Παρασκευή, 3 Αυγούστου 2012

Ο Κένταυρος είναι έτοιμος να ξετυλίξει το κουβάρι των παραμυθιών


2ο ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΑΦΗΓΗΣΗΣ
«ΠΑΡΑΜΥΘΙΑ ΚΑΙ ΜΥΘΟΙ ΣΤΟΥ ΚΕΝΤΑΥΡΟΥ ΤΗ ΡΑΧΗ-2012»

Επταήμερο Φεστιβάλ Αφηγήσεων με παράλληλες εκδηλώσεις στο Πήλιο

Έτοιμος είναι ξετυλίξει το κουβάρι των αφηγήσεων ο Κένταυρος  και να υποδεχτεί θερμά τους μικρούς και μεγάλους φίλους των λαϊκών παραμυθιών και των μύθων σε ένα επταήμερο γαϊτανάκι με πλούσιες εκδηλώσεις. Το Φεστιβάλ με τίτλο «Παραμύ-θια και μύθοι στου Κένταυρου τη ράχη» πρόκειται να φιλοξενηθεί στον Άγιο Γε-ώργιο Νηλείας και την Άνω Γατζέα σε αυλές αρχοντικών, μουσείων, οικιών και ξω-κλησιών, στα περάσματα των καλντεριμιών αλλά και σε παλιά παντοπωλεία για την εβδομάδα 6-12 Αυγούστου και επιθυμεί να μπολιάσει την ομορφιά του τόπου με τη μοναδική ατμόσφαιρα που φτιάχνουν οι πολυταξιδεμένες ιστορίες απ’ τα βάθη της ανθρώπινης ψυχής και τα πέρατα του κόσμου. Μετά τις απόλυτα επιτυχημένες περ-σινές εκδηλώσεις ο Πολιτιστικός-Εξωραϊστικός Σύλλογος Αγίου Γεωργίου Νηλείας «Ο Κένταυρος» και η  ΠΗΛΙΟΝ ΟΡΟΣ πήραν την πρωτοβουλία να επεκτείνουν το Φεστιβάλ και να το εμπλουτίσουν με πολιτιστικές προτάσεις παράλληλων εκδηλώ-σεων έχοντας ως κύριο άξονα τον κόσμο των λαϊκών παραμυθιών. Αφηγήσεις απο-γευματινές θα πραγματοποιηθούν για παιδιά (+6) και βραδινές για ενηλίκους με τη συνοδεία μουσικών (Β. Μιχάλη, Σπ. Πετρουλάκη, Γ. Ψειμάδα) από τους αφηγητές Νίκη Κάπαρη, Μαρία Παπανικολάου, τον Αϊγιωργίτη της διασποράς  Δημήτρη Β. Προύσαλη, τις Ομάδες Αφήγησης «Συντροφιά των Αφηγητών» και «Ταξιδευτές των Παραμυθιών», τις μαθητευόμενες Άλκηστι Παναγίδου και Αλεξάνδρα Τζαφέστα. Στη διάρκεια του Φεστιβάλ θα λειτουργήσει Θερινό Σχολείο Παραμυθιών για ενήλικο κοινό με διαλέξεις πανεπιστημιακών, ειδικών και  μελετητών από τις Άννα Αγγελο-πούλου, Αικατερίνη Πολυμέρου-Καμηλάκη και τον Βάλτερ Πούχνερ. Θα ξεδιπλώ-σουν επίσης τις ευφάνταστες καλλιτεχνικές τους δημιουργίες οι Μάγδα Καλέμη (Πα-ραμυθιακό ρούχο), Βαγγέλης Πατσέας (Κεραμικά), Χρυσηίδα Σταυρίδου (Φωτογρα-φία) και Δήμητρα Ψυχογυιού (Εικονογράφηση). Οργανώνεται Έκθεση-αφιέρωμα στους αδερφούς Γκριμμ στην επέτειο των 200 χρόνων της Α΄ έκδοσης του πολύτιμου έργου τους με τη συνεργασία του Κέντρου Μελέτης και Διάδοσης Μύθων και Παρα-μυθιών της Κέας και θα λάβουν χώρα τιμητικές εκδηλώσεις για τα 10χρονα της Γιορτής Παραμυθιών του κυκλαδίτικου νησιού. Τριήμερο βιωματικών εργαστηρίων για την τέχνη της αφήγησης και το λαϊκό παραμύθι θα κεράσουν τους ανήσυχους αναζητητές των μυστικών του (εκπαιδευτικούς, θεραπευτές, Κοιν. Λειτουργούς, γο-νείς, φοιτητές, ειδικούς και μη) οι παλιότεροι προσκεκλημένοι αφηγητές Ν. Κάπαρη, Μ. Παπανικολάου και Δ.Β. Προύσαλης.
Στη φιλόξενη αγκαλιά του Αϊ- Γιώργη Νηλείας, σ’ ένα απ’ τα στολίδια του βουνού των Κενταύρων, για μια ολόκληρη εβδομάδα, ιστορίες περιμένουν ν’ ακου-στούν όπως παλιά. Λόγια, παιδιά πολλών ανθρώπων, που γίνονται ταξίδια και καρά-βια μαζί, κουβέντες σοφίας και αλήθειας του χτες κρυμμένα κάτω από μεγάλα ψέμα-τα από τότε που όλα, τα φανταστικά και τα απίθανα, μπορούσαν να συμβούν, για να δροσίσουμε το διψασμένο σήμερα, να το αντιμετωπίσουμε θετικά και να βοηθήσουμε το φοβισμένο αύριο να βρει το κουράγιο να φανεί με αξιώσεις.
      Η είσοδος σε όλες τις εκδηλώσεις (αφηγήσεις, εκθέσεις, διαλέξεις, αφιερώματα) είναι ελεύθερη, η συμμετοχή στα εργαστήρια γίνεται μετά από επικοινωνία στο τηλέ-φωνο 6945-906008. Θα δοθούν βεβαιώσεις παρακολούθησης.
      Πολύτιμοι χορηγοί οι εκδόσεις ΑΠΟΠΕΙΡΑ και Χρυσαλλίδα, η Collonil- Προϊό-ντα περιποίησης Υποδημάτων, ο Θωμάς Δάμτσας & Υιός-Παραδοσιακές Ξύλινες Κατασκευές, η Παπούλια Ε. & ΣΙΑ-Τηλεπικοινωνίες Εμπόριο, οι Επιχειρήσεις Εστί-ασης & Φιλοξενίας Αγίου Γεωργίου Νηλείας, ο Ανωβολιός-Παραδοσιακός Ξενώνας. Χορηγός Επικοινωνίας η εφημερίδα «Η Θεσσαλία»
Αναλυτικό πρόγραμμα και πληροφορίες στο ιστολόγιο:
http://paramythiakaimythoitoukentavrou.blogspot.com

2 σχόλια:

  1. ΓΕΙΑ ΣΑΣ Κ.ΠΡΟΥΣΑΛΗ.ΕΙΜΑΙ ΕΝΘΟΥΣΙΑΣΜΕΝΗ ΜΕ ΤΟ ΛΕΙΤΟΥΡΓΗΜΑ ΠΟΥ ΚΑΝΕΤΕ ΝΑ ΕΛΑΦΡΥΝΕΤΕ ΤΙΣ ΨΥΧΕΣ ΜΑΣΜΕ ΤΑ ΠΑΡΑΜΥΘΙΑ ΣΑΣ.ΣΑΣ ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΩ ΟΣΕΣ ΦΟΡΕΣ ΕΧΕΤΕ ΕΡΘΕΙ ΑΜΦΙΛΟΧΙΑ .ΕΙΜΑΙ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΣ ΚΑΙ ΘΑ ΜΕ ΕΝΔΙΕΦΕΡΕ ΚΑΙ ΕΜΕΝΑ Η ΑΦΗΓΗΣΗ ΠΑΡΑΜΥΘΙΟΥ ΩΣ ΜΕΣΩ ΠΑΙΔΑΓΩΓΙΚΟ ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟ.ΠΩΣ ΘΑ ΜΠΟΡΟΥΣΑ ΝΑ ΑΣΧΟΛΗΘΩ ΜΕ ΑΥΤΟ?ΥΠΑΡΧΕΙ ΣΧΟΛΗ ΠΑΡΑΜΥΘΑΔΩΝ??ΜΕ ΤΟ ΠΑΡΑΜΥΘΙ ΙΣΩΣ ΓΙΝΟΜΑΣΤΕ ΚΑΙ ΚΑΛΥΤΕΡΟΙ ΑΝΘΡΩΠΟΙ..

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Αγαπητό Αεράκι απαλό καλημέρα. Σ'ευχαριστώ πολύ για τα ζεστά σου λόγια είναι αναγκαία κι ενθαρρυντικά σε σκοτεινές εποχές. Υπάρχει κάτι σχετικό που σε ενδιαφέρει άμεσα και ξεκινάει τον Οκτώβριο στην Αθήνα. Για περισσότερες πληροφορίες κι επικοινωνία στο 6945-906008 dimprousal@yahoo.gr
    Φιλικά και παραμυθιακά

    Δημήτρης Β. Προύσαλης

    ΑπάντησηΔιαγραφή