Κυριακή, 4 Ιουνίου 2017

Κυκλοφόρησε το "Μικρό αλφαβητάρι αφήγησης" της Λίλης Λαμπρέλλη


 
 
Εκδόσεις Πατάκης 2017
σελ. 194
ISBN 978-960-16-6863-5
 
Με το νέο της βιβλίο υποδέχεται το φετινό καλοκαίρι η αγαπημένη Λίλη Λαμπρέλλη, ένα «Μικρό αλφαβητάρι αφήγησης» για μεγάλες και βαθιές καταδύσεις στον απύθμενο κόσμο της ιστόρησης. Πρόκειται για ένα υλικό που προέκυψε από μια συνεχή πολλαπλή «συνομιλία» της Λίλης με τις κειμενικές αποτυπώσεις των σκέψεων, αντανακλάσεων, εμπειριών και καταθέσεων που συμπεριλαμβάνονται στο βιβλίο της «Λόγος εύθραυστος και αθάνατος» (Πατάκης 2010). Τα συμπεριλαμβανόμενα στην πρότερη έκδοση άνοιξαν έναν δρόμο συνεχούς αναδυόμενου διαλόγου με μια σειρά από έννοιες, επαναπροσεγγίσεις και αναστοχασμούς που έφεραν σε έντυπη μορφή το Μικρό αλφαβητάρι, συμπλήρωμα-συνέχεια αλλά ταυτόχρονα ανεξάρτητη εκδοτική υπόσταση.
Ο λόγος γραφής έχει έναν σχεδόν ερωτικό χαρακτήρα, δοτικότητας και προσφοράς αλλά παράλληλα και μια αμυδρή ανεπαίσθητη «αυστηρότητα» που διακρίνει όσους θέλουν να προστατεύσουν αυτό που πολύ αγαπούν. Η γραφή προέρχεται από έναν άνθρωπο που χαρακτηρίζεται από μια σχέση ποιητική με το λαϊκό παραμύθι και την αφήγησή του, μια παραμυθού που περπάτησε σε πλούσιους δρόμους μαθητείας του γαλλόφωνου χώρου με δασκάλους ξεχωριστούς όπως ο Γάλλος Ανρί Γκουγκώ και ο Βέλγος Μισέλ Ιντενόκ, σκέψεις των οποίων αναφέρει συχνά μέσα στο βιβλίο από τις προφορικές τους διδασκαλίες. Το αλφαβητάρι έχει τη μορφή ενός οδηγού-εγχειριδίου με παραθέσεις λημμάτων, τα οποία θέτουν υπόψη των αναγνωστών του όσες έννοιες-σχέσεις κρύβει η αφήγηση και το λαϊκό παραμύθι με τους φορείς του-παραμυθάδες, με το κοινό αλλά και με τα ίδια τα συστατικά  που συνθέτουν την αφήγηση (πχ Αλήθεια, Ανοιχτωσιά, Αυτογνωσία, Βεβαιότητα, Διδαχή, Ενέργεια, Ίαση, Μαθητεία, Παρουσία, Ρόλος, Ρυθμός, Σχέση κλπ) συστατικά τα οποία κατά καιρούς κυκλοφόρησαν ως υλικό προδημοσίευσης, προϊδεάζοντας τους φίλους του χώρου και προκαλώντας αδημονία.
Ο υπότιτλος «Εγχειρίδιο αυθαίρετου στοχασμού πάνω στα παραμύθια και την αφήγησή τους» δηλώνει την υποκειμενική διάσταση των προσεγγίσεων και των απόψεων και μια προσωπική οπτική απ’ την οποία γίνεται η θέαση των παρατιθέμενων εννοιών-προϊόν πολύχρονης πείρας και ατομικής αναζήτησης της Λίλης, που μπορούν να κατανοηθούν αν κάποιος τα διαβάσει  με την καρδιά του ανοιχτή στον προφορικό λόγο, τις ιδιαιτερότητές του και τις συνεχείς ενδο-ανασκοπήσεις του και όντας φίλα προσκείμενος με αυτόν. Τα λήμματα συμπληρώνουν  ακόμη σύντομες σημαντικές φράσεις μεγάλων μορφών της ανθρωπολογίας, της λογοτεχνίας και του πολιτισμού που χρωματίζουν ιδιαίτερα τις προσεγγίσεις των παρατιθέμενων εννοιών.
 
Ο λόγος της Λίλης Λαμπρέλλη αποτελεί μια ακόμη προσωπική συμβολή στο χώρο της αφήγησης και έναν πολύτιμο εμπλουτισμό στην προσφερόμενη σχετική με το αντικείμενο βιβλιογραφία του ελληνόφωνου χώρου, δυνητικά μια πηγή έμπνευσης και στοχασμού για τους Έλληνες αφηγητές.
Το βιβλιοπωλείο FREE THINKING ZONE- Σκουφά 64 και Γριβαίων προσφέρει στους φίλους της Λέσχης Αφήγησης Αθήνας «Μοιράσου κι εσύ μιαν ιστορία» μια έκπτωση 20% σε όσους αναζητήσουν εκεί το «Μικρό αλφαβητάρι αφήγησης» των εκδόσεων Πατάκης αρκεί να προηγηθεί ένα τηλεφώνημα για να διασφαλιστεί η επάρκεια του τίτλου στο 210-3617461
Πολλές θερμές προσωπικές ευχές για το καλοτάξιδο της έκδοσης

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου