Σάββατο 6 Ιουλίου 2024

Ματιά στον 8ο κύκλο (Σεπτέμβριος 2023-Ιούνιος 2024) της Λέσχης Αφήγησης Αθήνας "Μοιράσου κι εσύ μιαν ιστορία" και θερινές ευχές


Η Λέσχη Αφήγησης Αθήνας "Μοιράσου κι εσύ μιαν ιστορία" την τελευταία Τετάρτη του Ιουνίου, 26 του μήνα ολοκλήρωσε τον όγδοο κύκλο των συναντήσεών της στον πάντα φιλόξενο και υποστηρικτικό χώρο του Βιβλιοπωλείου-Cafe Free Thinking Zone που βρίσκεται στην οδό Σκουφά 64 στη συμβολή της με τον πεζόδρομο της οδού Γριβαίων. 

Η εν λόγω λέσχη αφήγησης λειτουργεί σταθερά και αδιάλειπτα  από τον Σεπτέμβριο του 2016 όταν ξεκίνησε τον περιοδικό κύκλο που ακολουθεί τις διδακτικές σχολικές χρονιές, δηλαδή την περίοδο Σεπτεμβρίου-Ιουνίου, ορίζοντας μια σταθερή συνάντηση κάθε μήνα (συνήθως την τελευταία Τετάρτη) στο διώρο 19.00-21.00.


Πρόθεση των διοργανωτών της λέσχης είναι να δημιουργηθεί  ένας σταθερός χώρος αναφοράς με αφηγήσεις από τον ανεξάντλητο κόσμο της προφορικής λογοτεχνίας, δίνοντας την ευκαιρία αφηγηματικής έκθεσης σε όσο το δυνατόν περισσότερο αριθμό ανθρώπων που επιθυμούν να αφηγηθούν,  σε όσους αγαπούν να λένε ιστορίες και σε όσους αρέσκονται να τις ακούν. Υποδέχεται παλιούς και νέους φίλους που αρέσκονται να ταξιδεύουν μέσα από τα λόγια των ανώνυμων πολλών που έφτασαν μέχρι τις μέρες μας και αξίζει να ακουστούν και πάλι σε νέες συνθήκες ,που δοκιμάστηκαν από το χρόνο και αποτελούν κληρονομιά της ανθρωπότητας, ένα μετερίζι επικοινωνίας και βαθιάς αυτογνωσίας με πρόσχημα την ψυχαγωγία. 

Η Λέσχη Αφήγησης αποτελεί μια προσπάθεια για την  υποστήριξη και προώθηση της τέχνης της ιστόρησης προφορικών ανώνυμων αφηγημάτων, μοιραζόμενοι την εμπειρία της κοινής συλλογικής συνεύρεσης και την ατμόσφαιρα της παρέας  
Το πνεύμα της λειτουργίας ενός χώρου υποδοχής αφηγητών και ιστοριών, είναι να μπορέσουν να βρουν υποστήριξη νέοι αφηγητές που έχουν ανάγκη πεδίου, χρόνου και κοινού για να μοιραστούν τις ιστορίες που αγαπούν και αρχίζουν να δουλεύουν. Παράλληλα όμως δίνεται η ευκαιρία και σε παλιότερους αφηγητές να δοκιμάσουν μέσα από μια νέα ματιά την επαναπροσέγγιση ιστοριών που έχουν ήδη εκθέσει στο παρελθόν. Παραχωρείται ακόμα ένα βήμα σε όσους αισθάνονται τη ζέση να αφηγηθούν, οι οποίοι πιθανά δεν έχουν πρότερη σχέση με το χώρο της αφήγησης, θα ήθελαν όμως να μοιραστούν μια ιστορία, που πιστεύουν πως αξίζει να ακουστεί μπροστά στο κοινό.

Η λέσχη αφήγησης προωθεί  και εργάζεται επίσης πάνω στην ιδέα της γνωριμίας μεταξύ των ανθρώπων που ασχολούνται ήδη ή έχουν κατά νου να εμπλακούν με τον χώρο της αφήγησης ερασιτεχνικά ή επαγγελματικά και υποστηρίζει και επιζητεί την ανταλλαγή και τον εμπλουτισμό εμπειριών, ιστοριών, απόψεων, προσεγγίσεων και ιδεών.

 Ως χώρος συνάντησης είναι ακόμη ανοιχτός σε όσους απλά επιθυμούν να ακούσουν ιστορίες δημιουργώντας φιλική ατμόσφαιρα ακροατηρίου, που θα λειτουργήσει υποστηρικτικά στους αφηγητές.


Στον 8ο κύκλο της περίοδου που έκλεισε-από τον Σεπτέμβριο του 2023 έως και τον Ιούνιο του 2024- απολογιστικά θα λέγαμε πως συμμετείχαν συνολικά 23 διαφορετικοί αφηγητές και αφηγήτριες από τους οποίους δεκεννιά ήταν γυναίκες και τέσσερεις ήταν άντρες, με την ιδιότητα του επαγγελματία αφηγητή, των ημιεπαγγελματιών, των μαθητευόμενων αλλά και αποφοίτων από σεμιναριακούς κύκλους, όπως επίσης και από μη αφηγητές και αφηγήτριες που θέλησαν να εκτεθούν και να μοιραστούν μια ιστορία της επιλογής τους. Αφηγήθηκαν τουλάχιστον μία φορά και ορισμένοι επαναληπτικά, αξιοποιώντας τη δυνατότητα της έκθεσης που προσφέρει πάντα η λέσχη, "ξεσκονίζοντας" ιστορίες, δοκιμάζοντας και ακούγοντας στην προσπάθεια να συγκροτήσουν νέες υποθέσεις, βελτιώνοντας τις ήδη υπάρχουσες που διαχειρίζονταν. Στο υλικό των ιστορήσεων συμπεριλαμβάνονται εβδομήντα έξι (76) ιστορίες από τη δεξαμενή της προφορικής παράδοσης, από τις οποίες εξήντα μία (61) ανήκαν στην κατηγορία των λαϊκών παραμυθιών, δύο στους αισώπειους μύθους, δύο στα συναξάρια,  οκτώ στην κατηγορία των λαϊκών προφορικών παραδόσεων, και τρεις στους θρύλους.

Από τους γεωγραφικούς τόπους προέλευσης των ιστοριών μπορούν να αναφερθούν ο ελληνόφωνος κόσμος (Ήπειρος, Κρήτη, Πελοπόννησος, Δωδεκάνησα, Κυκλάδες,  Κωνσταντινούπολη, δυτική Μικρά Ασία, Καππαδοκία Πόντος, Κύπρος, ελληνόρφωνα χωριά της Κάτω Ιταλίας), ο ευρωπαϊκός χώρος (Αγγλία, Γαλλία, Γερμανία, Τσεχία, Ουγγαρία, Αλβανία, Ουκρανία), η Μέση Ανατολή (Παλαιστίνη, εβραϊκές παραδόσεις), η Ασία (Ινδία, Περσία, Κίνα, Αφγανιστάν, Ιαπωνία, Τουρκία) και σχετικές παραδόσεις από εθνοτικές ή πολιτισμικές ομάδες (π.χ. Δερβίσηδες, Τσιγγάνοι, Αρκτικός Κύκλος και Ινουίτ), η αφρικανική ήπειρος (Αραβική Βόρειος Αφρική, Σομαλία, Αγκόλα, Νότια Αφρική), η αμερικανική ήπειρος (Αυτόχθονες Ινδιάνοι, Μάγια, Βραζιλία).

Οι γυναίκες αφηγήτριες ήταν (αλφαβητικά): Γ. Αγγελή, Μ. Απειρανθίτου,  Α. Γιάνκου,  Α. Καψωμενάκη, Ε. Κούβαρη, Α. Κουκουζέλη, Κ. Κυριακουλέα, Μ. Μαλτέζου, Μ. Μανώλη, Π. Μωυσιάδου, Ε. Ντέτσικα, Σ. Οικονόμου, Μ. Πάντου, Μ. Πετρή, Μ. Σιδέρη, Λ. Σουγιά, Σ. Σπανού, Κ. Τσαλαπατάνη, Σ. Τσιλιμίγκρα.

Οι άντρες αφηγητές ήταν: Δ. Μάλλης, Δ.Β. Προύσαλης, Γ. Στρίγκος, Σ. Τσίρος

Ο νέος ένατος κύκλος ξεκινά  την  Τετάρτη 31 Σεπτεμβρίου 2024 και θα ολοκληρωθεί τον Ιούνιο του 2025.

 Φωτογραφίες από την τελευταία συνάντηση του Ιουνίου

Η Ερμινόνη Ντέτσικα αφηγείται: "Ο κυρ Λάζαρος κι οι 40 δράκοι" (Ήπειρος)

Η Μαίρη Σιδέρη αφηγείται: "Το αγόρι και το ποτάμι" (Αγκόλα)

Η Σέβη Οικονόμου αφηγείται: "Τρεις τρίχες λύκου" 

Η Μαρίνα Πετρή αφηγείται: "Ο Θρύλος της εικόνας της Παναγιάς της Μυκόνου"

Η Κωνσταντία Τσαλαπατάνη αφηγείται: "Οι νεράιδες της Μαυροσπηλιάς" (Λαϊκή παράδοση-Καλάβρυτα)

Η Έλλη Κούβαρη αφηγείται: "Ο μαγεμένος χερόμυλος" (Αμοργός)

Η Παναγιώτα Μωυσιάδου αφηγείται: "Ο γέρος και το άλογο" (Κίνα)

Ο Δημήτρης Β. Προύσαλης αφηγείται: "Λύκος, σκύλος και γάτα" (Ουκρανία)



 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου