Τρίτη 28 Δεκεμβρίου 2021

Έρχεται! "Παραμύθια, μύθοι, παραδόσεις και άγνωστες ιστορίες από τον κόσμο του 1821"


Δημήτρης Β. Προύσαλης

"Παραμύθια, μύθοι, παραδόσεις 
και άγνωστες ιστορίες από τον κόσμο του 1821"

Εκδόσεις ΑΠΟΠΕΙΡΑ
Σειρά: ΤΟΥ ΚΟΣΜΟΥ ΤΑ ΠΑΡΑΜΥΘΙΑ
Τόμος Νο 44

ISBN 978-960-537-315-3
Σελίδες 326
Α΄ έκδοση: Δεκέμβριος 2021


Έρχεται τις επόμενες μέρες από τις εκδόσεις ΑΠΟΠΕΙΡΑ, στην εμβληματική σειρά της-ΤΟΥ ΚΟΣΜΟΥ ΤΑ ΠΑΡΑΜΥΘΙΑ- με αύξοντα αριθμό τόμου Νο 44-την παλιότερη του είδους της-από το 1994-μια συλλογή ξεχωριστή με πλαίσιο αναφοράς τον κόσμο του 1821, αυτόν που τούτη τη χρονιά που σβήνει, έγινε βασικός άξονας γύρω από τον οποίο αναδύθηκαν χρονικά ορόσημα ιστορικής σημασίας, τροφοδοτώντας μια πρωτόγνωρη- με θετικό πρόσημο-εκδοτική κυρίως κινητικότητα. Ο γράφων, ως προφορικός αφηγητής-ιστορητής, αναζητώντας από τις παλιές πηγές και τα αρχεία αναγκαίο και κατάλληλο εν δυνάμει αφηγήσιμο υλικό  προκειμένου να το αξιοποιήσει αφηγηματικά, δημιουργώντας προτάσεις παραστασιακών ιστορήσεων, βρέθηκε μπροστά σε έναν τεράστιο πλούτο από υποθέσεις όπου το φαντασιακό στοιχείο χρωμάτιζε την πραγματικότητα της Επανάστασης του 1821 και ο σκληρός ρεαλισμός του πολέμου έπαιρνε διαστάσεις μυθοπλαστικού περιεχομένου. 
Το θεματικά ανεξάντλητο 1821, μας εξέπληξε για την ποικιλία των ιστορητικών του αναδυόμενων  δυναμικών και την ευρύτητα των υποθέσεων που παρουσιάζονταν προς μελέτη και επιλογή και το αποτέλεσμα ξεπέρασε τις αρχικές προσδοκίες. 

Από το οπισθόφυλλο της έκδοσης

Ένα βιβλίο-συμβολή  στο ορόσημο της Εθνικής Παλιγγενεσίας 200 χρόνια μετά την επανεκκίνηση του Ελληνισμού.

Ιστορίες  βγαλμένες μέσα από τον  αχό της Ιστορίας, αφηγήσεις από τον κόσμο των καριοφιλιών, που ανασαίνει παράλληλα με την μυθοπλαστική προσέγγιση της πραγματικότητας του 1821. Παραμύθια λαϊκά, μύθοι του Αισώπου, προφορικές παραδόσεις, διδακτικές και αιτιολογικές ιστορίες, παραβολικές ιστορήσεις, λαϊκά ανέκδοτα, αφηγήσεις ονείρων, προλήψεις και αντιλήψεις υφαίνουν το τοπίο του συλλογικού φαντασιακού μέσα σε χρόνο πραγματικό. Στο διάβα του άυλου κόσμου, στα σταυροδρόμια που συναντιέται ο λόγος με την πράξη, οι ιστορίες ανταμώνουν μικρά και μεγάλα γεγονότα της Επανάστασης σε ένα συναπάντημα προσώπων, ενεργειών, τόπων, συμπεριφορών, για να φανερωθεί το αδύνατο, να εκλογικευτεί το παράλογο, να ιδωθεί το θαυμαστό, να αναδυθεί το ανθρώπινο, να μην ξεχαστεί το απάνθρωπο, να τραγουδηθεί το ηρωικό.

Διακόσιες ιστορίες  της περιόδου λίγο πριν το ξεκίνημα του 21 μέχρι και τη λήξη των αναμετρήσεων, γίνονται σπόρος από το χτες που επιζητεί να μπολιάσει αυτό που σήμερα αγκομαχά, για να οργώσει ένα αύριο φωτεινότερο. Αφηγήσεις που ανασαίνουν μέσα από τα απομνημονεύματα των πρωταγωνιστών, τις ιστορικές μελέτες, την επιστολική αλληλογραφία, τα επίσημα αρχεία, τις προσωπικές μαρτυρίες, τις δημοσιογραφικές δημοσιεύσεις παρουσιάζοντας έναν κόσμο αλλιώτικο, που αναζητά την περίσκεψη, τον σεβασμό, τον αναστοχασμό, τη μελέτη. 

Κεφάλαια του βιβλίου

1. Ο Θεόδωρος Κολοκοτρώνης ως Αίσωπος του 1821

2. Ο Φωτάκος στα χνάρια της λαογραφίας του 1821

3. Μύθοι και πολιτική στο 1821

4. Άγνωστες ιστορίες και ιστορικά συμβάντα από το 1821 (ανά έτος της Επανάστασης)

5. Ιστορίες βγαλμένες μέσα από όνειρα

6. Ιστορίες κρυμμένες μέσα σε γράμματα-επιστολές

7. Σημειώσεις στις ιστορίες

Με την υποστήριξη της






 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου