Τετάρτη, 10 Ιουνίου 2015

Ματιές στη Μεσόγειο


 «Ματιές στη Μεσόγειο»
 
 

Τεχνόπολη Δήμου Αθηναίων
 
 

Κυριακή 14 Ιουνίου 2015
 
Ο Δημήτρης Β. Προύσαλης αφηγείται
"Παραμύθια ζυμωμένα με χώμα κι αρμύρα
απ' τις άκρες της Μεσόγειος"
Κτίριο: Μηχανουργείο
Ώρα: 20.00-21.00

Το 1ο και το 2ο Πειραματικό Γυμνάσιο της Αθήνας, διοργανώνουν στις 14 Ιουνίου μία μεγάλη εκδήλωση στην Τεχνόπολη του Δήμου Αθηναίων, με στόχο να αναδειχθεί η Μεσόγειος ως πεδίο συνάντησης λαών, πολιτισμών και ιδεών, αλλά και ως χώρος του απόλυτου δράματος που ζούμε τους τελευταίους μήνες με χιλιάδες ανθρώπους να την διασχίζουν απελπισμένοι, αναζητώντας μια καλύτερη ζωή και βρίσκοντας αντί γι’ αυτήν φρικτό θάνατο στα νερά της.

Η εκδήλωση τελεί υπό την αιγίδα του Δήμου Αθηναίων και υλοποιείται με την συνδιοργάνωση της Τεχνόπολης του Δήμου Αθηναίων και του ΟΠΑΝΔΑ. Επίσης θα συμμετάσχουν το 3ο ΓΕΛ Ν. Ιωνίας, το Σχολικό Δίκτυο «Η τάξη μου ταξιδεύει με τον Περσέα», το Λύκειο  Αγίου Νικολάου Λεμεσού Κύπρου, το Πρότυπο Γυμνάσιο Ευαγγελικής Σχολής και το Σχολείο του Καστρινιάνο Ντέι Γκρέτσι (Σαλέντο, Κ. Ιταλία).

Η εκδήλωση περιλαμβάνει:

·        Έκθεση με δημιουργίες των παιδιών των σχολείων που συμμετέχουν, με θέματα όπως οι διαδρομές του Οδυσσέα και του Δομήνικου Θεοτοκόπουλου, η ανάπτυξη των επιστημών και των μαθηματικών, η ζωγραφική, η λογοτεχνία, η θρησκεία, οι εθνικές εκδοχές της μεσογειακής κουζίνας, η βιοποικιλότητα, η υπεραλίευση και ο ευτροφισμός, τα ταξίδι των μετοίκων αλλά και οι τραγικές διαδρομές των μεταναστών. Επιπλέον, οι επισκέπτες θα έχουν την ευκαιρία να δουν και έργα καταξιωμένων Ελλήνων καλλιτεχνών.

·        Αφήγηση λαϊκών παραμυθιών από χώρες της Μεσογείου για εφήβους και ενήλικο κοινό 13+ από τον Δημήτρη Προύσαλη (Εταιρεία «Παραμύθια και Μύθοι στου Κένταυρου τη ράχη) .   

·        Εργαστήρια γραφής σε διάφορες ιστορικές γλώσσες της Μεσογείου,  πειράματα και βιωματικά παιχνίδια σχετικά με το περιβάλλον.

·        Συζήτηση στρογγυλής τράπεζας, η οποία θα πραγματοποιηθεί στις 19:00 στο κτίριο Αεριοφυλάκιο 1- Αμφιθέατρο, με θεματικούς άξονες το περιβάλλον και τη διαχείρισή του, τη λογοτεχνία και μάλιστα το ιδιαίτερο είδος του αστυνομικού μυθιστορήματος από συγγραφείς της Μεσογείου, τις μετακινήσεις πληθυσμών με την ταυτόχρονη πολιτισμική διάχυση επί πολλούς αιώνες και το δράμα των εκατοντάδων χιλιάδων προσφύγων που ταξιδεύουν με τραγικό τρόπο στα νερά της σήμερα.

·        Συναυλία στις 21:30 με την Τυνήσια καλλιτέχνιδα Λάμια Μπετίουι, η οποία ζει και δημιουργεί στην Ελλάδα επί πολλά χρόνια, τραγουδώντας πάντοτε για την «κοινή μας θάλασσα».

·        Παράλληλα θα υπάρχουν πάγκοι με φαγητά από διάφορες χώρες έτσι ώστε να μας δοθεί η ευκαιρία όχι μόνο να απολαύσουμε τη μουσική της Μεσογείου, αλλά να χαρούμε  και τις γεύσεις της.

Info:
Χώροι διεξαγωγής των εκδηλώσεων: Αεριοφυλάκιο 1- Αμφιθέατρο και κτίριο «Μηχανουργείο»

Οι ώρες λειτουργίας των εκθέσεων είναι 17:00 -24:00

«Τεχνόπολις» Δήμου Αθηναίων: Πειραιώς 100, Γκάζι, 210 3475518, 210 3453548
 
Πρόσβαση: Μετρό: Σταθμός «Κεραμεικός», Τρόλεï: No. 21 (από Ομόνοια), Στάση «Φωταέριο», Λεωφορεία: 049, 815, 838, 914, Β18, Γ18, Στάση «Φωταέριο»
 
 
 
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου