Τρίτη 7 Νοεμβρίου 2017

"Παραμύθια λαϊκά ενάντια σε δύσκολους καιρούς"- Κυκλοφορεί προσεχώς

 

ΠΑΡΑΜΥΘΙΑ ΛΑΪΚΑ

ΓΙΑ ΝΑ ΣΥΛΛΟΓΑΣΑΙ, ΝΑ ΕΛΠIΖΕΙΣ ΚΑΙ ΝΑ ΠΡΑΤΤΕΙΣ


ΑΠΌ ΤΟΝ ΔΗΜΗΤΡΗ Β. ΠΡΟΥΣΑΛΗ
 
ΔΤ των Εκδόσεων ΕΥΜΑΡΟΣ
 
Είμαστε στην ευχάριστη θέση και χρονικά να ανακοινώσουμε μια εξαιρετική συνεργασία. Ο Δημήτρης Β. Προύσαλης, σπουδαίος Έλληνας αφηγητής και μελετητής παραμυθιών θα εκδώσει το επόμενο βιβλίο του από τις εκδόσεις Εύμαρος. Έτσι μετά τα «Πορτοκαλί παραμύθια-τα παραμύθια της αλληλεγγύης» της Θούλης Στάικου, η σειρά ΠΑΡΑΜΥΘΙΑ των εκδόσεων μας εμπλουτίζεται με το σπουδαίο όσο και επίκαιρο βιβλίο ««Παραμύθια λαϊκά ενάντια σε δύσκολους καιρούς».
Η συλλογή αποτελείται από ανώνυμες ιστορίες των προφορικών παραδόσεων των λαών οι οποίες στο μεγαλύτερο μέρος τους δεν έχουν ξανακουστεί προφορικά στον ελλαδικό χώρο μήτε έχουν κυκλοφορήσει σε έντυπη μορφή. Ορισμένες από αυτές αποτέλεσαν μερικό υλικό από πρότερες εκδοτικές παρακαταθήκες του Δημήτρη Β. Προύσαλη, όπως είναι για παράδειγμα οι συλλογές «Παραμύθια του Κάτω Κόσμου», «Ελληνόφωνα παραμύθια από την Κάτω Ιταλία» , «Παραμύθια των Παραμυθάδων», των εκδόσεων ΑΠΟΠΕΙΡΑ, και «Λαϊκά παραμύθια από τις άκρες του Κόσμου», «Λαϊκά παραμύθια των Παλαιστινίων» των εκδόσεων Α/συνέχεια.
Το βιβλίο  χωρίζεται σε τρία κεφάλαια: α) «Παραμύθια για να συλλογάσαι», β)  «Παραμύθια για να ελπίζεις» και γ) «Παραμύθια για να πράττεις». Καθώς το υλικό των παραμυθιών, που ερχόταν κατά καιρούς να συναντήσει τον παραμυθά, ήταν ποικίλο και πολυάριθμο, έπρεπε να κατηγοριοποιηθεί κατά το προσωπικό κριτήριο του επιμελητή της έκδοσης, σύμφωνα με τις ανάγκες όμως που δημιουργούσε η ίδια η κοινωνική πραγματικότητα. Με τον τρόπο αυτό συγκροτήθηκε το περιεχόμενο του πρώτου κεφαλαίου «Παραμύθια για να συλλογάσαι», όπου συμπεριλαμβάνονται  ιστορίες  που επιζητούν εναγώνια την αναστοχαστική μας διεργασία καθώς τα ζητήματα που θίγονται είναι διαρκώς αναδυόμενα μέσα στην καθημερινότητα του ανθρώπου και θέτουν ουσιαστικούς προβληματισμούς σε κοινωνικό και φιλοσοφικό επίπεδο.
Επειδή η κρίση αντιμετωπίζεται πρώτιστα με την διάθεση της ελπίδας-που βγήκε τελευταία από το κουτί της Πανδώρας- γεννήθηκε η ιδέα δημιουργίας ενός δεύτερου κεφαλαίου, «Παραμύθια για να ελπίζεις» όπου κυρίαρχο στοιχείο ανάδυσης θα αποτελούσε η έννοια της ελπίδας, βασικό συστατικό ανάτασης και θετικής ενατένισης του ορίζοντα όσο γκρίζος και να παρουσιάζεται, όποιας ποιότητας εμπόδια μπορεί να ορθώνονται δυνητικά απέναντι στον άνθρωπο και τις σχέσεις του.
 Το τρίτο κεφάλαιο «Παραμύθια για να πράττεις» θέτει την ανάγκη της έμπρακτης στάσης απέναντι στη δυσκολία των καιρών και περιλαμβάνει ιστορίες που επιζητούν την κίνηση της ουσιαστικής πράξης, απέναντι σε όσα υπονομεύουν τη ζωή ή στηλιτεύουν την απουσία της με όσα αυτή συνεπάγεται.
Οι ιστορίες που επιλέχτηκαν για να αποτελέσουν το υλικό της συλλογής έχουν έναν χαρακτήρα κοινωνικής απεύθυνσης, αφού περισσότερο αφορούν συλλογικές διεργασίες και δυναμικές και λιγότερο ατομικές-προσωπικές προσεγγίσεις. Αρκετές θα μπορούσαν να θεωρηθούν ως η βάση για υποκειμενικές ενδοσκοπήσεις και ανάλογες νοηματοδοτήσεις, αλλά η πρόθεση του γράφοντα επιμελητή αφορά ομάδες ανθρώπων με συνδετικό στοιχείο την κοινωνική συνύπαρξη και τη συλλογική διαχείριση στα πλαίσια μια κοινής πορείας. 
Η συλλογή ολοκληρώνεται με τις σημειώσεις στο τέλος που έχουν χαρακτήρα λαογραφικό, φιλολογικό και ανθρωπολογικό, απαραίτητη προσέγγιση προκειμένου να φωτιστεί το παρόν υλικό και να αποκαλυφθούν οι διαδρομές της κάθε ιστορίας, οι συναντήσεις και επιρροές που κρύβει, το υπόβαθρο που πλουτίζει το χαρακτήρα των μηνυμάτων που κουβαλά και οι άδηλες διεργασίες που συγκροτούν τις υφιστάμενες παραλλαγές. Πρόκειται για μια αναγκαία ματιά, η οποία αναδεικνύει τη σημαντικότητα του παραμυθιακού υλικού, καθώς ξετυλίγεται στη διάθεση του παραμυθόφιλου αναγνώστη ένας κρυμμένος θησαυρός από πληροφορίες και στοιχεία, τα οποία συμπληρώνουν την συνθετική ταυτότητα των αφηγημάτων και του κόσμου που τα γέννησε με τα χαρακτηριστικά του. Ένα υλικό λοιπόν-το παραμύθι- για να μπορείς να ερμηνεύεις και να στέκεσαι στον κόσμο και ένα μέσο-η προφορική ιστόρηση- για να τοποθετείσαι θετικά, άμεσα κι ανθρώπινα απέναντι σ’ αυτόν.

Το βιβλίο είναι στην τελική ευθεία και θα κυκλοφορήσει μέσα στο μήνα Νοέμβριο.

Σύντομα θα σας ενημερώσουμε με περισσότερα στοιχεία για την έκδοση

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου