Σάββατο 21 Σεπτεμβρίου 2024

Τα λαϊκά παραμύθια αποχαιρετούν το 52ο Φεστιβάλ Βιβλίου: Πεδίον Άρεως 20-21-22 Σεπτεμβρίου 2024

 


Όλα τα όμορφα και σημαντικά έχουν πάντα ένα τέλος, μια ολοκλήρωση ενεργειών και δράσεων, για να αντικατασταθούν και να πλαισιωθούν από άλλα ενδιαφέροντα που δρομολογούνται εν καιρώ για να πάρουν τη θέση τους, δημιουργώντας αξιόλογους θεσμούς σε συνέχεια χρονική και ποιοτική. Εξαίρεση δε θα μπορούσε να αποτελεί επίσης και το 52ο Φεστιβάλ Βιβλίου που διοργανώνεται από τον Σύνδεσμο Εκδοτών Βιβλίου και αφορά εκδοτικούς οίκους από όλη την Ελλάδα και την Κύπρο. Έτσι λοιπόν στο τελευταίο Παρασκευοσαββατοκύριακο (20-21-22 Σεπτεμβρίου 2024) τούτης της διοργάνωσης, τα λαϊκά παραμύθια όντας παρόντα μέσα από την εμβληματική σειρά "ΤΟΥ ΚΟΣΜΟΥ ΤΑ ΠΑΡΑΜΥΘΙΑ" των Εκδόσεων ΑΠΟΠΕΙΡΑ στο περίπτερο Νο 123, υποδέχονται το παραμυθόφιλο αναγνωστικό κοινό αποχαιρετώντας μια ακόμη όμορφη και ενδιαφέρουσα διοργάνωση. Η ΑΜΚΕ "Παραμύθια και Μύθοι στου Κένταυρου τη ράχη" δια του επιστημονικού της εκπροσώπου συμμετέχει και με έδρα το Πήλιο, έχοντας συστηματικά και μακρόχρονα σε μια διευρυμένη δομημένη  επιστημονική δραστηριότητα για τη μελέτη, ανάδειξη, προβολή, συγκέντρωση, διάχυση και επανασύνδεση του λαϊκού προφορικού λόγου με την ανθρώπινη καθημερινότητα και τη διάσωση της άυλης πολιτιστικής κληρονομιάς υπό τη μορφή των παραμυθιών, των μύθων, των μυθολογικών ιστοριών και των προφορικών παραδόσεων, μέσα από τις καταστατικές της αρχές, συμμετέχει για μια ακόμη φορά σε ένα κεντρικό πολιτιστικό γεγονός, όπως είναι το Φεστιβάλ Βιβλίου. 

Ο Κένταυρος σταθερά προσανατολισμένος στις εκδηλώσεις Πολιτισμού, συμμετέχει άλλοτε με παραστάσεις προφορικών θεματικών αφηγήσεων, άλλοτε με βιβλιοπαρουσιάσεις σχετικές με τα παραμύθια και άλλοτε με ένα συνδυασμό μορφών, αλλά πάντοτε με βιβλιοφιλική εκδοτική παρουσία μέσα από μια πληθώρα συνεργασιών με εκδοτικούς οίκους (Αρμός, Απόπειρα, Α/συνέχεια, Εύμαρος, Λογόπυπο, Πηγή).

Σε τούτο το 52ο Φεστιβάλ Βιβλίου, που επέστρεψε από το 2023 ξανά στον φιλόξενο χώρο του πάρκου του Πεδίου του Άρεως, η υποστήριξη από την "Παραμύθια και μύθοι στου Κένταυρου τη ράχη" των εκδόσεων που σχετίζονται με τα λαϊκά παραμύθια περπατά σε πολλές διαδρομές. Ο επιστημονικός της εκπρόσωπος Δημήτρης β. Προύσαλης έχοντας την επιμέλεια είκοσι πέντε τουλάχιστον συλλογών με σχετικό παραμυθολογικό υλικό που έχει εκδοθεί, συμμετέχει στα περίπτερα των εκδοτικών οίκων με τους οποίους έχει διανυθεί ένας γόνιμος δρόμος συνεργασίας.

Δεύτερη λοιπόν διαδρομή-και στάση- για δεύτερο πετυχημένο διήμερο, οι εκδόσεις ΑΠΟΠΕΙΡΑ, με την εμβληματική σειρά "Του Κόσμου τα παραμύθια" των 48 τόμων, στο περίπτερο 123.

Το διήμερο Παρασκευή 20 και Σάββατο 21 Σεπτεμβρίου 2024 στη διάρκεια των ωρών 20.00-23.00 ο Δημήτρης Β. Προύσαλης θα ανταμώσει ξανά με παλιούς και νέους φίλους των λαϊκών παραμυθιών και θα υπογράψει όσα βιβλία θελήσουν να διακοσμηθούν από την υπογραφή του, για όσους και όσες δεν μπόρεσαν να παρευρεθούν το προηγούμενο διήμερο των ημερών 13-14 του τρέχοντος μήνα.


Η συνεργασία με τις εκδόσεις ΑΠΟΠΕΙΡΑ, έφερε έντεκα συλλογές με λαϊκά παραμύθια (έξι ατομικές και πέντε συλλογικά έργα υπό την επιμέλεια του γράφοντος) με εξαιρετικό ενδιαφέρον και θεματική επικέντρωση.



Από τη συνάντηση της Παρασκευής 20/9 με τον καλό φίλο, συνάδελφο και συναφηγητή Δημήτρη Μάλλη, αναμνηστική φωτό στο περίπτερο Νο 123 των Εκδόσεων ΑΠΟΠΕΙΡΑ σε συστέγαση με τις εκδόσεις Φιλιππότη






































 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου