Παρασκευή 24 Νοεμβρίου 2023

Νέα έκδοση: Θοδωράκης, ο "μικρότερος" των Κολοκοτρωναίων! Πρότυπες εκδόσεις Πηγή-Για τα 180 χρόνια από το θάνατό του (1843-2023)


Με μεγάλη χαρά, έχουμε την τιμή να συμβάλουμε στα 180 χρόνια (1843-2023) από το θάνατο μιας από τις σημαντικότερες προσωπικότητες του 1821, στον Αγώνα των υπόδουλων Ελλήνων για την αποτίναξη του Οθωμανικού ζυγού, μιας σκλάβιάς που κράτησε σε πολλές περιπτώσεις ελληνικών τόπων περισσότερο από 400 χρόνια. Η εμβληματική φυσιογνωμία του Θεόδωρου Κολοκοτρώνη χρωμάτισε μεγάλο μέρος της εξέλιξης των πολεμικών επιχειρήσεων στον Μοριά και συν-καθόρισε το μέλλον του ξεσηκωμένου  ελληνισμού μετά από 10 σχεδόν χρόνια Επανάστασης, που κλυδωνίστηκε από εσωτερικές έριδες και εξωτερικούς κινδύνους τόσο στρατιωτικούς όσο και πολιτικούς-διπλωματικούς.

Στην παρούσα έκδοση συναντιούνται δύο τέχνες, όπως συμπορεύτηκαν στις εκδηλώσεις για τα 200 χρόνια από την επανεκκίνηση του Ελληνισμού (1821-2021) της προφορικής αφήγησης (Δημήτρης Β. Προύσαλης) και της ποίησης (Δημήτρης Φιλελές), σε ένα παραστασιακό αφιέρωμα-με σπονδυλωτή μορφή- στο Γέρο του Μοριά, ενώ μια τρίτη, αυτή της μουσικής σε πρωτότυπες μουσικές συνθέσεις (Φίλιππος Πλακιάς), αναμένει τον κατάλληλο χρόνο να αναδυθεί. Επίκεντρο είναι η προσωπικότητα του Θ. Κολοκοτρώνη μέσα από λαϊκές παραδόσεις, αισώπειους μύθους που ο ίδιος αφηγούταν στους πολεμιστές του, μύθους διδακτικούς που επινόησε η μυθοπλαστική του ικανότητα ως homo fabulans αλλά και επιλεγμένα γεγονότα από την πορεία του Αγώνα, όπου ο ίδιος είχε βαρύνουσα συμμετοχή. Μαζί με όλα τα άνω, οι πηγές συνεπικουρούνται μέσα από ιστορικές πραγματείες πριν το 1900, επιστολική αλληλογραφία στην περίοδο της Επανάστασης, απομνημονεύματα αγωνιστών αλλά μαρτυρίες συμπολεμιστών του. 



"Δοξαστικό για το Θοδωρή Κολοκοτρώνη"
Στίχοι: Δημήτρης Φιλελές
Μουσική σύνθεση-ερμηνεία: Φίλιππος Πλακιάς



Η "ταυτότητα" του βιβλίου

Εκδοτικός Οίκος: Πηγή 

Κατηγορίες: Κλασικά, Νέες Κυκλοφορίες

Συγγραφείς:      

Δημήτρης Β. Προύσαλης, Δημήτρης Φιλελές

Σελίδες: 78 

Διαστάσεις: 13×18 cm 

ISBN: 978-960-626-683-6 

Βάρος: 0.5 kg


 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου