Τετάρτη 15 Δεκεμβρίου 2021

Κυκλοφορεί στα βιβλιοπωλεία! "Μάχου υπέρ Πίστεως και Πατρίδος"-Ιστορίες και αφηγήσεις για το θρησκευτικό συναίσθημα των Ελλήνων το 1821



Δημήτρης Β. Προύσαλης
"Μάχου υπέρ Πίστεως και Πατρίδος"
Ιστορίες και αφηγήσεις για το θρησκευτικό συναίσθημα των Ελλήνων το 1821
Εκδόσεις ΑΡΜΟΣ
ISBN 978-960-615-437-9
Σελίδες 236
Α΄ Έκδοση: Δεκέμβριος 2021


Μια ξεχωριστή έκδοση, αφιερωμένη στα 200 χρόνια από την Εθνική Παλιγγενεσία, που παρουσιάζει τη βασικότερη συνιστώσα διαφοροποίησης των αντιπάλων που οι συγκρούσεις τους χρωμάτισαν τούτον τον τόπο για μια ολόκληρη δεκαετία από τότε που ξέσπασε η Επανάσταση του 1821.

Από το κείμενο του οπισθόφυλλου:

Ενενήντα έξι ιστορίες και αφηγήσεις ξεδιπλώνονται κάτω από τη σημαία του Σταυρού για να μεταφέρουν ηρωικές πράξεις με τη χάρη του Αγιασμού στη διάρκεια της Επανάστασης του 1821. Ο ελληνικός λαός σφυρηλάτησε την εθνική του συνείδηση με το μπόλι του άδολου θρησκευτικού του συναισθήματος, μέρα με τη μέρα,  χρόνο με το χρόνο, μάχη με τη μάχη αλλά πάνω στο αμόνι της ορθόδοξης χριστιανικής πίστης. Ο σταυρός γίνεται σπαθί, οι εικόνες μπαϊράκια πίστης, που ανοίγουν το δρόμο. Οι ατομικές προσευχές μετατρέπονται σε  συλλογικά τραγούδια πολεμικά, τα θαύματα σε διεξόδους ελπίδας, τα ευαγγέλια γίνονται διακηρύξεις εθνικής ύπαρξης, οι αγιασμοί σε σώμα και αίμα των μαχών, μια μετάληψη λευτεριάς, για να σηκωθεί ο ελληνισμός λίγο ψηλότερα, να σταθεί ισότιμα δίπλα στα άλλα έθνη του κόσμου. Με του Θεού τη δύναμη και του Χριστού την Πίστη, στοιχεία αυτοπροσδιορισμού, το υπόδουλο Έθνος διακηρύσσει  την απόφασή του, να ζήσει ξανά ελεύθερο μαχόμενο υπέρ Πατρίδας και Πίστεως, εκεί που το ένα συνυφαίνει το άλλο και το τροφοδοτεί.


Το ορόσημο των 200 χρόνων από το 1821 τροφοδότησε την τρέχουσα χρονιά με μια ιδιαίτερη κινητικότητα που αποτυπώθηκε -πιθανά λόγω Covid 19-κύρια στην εκδοτική παραγωγή, φέρνοντας στο προσκήνιο πληθώρα θεματικών εκδόσεων και προσεγγίσεων που επιχειρούν να φωτίσουν πλευρές από το μακρινό 1821. Παράλληλα προσφέρουν στους λογής λογής ενδιαφερόμενους όλων των ιδιοτήτων- αν μη τι άλλο- ένα πλούσιο βιβλιογραφικό καμβά ανοιχτό στο διάλογο, την ενδελεχή έρευνα, την κριτική αποτίμηση, τον αναστοχασμό, την ιστορική μελέτη και περισυλλογή για μια ευρεία ομάδα επιστημονικών αντικειμένων.

Ερευνώντας τις πηγές λοιπόν, προκειμένου να αναζητήσει ο γράφων υλικό που θα μπορούσε να γίνει βάση και εφαλτήριο για αφηγηματικές προσεγγίσεις, σπουδές και ανάλογες προσφερόμενες παραστάσεις,  εντοπίστηκε, εκτιμήθηκε και συγκεντρώθηκε ένα πλούσιο, σπάνιο και πολύ ενδιαφέρον υλικό από τις πηγές, το οποίο έφερε στην επιφάνεια πολλών ειδών αφηγήματα και κείμενα: παραμύθια λαϊκά, μύθους Αισώπειους και μη, λαϊκές προφορικές  παραδόσεις και ιστορικές αφηγήσεις άγνωστων περιστατικών του Αγώνα για την Ελευθερία.

Ανάμεσα σε αυτά, τα ανώνυμα λαϊκά δημιουργήματα, πολλές φορές και με μια πλούσια ποικιλομορφία εγκιβωτισμένων θεμάτων και αναδυόμενων ζητημάτων, καταγράφονταν αναφορές που σχετίζονταν με το λαϊκό θρησκευτικό συναίσθημα των Ελλήνων εκείνον τον καιρό. 

Εκτιμήθηκε λοιπόν πως θα αποτελούσε μια ενδιαφέρουσα θεματική πρόταση, να τεθούν στη διάθεση του πλατιού -φίλα προσκείμενου στις αφηγήσεις-κοινού, συγκεντρωμένες μετά από επιλογή ιστορίες που αντανακλούν αυτό το πηγαίο συναίσθημα των Ελλήνων.

Παρακάτω θα βρείτε το link του βιβλίου στο site των εκδόσεών ΑΡΜΟΣ

https://armosbooks.gr/shop/logotexnia/machou/

Τα έσοδα από τα Πνευματικά Δικαιώματα του συγγραφέα παραχωρούνται ευγενικά 

στο Ίδρυμα Γηροκομείου Βόλου



Με την υποστήριξη της ΑΜΚΕ


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου