Τετάρτη 13 Φεβρουαρίου 2019

Παραμύθια από τη Μάκρη και το Λιβίσι-Παρουσίαση συλλογής


Στον φιλόξενο χώρο του Συλλόγου Μακρηνών-Λιβισιανών στη Νέα Μάκρη, 
Λεωφόρος Μαραθώνος -έναντι Ιερού Ναού Αγίου Κωνσταντίνου και Ελένης θα γίνει την 
Κυριακή 17 Φεβρουαρίου 2019 και ώρα 18.00 
παρουσίαση  της συλλογής που επιμελήθηκε η Καλλιόπη Μουσαίου-Μπουγιούκου (1904-1982) 
με τίτλο: 
"Παραμύθια από τη Μάκρη και το Λιβίσι".
 Πρόκειται για μια επιλεκτική επανακυκλοφορία παραμυθιακού υλικού που είδε το φως της δημοσιότητας για πρώτη φορά το 1976 από το Κέντρο Μικρασιατικών Σπουδών σε πρόλογο του Γ.Α. Μέγα, παραμυθολογικό σχολιασμό του Μ.Γ. Μερακλή και μετάφραση σχολίων στα γαλλικά από τον Ο. Μερλιέ.
Από εκείνη την έκδοση 43 χρόνια πριν, έγινε επιλογή 31 παραμυθιών από τα 30 που συνέλεξε η Μουσαίου Μπουγιούκου την περίοδο 1949-1952 από τους Μικρασιάτες πρόσφυγες στον συνοικισμό της Ν. Μάκρης, μαζί με 13 λαϊκά παραμύθια που  κατέγραψε ο παππούς της Μιχ. Μουσαίος από λιβισιανούς παραμυθάδες το 1850-συνολικά 43 ιστορίες. 
Στην παρούσα επανέκδοση με επιλογές, εκτός από τη μικρότερη αριθμητικά παρουσία των παραμυθιών παρατηρείται η απουσία των σχολίων του καθηγητή Μ. Γ. Μερακλή αλλά και η έντυπη παράθεση των ιστοριών στο λιβισιανό ιδίωμα. Παρόντα είναι τα πολύτιμα πληροφοριακά στοιχεία αναφοράς για τους αφηγητές των ευρισκόμενων ιστοριών αλλά και ένα CD με 13 από τα παραμύθια της συλλογής σε αφήγηση στο λιβισιανό ιδίωμα από τον Μιχάλη Δελησάββα.

Το υλικό της συλλογής θα παρουσιάσου και θα σχολιάσουν οι: 
Δέσποινα Δαμιανού και Μιχάλης Δελησάββας 
ενώ θα γίνει ακόμη αναφορά στην έκδοση του Πλάτωνα Μουσαίου ''Μακρησιανά Λιβισιανά Σατυρικά Χρονογραφήματα"

Αφήγηση προφορική από τη συλλογή των παραμυθιών της Μάκρης και του Λιβισιού θα πραγματοποιήσει ο Δημήτρης Β. Προύσαλης σε μουσική συνοδεία της Μίρκας Σκορδίλη 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου