Κυριακή 9 Μαΐου 2021

Η ΜΑΝΑ ΤΩΝ ΠΑΡΑΜΥΘΙΩΝ- Αφιέρωμα στην Ημέρα της Μητέρας


Μια από τις αγαπημένες μου ιστορίες-ανάμεσα στις τόσες άλλες παλιότερες, τωρινές και όσες μέλλονται να αγαπηθούν- κέρασμα από τις προφορικές παραδόσεις του κόσμου, είναι αυτή που μιλά για το πώς γεννήθηκαν τα παραμύθια. Πρόκειται για την ιστορία "Η Μάνα των Παραμυθιών", ένα λαϊκό παραμύθι από τη Γαλλία. Ανήκει στην ευρύτερη άτυπη κατηγορία των Αιτιολογικών Παραμυθιών (Why Stories) που επιχειρεί να εξηγήσει την αιτία-τρόπο γέννησης των λαϊκών παραμυθιών. 

Ανάμεσα στο ρεπερτόριό τους πολλοί παραμυθάδες και αφηγήτριες συμπεριλαμβάνουν παραμύθια της άυλης πολιτιστικής κληρονομιάς, που έχουν ως κεντρικό τους άξονα τον κόσμο της αφήγησης και τις συνισταμένες τους, δηλαδή α) τους παραμυθάδες-κουβαλητές των ιστοριών, β) το πολύτιμο σώμα των ιστοριών που διακινούν και διακονούν και γ) το ακροατήριο με την ποικιλόμορφη σχέση και επίδρασή του. Αυτές οι θεματικές υποθέσεις ενδυναμώνουν το ειδικό βάρος της σημαντικότητας της αφήγησης και των δυναμικών της παραγόντων, φέρνοντας στο προσκήνιο τη θεμελιακή παρουσία των παραμυθιών στη ζωή των ανθρώπων και της ποιότητας που αυτά φέρνουν στην τελευταία μέσα από τη μυθοπλασία των φαντασιακών υποθέσεων. που νικούν το χρόνο και φέρνουν τους λαούς κοντά. 

Η συγκεκριμένη ιστορία, όπως εξάλλου και τα περισσότερα λαϊκά παραμύθια, δίνει τη δυνατότητα στους ακροατές -μελετητές της να αναδείξουν πολλές πλευρές από την αναδυόμενη πολυσημία και την ποικιλόμορφη πολυεστιακή θεματική προσέγγιση-ανάδειξη, αφού είναι γνωστό πως ποτέ οι λαϊκές ιστορίες του κόσμου δεν σηματοδοτούν μόνο μία κατεύθυνση ή πεδίο μηνυμάτων ή αντικειμένων κατάδειξης. Το παραμύθι "Η Μάνα των Παραμυθιών" θα μπορούσε κάλλιστα να αφορά το φαινόμενο της κακοποίησης και της οικιακής βίας, τη θεραπευτική ανάδειξη της προφορικής αφήγησης, την υπομονή ως στοιχείο επενέργειας για τη μεταμόρφωση του απειλητικού άλλου, την προστατευτική λειτουργία της μητρικής φιγούρας έναντι στην απειλή κλπ. 

Περιλαμβάνεται στην αγαπημένη μου συλλογή "Παραμύθια των Παραμυθάδων" τόμος 30 στη σειρά ΤΟΥ ΚΟΣΜΟΥ ΤΑ ΠΑΡΑΜΥΘΙΑ των εκδόσεων ΑΠΟΠΕΙΡΑ (Α΄ έκδοση 2011, Β΄ έκδοση 2016),  ένα υπέροχο βιβλίο χωρισμένο σε τέσσερα κεφάλαια, 66 ιστορίες από τις άκρες του κόσμου, αφιερωμένο αποκλειστικά στις ιστορίες, την προέλευση, λειτουργία και επενέργειά τους, τη σημασία και το ρόλο των παραμυθάδων, την παρουσία και χρήση των Ψεμάτων και της Αλήθειας, τα καμώματα της Γλώσσας.

Συμμετείχε ως θεματική ιστορία στο 1ο Φεστιβάλ Λόγου και Καλλιτεχνικής Έκφρασης που πραγματοποιήθηκε  διαδικτυακά λόγω Covid 19, διοργανώθηκε από την ΑΜΚΕ ΚΑΧΤΑ, υπό την αιγίδα του Τμήματος Οπτικοακουστικών Μέσων του ΕΚΠΑ, τον Μάιο του 2021 με αφορμή τη Γιορτή της Μητέρας.



Α΄ έκδοση 2011-Β΄ έκδοση 2016
Σελίδες: 290
ISBN 978-960-537-135-7

Με την υποστήριξη της 



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου