Δευτέρα 29 Αυγούστου 2022

Συνέντευξη στο istorima.org Παραμύθια και Μύθοι στου Κένταυρου τη ράχη: λόγια και αφηγήσεις ενός σύγχρονου παραμυθά


Το Istorima είναι ένα μεγάλο εγχείρημα συλλογής προφορικών ιστοριών που εδρεύει στην Ελλάδα. Έχει στόχο να συλλέξει 20.000 ιστορίες από διαφορετικές εποχές και θεματικές.

Το Αρχείο του Istorima πλαισιώνεται από μια ομάδα που φροντίζει για την καλύτερη δυνατή επεξεργασία και παρουσίαση των συνεντεύξεων που συλλέγονται στο πλαίσιο του Istorima. Eπιστημονικοί συνεργάτες του Istorima είναι η Χριστίνα Ακριβοπούλου, Δικηγόρος, Εμπειρογνώμων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και ο Γιώργος Αντωνίου, Επίκουρος Καθηγητής Ιστορίας στο ΑΠΘ. Η ομάδα επεξεργασίας αποτελείται από: την Πένυ Βασιλάκη (Υποψήφια Διδάκτωρ Νεοελληνικής Φιλολογίας), τον Κωστή Κοτσώνη (Δημοσιογράφο), τον Δημήτρη Μ. Μόσχο (Ιστορικό-Πολιτικό Επιστήμονα), την Ζίνα Σωτηροπούλου (Ιστορικό-Αρχαιολόγο, Μουσειολόγο), την Κατερίνα Χειμωνέτου (Λαογράφο) και την Νίκη Φωτιάδου (Ιστορικό-Δημοσιογράφο). Η επεξεργασία του ήχου γίνεται από τους ηχολήπτες Νικόλα Τσιμπλάκη και Μανόλη Λιανή. Σύμβουλος στο έργο είναι ο Doug Boyd, Director στο Louie B. Nunn Center for Oral History at the University of Kentucky Libraries, και μέχρι πρόσφατα πρόεδρος της Oral History Association.


Είχα τη χαρά να γίνω αντικείμενο ενδιαφέροντος σε συνεργάτιδα-ερευνήτρια του φορέα istorima.org τον Μάρτιο του 2020. Σε επικοινωνία που είχα τότε με την κ. Ιόλη Αποστόλου ενημερώθηκα για τους σκοπούς και τους άξονες του συγκεκριμένου φορέα που επικεντρώνεται στην καταγραφή ιστοριών σύγχρονων ανθρώπων, οι οποίες κατανέμονται σε πλειάδα θεμάτικών αντικειμένων, χρονικών δεκαετίων κ.λ.π.

Η παρουσία της κ. Ιόλης Αποστόλου στη Λέσχη Αφήγησης Αθήνας ως ακροάτριας τον Φεβρουάριο του 2020, έγινε αφορμή για τη δρομολόγηση μιας ενημερωτικής συνάντησης για τους σκοπούς και το περιεχόμενο των αξόνων στο οποίο κινούνταν το istorima.org, που έφερε την κατοπινή συνέντευξη και συνπερίληψη του γράφοντα στα πρόσωπα που μίλησαν για την κίνησή τους και τα ιδιαίτερα ενδιαφέροντά τους. 

Ως προφορικός αφηγητής δε θα μπορούσα να μην αναφερθώ στην εμπειρία μου ως παραμυθάς αλλά μέσα από τη ματιά ενός δασκάλου, και παράλληλα ενός ερευνητή κι ενός ταξιδιώτη στα σταυροδρόμια του κόσμου, που αποτυπώνει στο συλλογικό φαντασιακό του τις ανησυχίες, τις ελπίδες και τα όνειρά του ξετυλίγοντας σκέψεις, μιλώντας για προσωπικά βιώματα, καταθέτοντας απόψεις και γνώμες για μια σειρά ανοιχτά θέματα του παραμυθιακού σύμπαντος, διαρκώς προσκλητητικά για ανταμώματα διαλόγου, περίσκεψης και αναστοχασμού.

Οι ιστορίες που συλλέγονται ανεβαίνουν στο Αρχείο σταδιακά, σε όλη τους τη διάρκεια, έπειτα από επεξεργασία, ηχητικό και νομικό έλεγχο. Στο Αρχείο μπορεί κανείς να βρει ολόκληρες τις συνεντεύξεις, ενώ επιλεγμένες ιστορίες γίνονται podcasts και φιλοξενούνται στο site: www.istorima.org


Η συνέντευξη που παραχωρήθηκε από τον γράφοντα, Δημήτρη Β. Προύσαλη, καταγράφηκε ηχητικά, συμπεριλαμβάνεται πλέον στις καταγραφές-podcasts του istorima.org, απομαγνητοφωνήθηκε και είναι διαθέσιμη στον παρακάτω σύνδεσμο με κωδικό 9847

https://archive.istorima.org/interviews/9847



Πολλές ευχαριστίες για τη χαρά της συνέντευξης.

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου