Τρίτη, 17 Οκτωβρίου 2017

Πνοή Πηλίου στον Καναδά- Ο Κένταυρος στο Διεθνές Διαπολιτισμικό Φεστιβάλ Αφήγησης του ΜόντρεαλΜια μεγάλη τιμή αποτέλεσε η πρόσκληση της οργανωτικής επιτροπής του 14ου Διεθνούς Διαπολιτισμικού Φεστιβάλ Αφήγησης του Μόντρεαλ για τους εκπροσώπους του πηλιορείτικου Φεστιβάλ Αφήγησης "Παραμύθια και Μύθοι στου Κένταυρου τη ράχη». Με αφορμή τις εννιαήμερες εκδηλώσεις της καναδικής διοργάνωσης από 20-29 Οκτωβρίου 2017 ο Κένταυρος θα εκπροσωπήσει την Ελλάδα ανάμεσα σε 20 καλλιτεχνικούς διευθυντές μεγάλων διοργανώσεων του εξωτερικού όπως ο Καναδάς, η Ουαλία, η Ισπανία, οι ΗΠΑ, η Γαλλία, η Μαρτινίκα, το Βέλγιο κλπ. Στις συναντήσεις αυτές, πέρα από τις παραστάσεις αφήγησης και τις λοιπές παράλληλες δραστηριότητες, δίνεται η ευκαιρία σε ανθρώπους του χώρου να βρεθούν και να ανταλλάξουν απόψεις, ιδέες και αντιλήψεις από την μικρότερη ή μεγαλύτερη εμπειρία τους και σίγουρα να ανοίξουν δρόμους επικοινωνίας, διαλόγου και αλληλεπίδρασης πλουτίζοντας την τοπική-εθνική εμπειρία με ανάλογες όμορες διεθνείς διαδρομές.

 
 
Οι άνθρωποι του «Παραμύθια και Μύθοι στου Κένταυρου τη ράχη» που έχει δημιουργηθεί από τον Πολιτιστικό Εξωραϊστικό Σύλλογο Αγίου Γεωργίου Νηλείας «Ο Κένταυρος» και την «Πήλιον Όρος» θέλοντας να συμβάλλουν στη γόνιμη συνάντηση δέχτηκαν με χαρά  την πρόσκληση, η δαπάνη της οποίας θα καλυφθεί εξ ολοκλήρου από τους Καναδούς διοργανωτές, και θα μεταφέρουν την επτάχρονη-από το 2011-εμπειρία τους δίνοντας και μια πηλιορείτικη πνοή στο Φεστιβάλ Αφήγησης του γαλλόφωνου Μόντρεαλ.
 
 
 
Παράλληλα εκτός από τη συμμετοχή σε επίπεδο καλλιτεχνικών διευθύνσεων θα υπάρξει και αφήγηση στα αγγλικά από τον Δημήτρη Β. Προύσαλη στο άνοιγμα των εκδηλώσεων σε μια βραδιά υπό τον τίτλο "In the Eye of the Storm: Stories for a Broken World" όπου θα βρεθεί ανάμεσα σε ονόματα της αγγλόφωνης και γαλλόφωνης αφηγηματικής σκηνής όπως ο Καναδός Dan Yashinsky, o Άγγλος από την πρώην βρετανική Γουιάνα Tuup, o Mike Burns από το Κεμπέκ αλλά με ιρλανδικές ρίζες καθώς και η Αιγύπτια  Chirine Al Ansary.

 
 
Στα πλαίσια της εκεί παραμονής η ομώνυμη με το πηλιορείτικο φεστιβάλ μη κερδοσκοπική εταιρεία θα πραγματοποιήσει αφηγήσεις σε μαθητές των ελληνικών σχολείων του Μόντρεαλ μεταφέροντας την άυλη πολιτιστική κληρονομιά των Ελλήνων προγόνων μέσα από το διαχρονικό ταξίδι ελληνικών λαϊκών παραμυθιών, προφορικών παραδόσεων και θρύλων  στις νέες γενιές του απόδημου Ελληνισμού.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου