Δευτέρα 7 Μαρτίου 2022

Εισήγηση για την αφήγηση και το λαϊκό παραμύθι στη Ρόδο και το Νότιο Αιγαίο






Προσκεκλημένος του Κέντρου Επαγγελματικής Κατάρτισης ΓΕΝΝΗΜΑΤΑΣ της Ρόδου βρέθηκε ο αφηγητής και Υπ. Δρ ΕΚΠΑ Δημήτρης Β. Προύσαλης, ανταποκρινόμενος στο αίτημα της συμμετοχής που πρόβαλε η διδάσκουσα του Κύκλου, Δρ Χρυσάνθη Κόζα, με γενικότερο θέμα:

 "Λαϊκό παραμύθι: ιστορική αξία και καταβολές. 
Εισαγωγή στην Αφηγηματική Τέχνη" 

Η συνάντηση που περιείχε εισήγηση-τοποθέτηση για το φαινόμενο της Αφήγησης και των νεο-αφηγητών, δηλαδή των σύγχρονων παραμυθάδων στον ελληνόφωνο χώρο, με σύντομη ανασκόπηση για το φαινόμενο στον δυτικό κόσμο αλλά και μικρό χρονικά αφηγηματικό μέρος, πραγματοποιήθηκε με μορφή διαδικτυακή την Παρασκευή 25 Φεβρουαρίου 2022 για ένα περίπου τρίωρο, μέσω συγκεκριμένης εκπαιδευτικής πλατφόρμας.

Πρέπει να τονιστεί πως ο συγκεκριμένος θεματικός κύκλος, παρουσιάζει μια ιδιαίτερη πρωτοτυπία ως εκπαιδευτική πρόταση, αν κανείς αναλογιστεί, πως οι κατά καιρούς προσφερόμενοι κύκλοι, της πλειοψηφίας των ανάλογων εκπαιδευτικών οργανισμών, συνήθως έχουν μια αντανάκλαση σε κάποιον επαγγελματικό χώρο και αποτελούν οχήματα προσδοκιών για μια μελλοντική ενασχόληση, σε μια πλειάδα θεωρητικών αντικειμένων ευρέος ενδιαφέροντος της γνώσης και της επιστήμης. Το συγκεκριμένο λοιπόν εκπαιδευτικό αντικείμενο προσέγγισης, αποτελεί μια ελπιδοφόρο πρόταση, μιας που επιτρέπει στο ευρύτερο κοινό, να γνωρίσει σημαντικές και καίριες πλευρές του λαϊκού παραμυθιού και σημαντικών τρόπων πρακτικής θέασής του.

Η διαδικτυακή μορφή, μια τρέχουσα μορφή της εκπαιδευτικής διαδικασίας και σχέσης, απευθυνόταν στους σαράντα εγγεγραμμένους συμμετέχοντες και συμμετέχουσες ενήλικες, που παρακολούθησαν τη συνάντηση από απόσταση καλύπτοντας έναν υπολογίσιμο αριθμό γεωγραφικών περιοχών της Περιφέρειας κυρίως του Νοτίου Αιγαίου και συγκεκριμένα από τη Ρόδο, τη Σύμη, την Κάρπαθο, τη Νάξο, από τη Σάμο, αλλά και λίγο βορειότερα από τη Χίο.

Πολλές ευχαριστίες για την τιμή της πρόσκλησης αλλά και τη χαρά να μιλήσουμε για αυτό που αγαπούμε πολύ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου