Τρίτη 30 Ιουλίου 2024

Έρχεται προσεχώς: "Παραμύθια λαϊκά από τα κατεχόμενα της Κύπρου (1868-1973): Μια φοράν τζι έναν τζαιρόν είσσεν..."

Κυκλοφορεί τις επόμενες ημέρες από τις εκδόσεις Εύμαρος, μια συλλογή συνυφασμένη με το ορόσημο μισού αιώνα από την επονείδιστη εισβολή του Αττίλα στο νησί της Αφροδίτης. Πενήντα συν οκτώ  λαϊκά παραμύθια της κυπριακής προφορικής παράδοσης, από είκοσι οκτώ διαφορετικούς τόπους, βρίσκονται συγκεντρωμένα και λεύτερα σε τούτη τη συλλογή, προερχόμενα από χώματα σκλαβωμένα εδώ και πενήντα χρόνια (1974-2024). Πενήντα οκτώ ιστορίες του συλλογικού φαντασιακού  από τα  Κατεχόμενα εδάφη του 37% της Κύπρου, που καταγράφηκαν και δημοσιεύτηκαν μέσα σε χρονικό διάστημα μεγαλύτερο των εκατό ετών (1868-1973). Από τότε που η λαϊκή παράδοση  ανάσαινε παράλληλα με τον ιστορικό χρόνο κεντώντας τον με το άχρονο, ζυμώνοντας τον τόπο με το αίμα  ηρώων πραγματικών, αλλά κυριεύοντας τα μυαλά και τις καρδιές μεγάλων και μικρών,  με κατορθώματα ανυπέρβλητα πρωταγωνιστών παραμυθιακών.

Φανταστικές ιστορίες της λαϊκής μυθοπλασίας, από ανθρώπους που  έζησαν  χρόνια δύσκολα σε καιρούς σκλαβωμένους. Παραμύθια λαϊκά που γίνηκαν κατά παράδοση-από στόμα σε στόμα-μπόλι ελπίδας, από την Οθωμανοκρατία, στην Αγγλοκρατία και έπειτα στους αγώνες για την απελευθέρωση της Κύπρου την περίοδο 1955-1959 και τα πρώτα πατήματα της ελεύθερης και ανεξάρτητης κρατικής υπόστασης.

Παραμύθια παλιά, φωνές λαϊκών παραμυθάδων του χτες, που γίνονται κέρασμα μνήμης και συνέχειας, εκεί που  χειρότερος εχθρός δεν είναι ο εισβολέας, αλλά η λήθη, και εκεί που επιτακτική ανάγκη αναδύεται, να θυμίζουν πως «Η Κύπρος δεν κείται μακράν».

Με την υποστήριξη της




 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου