Πέμπτη 15 Απριλίου 2021

1821-2021: Ένας ήρωας, ο Θ. Κολοκοτρώνης-Μία επέτειος, τρεις τέχνες σε μια συνάντηση-work in progress

 

"Θεόδωρος Κολοκοτρώνης" : Έργο του Βαυαρού Φιλέλληνα Karl Krazeisen

«Όταν το 21 αφηγείται: Μύθοι, θρύλοι και άγνωστες ιστορίες

του Θόδωρου Κολοκοτρώνη στο δρόμο της λευτεριάς»


Με αφορμή την αφήγηση
Η προφορική αφήγηση αποτελεί μια συναρπαστική διαδρομή αποτυπωμένη μέσα σε ιστορίες του συλλογικού φαντασιακού, τον μυθικό λόγο, τα λαϊκά παραμύθια, τις λαϊκές προφορικές παραδόσεις που μπορεί να φτιάχνει κοινότητες, σε χρόνο και σε χώρο, να κινεί ανθρώπους και συναισθήματα, να συνεπηρεάζει το άτομο και τις ομάδες, να εκφράζει ψυχικές καταστάσεις, να δημιουργεί αναστοχασμούς και να συνομιλεί με τον περίγυρο κοινωνικά και ιστορικά, ανοίγοντας δρόμους ανταμωμάτων με όσα κουβαλά μέσα του ο άνθρωπος και να τοποθετείται για όσα τον καθορίζουν και τον διαμορφώνουν έξω από αυτόν.

Μια επέτειος
Μέσα σε μια περίοδο απροσδιόριστης διάρκειας αλλά σίγουρα αναμφισβήτητων καταστροφών και υπονομεύσεων, χρωματισμένων από τις συνέπειες του Covid 19 σε επίπεδο παγκόσμιο και ελλαδικό, έρχεται μια σημαντική επέτειος, αυτή των 200 χρόνων από την Επανάσταση του 1821 και την Ελληνική Παλιγγενεσία. Πρόκειται για μια σημαντική ιστορική στιγμή, αν κανείς αναλογιστεί τα 50χρονα του 1871, με το 50% του σημερινού ελληνικού εδάφους ακόμη υπό σκλαβιά, τα 100χρονα του 1921 με την εκκολαπτόμενη Μικρασιατική καταστροφή και το διάστημα ανάμεσα σε δύο παγκόσμιους πολέμους, τα 150χρονα του 1971 με μια κοινωνία στο γύψο από τη χούντα των συνταγματαρχών και τα 200χρονα του 2021 με μια χώρα που προσπαθεί να συνέλθει από μια υπερδεκαετή κρίση και μια σειρά γενιών με το μέλλον υποθηκευμένο μέχρι το 2060 τουλάχιστον, από τις συνέπειες των Μνημονίων και του τέρατος του ελληνικού χρέους που οι ίδιες ποτέ δεν δημιούργησαν.

Μέσα στη συγκυρία αυτή, ο αφηγητής παίρνει θέση "συνομιλώντας" νοερά μέσα από πρόσωπα, γεγονότα, αφηγήσεις, συναντήσεις για να προκαλέσει συζητήσεις και να συντονιστεί με την επικαιρότητα, εκφράζοντας πάντα όμως τη δική του γνώμη.

Τούτη τη χρονική στιγμή η επέτειος των 200 χρόνων από την Επανάσταση του 1821 φέρνει για ακόμη μια φορά τρεις φίλους και συνοδοιπόρους, συνομιλητές με την τέχνη που διακονούν και ο καθένας υπηρετεί με αγάπη, σεβασμό, γνώση και μεράκι, στο σταυροδρόμι μιας συνεργασίας. 

Η συνάντηση των Τεχνών- WORK IN PROGRESS
Ένας ποιητής, ο Δημήτρης Φιλελές, ένας μουσικός-τραγουδοποιός και ερμηνευτής, ο Φίλιππος Πλακιάς κι ένας παραμυθάς, ο Δημήτρης Β. Προύσαλης, εργάζονται με επίκεντρο μια εμβληματική προσωπικότητα που άφησε τα δικά της αποτυπώματα στην ιστορική πορεία αυτού του δοκιμασμένου τόπου. Επιλέχτηκαν στιγμές γνωστές και άγνωστες της ζωής από τη διαδρομή του Γέρου του Μοριά, λαϊκές παραδόσεις που αφορούν τον επερχόμενο ρόλο του, μύθοι που έλεγε ο ίδιος-αισώπειοι και δικοί του- καθώς και σημαντικά γεγονότα που αποκαλύπτουν τη φιλοσοφία του αλλά και την ανυποχώρητη πίστη του στη λευτεριά. 

Ο Δημήτρης Β. Προύσαλης επέλεξε 11 ιστορίες, ο Δημήτρης Φιλελές εμπνεύστηκε και έγραψε 11+1 ποιήματα (της μετρικής στιχουργικής) πάνω στις ιστορίες αυτές και ο Φίλιππος Πλακιάς συνέθεσε 11+2 τραγούδια πάνω σε δρόμους παραδοσιακούς (κλέφτικους -της τάβλας, τσάμικους και καλαματιανούς) συνεχίζοντας και ανανεώνοντας την παράδοση των δημοτικών τραγουδιών με τρόπο μοναδικό και συγκινητικό , όπως αυτός μονάχα ξέρει να δημιουργεί αριστοτεχνικά σε λαϊκούς δρόμους.

Πρόκειται για ένα έργο σε εξέλιξη-WORK IN PROGRESS-με ιδιαίτερη αποδοχή από Δήμους, Φεστιβάλ και φορείς, κορονοϊού επιτρέποντος

Παρουσιάζουμε με χαρά ένα δείγμα των δύο τεχνών, της ποίησης του Δημήτρη Φιλελέ με τη μορφή των στίχων, και της μουσικής μέσα από τις πρωτότυπες μοναδικές συνθέσεις του Φίλιππου Πλακιά.

Με το καλό να ανταμωθούμε πριν περάσουν 200 χρόνια!


promo-tip
"Δοξαστικό για το Γέρο του Μοριά" 
Στίχοι: Δημήτρης Φιλελές
Πρωτότυπη σύνθεση-τραγούδι: Φίλιππος Πλακιάς 
(ρυθμός: Της τάβλας-Κλέφτικος)


promo-tip
"Ο Πλάτανος της Τριπολιτσάς"
Στίχοι: Δημήτρης Φιλελές
Πρωτότυπη σύνθεση-τραγούδι: Φίλιππος Πλακιάς
(ρυθμός: Τσάμικος)


promo-tip
"Τούτα δεν είναι έργα της πολεμικής"
Στίχοι: Δημήτρης Φιλελές
Πρωτότυπη σύνθεση-τραγούδι: Φίλιππος Πλακιάς
(ρυθμός: Καλαματιανός)


Σε μια χώρα που αρέσκεται στα δαπανηρά πανηγύρια -όχι τα αυθεντικά λαϊκά της κοινωνικής συνεύρεσης και επικοινωνίας αλλά τα γιαλαντζί του εντυπωσιασμού-και τις επετειακές κενολογίες αυτολιβανισμού και ξεσκονίσματος όσων οι ίδιοι στην πράξη υπονομεύουν, ας γνωρίσουμε μιαν ακόμη φορά τον Γέρο του Μοριά.

 Ήδη στο παρελθόν οι συναντήσεις των τριών τεχνών έχουν μπολιάσει πρωτότυπες αποτυπώσεις  μέσω θεματικών προτάσεων-κύκλων συνδημιουργώντας μια πρόταση πολιτισμού, συνυφασμένης αφήγησης-ποίησης και μουσικής.

"Του Κωνσταντή: η ιστορία μιας υπόσχεσης, μιας κατάρας και μιας επιστροφής"
(Αφήγηση βασισμένη σε παραμυθιακές παραλλαγές του δημοτικού τραγουδιού 
"Του Νεκρού αδερφού"

και 

"Θρύλοι για την Άλωση της Πόλης"

Με την υποστήριξη της



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου