Παρασκευή, 8 Μαΐου 2015

Αφήγηση για την Παγκόσμια Ημέρα των Μουσείων


Εθνικό Ιστορικό Μουσείο
Παγκόσμια Ημέρα Μουσείων  18-Μαΐου 2015

 

«Χειρομυλιού γυροβολιές-κειμηλίων φανερώματα»

Με αφορμή τον εορτασμό της Παγκόσμιας Ημέρας Μουσείων το ΕΙΜ θα φιλοξενήσει   τον αφηγητή λαϊκών παραμυθιών Δημήτρη Β. Προύσαλη ο οποίος  με  το μαγικό   χειρόμυλο του παραμυθιού  θα φανερώσει ένα- ένα, επιλεγμένα  κειμήλια του μουσείου.

Οι μικροί και μεγάλοι επισκέπτες του μουσείου,  καλούνται   μέσα από τη λαϊκή αφήγηση να συμμετάσχουν  σ’ένα  παιχνίδι κρυμμένου θησαυρού.

Κυριακή 17 Μαΐου  και ώρα 11.00   
Αίθουσα Συνελεύσεων της Παλαιάς Βουλής

Είσοδος ελεύθερη

Δηλώσεις συμμετοχής για οικογένειες;
Νικολέττα Ζυγούρη  τηλ.210 3222266 εσωτ. 220  
........................................................

Για τη Διεθνή Ημέρα ΜουσείωνΤο Διεθνές Συμβούλιο Μουσείων (ICOM), στην προσπάθειά του να αναδείξει τον ρόλο των μουσείων στη σύγχρονη κοινωνία, καθιέρωσε από το 1977 τη 18η Μαΐου ως Διεθνή Ημέρα Μουσείων (International Museum Day). Το μήνυμα αυτής της επετείου είναι να γίνουν τα μουσεία φορείς πολιτισμικών ανταλλαγών "με σκοπό την ανάπτυξη της μόρφωσης, την αμοιβαία κατανόηση και τη συνεργασία μεταξύ των λαών".
Κάθε χρόνο, παράλληλα με το γενικότερο μήνυμα του εορτασμού, διερευνάται σ' όλες τις χώρες-μέλη του ICOM, με ομιλίες και άλλες εκδηλώσεις, ένα ειδικό θέμα που συνδέεται με τα μουσεία και τον πολιτισμό. Με την ευκαιρία του εορτασμού, το Ελληνικό Τμήμα του ICOM διοργανώνει τον μήνα Μάιο ποικίλες πολιτιστικές εκδηλώσεις σ' ολόκληρη την Ελλάδα. Τη 18η Μαΐου, ημέρα του εορτασμού, η είσοδος είναι ελεύθερη σε όλα τα μουσεία.
 
 
ΔΙΕΘΝΗΣ ΗΜΕΡΑ ΜΟΥΣΕΙΩΝ 2015:                                                          
Η 18η Μαΐου είναι αφιερωμένη κάθε χρόνο σε ένα συγκεκριμένο θέμα που αφορά στα μουσεία και στην προστασία της πολιτιστικής κληρονομιάς.
 
Για το 2015 το Διεθνές Συμβούλιο Μουσείων (ICOM) έχει επιλέξει το θέμα «Μουσεία για μια κοινωνία με προοπτικές», επιθυμώντας να επισημάνει τη δυνατότητα που έχουν τα μουσεία να προτείνουν και να προβάλλουν πρότυπα για μια κοινωνία λιγότερο καταναλωτική, πιο ανοικτή σε συνεργασίες, με σεβασμό στα οικοσυστήματα: μια κοινωνία με προοπτικές.
 
Τιμώμενο από το Ελληνικό Τμήμα του ICOM μουσείο για φέτος είναι το Βιομηχανικό Μουσείο Φωταερίου στο Γκάζι (Τεχνόπολις Δήμου Αθηναίων) , όπου θα πραγματοποιηθούν εκδηλώσεις από  15 έως  24 Μαΐου.
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου