Κυριακή 14 Απριλίου 2024

Επιστημονική Ημερίδα: "Με τα δικά τους λόγια..." Αφηγήσεις του χτες, βιοϊστορίες του σήμερα


To ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΑΝΟΙΚΤΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ στα πλαίσια του Προπτυχιακού Προγράμματος  Σπουδών «Ελληνικός Πολιτισμός» και στη Θεματική Ενότητα Ε.Λ.Π. 41 «Δημόσιος & Ιδιωτικός Βίος ΙΙ. Νεότεροι Χρόνοι» διοργανώνει την  3η Επιστημονική Ημερίδα με θέμα:

«’Με τα δικά τους λόγια’… Αφηγήσεις του χθες, Βιοιστορίες του σήμερα».

Η αφήγηση αποτελεί την κεντρική έννοια της 3ης Επιστημονικής Ημερίδας, που διοργανώνει η Θεματική Ενότητα Ε.Λ.Π. 41 «Δημόσιος & Ιδιωτικός Βίος ΙΙ. Νεότεροι Χρόνοι» του Προπτυχιακού Προγράμματος Σπουδών «Ελληνικός Πολιτισμός» του Ε.Α.Π. Την  αφήγηση ως πολιτισμική μορφή και ως επιτελεστική διαδικασίας από την παραδοσιακή κοινωνία έως τις μέρες μας. Η εκδήλωση χωρίζεται σε δύο ενότητες. Στην πρώτη ενότητα  θα εξεταστεί το ζήτημα της αφήγησης και του ρεπερτορίου των θεμάτων των αφηγητών στις παραδοσιακές κοινωνίες, καθώς και πτυχές του νέου φαινομένου των νεοαφηγητών , οι οποίοι/ες αναβιώνουν την τέχνη της αφήγησης σε σύγχρονα πολιτισμικά συγκείμενα. Η δεύτερη ενότητα θα εστιάσει στις βιοϊστορίες/ αφηγήσεις ζωής αποφοίτων του ΠΠΣ «Ελληνικός Πολιτισμός» του Ε.Α.Π., οι οποίοι είναι καταξιωμένοι επαγγελματίες στον χώρο της παραδοσιακής μουσικής και του χορού. Στόχος είναι, μέσα από τις προσωπικές τους αφηγήσεις, να διερευνηθεί και να φωτιστεί η επίδραση και ο ρόλος των θεωρητικών τους λαογραφικών σπουδών στη μετέπειτα θεώρηση της ίδιας της επαγγελματικής δραστηριότητας και  ταυτότητας. Καινοτομία της 3ης Επιστημονικής Ημερίδας είναι ότι η μορφή της θα έχει έναν πιο βιωματικό και διαλογικό χαρακτήρα, αφού θα βασιστεί στις προσωπικές αφηγήσεις των προσκεκλημένων με την καθοδήγηση των Μελών Σ.Ε.Π. Διδασκόντων/ουσών της ΕΛΠ41, καθώς και στη ζωντανή συζήτηση με το ακροατήριο.

 Η Επιστημονική Ημερίδα θα διεξαχθεί δια ζώσης την Κυριακή 14 Απριλίου 2024

[Ώρα: 9.30-14.00],

Χώρος: Μουσείο Λαϊκής Τέχνης & Παράδοσης «Αγγελική Χατζημιχάλη»

[Αγγ. Χατζημιχάλη 6, Αθήνα (Πλάκα)]

Επιπλέον. θα μεταδοθεί ζωντανά και από το κανάλι του ΕΑΠ στο YouTube  με δυνατότητα ερωτήσεων

https://www.youtube.com/channel/UCwa1veWZT5QL60xq_IZ6RHw

_______________________________

Πρόγραμμα

9.30-9.45:  Προσέλευση-Εγγραφές

9.45-10.00: Χαιρετισμοί

10.00-11.30: Α΄ Ενότητα: Παραμύθι και Νεοαφηγητές

- Δημήτρης Β. Προύσαλης, Αφηγητής, Καλλιτεχνικός διευθυντής Φεστιβάλ Αφήγησης Πηλίου «Παραμύθια & Μύθοι  στου Κένταυρου»

- Νάγια Οικονομοπούλου, Αφηγήτρια Παραμυθιών

11.30-12.00: Διάλλειμα

12.00-13.30: Β’ Ενότητα: Βιοϊστορίες αποφοίτων του ΠΠΣ «Ελληνικός Πολιτισμός» του Ε.Α.Π.

- Γιώργος Κωτσίνης,  Οργανοπαίκτης Παραδοσιακής Μουσικής . Εντεταλμένος διδάσκοντας στο Τμήμα Μουσικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων (Άρτα)

- Δημήτρης Μπάκος, Δάσκαλος Παραδοσιακών Χορών και Οργανοπαίκτης Παραδοσιακής Μουσικής

13.30-14.00: Τελική Συζήτηση- Κλείσιμο των Εργασιών

 Πολλές ευχαριστίες για την πρόσκληση της συμμετοχής

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου