Κυριακή 30 Οκτωβρίου 2022

500 λέξεις για τα λαϊκά παραμύθια στην Καθημερινή -Ένθετο ΤΕΧΝΕΣ & ΓΡΑΜΜΑΤΑ 30/10/2022

Στο πολιτιστικό ένθετο "ΤΕΧΝΕΣ & ΓΡΑΜΜΑΤΑ" της εφημερίδας Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ, στο φύλλο  της Κυριακής 30 Οκτωβρίου 2022 (Αρ. φύλλου 31.156) σελίδα 10 του ένθετου στη  στήλη ΒΙΒΛΙΟ, δημοσιεύτηκε μια μίνι συνέντευξη 500 λέξεων του γράφοντα στην ομώνυμη στήλη. Στην αναφερόμενη στήλη που επιμελείται κάθε Κυριακή άλλος/η δημοσιογράφος-στη συγκεκριμένη η κ. Αλεξάνδρα Σκαράκη-προσκαλείται ένας/μία συγγραφέας να απαντήσει σε παγιωμένα ερωτήματα, στα πλαίσια μιας μικρής-συνποτικής γνωριμίας μαζί του/της αλλά και με αφορμή μια πρόσφατη έκδοση-κυκλοφορία βιβλίου του.

Το φύλλο της Κυριακής 30 Οκτωβρίου 2022

Το κείμενο έχει ως εξής:

500 ΛΕΞΕΙΣ ΜΕ ΤΟΝ ΔΗΜΗΤΡΗ Β. ΠΡΟΥΣΑΛΗ

Σπούδασε παιδαγωγικά, βιβλιοθηκονομία, μετεκπαιδεύτηκε στην Ειδική Αγωγή. Κατέχει Μεταπτυχιακό Τίτλο Σπουδών  («Λαογραφία και Πολιτισμός»). Είναι Υπ. Δρ ΠΤΔΕ ΕΚΠΑ. Aσχολείται με την έρευνα, καταγραφή, μελέτη του λαϊκού παραμυθιού από το 1999. Εργάζεται ως δάσκαλος. Αφηγείται ιστορίες της λαϊκής προφορικής παράδοσης από το 2003, συνεργαζόμενος με ιδιωτικούς και δημόσιους φορείς σε Ελλάδα και εξωτερικό. Έχει συμμετάσχει σε ημερίδες, συνέδρια πανελλήνια-διεθνή για τη δυναμική του λαϊκού παραμυθιού,  τη σημαντικότητα της προφορικής αφήγησης στην εκπαίδευση, τη θεραπεία, τον πολιτισμό, το ρόλο και συμβολή του αφηγητή, με δημοσιεύσεις στα αντίστοιχα πρακτικά  Έχει κυκλοφορήσει 23 βιβλία με παραμυθολογικό περιεχόμενο. Είναι καλλιτεχνικός διευθυντής των Φεστιβάλ Αφήγησης Πηλίου «Παραμύθια και Μύθοι στου Κένταυρου τη ράχη» με τη συνεργασία τοπικών φορέων, του Φεστιβάλ Αφήγησης «Αθήνα... μια πόλη παραμύθια» με τη συνεργασία του ΟΠΑΝΔΑ. Τακτικό μέλος της Ελληνικής Λαογραφικής Εταιρείας και συνιδρυτικό του ΣΕΠΑΦΗ (Σωματείο Επαγγελματιών Αφήγησης). Τον Οκτώβριο φέτος, κυκλοφόρησε το βιβλίο: «Πριν γίνουν Πρόσφυγες τα παραμύθια-Δυτική Μικρά Ασία-Καππαδοκία-Πόντος. Λόγιες και Επιστημονικές καταγραφές 1850-1921» Εκδόσεις ΑΡΜΟΣ.

-Ποια βιβλία έχετε αυτόν τον καιρό πλάι στο κρεβάτι σας;

«Παραμύθια λαϊκά απ’ τα  χώματα της Μάνας Μικρασίας: Του Ξεριζωμού και της Μνήμης 1922-2022» (ΕΥΜΑΡΟΣ),  «Παραμύθια, μύθοι, παραδόσεις και άγνωστες ιστορίες από τον κόσμο του 1821» (ΑΠΟΠΕΙΡΑ), «Ομηρία» (1922-2022)-ποίηση Δημήτρη Φιλελέ (ΑΤΤΙΚΟΣ), «Εύθραυστη ισορροπία» του Φίλιππου Πλακιά (ΕΝΑΣΤΡΟΝ).

-Ποιος ήρωας/ηρωίδα λογοτεχνίας θα θέλατε να είστε και γιατί;

Ο κόμης Μόντε Κρίστο. Απέδειξε πως με δύναμη και αποφασιστικότητα μπορείς να κατορθώσεις το ακατόρθωτο

-Διοργανώνετε ένα δείπνο. Ποιους ποιητές ή συγγραφείς καλείτε, ζώντες και τεθνεώτες;

Ζώντες: Αργύρης Μαρνέρος, Δημήτρης Φιλελές, Ισίδωρος Ζουργός.                                            Τεθνεώτες: Ιούλιος Βερν, Τζακ Λόντον,  Μπέρτολτ Μπρεχτ, Γιάννης Βλαχογιάννης, Ντάριο Φο

-Ποιο ήταν το πιο ενδιαφέρον στοιχείο που μάθατε πρόσφατα χάρη στην ανάγνωση ενός βιβλίου;

Πως ο Φωτάκος με λαογραφίζουσα λανθάνουσα διάθεση κατέγραφε λαϊκά παραμύθια και ιστορίες του καιρού του και ο Θ. Κολοκοτρώνης ήταν ο Αίσωπος του 1821 αφηγούμενος μύθους σ’ όλη του τη ζωή.

-Ποιο κλασικό βιβλίο διαβάσατε πρόσφατα για πρώτη φορά;

 Θουκυδίδη Ιστορία (ΠΟΛΙΣ) μέσα στην καραντίνα

-Και ποιο είναι το βιβλίο που έχετε διαβάσει τις περισσότερες φορές;                              

Τα ποιήματα των 8-10 μμ, Ναζίμ Χικμέτ  (ΘΕΜΕΛΙΟ), Βάρδια-Ν. Καββαδίας (ΑΓΡΑ)

-Είναι τα παραμύθια ένα αδιαμφισβήτητο κομμάτι πολιτισμού;

Ασφαλώς, γιατί κουβαλούν λαϊκή θυμοσοφία, καθολικά αποδεκτές αξίες, αντανακλώντας μωσαϊκά απίστευτου πλούτου αντιλήψεων και στάσεων ζωής, σκορπώντας ελπίδα, δημιουργώντας οικουμενικές γέφυρες συνάντησης, μπολιάζοντας ταυτόχρονα εθνικές ταυτότητες, αποκαλύπτοντας δυνητικούς χώρους. Τα πάντα μπορούν να συμβούν!

-Ποια τα κύρια στοιχεία που μας αποκαλύπτουν καθώς διαδίδονται από γενιά σε γενιά;

Πως ο πυρήνας της λαϊκής ψυχής αναζητά, παλεύει διαχρονικά για τα ίδια πράγματα: ισορροπημένες σχέσεις όλων των επιπέδων, κοινωνική δικαιοσύνη, ίση μεταχείριση στο νόμο, ασφάλεια της οικίας, ιδιοποίηση-απόλαυση των ατομικών κόπων απ’ το δημιουργό τους.  Η ζωή έχει δυσκολίες που μονάχα με ενεργητική στάση ξεπερνιούνται. Όλα θα περάσουν κι όλα πιθανά θα μας βρουν, θετικά και μη.

-Είναι το βιβλίο σας η πρώτη συλλογή άγνωστων και αδημοσίευτων παραμυθιών της Μ. Ασίας;

Τα 71 από τα 81 λαϊκά παραμύθια δεν έχουν δημοσιευτεί ποτέ στα νεοελληνικά, όντας  επιστημονικές καταγραφές ξένων γλωσσολόγων, ενώ άλλα αποτελούν σπάνιες, δυσεύρετες δημοσιεύσεις Μικρασιατών και λογίων του εξωτερικού, της περιόδου 1864-1921.

 Η συλλογή που έγινε αφορμή για τη συνέντευξη




 




 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου