Παρασκευή, 5 Δεκεμβρίου 2014

Νέα έκδοση συλλογήςΠαραμύθια & λαϊκές ιστορίες

"Από το στόμα στο χαρτί...
κι απ' το χαρτί στο στόμα"

 
Μια συλλογική έκδοση κυκλοφορεί τις επόμενες μέρες, όπου συμπεριλαμβάνουν τα λαϊκά παραμύθια που αφηγούνται προφορικά παλιότεροι και νεότεροι αφηγητές  με μια διάθεση  μυθοπλαστική, βασισμένη στη λειτουργία της προφορικής γλώσσας και στη δύναμη των εικόνων που αυτή δημιουργεί. Παραμύθια της προφορικής παράδοσης σύμφωνα με τον Διεθνή Κατάλογο Κατάταξης αλλά και ανώνυμες λαϊκές ιστορίες αταξινόμητες από τους απανταχού επιστήμονες παραμυθολόγους.
 
Η παρούσα συλλογή συμπεριλαμβάνει 20 +1 ιστορίες της προφορικής παράδοσης που αναζήτησαν απάγκειο στο χαρτί ή ταξίδεψαν με τον αέρα. Στα διάβα τους συνάντησαν 20 + 1 παραμυθάδες της σύγχρονης εποχής που εξακολουθούν να σέβονται τον παλιό λαϊκό λόγο των παραμυθιών και να εμπνέονται από αυτόν υπηρετώντας τον.
 Παλιότεροι και νεότεροι εραστές της αφήγησης, μιας πανάρχαιας τέχνης που αποτελεί διαχρονική ανάγκη άδηλης πολυεπίπεδης επικοινωνίας αλλά εκ παραλλήλου και ταυτόχρονα μέσο νοηματοδότησης της ανθρώπινης εμπειρίας και λόγο μεταφορικό με πολλαπλά μηνύματα και ερμηνείες, ανέλαβαν να ξαναφέρουν στη δυναμική της προφορικής υπόστασης θέματα που τους συγκίνησαν και μίλησαν στην καρδιά τους.
Τα παραμύθια και οι λαϊκές ιστορίες  «Από το στόμα στο χαρτί... και από το χαρτί στο στόμα» είναι το αποτέλεσμα δημιουργικών συνομιλιών, γλωσσικών μετασχηματισμών και μυθοπλαστικών εφαρμογών που χρησιμοποίησαν νέοι φορείς της αφήγησης, οι οποίοι αποτύπωσαν τον ξαναδουλεμένο προφορικό παραμυθιακό λόγο με όχημα μια κυρίαρχη των καιρών μας επεξεργασία.  Αντανακλούν την ισορροπία ανάμεσα στον τρόπο-προφορικότητα της δοκιμασμένης αφηγηματικής έκφρασης του οικείου και το εφήμερο μα παγιωμένο περιστασιακά σχήμα της γραφής-το μέσο και καλούν τον παραμυθόφιλο αναγνώστη να χαρεί το αποτέλεσμα.
Ένας κουτσοκόκορας, ένα μήνυμα, μια κόρη της πίστης, μια Βατραχίνα, ένας Δεκατρής, δυο Σταχτοκόρες,  ένας ερημίτης που διαολίστηκε, ένα μαργαριτάρι της έγνοιας, ένα λουλούδι της αλήθειας, ένα παιδί που ζήταγε λαλί, ένας Δρακογιάννης, ένα χαμένο μπαστούνι δύναμης, ένα φυλαχτό αγάπης, ένα πουλί με περίεργο όνομα, ένας αλλιώτικος ζωγράφος, ένα φιδοπαλίκαρο, μια πριγκίπισσα με αξιοπρέπεια, δυο παιδιά που έγιναν αστέρια, ένας ταξιδιάρης κι ένα φόρεμα μαγείας  και σοφίας ψιθυρίζουν μεγάλα μυστικά, σε όσους θέλουν να ακούσουν…
 
Στην έκδοση συμμετέχουν:Β. Αισώπου, Μ .Απειρανθίτου, Μ. Βαλλιάνου, Α. Γιάνκου, Α. Γεωργίτση, Γ. Καλαμένιος, Α. Καφφέ, Π. Κόκκορης, Α. Κοντορούδα, Α. Κουκουζέλη, Δ. Μάλλης, Κ. Μουλλά, Ε. Μπούζτου, Δ. Β. Προύσαλης, Σ. Σιμοπούλου, Μ. Σιταροπούλου, Λ. Σουγιά, Α. Τζαφέστα, , Λ. Τριαντάρη, Ι. Φώκου, Ε. Χατζάκη
 
Πρόλογος, Σημειώσεις, επιμέλεια
Δημήτρης Β. Προύσαλης
 
Μπορείτε να διαβάσετε τον ολόκληρο τον πρόλογο
στη σελίδα "Συλλογές υπό έκδοση" του ιστολογίου
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου