόσμο θα ήταν να έρθει να δει από κοντά τον χώρο που έχουμε φτιάξει, να φέρει τα παιδιά του σε κάποια από τις δράσεις μας, να έρθει με το laptop του και να δουλέψει, να περάσει κάποια ώρα που έχει ελεύθερη χαζεύοντας τη συλλογή μας και διαβάζοντας, εν ολίγοις να μας γνωρίσει. Δεν υπάρχει άλλος τέτοιος χώρος στην Αθήνα και πιστεύουμε ότι έχουμε πολλά να προσφέρουμε μέσα από αυτόν!" τονίζει η Ιωάννα.




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου