Δευτέρα 21 Δεκεμβρίου 2020

Ο Γαϊδαράκος των Χριστουγέννων φοράει τα καλά του


Τούτες τις μέρες ένας μικρός πρωταγωνιστής της αγροτικής ζωής  βγαίνει από την αφάνεια και επιζητεί να τεθεί στο κέντρο της προσοχής του πλατιού βιβλιόφιλου κοινού, με αφορμή μια μοναδική εμπειρία ζωής που είχε την τύχη να ζήσει  από κοντά. Πολλοί άλλοι στενοί συγγενείς του θα τον ζήλευαν και έτεροι εκπρόσωποι της πανίδας θα ήθελαν διακαώς να βρίσκονται στη θέση του. Όχι γι' αυτά που έζησε κυριολεκτικά, αλλά κυρίως για όσα αποκαλύφτηκαν πολύ αργότερα και συνδέθηκαν με την ποιότητα και τη σημαντικότητα των όσων αντίκρισαν τα ίδια του τα μάτια, πρώτα στα πλαίσια μιας οικογένειας, μετά κατά τη διάρκεια ενός ταξιδιού και ύστερα δίπλα σε ένα νιογέννητο πλάσμα που η ανάσα του έμελλε να γίνει βάλσαμο στις πληγές του κόσμου. 

Η βιωμένη εμπειρία μιας αυτοψίας τον ανέδειξε-εν αγνοία του-στον σπουδαιότερο γαϊδαράκο του κόσμου, αφού οι συναντήσεις του σε χώρους ταπεινούς και με ανθρώπους ξεχωριστούς έγιναν παρακαταθήκη ελπίδας και μπόλι φωτός για τους πολλούς, όπως αποδείχτηκε εκ των υστέρων, από τα ιστορικά γεγονότα που ξεπέρασαν τη μυθοπλαστική τους προσέγγιση. 

Τα παιδιά του τόπου του τον φώναζαν "Στραβαφτιά" αλλά η κυρά του, η Μαρία, τον φώναξε μια μέρα "Φιλαράκο" και από τότε έτσι επιθυμεί να τον φωνάζουν αυτοί που τον νοιάζονται. Το βιβλίο τούτο είναι η καταγραφή της περιπέτειάς του που ξεκινά από τη Ναζαρέτ και καταλήγει στη...Γηθλεέμ μέσα από μια παρέλαση σπονδυλωτών γεγονότων, απροσδόκητων συναντήσεων,  αθέλητων παρατηρήσεων, αβίαστων διαπιστώσεων και φιλοσοφικών τοποθετήσεων. Δεν ήξερε-όμως τα έζησε δίχως επιφύλαξη, δε γνώριζε-όμως τα δέχτηκε με την καρδιά του ανοιχτή, όλα αυτά που καθόρισαν την πορεία του κόσμου μέσα από τη δική του διαδρομή και τα συναπαντήματα που του έφεραν οι δρόμοι που περπάτησε.

Μια ιστορία μυθοπλασίας, μια λογοτεχνική αποτύπωση του ατομικού φαντασιακού, ένα μικρό διήγημα για παιδιά 9+, εφήβους -και γιατί όχι- ενηλίκους, γεμάτο εικόνες, κίνηση, ήχους και χρώματα, από έναν γαϊδαράκο που είχε περιστασιακές ευαισθησίες, πότε πότε το μυαλό του αλήτευε, αλλά κρατούσε φυλαχτό πολύτιμο την τρυφεράδα του και ακόνιζε το "έχει" του με ένα στοχαστικό λογισμό φιλοσοφίας που ξεδιπλώνεται σε δέκα κεφάλαια και εξήντα τέσσερεις σελίδες:

"Ο Γαϊδαράκος των Χριστουγέννων"

1ο Κεφάλαιο: Ο Στραβαφτιάς
2ο Κεφάλαιο: "Άνοιξε την καρδιά σου!"
3ο Κεφάλαιο: Αναστάτωση στο σπίτι
4ο Κεφάλαιο: Ταξίδι στη... Γηθλεέμ!
5ο Κεφάλαιο: Συναντήσεις και συγκινήσεις...
6ο Κεφάλαιο: Κοσμοχαλασμός και περιπέτειες!
7ο Κεφάλαιο: Ψάχνοντας για στέγη, αναζητώντας την ανθρωπιά
8ο Κεφάλαιο: Λίγο πριν τον καινούργιο ερχομό...
9ο Κεφάλαιο: Λυχνάρι στον ουρανό και χρώματα στα όνειρα
10ο Κεφάλαιο: Το μωρό, το χαμόγελο και το όνειρο

Κείμενο: Δημήτρης Β. Προύσαλης
Εικονογράφηση: Μανώλης Φραγκούλης
Εκδόσεις ΑΡΜΟΣ
Σελίδες 64
ISBN: 978-960-527-550-1

Τα πνευματικά δικαιώματα των δημιουργών ευγενώς αποδίδονται 
στο ΘΕΑΤΡΟ ΚΩΦΩΝ ΕΛΛΑΔΟΣ




 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου