Δευτέρα 14 Αυγούστου 2023

Τα παραμύθι στο "Κερά-Μια Σκηνή" 19-20 Αυγούστου 2023-10 χρόνια Γιορτές Ρόκκας Κισσάμου Χανίων


Σε μια μοναδική καλλιτεχνική εμπειρία προσκαλούν στις 19 και 20 Αυγούστου 2023 το κοινό των Χανίων και ολόκληρης της Κρήτης οι φετινές επετειακές για τα δέκα χρόνια που συμπληρώνουν οι Γιορτές Ρόκκας, διοργανώνοντας ανάμεσα στο πλούσιο πρόγραμμα των πολυήμερων εκδηλώσεων το χοροθεατρικό και αφηγηματικό δρώμενο Κερά Μια Σκηνή. 

Οπως επισημαίνουν οι διοργανωτές, «η Κερά Μια Σκηνή είναι η δράση που έχει συνδεθεί περισσότερο από όλες με τις Γιορτές Ρόκκας∙ η δράση που η ίδια της η σύσταση συμβολίζει τον φιλόξενο, ζωντανό, περιπατητικό χαρακτήρα της διοργάνωσης.

Για τέταρτη χρονιά, λοιπόν, ολόκληρη η Κερά θα μετατραπεί σε μια τεράστια σκηνή με σύντομα δρώμενα σε αυλές, μπαλκόνια, δρόμους, χωράφια και σπίτια – αμφισβητώντας τα όρια της τέχνης και της καθημερινότητας.

Οι Γιορτές Ρόκκας  απλώνονται στον μήνα Αύγουστο από τις 13 έως και τις 31 του μήνα, με συναυλίες, παραστάσεις, χορευτικά δρώμενα, προβολές κυρίως  στα Σαββατοκύριακα, αλλά και τις καθημερινές ημέρες μέσα από ένα πλήθος από ενδιαφέροντα ποικίλα θεματικά σεμινάρια, τα οποία απευθύνονται σε μικρούς και μεγάλους στα δύο γειτονικά χωριά που το καθένα κατοικείται από 30 κατοίκους αλλά πλημμυρίζουν από κόσμο λόγω των εκδηλώσεων.

...................................................................................

Η Καλλιτεχνική διευθύντρια  των Γιορτών Ρόκκας  Μέτη Παναγιωτοπούλου μιλά στην ΕΡΤ Χανίων για τις εκδηλώσεις:

https://www.mixcloud.com/sofia-theodoraki/η-καλλιτεχνική-διευθύντρια-τωνγιορτών-ρόκκας-κ-μέτη-παναγιωτοπούλου-στην-ερτ-χανίων482023/

...................................................................................



Φέτος κεντρικό θέμα είναι η έννοια του παραμυθιού και οι προσκεκλημένοι καλλιτέχνες, προφορικοί αφηγητές, χορευτές και μουσικοί υπό την καλλιτεχνική διεύθυνση της Μέτης Παναγιωτοπούλου, θα δουλέψουν με·ιστορίες της προφορικής παράδοσης των λαών που έρχονται από τα βάθη του παρελθόντος, από μακρινούς αλλά και κοντινούς τόπους, και μας μαθαίνουν για τη θεραπευτική δύναμη της αγάπης και την αρμονική συνύπαρξη των ανθρώπων. Μας μαθαίνουν, επίσης, για τη σημασία της προσωπικής επιλογής και για τη συλλογικότητα των ονείρων· τις θυσίες που κάνει κάποιος για να αποκτήσει κάτι που θέλει με όλη του την καρδιά· τα εμπόδια που είναι ευκαιρίες στην πορεία της ζωής και μάς θυμίζουν να πιστεύουμε στον εαυτό μας και τελικά μάς καθοδηγούν στην εκ νέου κατανόηση του κόσμου. Φέρνουν στο προσκήνιο βαθιές πανανθρώπινες αλήθειες, αναζητήσεις, ανησυχίες αλλά και προβολές του συλλογικού φαντασιακού που ζωντανεύουν μέσα από τη φωνή των παραμυθάδων, του χορού και του σωματικού θεάτρου. Παραμύθια-ανάσα του κόσμου, κέρασμα από καρδιάς.




 Ένα ολόκληρο χωριό μετατρέπεται  σε σκηνικό τοπίο για να παρακολουθήσει ο θεατής, με το χάρτη του στο χέρι, θεατρικά δρώμενα και σύντομες ερμηνείες από έναν πολυσυλλεκτικό θίασο. 

Κάθε χρονιά  οι ευφάνταστοι διοργανωτές ενεργοποιούν επαγγελματίες με βάση ή καταγωγή την Κρήτη, καλλιτέχνες με διεθνή παρουσία στα παραστατικά δρώμενα από όλη την Ελλάδα καθώς και ξένους καλλιτέχνες. Κάθε καλλιτέχνης «φέρνει» και συνεργάτες του, δημιουργώντας έτσι ένα τεράστιο δίκτυο επαγγελματιών που βρίσκεται, ζυμώνεται, συνεργάζεται και κρατάει επαφή ακόμα και μετά τις Γιορτές Ρόκκας. Κατά τη διάρκεια της δράσης, όπου και να πηγαίνει κανείς στα χωριά κάποιος κάνει πρόβα, κάποιος μάθημα, άλλοι τραβάνε βίντεο ή φωτογραφίες, άλλοι κάθονται στο καφενείο και τα λένε με τους ντόπιους, άλλοι συμμετέχουν στα εργαστήρια. Άνθρωποι από όλες τις ηλικίες, τις τέχνες, τα ενδιαφέροντα συναντιούνται, τρώνε όλοι μαζί, δημιουργούνε και μεταμορφώνουν την Κερά σε ένα θεατρικό χωριό. Και όπως είπαν οι κάτοικοι…  «Άλλος τόπος τα χωριά μας».

Ο Δημήτρης Β. Προύσαλης προσκεκλημένος του Κερά Μια Σκηνή στα πλαίσια των Γιορτών Ρόκκας ως εκπρόσωπος της "Παραμύθια και Μύθοι στου Κένταυρου τη ράχη", μαζί με τη συνεργασία της Βάνιας Σταμπολάκη, είχε την ευθύνη της επιλογής και προσαρμογής των δώδεκα επιλεγμένων-από τα είκοσι συνολικά που προτάθηκαν στην οργανωτική επιτροπή-παραμυθιακών κειμένων της προφορικής παράδοσης, προκειμένου αυτά να γίνουν έμπνευση για χοροθεατρικά δρώμενα, μουσικές εμπνεύσεις και επενδύσεις αλλά και αφηγήσεις.

> Ημερήσιο εισιτήριο: 12 ευρώ (προπώληση), 15 ευρώ (ταμείο), 12 ευρώ (μειωμένο)

Πολλές ενδιαφέρουσες λεπτομερείς πληροφορίες στον επίσημο ιστότοπο των διοργανωτών:

https://giortesrokkas.gr/giortes-rokkas-2023/


Από φέτος, οι Γιορτές Ρόκκας εντάσσονται στο European Festivals Association, που αγκαλιάζει περισσότερα από 100 τοπικά και διεθνή φεστιβάλ και πολιτιστικούς οργανισμούς από 38 και πλέον ευρωπαϊκές κατά πλειοψηφία χώρες, φέροντας τη σφραγίδα και την αναγνώρισή του!


ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ


Καλλιτεχνική Διεύθυνση: Μέτη Παναγιωτοπούλου

Δραματουργία – Επιλογή και επεξεργασία παραμυθιών – Αφήγηση: Δημήτρης Προύσαλης, Βάνια Σταμπολάκη

Σκηνογραφική και ενδυματολογική επιμέλεια: Μάγδα Δήμου

Σχεδιασμός Φωτισμών: Γιάννης Λύκος

Υποστήριξη Καλλιτεχνών: Άρια Σταματάκη


Δρώμενα Χοροθεάτρου


Καλλιτέχνες: Άννα Φυτίλα, Αλέξανδρος Τζανακακής, Παναγιώτης Τζανακάκης, Μπάμπης

Τυράκης, Άρια Σταματάκη, Γιώργος Φασόλης, Λάμπρος Κούκουνας, Μαργαρίτα Παύλου, Μάνος Κατσιαδάκης, Γιάννης Πρωτοπαπαδάκης, Ματίνα Κοκολάκη, Ανδρονίκη Μαραθάκη, Έλενα Σταυροπούλου, Ιώ Ασηθιανάκη, Στέλλα Τριπολιτάκη, Αναστασία Γιαμούζη, Βασιλική Ντουντουλάκη, Κώστας Κοκολάκης, Μαρία Λατινάκη


Δρώμενα για παιδιά


Καλλιτέχνες: Βαλεντίνα Παπαδημητράκη, Λεωνίδας Μαριδάκης, Θεώνη Κουτσουνάκη, Ιώαννα Σημαντηράκη, Χρήστος Στρατάκης


Δρώμενο Έναρξης

Καλλιτέχνες: Τζωρτζίνα Τσοντάκη, Ιωάννα Γεωργιάδη, Ανάσα Παρθενίου-Καλαϊτζή, Ιωάννα Κουπάνη, Ίριδα Νικολακάκη, Μαργαρίτα Χουδαλάκη




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου