Πέμπτη 16 Μαΐου 2024

Τα λαϊκά παραμύθια πάνε στην 20η Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης: Εκδόσεις ΑΡΜΟΣ & ΕΥΜΑΡΟΣ 16-19 Μαΐου 2024


Σε μια διοργάνωση που έχει επετειακό χαρακτήρα δε θα μπορούσε να λείψει η παρουσία- υπό την εκδοτική τους μορφή-των νοητικών και ψυχοσυναισθηματικών "βιβλίων" που κράτησαν διαχρονικά το χέρι του λαϊκού ανθρώπου σε όλα τα εξελικτικά στάδια  της ζωής του, που δεν είναι άλλα από τα προφορικά παραμύθια του συλλογικού φαντασιακού. Όπως κάθε χρόνο ανάμεσα στις δεκάδες χιλιάδες πνευματικές παρακαταθήκες, που φιλοξενούνται στη Διεθνή Έκθεση Βιβλίου της Θεσσαλονίκης, αποτυπώνονται οι ερευνητικές συνομιλίες μέσα από τις κειμενικές σταχυολογήσεις με χαρακτήρα θεματικής ή ιστορικής επικέντρωσης, και με διάθεση πάντα να υπηρετηθεί το παραμυθιακό είδος -ως μνημείο λόγου και πολιτισμού, για να αναδειχθεί η σημαντικότητά του για την κοινωνική συνοχή, την προσωπική ανάπτυξη, την ψυχική ισορροπία προσώπων και κοινοτήτων, την ατομική και συλλογική διαπραγμάτευση σημαντικών στοιχείων της ανθρώπινης ύπαρξης.

Οι παραμυθιακές συλλογές του γράφοντα με την υποστήριξη της "Παραμύθια και Μύθοι στου Κένταυρου τη ράχη" -ένα μικρό μέρος τους από τα 27 μέχρι σήμερα έργα προσωπικά ή σε επιμέλεια- θα εκτίθονται στο περίπτερο 13 της HELEXPO, στα stand  074 και 097 των εκδόσεων ΑΡΜΟΣ και ΕΥΜΑΡΟΣ αντίστοιχα, με τις οποίες έχει την τιμή και τη χαρά της συνεργασίας ο άνω αναφερόμενος, με τις μεν πρώτες από το 2009 με τις δεύτερες από το 2017. Πρέπει εδώ να αναφερθεί μια ακόμη δουλειά του-μαζί με τον ποιητή Δημήτρη Φιλελέ, το βιβλίο "Θοδωράκης, ο μικρότερος των Κολοκοτρωναίων" με αφορμή το υλικό των προφορικών αφηγήσεων επικεντρωμένες στη ζωή του Θέοδωρου Κολοκοτρώνη ως παραμυθά του 1821 αλλά και ως πολεμιστή για την ελευθερία της Ελλάδας, από τις Πρότυπες εκδόσεις ΠΗΓΗ που συμμετέχουν με stand στο ίδιο περίπτερο.




Οι συλλογές-βιβλία από τις εκδόσεις ΑΡΜΟΣ είναι:

"Πριν γίνουν πρόσφυγες τα παραμύθια. Δυτική Μικρά Ασία-Καπαδοκία-Πόντος. Λόγιες και επιστημονικές καταγραφές 1850-1921" (2022) 

"Μάχου υπέρ Πίστεως και Πατρίδος" Ιστορίες και αφηγήσεις για το θρησκευτικό συναίσθημα των Ελλήνων το 1821 (2021) και το σύντομο παιδικό διήγημα:

"Ο γαϊδαράκος των Χριστουγέννων" (2009 & 2021)

 Οι συλλογές-βιβλία από τις εκδόσεις ΕΥΜΑΡΟΣ είναι:

"Παραμύθια λαϊκά απ' τα χώματα της Μάνας Μικρασίας: Του ξεριζωμού και της Μνήμης 1922-2022" (2022)

"Παραμύθια λαϊκά για να σώσουμε το Μεγάλο μας Σπίτι: Ιστορίες οικολογικής ευαισθητοποίησης" (2020)

"Παραμύθια λαϊκά ενάντια σε δύσκολους καιρούς: Για να συλλογάσαι να ελπίζεις να πράττεις" (2017, 2020)

Λίγα λόγια για την 20η ΄Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης (16-19 Μαΐου 2024)

Στο επαγγελματικό πρόγραμμα της ΔΕΒΘ συμμετέχουν πάνω από 30 επαγγελματίες του βιβλίου από περισσότερες από 20 διαφορετικές χώρες. Επίσης, το «παρών» θα δώσουν τα 13 μέλη του Ευρωπαϊκού Μεταφραστικού Δικτύου ENLIT, που επέλεξε την ΔΕΒΘ, για να πραγματοποιήσει την ετήσια συνέλευσή του.

Πολύ σημαντική, ειδικά για τις γυναίκες εκδότριες, είναι και η παρουσία στη ΔΕΒΘ του διεθνούς φόρουμ δικτύωσης PublisHer που προωθεί τη γυναικεία ενδυνάμωση στον εκδοτικό χώρο.

Αφουγκραζόμενη τις σύγχρονες προκλήσεις η ΔΕΒΘ εστιάζει φέτος σε ιδιαίτερα επίκαιρες θεματικές, όπως γυναίκες στο χώρο των βιβλίων, ο ρόλος της τεχνητής νοημοσύνης, κλιματική κρίση, ο χώρος των Βαλκανίων, Πολιτική και Ιστορία.

ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ

Στην Παιδική και Εφηβική Γωνιά παρουσιάζεται  ένα πρόγραμμα με μεγάλη ποικιλία  αφού περιλαμβάνει σε 108 εκδηλώσεις: 150 συγγραφείς, εικονογράφους, ομιλητές και καλλιτέχνες, 48 εικονογράφους σε ξεχωριστή ομαδική έκθεση, 40 εκδοτικούς οίκους και 19 φορείς - συμμετέχοντες με εκδηλώσεις, 13 εκδοτικούς οίκους που προσέφεραν βιβλία για τη Γωνιά της Ανάγνωσης και 58 ομάδες μαθητών με τους εκπαιδευτικούς τους, δηλαδή περίπου 3.000 παιδιά που θα επισκεφθούν οργανωμένα την έκθεση.

ΦΙΛΟΞΕΝΟΥΜΕΝΑ ΦΕΣΤΙΒΑΛ & ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ

Στο πλαίσιο της ΔΕΒΘ διοργανώνονται επίσης προγράμματα και φεστιβάλ, ιδιαίτερα για τους νέους δημιουργούς. Ενδεικτικά:  10ο Φεστιβάλ Νέων Λογοτεχνών,  8ο Φεστιβάλ Μετάφρασης, 3ο Βραβείο Νέων Σχεδιαστών Βιβλίου, σε συνεργασία με το Ινστιτούτο Γκαίτε, τα βραβεία ΕΒΓΕ, το Ίδρυμα Τέχνης Βιβλίου της Γερμανίας και τη Διεθνή Έκθεση Βιβλίου Φρανκφούρτης.

ΕΓΚΑΙΝΙΑ

Την Πέμπτη 16 Μαΐου στις 19.30 πραγματοποιούνται τα εγκαίνια της 20ης Διεθνούς Έκθεσης Βιβλίου Θεσσαλονίκης στην αίθουσα Γιώργος Ιωάννου, περίπτερο 13 της ΔΕΘ Helexpo.

Πολύ σημαντική είναι η συνεργασία της ΔΕΒΘ με τον Δήμο Θεσσαλονίκης για το 2024, με δράσεις για τον Σαλονικιό Γιώργο Ιωάννου (σε συνεργασία με το Βαφοπούλειο Πνευματικό Κέντρο), η Κεντρική Δημοτική Βιβλιοθήκη  ( με παρουσίαση των εκδόσεων του δήμου), η συμμετοχή των 14 λεσχών ανάγνωσης του δήμου. Η φετινή διοργάνωση συναντά τη συνεργασία με το Βαφοπούλειο Πνευματικό Ίδρυμα, το Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος, το Momus-Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης, το Μουσείο Φωτογραφίας, το Κέντρο Ιστορίας, το Μουσείο Μακεδονικού Αγώνα, τον σύλλογο αποφοίτων του Α.Π.Θ., κ.ά.

ΘΕΜΑΤΑ ΣΥΖΗΤΗΣΗΣ

.Στο επαγγελματικό πρόγραμμα που πραγματοποιείται καθημερινά στο κέντρο «Διάλογος» θα συζητηθούν ζητήματα που αφορούν μεταξύ άλλων τη διεθνή αγορά βιβλίων, την τεχνητή νοημοσύνη και τον ψηφιακό γραμματισμό, το παιδικό βιβλίο, τη δημιουργία περιεχομένου στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, τα μεταφραστικά προγράμματα ως μέσο προώθησης της εθνικής λογοτεχνίας, την ενδυνάμωση των εκδοτών μέσω επαγγελματικής ανάπτυξης και προβολής, τις γυναίκες στον εκδοτικό χώρο, κ.ά.

ΔΙΕΘΝΕΙΣ ΣΥΜΜΕΤΟΧΕΣ

Στην έκθεση θα συμμετέχουν ως εκθέτες εκδότες και φορείς από το εξωτερικό, συγκεκριμένα από χώρες, όπως Αϊζερμπαϊτζάν, Βοσνία-Ερζεγοβίνη, Γαλλία, Γερμανία, Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, Ιράν, Ισραήλ, Κίνα, Κροατία, Κύπρος, Μολδαβία, Ρουμανία, Τουρκία, οι οποίοι βρίσκονται στη διάθεση των Ελλήνων εκδοτών και επαγγελματιών του βιβλίου για διάλογο και συνεργασία.

ΩΡΑΡΙΟ

Η ΔΕΒΘ θα διαρκέσει ως την Κυριακή 19 Μαΐου 2024, με είσοδο ελεύθερη και ωράριο:

Πέμπτη 16 Μαΐου 15:00 με 21:00,

Παρασκευή 17 Μαΐου και Σάββατο 18 Μαΐου 10:00 με 22:00

και Κυριακή 19 Μαΐου 10:00 με 21:00.

 

Για περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να επισκεφθείτε τον ακόλουθο σύνδεσμο: https://www.thessalonikibookfair.gr/



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου