Τρίτη 28 Ιουλίου 2020

Νέα κυκλοφορία: "Παραμύθια λαϊκά βγαλμένα απ' της ζωής το αχ!" -Ιστορίες απ' το χτες στις πόλεις του σήμερα


Όλες οι ιστορίες της παρούσας συλλογής «Παραμύθια λαϊκά βγαλμένα απ’ της ζωής το αχ! Ιστορίες απ’ το χτες στις πόλεις του σήμερα» προέρχονται από το μηνιαίο περιοδικό ελεύθερης κυκλοφορίας Η ΠΟΛΗ ΖΕΙ στην έντυπη και ηλεκτρονική του μορφή, καθώς ανάσαναν μέσα στο διάστημα από τον Δεκέμβρη του 2017 έως και τον Ιούνιο του 2020. 

      Το εν λόγω περιοδικό ποικίλης ύλης, αλλά με άξονα πάντα τον Πολιτισμό, κυκλοφορεί διακινώντας θέματα, παρουσιάζοντας γνώμες, προβάλλοντας τοποθετήσεις, θέτοντας ζητήματα, εκθέτοντας όψεις και προσεγγίσεις αναδυόμενων σχέσεων και πραγματικοτήτων της κοινωνίας και του πολιτισμού, μέσα στο περιβάλλον του αστικού ιστού μιας πόλης αλλά όχι μόνο. Η συνθετότητα των ανθρωπίνων πολυεπίπεδων σχέσεων, αναγκών και εκφράσεων μαζί με οπτικές, ερμηνείες και προτάσεις παρουσιάζεται μηνιαία στα τεύχη, που με πολύ μεράκι, σπουδή, γνώση αλλά και άποψη καταθέτουν οι άνθρωποι που αποτελούν τον συνθετικό ιστό-κορμό του περιοδικού-ηλεκτρονικού κόμβου.
Με χαρά ανταποκρίθηκα στην πρόσκληση των υπευθύνων πριν από τρία χρόνια, όταν ξεκινούσε η προσπάθεια της έκδοσης στα 2017, να συμμετάσχω δημοσιεύοντας ένα λαϊκό παραμύθι κάθε μήνα,  αναλαμβάνοντας την πρόκληση να συνδέσω ένα παμπάλαιο υλικό με ένα σύγχρονο κοινό που ζει στο αστικό περιβάλλον μιας μεγαλούπολης, δημοσιεύοντας παραμύθια της ανώνυμης προφορικής παράδοσης και στοχεύοντας σε έφηβους και ενήλικους αναγνώστες. 
Κι εδώ αναδύθηκε ένα πρόβλημα: Πώς θα μπορούσαν να συναντηθούν ενέργειες και ποιότητες από διαφορετικούς κόσμους και εποχές; Πώς θα μπορούσε ένα παλιό υλικό να συνδεθεί με τις ανάγκες του σύγχρονου ανθρώπου και τα ζητήματα που τον απασχολούν; Τα λαϊκά παραμύθια του κόσμου μπορούν και απευθύνονται, μιλούν στην βασική ύλη, τον πρωταρχικό πυρήνα που κουβαλά ο καθένας μέσα του, αφού ο άνθρωπος δεν διαφοροποίησε τα χαρακτηριστικά των πηγαίων αναγκών του μέσα στο χρόνο, απλά άλλαξε πλαίσιο αναφοράς και τρόπο διαβίωσης, τροποποιώντας τη μορφή και την ποιότητα των μέσων που χρησιμοποιεί. Η μεγαλύτερη δυσκολία ήταν να βρουν ζωτικό χώρο οι αφηγηματικές υποθέσεις του μακρινού χτες στον σύγχρονο περίγυρο μιας πολιτείας του 21ου αι. και να μπορούν να κρατούν το ενδιαφέρον του αναγνωστικού κοινού σε υψηλό βαθμό μέσω των αναδυόμενων θεματικών και των φανερών ή κρυμμένων μηνυμάτων των αφηγηματικών πλοκών προσβλέποντας σε μια νέα λειτουργικότητα.

Περιεχόμενα Συλλογής
Εισαγωγικό παραμύθι

Κεφ 1. 'Οταν ακούγονται λόγια στον κόσμο και ζυμώνονται ιστορίες

Κεφ.2 Ιστορίες ταπεινών ανθρώπων και συμπεριφορών που γεννούνε στοχασμούς

Κεφ.3 Της φιλίας το μπόλι για να καρπίζουν οι δεσμοί

Κεφ.4 Ιστορίες των σοφών μικρών και μεγάλων

Κεφ.5 Της απληστίας το σαράκι το ανίκητο
-
Κεφ.6 Του φόβου τα καμώματα τα βλέπει η ελπίδα και γελά

Κεφ.7 Της ανοιχτής καρδιάς ο δρόμος

Παραμύθι του αποχαιρετισμού

Στην παρούσα συλλογή οι 23 ιστορίες που περιλαμβάνονται αφορούν αφηγήματα ελπίδας, συμβουλής, αναστοχασμού, κριτικής, καταδίκης, αναζήτησης, αυτογνωσίας, σοφίας, πράξης, προειδοποίησης, αιτιολόγησης και έχουν ομαδοποιηθεί και παρατεθεί με τέτοιον τρόπο, ώστε να «ακολουθούν» άτυπα συνοδεύοντας την πορεία του ανθρώπου που κινείται κουβαλώντας έναν ψυχικό και συναισθηματικό κόσμο σε νέα, άλλες φορές απειλητικά κι άλλες φορές προσκλητικά καινούργιων εμπειριών περιβάλλοντα μιας πόλης, και πρέπει να σταθεί απέναντι στο ανώνυμο πολλές φορές πλήθος των άγνωστων ανθρώπων και των απρόσωπων κατασκευών. Συνθέτουν μια άδηλη διαδρομή καθώς η συνεύρεση των ανθρώπων στις πολιτείες προϋποθέτει συνάθροιση άρα συνθήκες επικοινωνίας εν δυνάμει, αναδυόμενες και αναγκαίες. 
Ιστορίες λοιπόν απ' το χτες, στις πόλεις του σήμερα,  και παραμύθια λαϊκά βγαλμένα απ’ της ζωής το αχ!  χάρισμά σας και κέρασμα. 
'Όπως πάντα, κατά τη συνήθη παράδοση των ατομικών εκδόσεων του γράφοντα, τα έσοδα από τα συγγραφικά δικαιώματα παραχωρούνται ευγενικά στην υποστήριξη φορέων κοινωνικής ευθύνης, αλληλεγγύης και αρωγής των ανθρώπων που δοκιμάζονται. 
Σε τούτη την έκδοση τα έσοδα από τα πνευματικά δικαιώματα του συγγραφέα παραχωρούνται ευγενικά για την υποστήριξη των σκοπών της 

ΦΛΟΓΑ Σύλλογος Γονιών Παιδιών με Νεοπλασματική Ασθένεια
           
Η Φλόγα είναι Πανελλήνιος Σύλλογος γονιών παιδιών με καρκίνο και αριθμεί 37 χρόνια δυναμικής παρουσίας δίπλα στο παιδί με καρκίνο σε όλη την Ελλάδα.

Διοικείται από 7μελες διοικητικό συμβούλιο και τους εκπροσώπους της περιφέρειας,  που εκλέγονται κάθε τρία χρόνια μεταξύ των εθελοντών γονιών στη Γενική Συνέλευση των τακτικών μελών.

Σήμερα η Φλόγα έχει καθιερωθεί σαν βασικός πυλώνας στήριξης της λειτουργίας
των ογκολογικών τμημάτων των Παιδιατρικών Νοσοκομείων.

ΕΠΙΓΡΑΜΜΑΤΙΚΑ ΤΟ ΕΡΓΟ ΜΑΣ

1.           Παρέχουμε δωρεάν φιλοξενία σε 50 οικογένειες παιδιών και εφήβων απ’ όλη την Ελλάδα για όσο διάστημα είναι υποχρεωμένες να παραμείνουν στην Αθήνα για τη θεραπεία των παιδιών τους στα Ογκολογικά Τμήματα των δύο Παιδιατρικών Νοσοκομείων της Αθήνας που στεγάζονται στο κτήριο της ΕΛΠΙΔΑΣ και Νοσοκομεία ενηλίκων. Οικογένειες από την Αλεξανδρούπολη μέχρι την Κρήτη, την Ηγουμενίτσα και τη Ρόδο βρίσκουν καταφύγιο σ’ ένα σπίτι, ειδικά φτιαγμένο από γονείς γι αυτούς, για να στεγάσει με αγάπη, κατανόηση και σεβασμό τον αγώνα τους.

2.        Εφαρμόζουμε πρόγραμμα «Νοσηλεία στο σπίτι»για τα παιδιά που κατοικούν στο λεκανοπέδιο της Αττικής και το έχουν ανάγκη. Το Πρόγραμμα είναι πρωτοποριακό για τα Ελληνικά και Ευρωπαϊκά δεδομένα για ογκολογικούς ασθενείς και έχει σαν στόχο τη βελτίωση της ποιότητας ζωής των παιδιών και των οικογενειών τους. Έμπειρες νοσηλεύτριες, επισκέπτονται τα παιδιά στο σπίτι τους για διενέργεια απλών ιατρικών πράξεων, σε συνεργασία με τα τρία Ογκολογικά Τμήματα των δύο Παιδιατρικών Νοσοκομείων της Αθήνας που στεγάζονται στο κτήριο της ΕΛΠΙΔΑΣ. Τα τελευταία 9 χρόνια που λειτουργεί το πρόγραμμα έχουν πραγματοποιηθεί πάνω από 25.000 επισκέψεις σε σπίτια παιδιών στο Λεκανοπέδιο της Αττικής.

3.        Κύριο μέλημα μας η βελτίωση της παρεχόμενης ιατρικής φροντίδας των παιδιών μας.Στα πλαίσια αυτά χρηματοδοτούμε την προμήθεια εξειδικευμένου ιατρικού εξοπλισμού στα περισσότερα τμήματα των δύο νοσοκομείων Αγία Σοφία και Αγλαΐα Κυριακού,  την πρόσληψη ιατρών και άλλου προσωπικού υποστήριξης στα Ογκολογικά τμήματα, ενώ η ίδρυση και λειτουργία του μοναδικού στην Ελλάδα Ακτινοθεραπευτικού Παίδων στο Νοσοκομείο Π.&.Α. Κυριακού οφείλεται στον αγώνα των γονιών της Φλόγας.

4.        Χρηματοδοτούμε τη συμμετοχή  της χώρας μας στη καθιέρωση και διενέργεια των «Διεθνών Συνεργατικών Πρωτοκόλλων Θεραπείας», και συμβάλλουμε έτσι σημαντικά στα βήματα προόδου στη μάχη κατά του καρκίνου της παιδικής και εφηβικής ηλικίας, όπου νέες επιστημονικές ανακαλύψεις και νέες θεραπευτικές δυνατότητες προστίθενται στις ήδη υπάρχουσες. Μέσω της συμμετοχής αυτής θα υπάρχει η δυνατότητα πρόσβασης σε προηγμένες θεραπευτικές παρεμβάσεις, που  μέχρι τώρα είτε δεν είναι διαθέσιμοι στη χώρα μας, είτε χρειάζονται ειδικές διαδικασίες για τη χορήγηση τους με υψηλό γραφειοκρατικό αλλά και οικονομικό κόστος. 

5.        Στηρίζουμε τις οικονομικά ασθενέστερες οικογένειες και χρηματοδοτούμε  πρόσθετες ιατρικές εξετάσεις για τα παιδιά, στις περιπτώσεις που τις προτείνουν οι θεράποντες ιατροί και δεν τις καλύπτουν τα ασφαλιστικά ταμεία.

6.        Προσπαθούμε με κάθε τρόπο να βελτιώσουμε την ποιότητα ζωής των παιδιών και των οικογενειών τους. 75 παιδιά ταξιδεύουν με έξοδα της Φλόγας κάθε καλοκαίρι στις θεραπευτικές κατασκηνώσεις Barretstown στην Ιρλανδία και Dynamo την Ιταλία που λειτουργούν με απόλυτη ασφάλεια για παιδιά που έχουν αντιμετωπίσει σοβαρό πρόβλημα υγείας.

7.      Προσπαθούμε  να πληροφορήσουμε σωστά το ευρύτερο κοινωνικό περιβάλλον
για  τον καρκίνο της παιδικής ηλικίας και να διαλύσουμε τις προκαταλήψεις.Ο καρκίνος της παιδικής ηλικίας, δεν είναι ανίατος, δεν είναι κληρονομικός, δεν είναι επάρατος.Στον καρκίνο της παιδικής ηλικίας δεν υπάρχει πρόληψη, όμως η έγκαιρη διάγνωση μπορεί να οδηγήσει σε ίαση τα περισσότερα παιδιά.

Το Διοικητικό Συμβούλιο της Φλόγας

Με την υποστήριξη της 


M

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου