Παρασκευή 28 Μαΐου 2021

Όταν το 21 αφηγείται: Μύθοι, θρύλοι και άγνωστες ιστορίες του Θ. Κολοκοτρώνη στο δρόμο της λευτεριάς-Ξετύλιγμα των αφηγήσεων


Αφήγηση Πρώτη: Σε Εκπαιδευτικούς της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης

Τετάρτη 12 Μαΐου 2021

Με μεγάλη χαρά από μέρους των συντελεστών πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη 12 Μαΐου 2021 διαδικτυακή αφήγηση με θέμα: "Όταν το 21 αφηγείται: Μύθοι, θρύλοι, παραδόσεις του Θόδωρου Κολοκοτρώνη στο δρόμο της λευτεριάς". Η αφήγηση πραγματοποιήθηκε μέσω της πλατφόρμας WEBEX στα πλαίσια επιμορφωτικών δράσεων, μετά από πρόσκληση των Συντονιστών Εκπαιδευτικού Έργου του 1ου Περιφερειακού Κέντρου Εκπαιδευτικού Σχεδιασμού (Π.Ε.Κ.Ε.Σ) Αττικής,  Π. Βασιλείου, Α. Λαμπροπούλου, Γ. Πολυζώη, Φ. Φιλίππου, Π. Χαβιάρη και Μ. Χριστοπούλου. Η πρόσκληση που αφορούσε εκπαιδευτικούς της ειδικότητας ΠΕ70 (Δασκάλων), απευθύνθηκε μέσω της επίσημης ηλεκτρονικής αλληλογραφίας  των Δημοτικών Σχολείων της περιοχής Α' Αθήνας και  η παρακολούθησή της, που ήταν σε προαιρετική βάση κράτησε 75 λεπτά και συγκέντρωσε το ενδιαφέρον περίπου εξήντα δασκάλων. 

Αναμένοντας τη σύνδεση με την πλατφόρμα-λίγο πριν την έναρξη

Χώρος φιλοξενίας-εκπομπής της σύνδεσης στη διαδικτυακή συνάντηση ήταν τα γραφεία του 1ου ΠΕΚΕΣ Αττικής, όπου πολύτιμη υπήρξε η συμβολή της τεχνικής γνώσης και υποστήριξης του συναδέλφου Στέλιου Μαρκαντωνάκη.  Η προφορική αφήγηση στηρίχτηκε πάνω σε ένα επιλεγμένο υλικό από μιας ποικιλόμορφης υπόστασης πηγιακή αξιοποίηση, όπως: α) Αισώπειους μύθους που έλεγε ο Κολοκοτρώνης με αφορμή ιστορικά συμβάντα στη διάρκεια της Επανάστασης, β) Μύθους-δηλαδή ιστορίες με καθαρά διδακτικό περιεχόμενο που αφηγούταν ο ίδιος για να στηρίξει τους συμπολεμιστές του σε καίριες στιγμές, γ) προφορικές λαϊκές παραδόσεις που συνδέονται με τη ζωή του Μοραΐτη Στρατηγού, δ) γνωστά και άγνωστα περιστατικά από την ζωή του και την εμπλοκή του στην Επανάσταση αλλά και ε) πληροφοριακά στοιχεία από την αλληλογραφία του Γέρου του Μοριά. 

Συνεργάτες και φίλοι περισσότερο από πέντε χρόνια

Οι ιστορίες αυτές που αποτελούν μια μικρή συμβολή για τα 200 χρόνια της Εθνικής Παλιγγενεσίας έγιναν πηγή έμπνευσης από το ταλέντο του ποιητή Δημήτρη Φιλελέ,-που ήταν παρών στη διαδικτυακή συνάντηση- ο οποίος με τρόπο μοναδικά αριστοτεχνικό δημιούργησε ποιητικό λόγο συμπυκνώνοντας την ουσία των συγκεκριμένων αφηγούμενων θεματικών σε στίχο δεκαπεντασύλλαβο και ντύθηκαν μελωδικά από τον μουσικό και τραγουδοποιό Φίλιππο Πλακιά, που αξιοποίησε τις βαθιές του γνώσεις  αλλά και την ατμόσφαιρα-πλαίσιο των ιστοριών, συνθέτοντας μελωδίες σε ρυθμούς κλέφτικους, της τάβλας, τσάμικους και καλαματιανούς, συμβάλλοντας στην "απογείωση" των ποιητικών στίχων και εμπλουτίζοντας την αφήγηση του προφορικού αφηγητή και δάσκαλου Δημήτρη Β. Προύσαλη. 

Αφήγηση δεύτερη: Σε μαθητές της ΣΤ Τάξης του 56ου Δημοτικού Σχολείου Αθήνας

Πέμπτη 27 Μαΐου 2021


Τηρώντας όλα τα υγειονομικά μέτρα-πρωτόκολλα για την προστασία της υγείας εντός του σχολικού περιβάλλοντος (χρήση αντισηπτικών υγρών, διαρκής αερισμός του χώρου, ασφαλής απόσταση των καθισμάτων) η άνω αναφερόμενη θεματική αφήγηση-μετά μουσικής συνοδείας, παρουσιάστηκε σε τριάντα μαθητές  των δύο τμημάτων της ΣΤ τάξης του 56ου Δημοτικού Σχολείου Αθήνας και ουσιαστικά συνδέθηκε με το περιεχόμενο του μαθήματος της Ιστορίας που διδάχτηκαν το σχολικό έτος 2020-2021.

Οι μαθητές ήταν εξοικειωμένοι με την παραστατική αφήγηση, αφού μόλις πριν μερικούς μήνες με αφορμή τον εορτασμό της 25ης Μαρτίου 1821το συγκεκριμένο  δημοτικό σχολείο επέλεξε έναν πρωτότυπο και εναλλακτικό τρόπο οργάνωσης και  συμμετοχής, να αφηγηθεί διαδικτυακά μέσω της πλατφόρμας WEBEX ο άνω αναφερόμενος προφορικός αφηγητής και δάσκαλος μετά από απόφαση του Συλλόγου Διδασκόντων, ιστορίες από ένα ευρύτερο υλικό αναφοράς στον κόσμο του 1821. Στη διαδικτυακή γιορτή συμμετείχαν παρακολουθώντας περισσότεροι από εκατό μαθητές του σχολείου μαζί με τους γονείς τους.

 

Οι μαθητές και μαθήτριες που παρακολούθησαν την αφήγηση ενθουσιάστηκαν και εκφράστηκαν με κολακευτικά λόγια για τούτη την εμπειρία που είχαν.



Το κλείσιμο της παράστασης αφήγησης με το τραγούδι "Δοξαστικό στον Θεόδωρο Κολοκοτρώνη"
Στίχοι: Δημήτρης Φιλελές-Μουσική επένδυση: Φίλιππος Πλακιάς



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου