Κυριακή 5 Απριλίου 2020

Ζωντανή διαδικτυακή αφήγηση Η ΠΟΛΗ ΖΕΙ με τον Δημήτρη Β. Προύσαλη 5.04.2020


Η ΠΟΛΗ ΖΕΙ ΜΕΣΑ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΑΝΘΡΩΠΟΥΣ ΤΗΣ,

ΟΙ ΑΝΘΡΩΠΟΙ ΑΝΑΣΑΙΝΟΥΝ ΜΕΣΑ ΑΠΟ ΙΣΤΟΡΙΕΣ, 
ΟΙ ΙΣΤΟΡΙΕΣ ΟΣΟ ΠΙΟ ΠΑΛΙΕΣ ΕΙΝΑΙ -ΔΟΚΙΜΑΣΜΕΝΕΣ ΣΤΟ ΧΡΟΝΟ-
ΤΟΣΟ ΠΙΟ ΠΟΛΥ ΑΦΟΡΟΥΝ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟΥΣ, 

ΜΑΣ ΒΟΗΘΟΥΝ ΝΑ ΡΙΞΟΥΜΕ ΤΟ ΒΛΕΜΜΑ ΜΑΣ 

ΠΙΟ ΜΑΚΡΙΑ ΑΠΟ ΤΟ ΧΤΕΣ,
 ΠΙΟ ΠΕΡΑ ΑΠΟ ΤΟ ΣΗΜΕΡΑ, 
ΠΙΟ ΚΟΝΤΑ ΑΠΟ ΤΟ ΑΥΡΙΟ ΠΟΥ ΟΡΙΟ ΔΕΝ ΕΧΕΙ

Το μηνιαίο περιοδικό  Η ΠΟΛΗ ΖΕΙ ελεύθερης κυκλοφορίας (Free press) με αφορμή τη διαδικτυακή διάθεση του τελευταίου τεύχους του μήνα Μαρτίου 2020 οργανώνει μια ζωντανή αφήγηση υπό τη μορφή του live streaming, την Κυριακή 5 Απριλίου 2020 και ώρα 20.00, με αφηγητή τον συνεργάτη του, Δημήτρη Β. Προύσαλη.

Ο Δημήτρης Β. Προύσαλης είναι μόνιμος συνεργάτης της στήλης-σελίδας ΦΤΟΥ ΞΕΛΕΥΤΕΡΙΑ-ΕΝΑ ΠΑΡΑΜΥΘΙ από το 2017,  όπου κάθε μήνα δημοσιεύει ένα λαϊκό παραμύθι από τις προφορικές παραδόσεις των λαών του κόσμου, όπως αυτός το αφηγείται στη λογική της επεξεργασμένης αναδιήγησης-προσωπικής παραλλαγής στα χνάρια των παλιών παραμυθάδων.

Μόνη προϋπόθεση είναι να μπει κανείς στη σελίδα Η ΠΟΛΗ ΖΕΙ στο facebook για να παρακολουθήσει την αφήγηση.
Για να ξεφυλλίσει κανείς ηλεκτρονικά το τεύχος 75  του Μαρτίου 2020 αλλά και όλα τα προηγούμενα, μπορεί να μπει στο Google να πληκτρολογήσει Η ΠΟΛΗ ΖΕΙ και να επισκεφθεί τον ιστότοπο με πολλά τρέχοντα νέα αλλά και ενδιαφέροντα θέματα και άρθρα του πολιτισμού.

Η ΠΟΛΗ ΖΕΙ
ΜΕΝΟΥΜΕ ΣΠΙΤΙ
ΜΕΝΟΥΜΕ ΑΝΘΡΩΠΟΙ

Μέσα στις πιο δύσκολες στιγμές, καταφέραμε να βγάλουμε αυτό το τεύχος. Δεν καταφέραμε να το έχουμε και σε χαρτί, όπως θα θέλαμε. Το πρόβλημα της διανομής ήταν ανυπέρβλητο. Το ξεφυλλίζετε στο διαδίκτυο, το ξέρω πως δεν είναι το ίδιο. Ίδια είναι όμως η διάθεση να επικοινωνούμε, να παρουσιάζουμε θέματα και απόψεις -συχνά αντικρουόμενες. Επίσης, να προσεγγίζουμε τη ζοφερή πραγματικότητα με σοβαρότητα, αλλά και αισιοδοξία.
Στο εξώφυλλο, εκτός από το ΜΕΝΟΥΜΕ ΣΠΙΤΙ, υπάρχει και το ΜΕΝΟΥΜΕ ΑΝΘΡΩΠΟΙ. Δεν είναι μικρό αυτό το στοίχημα. Το να συνεχίσουμε να ζούμε, να ελπίζουμε, να βάζουμε πλάτη στα δύσκολα, να συγκροτούμαστε ως πολίτες και ως κοινωνία είναι η απάντηση στην ανθρωπιστική-υγειονομική κρίση. Την οικονομική διάσταση θα τη δούμε μετά. Έτσι είναι η σειρά των πραγμάτων...
Μέσα από όλα όσα ζούμε, η συζήτηση έχει ανοίξει για πολλά σημαντικά ζητήματα. Για τον δημόσιο χαρακτήρα της υγείας, για τον τρόπο που ζούμε, παράγουμε και καταναλώνουμε, για τη σχέση του ανθρώπου με την φύση, για την αξία μικρών καθημερινών πραγμάτων, για τη σχετικότητα της οικονομικής ευμάρειας, για ευθύνες κλπ. κλπ. Έτσι γίνεται πάντα μετά από καταστροφές. Θρυμματίζεται η αλαζονεία του ανθρώπου, αποκαλύπτεται η αυτοκαταστροφική του τάση.
Τίποτα δεν θα είναι το ίδιο. Ακούγεται κάπως δραματικό, αλλά μήπως δεν είχε κάτι δραματικό και αυτό που είχαμε;
Αυτά θα συζητηθούν όλο το επόμενο διάστημα. Κάποια παρουσιάζονται μέσα από τις σελίδες αυτού του εντύπου. Πολλά περισσότερα κείμενα, απόψεις και θέματα ανεβαίνουν καθημερινά στην ιστοσελίδα μας ipolizei.gr. Με σεβασμό στις στιγμές και στον αναγνώστη (το χρήστη κάπως δεν κολλάει...), με αποφυγή fake news και παραπλανητικών τίτλων, με φρέσκες ιδέες, γνώμες και συνεντεύξεις.
Θέλω να ευχαριστήσω τους εργαζόμενούς μας που δίνουν τον καλύτερο εαυτό τους, αλλά και όλους όσοι έγραψαν και συμμετείχαν σε αυτήν την έκδοση.
Όλα θα πάνε καλά.
Χρύσανθος Ξάνθης

Ξεφυλλίστε εδώ το "ειδικό" τεύχος της "ΗΠΖ",
που για πρώτη φορά, "βγήκε" ηλεκτρονικά!


ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΕΙΤΕ. Η ομάδα του Η Πόλη ζει είναι εδώ και είναι Μαζί σας! Δεν κυκλοφορούμε στους δρόμους λόγω της πανδημίας του COVID-19 αλλά εκμεταλλευόμαστε κάθε άλλο μέσο για να είμαστε σε επαφή. LIVE STREAMING με επιλογές που έχετε κατά καιρούς αγαπήσει.
_________________________________________________
Ο Dimitris Prousalis ασχολείται με την συλλογή, καταγραφή, την  μελέτη των λαϊκών παραμυθιών και της αφήγησης τους από το 1999 και μοιράζεται τις ιστορίες που αγαπά από το 2003, θέλοντας να σηκώσει τα Αχ! του κόσμου ψηλότερα. Σας συστήνουμε τον συντάκτη των παραμυθιών μας!

Διαβάστε την συνέντευξη του:
https://ipolizei.gr/milisame-me-ton-dimitri-prousali/?fbclid=IwAR3NBFFIqN3jBqHyJ-Rr2nqJhSytitV5m6VbUvdgMH3SEwS9OG8sOpxge8Y

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου