Πέμπτη 19 Σεπτεμβρίου 2024

Το απεραθίτικο λαϊκό παραμύθι στα "Ναξιακά" Επετηρίδα της Ομοσπονδίας Ναξιακών Συλλόγων


Στον απόηχο του φετινού καλοκαιριού και επιθυμώντας να προϋπαντήσουμε τη μετακαλοκαιρινή περίοδο του φθινοπώρου, δε θα μπορούσαμε να παραλείψουμε μια πολύ σημαντική παρακαταθήκη πολιτισμού που δημιουργεί η αέναη πνευματική κίνηση στο νησί της Νάξου. Ο λαϊκός πολιτισμός, η ιστορία, η αρχαιολογία, η λογοτεχνική παραγωγή αποτελούν γόνιμα πεδία αναφοράς, κατάθεσης, συνέχειας, δημιουργίας αλλά και μελέτης, ως όχημα προσφοράς των Ναξιωτών στον νεοελληνικό πολιτισμό και την προσέγγισή του μέσα από τη διαχρονία του και την τοπική του διάσταση. Μια πολύχρονη και ενδιαφέρουσα τέτοια πολιτιστική ματιά στον κόσμο της Νάξου, η οποία απευθύνεται στους ενδιαφερόμενους εντός και εκτός του νησιού, είναι και η Επετηρίδα της Ομοσπονδίας των Ναξιακών Συλλόγων "Ναξιακά" που γίνεται ένα ετήσιο βήμα γνωριμίας με πλευρές της Ναξιακής κοινωνίας στις πολυποίκιλες εκφράσεις και αποτυπώσεις της στον πνευματικό, θρησκευτικό  και υλικό της βίο.

Τον Ιούλιο του 2024, κυκλοφορήθηκε ο τόμος 13/2023 της Γ΄ Περιόδου από τον εκδοτικό οίκο Κ. & Μ. Σταμούλη- Κων/να Αντ. Σταμούλη στη Θεσσαλονίκη. Πρόκειται για μια έκδοση έκτασης 562 σελίδων με ISSN: 2241-7168.

Φορέας Έκδοσης είναι η Ομοσπονδία Ναξιακών Συλλόγων (Ο.ΝΑ.Σ) και υπάρχει επιστημονική επιτροπή έκδοσης που αποτελείται από τις Ε. Βελώνη, Ε. Ζιούλη, Ε. Μπαρδάνη, Μ. Ξεφτέρη, Α. Παρτσινέβελου, Κ. Πολυμενοπούλου, Μ. Χωριανοπούλου, Μ. Καλτσά και τους: Θ. Κωτσάκη, Μ. Σέργη, ενώ υποστηρίζεται και από το Δ.Σ της Ο.ΝΑ.Σ (Μ. Καλαϊτζή, Π.-Α. Θεοφίλου, Γ. Σπανό και Δ. Παρτσινέβελο).

Στις θεματικές κατηγορίες των περιεχομένων μπορεί κανείς να βρει τα παρακάτω:

-Επίκαιρα θέματα
-Ναξιακή ποίηση: Κείμενα-πρόσωπα-μελέτες
-Σύγχρονοι Ναξιώτες Δημιουργοί
-Αρχαιολογία και διαχείριση αρχαιοτήτων
-Ιστορία και Ιστορική Μνήμη
-Λαογραφία-Διαχείριση λαϊκού πολιτισμου-λαογραφική ύλη
-Γλωσσολογία και γλωσσική ύλη
-Προσωπικότητες της Νάξου
-Τοπική Αυτοδιοίκηση
-Σύγχρονα Μέσα Επικοινωνίας
-Σχολεία εν δράσει
-Βιβλιοπαρουσιάσεις
-Αρχειοφυλάκειον

Στη θεματική κατηγορία "Λαογραφία-Διαχείριση λαϊκού πολιτισμου-λαογραφική ύλη" ο επιμελητής του παρόντος ιστολογίου, Δημήτρης Β. Προύσαλης, ευτύχησε να δει την πρότασή του για συμμετοχή στην έκδοση του εν λόγω τόμου, με άρθρο του που είχε το θέμα:

"Οι κρυμμένοι κόσμοι της απεραθίτικης μυθοπλασίας:
Μια σύντομη πρώτη επισκόπηση στα δημοσιευμένα παραμύθια 
του Δημητρίου Β. Οικονομίδη 
στο περιοδικό "Τ' Απεράθου"
(σελίδες 383-398)

Αφορμή αποτέλεσε η επαφή και η συνεργασία που ανέπτυξε ο προαναφερόμενος, με τον Απεραθίτικο Σύλλογο Νάξου της Αθήνας, αναφορικά με τα δημοσιευμένα στη χρονική περίοδο 1987-1998 στο περιοδικό "Τ' Απεράθου"  (τεύχη 48-125) λαϊκά παραμύθια του απεραθίτη καθηγητή Λαογραφίας Δημητρίου Β. Οικονομίδη. Πρόκειται για επιτόπιες  καταγραφές του ιδίου από Απεραθίτες και Απεραθίτισσες λαϊκούς αφηγητές και πληροφορητές στη διάρκεια των ετών 1927-1934 στην Αθήνα και την Απείρανθο, καταγράφοντας πλούσιο και ακαταλογογράφητο παραμυθιακό υλικό του τόπου καταγωγής του.

Τεύχος του περιοδικού Τ' Απεράθου

Η αφορμή όμως δόθηκε από την έκδοση των απεραθίτικων λαϊκών παραμυθιών που πραγμστοποιήθηκε τον Ιούλιο του 2023 με επιλεγμένο υλικό από τις δημοσιεύσεις 
του Δημητρίου Β. Οικονομίδη






 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου