Τρίτη 1 Δεκεμβρίου 2020

Νέος ιστότοπος: Οι εκδόσεις ΕΥΜΑΡΟΣ ηλεκτρονικά www.evmarosbooks.gr

Η πρώτη τυχαία-σε κινούμενη φάσα-εικόνα που αντικρίζεις

Οι Εκδόσεις ΕΥΜΑΡΟΣ μετά την παρουσία στο FACEBOOK εμφανίζονται στο πλατύ διαδικτυακό και μη κοινό, για πρώτη φορά με δική τους ηλεκτρονική σελίδα που δίνει τη δυνατότητα πρόσβασης στην ενημέρωση γύρω από την εκδοτική τους κίνηση, τις έντυπες θεματικές και τους συνεργαζόμενους συγγραφείς αλλά και την άμεση αγορά τίτλων από το προσωπικό-εταιρικό τους "βιβλιοπωλείο" επιλέγοντας από την πλούσια εκδοτική του παραγωγή, η οποία φτάνει μέχρι σήμερα αισίως στους 100 τίτλους και συνεχώς εμπλουτίζεται. Ο νεοδημιουργημένος ιστότοπος www.evmarosbooks.gr είναι υπό διαμόρφωση αλλά ενεργός.

Η σύγχρονη κίνηση που αξιοποιεί τα ηλεκτρονικά μέσα και δημιουργεί ανάλογες on line παρουσίες και ταυτότητες, σε καμιά περίπτωση δεν μπορεί να υποκαταστήσει τη μαγική στιγμή που νιώθει ο βιβλιόφιλος αναγνώστης όταν δρασκελίζει το κατώφλι ενός βιβλιοπωλείου. Τα βιβλιοπωλεία με τη δυνατότητα πρόσβασης σε ένα ευρύ πεδίο συγγραφέων, τίτλων, εκδοτικών οίκων, θεματικών αντικειμένων και αισθητικών αποτυπώσεων μέσα από ευφάνταστες και καλόγουστες εκδόσεις και τυπογραφικά "στησίματα"-μορφές μέσω εξωφύλλων και διαστάσεων, αποτελούν πάντα μια κοιτίδα πολιτισμού και επικοινωνίας, διαλόγου και συναντήσεων με τους συγγραφείς και τους πολυάριθμους φίλους του βιβλίου.
 
Οι συγγραφείς είναι πάντα παρόντες άτυπα και σιωπηρά με την έκθεση του έργου τους στα ράφια και τις προθήκες των βιβλιοπωλείων, στο βαθμό που αυτά ενδιαφερθούν για το έργο τους αλλά και οι ίδιοι επιδιώξουν να προωθήσουν ενημερωτικά τη δημιουργία τους, παράλληλα με τις όποιες προωθητικές δραστηριότητες προκρίνει να ακολουθήσει ο εκδότης. Είναι παρόντες ως δυνητικοί συνομιλητές βέβαια και ζωντανά, με το έργο τους, όταν οργανώνονται αναφορικές βιβλιοπαρουσιάσεις ή θεματικές συζητήσεις που συμπεριλαμβάνουν τη δημιουργία τους πλουτίζοντας γνώσεις, απόψεις και συλλογιστικές στους όποιους παρισταμένους. Οι φυσικοί χώροι των βιβλιοπωλείων γίνονται γέφυρες για να ανταμώσουν διαφορετικοί άνθρωποι με παράλληλα ενδιαφέροντα και διαφορετικές προσεγγίσεις και να αφουγκραστούν τοποθετήσεις και ματιές σε κοινά αντικείμενα που συμπυκνώνουν το σύμπαν της ανθρώπινης διανόησης και έκφρασης μέσα από τον αποτυπωμένο εκδοτικά γραπτό λόγο. Ιδιαίτερα τα μικρά βιβλιοπωλεία, που προκρίνουν και φροντίζουν την αισθητική του χώρου τους, επιτρέπουν την προσωπική σχέση με τους ανθρώπους που τα διαχειρίζονται και γίνονται εστίες-στέκια για ζωογόνες και φιλικές συναντήσεις μεταξύ γνωστών και αγνώστων, προσκαλώντας το βιβλιόφιλο κοινό σε μια διαρκή, επαναληπτική και περιοδική επίσκεψη. Προσωπικά αλλά και ως εκπρόσωπος φορέα (Λέσχη Αφήγησης Αθήνας, Παραμύθια και Μύθοι στου Κένταυρου τη ράχη) έχουμε προτείνει και προβεί στην υποστήριξη τέτοιων αγαπημένων χώρων και δε θα πάψουμε να το κάνουμε εξακολουθητικά. Όλοι αυτοί οι αγαπημένοι και οικείοι χώροι μας λείπουν, τους προσδοκούμε, τους ονειρευόμαστε και σίγουρα αργά ή γρήγορα θα τους ξαναβρούμε...

Η έδρα των εκδόσεων ΕΥΜΑΡΟΣ στη συνοικία του Ταύρου

Τίποτα δε μπορεί να υποκαταστήσει αυτή τη ζωντανή μορφή επαφής και επικοινωνίας που αποτελεί ανάσα στον άνθρωπο και τις σκέψεις του, καθώς η αλληλεπίδραση διανοητική και συναισθηματική είναι παρούσα, άμεση και in vivo. Η ηλεκτρονική μορφή αγορών, από την άλλη, απαντά σε μια συστοιχία συνθηκών και καταστάσεων που δημιουργούν παροδικές αποστάσεις  οι οποίες δυσκολεύουν, υπονομεύουν και προκαλούν δυσλειτουργία του άμεσου και οικείου. Δεν αναφέρομαι βέβαια στις από απόσταση ποικιλόμορφες διαδικτυακές αγορές από πλατφόρμες του εξωτερικού. 

Η παράλληλη ηλεκτρονική ύπαρξη των  όποιων εκδόσεων με τη δυνατότητα παραγγελιών, δεν πρόκειται να υποκαταστήσουν την ανάγκη των συναντήσεων, με αφορμή τη βιβλιοφιλία και τη φιλαναγνωσία, που πραγματοποιούνται σε χρόνο και χώρο τρέχοντα και προϋποθέτουν ζωντανή ροή ενεργειών και αντιδράσεων του ανθρώπου στους χώρους των βιβλιοπωλείων. Είναι μια ακόμη δυνατότητα, μια εναλλακτική, μια έξοδος-διέξοδος, όταν το άμεσο και δια ζώσης δεν μπορεί υποκειμενικά ή αντικειμενικά να πραγματωθεί. Μπορούμε να φανταστούμε εξάλλου τέτοιες πραγματικές προσομοιώσεις εκτός καραντίνας, με την ανάγκη ενός ανθρώπου που είναι τοπικά απομονωμένος, επηρεάζεται καιρικά ή ασθενεί και δεν έχει τη δυνατότητα της πρόσβασης σε κάποιο τοπικό αγαπημένο βιβλιοπωλείο. Ας μην ξεχνούμε πως αν δεν ήμασταν καταναγκαστικά κλεισμένοι μέσα -λόγω καραντίνας για τον Covid 19, σίγουρα κάποιοι από μας-και μιλάω για μένα κυρίως- θα βρισκόμασταν σε κάποιο χώρο βιβλιοπωλείου ή αγαπημένου εκδοτικού οίκου να αναζητούμε τίτλους και φίλους για κουβέντα και αλληλεπίδραση... Εξάλλου, όπως υποστηρίζεται από πολλούς, η ηλεκτρονική μορφή είναι πολλές φορές "επιβεβλημένη" καθώς στους καιρούς μας, αν δεν υπάρχεις και ηλεκτρονικά, αποκλείεσαι από την τρέχουσα κοινωνία της πληροφόρησης με όποια θετικά και  αρνητικά τούτη παρουσιάζει...

Ο ηλεκτρονικός ιστότοπος παρέχει επίσης τη δυνατότητα στους συγγραφείς να γίνονται ευκολότερα γνωστοί σε ένα ευρύτερο αναγνωστικό κοινό, καθώς αυτοί μπορούν να παραπέμπουν φίλους και καινούργιους από τις σχέσεις τους γνωστούς, στο "εκδοτικό σπίτι " τους (ο γράφων έχει πολλές τέτοιες αναφορές). Το σύντομο βιογραφικό γνωριμίας που αναρτάται, συνήθως συνοδεύει το έργο τους και η δουλειά τους, η δημιουργία-πρότασή τους, εκτίθεται όχι μόνο στα φυσικά ράφια και τις προθήκες των βιβλιοπωλείων μικρότερων και μεγαλύτερων, αλλά εν δυνάμει και αναδυόμενα στο σπίτι του κάθε αναγνώστη, στο βαθμό που ο τελευταίος αναζητήσει την ηλεκτρονική επαφή και συνάντηση.


Για τους ίδιους τους εκδοτικούς οίκους προσφέρει μια δυνατότητα να είναι παρόντες και προσβάσιμοι εμπορικά και δυνάμει αγοραστικά, ξεφεύγοντας από την συνήθη-αρνητική δυστυχώς μα υπαρκτή-πρακτική των μεγάλων βιβλιοπωλείων-supermarket που προωθούν και κατασκευάζουν "ευπώλητα" βιβλία και συγγραφείς, που "εξαντλούν" τίτλους και περιθωριοποιούν-στα πλαίσια της δική τους λογικής-έργα και αξιόλογους αλλά μη "αναγνωρίσιμα ονόματα"-συγγραφείς. Τους ανεξαρτητοποιεί και τους κάνει διαθέσιμους σε όλους.

Ως συνεργαζόμενος συγγραφέας των εκδόσεων ΕΥΜΑΡΟΣ, που επιθυμώ να γνωστοποιήσω τη σημαντικότητα του λαϊκού παραμυθιακού και μυθικού λόγου στο ευρύ κοινό φέροντάς το στο επίκεντρο του ενδιαφέροντός του ξανά-στη νέα εποχή, καλωσορίζω τον καινούργιο ιστότοπο και προσκαλώ τους φίλους της αφήγησης και των λαϊκών παραμυθιών από τις προφορικές παραδόσεις του κόσμου, να φτιάξουν τη δική τους σχέση με τις αναφερόμενες εκδόσεις. Η δική μου, μικρή προσωπική  συμβολή αποτυπώνεται από τις δύο ως τώρα συλλογές που έχω προτείνει εκδοτικά, αλλά και όμορων θεματικά τίτλων που εκδόθηκαν από τον ίδιο εκδοτικό οίκο και που εγώ προκρίνω, λόγω συνάφειας αντικειμένου με αναφορά χρονικής εμφάνισης.

Τα δικά μου 

1η έκδοση 2017-2η έκδοση 2020


Προσεχής έκδοση Δεκέμβριος 2020

Τα όμορου ενδιαφέροντος με βάση τη χρονική τους έκδοση




Το Δημοτικό Τραγούδι
Βασίλης Δ. Αναγνωστόπουλος




Το Στοίχημα της Σταχτοπούτας
Εμμανουέλα Κατρινάκη


Τα Πορτοκαλί Παραμύθια
Θούλη Στάικου


Προτείνω ανεπιφύλακτα ακόμη μια περιήγηση στο ηλεκτρονικό "βιβλιοπωλείο" των εκδόσεων ΕΥΜΑΡΟΣ γιατί σίγουρα οι φίλοι της σύγχρονης λογοτεχνίας θα συναντήσουν ενδιαφέρουσες προτάσεις και οι ερευνητές-διανοητές θα βρουν προσκλητικές για τα ενδιαφέροντά τους θεματικές ενότητες...

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου