Κυριακή 13 Ιουλίου 2025

Άρθρο στον 14ο τόμο ΝΑΞΙΑΚΑ 2025, της Επετηρίδας Ναξιακών Συλλόγων, για λαϊκό παραμυθά της Νάξου


Κυκλοφορήθηκε ο 14ος Τόμος της επετηρίδας "Ναξιακά" της Ομοσπονδίας Ναξιακών Συλλόγων (Ο.ΝΑ.Σ) με αφιέρωμα αναμνηστικό στον Στέφανο Εμμ. Ψαρρά (1942-2024). Ο 14ος τόμος, για το έτος που έκλεισε, του 2024, ήταν αφιερωμένος στη μνήμη του σημαντικού Ναξιώτη διδάκτορος Φιλολογίας, ιστορικού, ποιητή και συνεργάτη της Ο.ΝΑ.Σ. ενεργού μέλους της Συντακτικής Επιτροπής στο τότε περιοδικό Ναξιακά. Υπό το χαρακτήρα του αναμνηστικού τόμου, ο συγκεκριμένος ο 14ος, διαφοροποιείται ως προς το κύριο μέρος. Στην πρώτη ενότητα κατατάσσονται αφιερώματα στη μνήμη του εκλιπόντος: ψηφίσματα, επικήδειοι, ποιητικά και λογοτεχνικά κείμενα. Στην δεύτερη ενότητα περιλαμβάνονται κείμενα-συμβολές αφιερωμένα στην προσωπικότητα του Στέφανου Ψαρρά, ως ατόμου και ως επιστήμονος. Στην τρίτη ενότητα, με τίτλο Τιμώντας, συμπεριλαμβάνονται κείμενα από όσους/όσες με αυτά τιμούν τον Στέφανο Ψαρρά. Από τις μόνιμες στήλες της επετηρίδας διατηρήθηκαν οι: Σχολεία εν Δράσει, Βιβλιοπαρουσιάσεις, Δράσεις της Ο.ΝΑ.Σ. 

Σε αυτήν την τρίτη ενότητα είχα τη χαρά της συμμετοχής αλλά και το χρέος τιμής στον εκλιπόντα που ανάμεσα στα άλλα έγραψε για την ποιητική διάσταση ενός τοπικού λαϊκού παραμυθά της Νάξου τον τυφλό Σάββα Τζακωνιάτη (1875-1955), στο άρθρο του «Η ποίηση του παραμυθά Σάββα από το Φιλώτι της Νάξου» που συμπεριλήφθηκε στον αφιερωματικό τόμο  Δρυς Υψικάρηνος. Τιμητικός Τόμος για τον καθηγητή Δημήτριο Β. Οικονομίδη, σε επιστημονική επιμέλεια των Μανόλη Γ. Βαρβούνη και Μανόλη Γ. Σέργη το 2007 (σσ.695-704). Για τον συγκεκριμένο λαϊκό αφηγητή είχε αναφερθεί ο πατέρας του τιμώμενου, Μανώλης Ιακ. Ψαρρας (1907-1997) σε ένα παλιό τεύχος του περιοδικού Αγαιοπελαγίτικα Θέματα (τεύχος 29 σσ. 42-44, 1992) με θέμα: "Ο τελευταίος παραμυθάς του χωριού μας". 

Η έρευνα για τους λαϊκούς αφηγητές στα πλαίσια εκπόνησης της διδακτορικής διατριβής του επιμελητή του παρόντος ιστολογίου έφερε στο προσκήνιο την περίπτωση του λαϊκού παραμυθά στους σύγχρονους καιρούς, Μιμίκο Τσάφο από τον Δανακό της Νάξου, δίνοντας τη δυνατότητα να γίνει μια μικρή "μελέτη περίπτωσης", η οποία οδήγησε στην πρόταση συμμετοχής και τελικά συμπερίληψης στον προαναφερόμενο τόμο των Ναξιακών, στο τρίτο μέρος του αφιερωματικού τόμου, υπό τον τίτλο:
 
"Τεχνο-λοώντας το λόγο με αφορμή τις αφηγήσεις ενός λαϊκού αφηγητή. 
Η περίπτωση του παραμυθά Μιμίκου Τσάφου από το Δανακό Νάξου"

Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να προμηθευτούν τον 14ο τόμο από:

-Την Ομοσπονδία, κατόπιν συνεννόησης είτε με την Πρόεδρο, κ. Εύη Ζιούλη, τηλ.: 6947008411 είτε με τον Αντιπρόεδρο, κ. Μανώλη Καλαϊτζή, τηλ.: 6944591561
ΣΤΗ ΝΑΞΟ:
-Τα βιβλιοπωλεία: ΖΟΟΜ και «ΠΑΛΑΙΟ ΒΙΒΛΙΟΠΩΛΕΙΟ», στη Χώρα της Νάξου
ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ:
-Το κατάστημα ΠΙΑΝΟΜΕΤΑΦΟΡΙΚΗ Δημητροκάλλη, Ναυαρίνου 12 τηλ.: 2103641296


Παρουσίαση συλλογής "Παραμύθια λαϊκά από τους τόπους της Ιταλίας 1836-1956" Τετάρτη 16 Ιουλίου 2025


Με μεγάλη χαρά και διάθεση για καλοκαιρινή δροσιά οι Εκδόσεις ΕΥΜΑΡΟΣ και ο επιμελητής της έκδοσης Δημήτρης Β. Προύσαλης προσκαλούν το παραμυθόφιλο κοινό να παρευρεθεί στην παρουσίαση της συλλογής "Παραμύθια λαϊκά από τους τόπους της Ιταλίας 1836-1956" που θα πραγματοποιηθεί στο βιβλιοκαφέ των Εκδόσεων Εύμαρος, 25ης Μαρτίου 2 & Κύπρου 1 στον Ταύρο, με δυνατότητα πρόσβασης μέσω ΗΣΑΠ ταύρου και Καλλιθέας, σε χώρο που έχει διπλή είσοδο.

Τετάρτη 16 Ιουλίου 2025 & ώρα 20.00

Για το βιβλίο θα μιλήσουν:

Πέτρος Κακολύρης, εκδότης
Δημήτρης Β. Προύσαλης, επιμελη΄της της έκδοσης

Θα ακολουθήσει προφορική αφήγηση από τους:

Παναγιώτα Μωυσιάδου και Δημήτρη Β. Προύσαλη

Μουσική συνοδεία: Λίλη Προύσαλη


Η έκδοση αυτή καλύπτει  μια εκτενή χρονική περίοδο 120 ετών από το 1836 έως και το 1956 μετά από έρευνα σε μια πλατιά βιβλιογραφική παραγωγή που δημιουργήθηκε παράλληλα με τα πρώτα βήματα της Ιταλίας μετά την πολύχρονη προσπάθειά της για ενοποίηση στα έτη 1796-1870. 

Εξήντα συν τρία λαϊκά παραμύθια της προφορικής παράδοσης, από μια επιλεγμένη βιβλιογραφία σημαντικών πνευματικών ανθρώπων και προσωπικοτήτων που προέβησαν σε επιτόπιες καταγραφές,  διατρέχουν το μεγαλύτερο μέρος της ιταλικής χερσονήσου σε όλα τα μήκη και πλάτη της, προερχόμενα από την πλειοψηφία των ιταλικών περιφερειών, προκειμένου να μεταφέρουν σημαντικά πανανθρώπινα μηνύματα  ενσυναίσθησης, προσωπικού και συλλογικού αναστοχασμού, διαπροσωπικής ανάπτυξης, ενδοπροσωπικής ενδυνάμωσης, οικογενειακής ισορροπίας, συναισθηματικής συνύπαρξης, κοινωνικής συνοχής, φιλοσοφικής ωρίμανσης, ψιθυρίζοντας-με το μοναδικό τρόπο που γνωρίζουν-αλήθειες κάτω από μεγάλα ψέματα. 

Από τις ακτές της Αδριατικής θάλασσας, μέχρι τα κύματα του Τυρρηνικού πελάγους, από τα ορεινά της Καλαβρίας μέχρι τις πεδιάδες της Τοσκάνης, από τα στενά της Ρώμης και τις φτωχογειτονιές της Νάπολης μέχρι τις πλατείες της Φλωρεντίας, και από τα σικελικά ακρογιάλια μέχρι τα κανάλια της Βενετίας, φέρνουν στο παραμυθόφιλο κοινό τη φρεσκάδα των τοπίων της ιταλικής υπαίθρου, εκεί όπου η ελαφράδα της ζωής συναντά τη σκληρή πραγματικότητα του κόσμου, και το μαγικό στοιχείο του απροσδόκητου έρχεται να υπονομεύσει το ρεαλιστικό τετελεσμένο, χαμογελώντας με νόημα απέναντι στη σοβαρότητα των αναπόφευκτων που κερνά δίχως διακρίσεις η ζήση.

Εξήντα τρεις διαδρομές στο συλλογικό φαντασιακό του ιταλικού λαού προσκαλούν σε ένα ταξίδι  που τελειωμό δεν έχει…

Τα παραμύθια της συλλογής που συνοδεύεται από εκτενή και ενδιαφέρουσα εισαγωγή -σαν περιδιάβαση- στην ιστορία των ιταλικών λαϊκών παραμυθιών, είναι κατηγοριοποιημένα με βάση τον Διεθνή Κατάλογο Ταξινόμησης των A.Aarne-S.Thompson, H.J. Uther και σχολιάζονται παραμυθολογικά, λαογραφικά, φιλολογικά και ιστορικά, αποκαλύπτοντας τους κρυμμένους κόσμους που βρίσκονται πίσω από την προφορική κίνηση των ιστοριών. Τα κριτήρια επιλογής ήταν η όσο το δυνατό μεγαλύτερη αντιπροσωπευτικότητα των τοπογεωγραφικών περιοχών όσο και η συμπερίληψη παραμυθιακών τύπων- υποθέσεων που δεν συναντώνται στην ελληνική παραμυθολογία. 

Τα πνευματικά δικαιώματα του επιμελητή, ερευνητή και συγγραφέα παραχωρούνται ευγενικά στο Σωματείο Επαγγελματιών Αφήγησης Ιστόρησης (Σ.ΕΠ.ΑΦ.Ι),   για όσον καιρό το εν λόγω βιβλίο θα βρίσκεται στην κυκλοφορία.                            


Με την υποστήριξη



 



 




 

Σάββατο 12 Ιουλίου 2025

2025 "Λαϊκά παραμύθια των Ελληνοβλάχων" Ανθολογία του Γιώργη Έξαρχου, εκδ. Κ. &. Μ. Σταμούλη


Κυκλοφόρησε μόλις την προηγούμενη εβδομάδα από τον Εκδοτικό Οίκο Κ. & Μ. Σταμούλη της Θεσσαλονίκης μια από τις μεγαλύτερες σε έκταση ανθολογίες με λαϊκά παραμύθια των τελευταίων χρόνων. Η συλλογή "Λαϊκά Παραμύθια των Ελληνοβλάχων"  συγκεκριμένα, αποτελείται από 161 ανώνυμες αφηγήσεις με πηγές που αναφέρονται στην αντίστοιχη προφορική παραμυθιακή παράδοση  όπως αναφέρει ο επιμελητής της πολυσέλιδης και φροντισμένης έκδοσης των 896 σελίδων!

Ο Γιώργης Έξαρχος είναι μελετητής της παρουσίας των Βλάχων στον νεοελληνικό πολιτισμό και  έχει προβεί σε πλήθος σχετικών εκδόσεων-μελετών πάνω σε μια σειρά θεμάτων που αναφέρονται και αφορούν στη διακριτή ταυτότητα, την βιοφιλοσοφία, τον πολιτισμό και τη γενικότερη και ειδικότερη παρουσία των Βλάχων στην ιστορική πορεία του Ελληνισμού, αλλά κυρίως μέσα από την επισταμένη μελέτη σχετικά με τη βλάχικη γλώσσα αλλά και τη σχετική λαογραφία, ενώ εδώ έχει επιμεληθεί ακόμη την εισαγωγή και τις πάντα πολύτιμες για τις ιστορίες σημειώσεις, παραθέτοντας φροντισμένα 151 βλάχικα παραμύθια, έξι από Ρουμανία και τέσσερα από συλλογές γραικόφωνων Νεοελλήνων.

Η σχέση του Γιώργη Έξαρχου δεν είναι τωρινή με τα λαϊκά παραμύθια των Βλάχων. Ήδη από το 1985, σαράντα χρόνια πριν, κυκλοφορεί την πρώτη του συλλογή "Παραμύθια των Βλαχόφωνων Ελλήνων" από τις εκδόσεις ΑΡΓΟΝΑΥΤΗΣ και δέκα χρόνια μετά, στα 1995, αναλαμβάνει τη διεύθυνση της σειράς ΠΑΡΑΜΥΘΙΑ ΤΩΝ ΛΑΩΝ από τις εκδόσεις  Γαβριηλίδης. Στη σειρά αυτή κυκλοφορούν μέχρι το κλείσιμό τους με το θάνατο του ιδρυτή τους Σάμη Γαβριηλίδη (1953-2020), σημαντικοί τόμοι-συλλογές λαϊκών παραμυθιών (Παραμύθια των Αράβων, Θρύλοι και παραμύθια της Ουαλίας, Παραμύθια της Αφρικής, Παραμύθια των Τσιγγάνων, Παραμύθια των Μαορί, Παραμύθια των Μάγια, Παραμύθια των Αρβανιτών, Παραμύθια των Νεοελλήνων, Παραμύθια από τη Γουατεμάλα) και ανάμεσα τους η συλλογή "Παραμύθια των Αρμάνων Βλάχων" του Γ. Έξαρχου.

Η παρούσα ανθολογία έχει μεγάλη αξία καθώς η τελευταία που αναφερόταν σε προφορική παραμυθιακή παράδοση των Βλάχων ήταν πριν σχεδόν τριάντα (!) χρόνια το 1996 "Παραμύθια των Βλάχων" από τη Ζωή Παπαζήση-Παπαθεοδώρου σε δίγλωσση έκδοση βλάχικα και νεοελληνικά, από τις εκδόσεις Gutenberg, μια έκδοση που περιείχε 96 παραμύθια από την περιοχή των Τρικάλων της Θεσσαλίας.

Η εν λόγω, παρούσα, ανθολογία υπό την επιμέλεια του Γιώργη Έξαρχου έχει πολλαπλή σημαντικότητα σε διαφορετικά επίπεδα καθότι:

 -Καλύπτει μεγάλο μέρος εκδοτικού χρόνου από το 1894 έως και το 2002 τουλάχιστον (19ος-20ος αιώνας)

-Αποτελεί την μεγαλύτερη σε έκταση-αριθμό ιστοριών αλλά και αξιοποίηση σε αριθμό και ποικιλία πηγών, ανθολογία βλάχικων παραμυθιών στην ελληνική εκδοτική κίνηση

-Αξιοποιεί σημαντικές και δυσεύρετες πηγές (βιβλία και περιοδικά) που έχουν εκδοθεί πρωτοτύπως στα βλάχικα και τα ρουμάνικα, δηλαδή εκδόσεις που γλωσσικά είναι μη εύκολα προσβάσιμες ή προσιτές στους παραμυθολόγους ευρύτερα

-Παρουσιάζει μεγάλο εύρος παραμυθιακών κατηγοριών (βλ. Μαγικά, παραμύθια με ζώα, ρεαλιστικά-νοβελιστικά παραμύθια, θρησκευτικά παραμύθια κλπ) αλλά και άλλων προφορικών ιστοριών (λαϊκές παραδόσεις βλ. Ο δράκος του Κότζιακα, ο δράκος της Μουσιάρας κ.α.)

-Φωτίζει και ¨ανασύρει" αποκαλύπτοντας τη βλάχικη προέλευση παραμυθιών που συμπεριλαμβάνονται σε γνωστές συλλογές της ελληνικής παραμυθολογίας

-Παραθέτει ένα μεγάλο μέρος του συγκεντρωμένου-προσφερόμενου υλικού με παραμυθιακή κατάταξη βασιζόμενη στον Ελληνικό Εθνικό και  με αντανάκλαση στον Διεθνή Κατάλογο Ταξινόμησης Παραμυθιών (βλ. Γ.Α. Μέγα & A. Aarne-S.Thompson-H.J. Uther)

-Συνδυάζει πηγές έντυπες δυσεύρετες προϋπάρχουσες και προφορικές καταγραφές

-Καλύπτει παραμυθολογικά έναν μεγάλο τοπογεωγραφικό χώρο εντός και εκτός της ελληνικής επικράτειας, όπου σύμφωνα με τον επιμελητή διαβιούσαν ή διαβιούν ιστορικά ή κατά περιόδους βλαχόφωνοι πληθυσμοί κάνοντας μάλιστα και γλωσσικές ή φυλετικές ενδο-διακρίσεις  (βλ. Παραμύθια Ελληνοβλάχων/ Αρμάνων-Βλάχων, Φαρσεριωτών-Αρβανιτοβλάχων, Μογλενιτών-Καρατζιόβλαχων)

-Αποδίδει τις παραμυθιακές κειμενικές καταγραφές με τέτοια γραπτή λειτουργική δομή και στα νεοελληνικά, έτσι ώστε τα παραμύθια να είναι κατανοητά στους ενδιαφερόμενους αναγνώστες, παραθέτοντας επεξηγηματικό γλωσσάρι παλαιότερων και νεότερων βλάχικων λέξεων.

-Αναφέρει στις σημειώσεις του βιβλίου σημαντικούς τόπους της βλάχικης τοπογεωγραφίας τόσο σε επίπεδο τοπωνυμικό όσο και σε ανθρωπονυμικό, με πλούσιες και ευρύτερα άγνωστες πληροφορίες και στοιχεία που συγκροτούν ένα άτυπο "πανόραμα" του βλάχικου ελλαδικού και μερικά βαλκανικού κόσμου

-Δίνει τη δυνατότητα συγκριτικής αντιπαραβολής και μελέτης σε παραμύθια των Βλάχων, που είναι ευρέως γνωστά και διαδεδομένα με τη μορφή παραλλαγών, έχοντας άλλες τοπογεωγραφικές αναφορές και πατρίδες καταγραφής (βλ. Η Μαργαρώνα, Ο λόγος στο πηγάδι, Η Θοδωρούλα, Η Δάφνη, Ο Γιάννης Δάκρης, Ο γέρος και ο κόκοτας κ.α.)

-Δημιουργεί άδηλες συσχετίσεις και παραπομπές σε άλλες μορφές κίνησης ενδιαφέροντος σχετικά με τα παραμύθια, όπως για παράδειγμα συμβαίνει στην περίπτωση του βλάχικου παραμυθιού «Το πουλί της Σαντορίνας» που αναφέρεται ως οπτικά καταγεγραμμένη σπονδυλωτή αφήγηση στο ντοκιμαντέρ σε σκηνοθεσία του Βασίλη Λουλέ «Πέρασα κι εγώ από εκεί κι είχα παπούτσια από χαρτί», παραγωγής 2013-2014, διάρκειας 115 λεπτών.

-Μας παρουσιάζει με ονοματεπώνυμο τους δυναμικούς ενδιάμεσους της αφηγηματικής διαδικασίας που δεν είναι άλλοι από τους αφηγητές/πληροφορητές και αφηγήτριες του προσφερόμενου υλικού, γεγονός που δεν συμβαίνει συχνά σε ανάλογες εκδόσεις, αφού συνήθως το βάρος της προσοχής δίνεται στο τι λέει κάποιος, στο περιεχόμενο των κειμενικών παραμυθιακών καταγραφών και όχι στον ζωντανό φορέα τους.

-Παραθέτει ακριβή στοιχεία βιβλιογραφικής αναφοράς των πηγών κάθε συμπεριλαμβανόμενης στην παρούσα ανθολογία ιστορίας, «βαραίνοντας» επιστημονικά την αξιοπιστία των κειμενικών καταγραφών που παραθέτει, στοιχείο που παρατηρείται συνήθως να σπανίζει, αφού παρατίθενται  παραμύθια μόνο ως κείμενα δίχως την αξιοπιστία των πηγιακών παραπομπών τους.

Πρέπει να σημειωθεί πως συμπεριλαμβάνονται ως παραμύθια και ορισμένα κείμενα που δεν κατατάσσονται στην κατηγορία αυτή (βλ. προφορικές λαϊκές παραδόσεις, θρύλοι, ανώνυμες λαϊκές ιστορίες, π.χ. Η γιαγιά...τον Μάρτη).  Επίσης συναντά κανείς ακόμη και κείμενα που θα μπορούσαν να έχουν ταξινομηθεί με την αναφορά του παραμυθιακού τους τύπου, αλλά δεν ταξινομήθηκαν (βλ. Από τις ιστορίες του Νασρεντίν Χότζα, Η κόρη παντρεύτηκε κεφάλι, Το καζάνι που πέθανε κ.α.) ενδεχομένως από τη μη ανάλογη γνωστική συγκρότηση του επιμελητή, ο οποίος δεν ήταν υποχρεωμένος να φέρει τέτοια επιστημονική αποσκευή, όπως εξάλλου παρατηρείται σε πολλές ανάλογες ανθολογίες λαϊκών παραμυθιών. Τούτο συμβαίνει πιθανά γιατί η αγάπη και οι ιδιαίτεροι δεσμοί του κάθε ανθολόγου με το υλικό που επιθυμεί να υπηρετήσει, προηγούνται και καθορίζουν το τελικό αποτέλεσμα, ιδιαίτερα σε ένα είδος σαν το λαϊκό παραμύθι που χαρακτηρίζεται από πολλά διαφορετικά στοιχεία συστατικά, επιρροές, συναντήσεις και αντανακλάσεις. Σε άλλες περιπτώσεις παρατηρείται η παρουσία του ίδιου παραμυθιακού  τύπου περισσότερες φορές, δηλαδή της ίδιας θεματικής υπόθεσης-αλλά τούτο υποσκελίζεται από τη μορφή των παραλλαγών. Η μορφή των παραλλαγών-των πολλαπλών αφηγηματικών εκδοχών μιας κεντρικής υπόθεσης που γνωρίζει δημοφιλία και αποδοχή- αποτελεί κύριο συστατικό χαρακτηριστικό των παραμυθιών να υπόκεινται μετασχηματισμούς και αλλαγές-προσαρμογές στις παρεμβάσεις των αφηγητών της ιστορίας-όσοι αφηγητές τόσες και οι αφηγηματικές εκδοχές της αφηγημένης ιστορίας. Το στοιχείο αυτό εδώ, δεν αποτελεί απαραίτητα μειονέκτημα, καθώς ο επιμελητής πέρα από όσα αναφέρει στο πρόλογό του σχετικά, δίνει παράλληλα στο παραμυθόφιλο κοινό τη δυνατότητα να προσεγγίσει την ίδια ιστορία, πολλαπλά ειπωμένη με μερικές μικρότερες ή μεγαλύτερες διαφοροποιήσεις μέσα στο χρόνο και τον τόπο της καταγραφής της, γεγονός που αποτελεί εξάλλου και τον παραμυθιακό πλούτο της προφορικής παράδοσης. Όλα τα παραπάνω θίγονται μέσα στον πρόλογο ήδη από τον επιμελητή Γ. Έξαρχο.

    Τονίζουμε όμως την εξαιρετικά σημαντική για τα βλάχικα παραμύθια επιλογή του Γ. Έξαρχου, να αναφερθούν οι παραμυθιακοί τύποι ταξινόμησης,  όπου ήταν δυνατό αυτοί να εντοπιστούν από τις πηγές, αφού με την πρωτοβουλία αυτή αναδύεται και το βλάχικο παραμύθι ως πρόταση, για την ανάδειξή του σε ένα αντικείμενο μελέτης των επιστημόνων λαογράφων από την πλευρά της παραμυθολογίας, ξεπερνώντας την κοινώς διαδεδομένη αντίληψη ότι πρόκειται για "ιστοριούλες" των γερόντων που απευθύνονταν μόνο σε παιδιά. Η παρούσα έκδοση αποτελεί αναμφίβολα μια σημαντική ανθρωπολογική και λαογραφική συμβολή στην ελληνική παραμυθολογία φωτίζοντας το συλλογικό φαντασιακό των Ελληνοβλάχων, προσφέροντας μιαν ακόμα πολύτιμη ψηφίδα από τον  κόσμο του λαϊκού ανθρώπου και της παραμυθιακής ανάσας του αλλά και της δυνατότητας να τον γνωρίσουμε καλύτερα.

Πολλές ευχές για να έχει μακρύ και καλό ταξίδι στις καρδιές των παραμυθόφιλων, βλάχικης ή μη καταγωγής του ελληνόφωνου αναγνωστικού κοινού που αγαπά τα λαϊκά παραμύθια. Ο επιμελητής του παρόντος ιστολογίου εκφράζει πολλές ευχαριστίες για την συμπερίληψη στον πρόλογο του έργου "Λαϊκά παραμύθια των Ελληνοβλάχων", μέρους-τοποθέτησής του που δημοσιεύτηκε στη συλλογή του "Παραμύθια των Παραμυθάδων" από τις εκδόσεις ΑΠΟΠΕΙΡΑ.

 

Πέμπτη 10 Ιουλίου 2025

Ιστορίες και αφηγήσεις από τους άγνωστους κόσμους του '21 - Επεισόδιο 4ο



Το 4ο Επεισόδιο της σειράς "Ιστορίες και αφηγήσεις από τους άγνωστους κόσμους του 1821" έρχεται να ακολουθήσει τα προηγούμενα τρία με χαρακτήρα ευρύτερα λαογραφικό. Ο γενικός τίτλος της θεματικής που ανοίγει είναι "Ο Φωτάκος στα χνάρια της λαογραφίας του 1821" όπου αναδύεται η μορφή ενός μωραΐτη αγωνιστή, του Φωτάκου, κατά κόσμον Φώτιου Χρυσανθόπουλου, πρώτου υπασπιστή του Θεόδωρου Κολοκοτρώνη. Ο Μαγουλιανίτης Φωτάκος αποδεικνύεται προδρομικός και άτυπος λαογράφος, αφού μέσα από τις μεταθανάτιες δημοσιεύσεις του άγνωστου έργου του, κατά συνέχειες στο περιοδικό Εβδομάς, φανερώνεται η αγάπη του για τον τόπο του, που υπηρετεί υποδειγματικά όχι μόνο με το καριοφίλι και το γιαταγάνι του, αλλά και με την ανήσυχη πέννα του, Το 1821 αποτελεί έναν ανεξάντλητο καμβά όπου αποτυπώνονται πολύμορφοι άγνωστοι κόσμοι από τον ιστορικό χάρτη του νεότερου Ελληνισμού. Σε συνέχεια μιας ενδιαφέρουσας πρότασης συνεργασίας ξεδιπλώθηκε λοιπόν, με αφορμή και φόντο το 1821, μια ακολουθία αφηγήσεων στη λογική των σπονδυλωτών επεισοδίων, με συχνότητα μιας ανάρτησης κάθε μήνα. Το 1821 ένας άγνωστος αλλά σημαντικός κόσμος-βάση για την επανεκκίνηση του Νεότερου Ελληνισμού, περιμένει 204 χρόνια μετά, να μας αποκαλύψει ψηφίδες από το απίστευτο μωσαϊκό του, επιθυμώντας να προκαλέσει τον αναστοχασμό, την περίσκεψη, τη μελέτη, το διάλογο.
 
Εδώ στην αφήγηση, η Μαίρη Σιδέρη και ο Δημήτρης Β. Προύσαλης εναλλάσσουν αφηγηματικά σώματα σε μια άτυπη σκυταλοδρομία ιστόρησης γεγονότων, ανταμωμάτων, ιστορικών εκπλήξεων που επιθυμούν να λειτουργήσουν προσκλητικά και απευθύνονται σε κάθε ενδιαφερόμενο/η.

Τη φιλοξενία της συνεργασίας έχει το Ε.ΠΑ.Μ 
και το υλικό έχει ως πηγή άντλησης το περιεχόμενο της έκδοσης 
"Παραμύθια, μύθοι, παραδόσεις και άγνωστες ιστορίες από τον κόσμο του 1821" 
του Δημήτρη Β. Προύσαλη 
από τις εκδόσεις ΑΠΟΠΕΙΡΑ.

Τετάρτη 9 Ιουλίου 2025

Ο καθρέφτης του 15ου Φεστιβάλ Αφήγησης Πηλίου "Παραμύθια και μύθοι στου Κένταυρου τη ράχη" 2-10 Αυγούστου 2025

Φτάνοντας αισίως στο 15ο Φεστιβάλ Αφήγησης Πηλίου "Παραμύθια και μύθοι στου Κένταυρου τη ράχη" θεωρήθηκε αναγκαίο να παρουσιαστεί ένας ιδιότυπος ενημερωτικός καθρέφτης των συστατικών στοιχείων της φετινής διοργάνωσης που φιλοξενείται σε ατμοσφαιρικές γωνιές του Αγίου Γεωργίου Νηλείας αλλά και της Κάτω Γατζέας.

Διάρκεια εκδηλώσεων: 9 ημέρες (2-10 Αυγούστου 2025)

4 διαφορετικές τοποθεσίες 
(Άγιος Γεώργιος, Κάτω Γατζέα, Άνω Γατζέα -σταθμός τραίνου, Μηλιές -σταθμός τραίνου)

10 διαφορετικοί χώροι 
(εσωτερικό μουσείων, αυλές μουσείων, αυλές εκκλησιών, αυλές ξωκλησιών, 
αίθουσες πολιτιστικών συλλόγων, αυλές παλιών σχολείων, σταθμοί τραίνου)

29 συνολικά εκδηλώσεις 
σε 7 διαφορετικούς άξονες περιεχομένου:
(παραστάσεις αφήγησης -για μικρούς, για μικτό κοινό, μόνο για ενήλικο κοινό- 
παράλληλες καλλιτεχνικές εκθέσεις, 
εργαστήρια για παιδιά, εργαστήρια για ενηλίκους, μικτά εργαστήρια, 
Θερινό Σχολείο Παραμυθιών, 
Διαδρομές με τον Μουντζούρη, 
Γαστρονομική Έκθεση)

Συμμετέχουν συνολικά 24 αφηγητές 
και 7 ομάδες αφήγησης
(από: Αθήνα, Βόλο, Θεσσαλονίκη, Καλαμάτα, Καβάλα, Σαλαμίνα)
 
Πραγματοποιούνται 6 μουσικές συνοδείες 
(κιθάραΧ3, τζουράς, ακορντεόν, κρουστά)

Προτείνονται 20 παραστάσεις προφορικών αφηγήσεων, 

Συμμετέχουν 7 καλλιτέχνες-δημιουργοί
(σκίτσο, έγχρωμο σκίτσο με ποιητικό σχολιασμό, 
κεραμικά, κατασκευές από ύφασμα, 
κοσμήματα, διακοσμητικές μακέτες
γλυκά του κουταλιού)

Πραγματοποιείται Θερινό Σχολείο Παραμυθιών,
(επιστημονικές εισηγήσεις από δύο υποψήφιους διδάκτορες)

Σας περιμένουμε να ανταμωθούμε ξανά

 

Πέμπτη 3 Ιουλίου 2025

Παραμύθια λαϊκά από τα χώματα της Γάζας στο 26ο Αντιρατσιστικό Φεστιβάλ 4/7 στο Πάρκο Γουδή


Το 26ο Αντιρατσιστικό Φεστιβάλ, που έρχεται και καταφτάνει, θα ξετυλίξει τον μίτο του το επόμενο  ΠΣΚ, στο διάστημα του τριημέρου 4-5-6 Ιουλίου 2025 και θα φιλοξενηθεί στο Άλσος Γουδή. Ανάμεσα στο πάντα πλούσιο, πολλαπλά φροντισμένο, ενδιαφέρον, ευρύχωρο και εκτεταμένο πρόγραμμα των εκδηλώσεών του (Μουσικές συναυλίες, χορευτικά δρώμενα, Προβολές, Συζητήσεις, Αφιερώματα, Βιβλιοπωλείο, Πολυπολιτισμική Κουζίνα), θα πραγματοποιηθεί και βραδιά προφορικής αφήγησης την 

Παρασκευή 4 Ιουλίου 2025
στις 19.30 με κεντρικό τίτλο:

"Παραμύθια λαϊκά από τα χώματα της Γάζας"

Θα ακουστούν λοιπόν από τον παραμυθά Δημήτρη Β. Προύσαλη και θα μοιραστούν με ευθύνη και νοιάξιμο, 4+1 παραμύθια από την προφορική λαϊκή παράδοση του παλαιστινιακού φαντασιακού, ιστορίες που ειπώθηκαν πριν από την Νάγκμπα (αραβ. Καταστροφή) του 1948 στα χώματα της πολύπαθης Γάζας, όλες από τη γωνιά εκείνη του κόσμου που πληγώνει τους ανθρώπους της, αλλά και όλους εκείνους που αγωνιούν για την τύχη της βασανισμένης αυτής περιοχής της Παλαιστίνης, ανοίγοντας πληγές που δεν κλείνουν. Οι ανώνυμες παραμυθιακές ιστορίες κουβαλιούνται ως πολύτιμη μνήμη συνέχειας και σύνδεσης με την πατρογονική γη, και είναι τα μόνα που δεν μπορεί να ξεριζώσει ο κατακτητής εισβολέας, μαζί με τα τραγούδια που έχουν ακουστεί και τραγουδηθεί, τους χορούς που έχουν χορευτεί, τα νανουρίσματα που έχουν ψιθυριστεί και τις γεύσεις που έχουν δημιουργηθεί και μοιραστεί σε κοινά τραπέζια φιλικά και οικογενειακά.


Μπορούν άραγε τα ψάρια να δίνουν υποσχέσεις και αν ναι, μπορούν κιόλας να τις τηρούν; Ποια είναι η ιστορία που κρύβεται μόλις μέσα σε μια μονάχα φακή; Υπάρχει "τιμωρία των επόμενων γενεών" και αν ναι, ποιους και τι αφορά στ' αλήθεια; Όλα γίνονται με τη θέληση του ανθρώπου ή πρέπει να θέλει κι ο Θεός και τι ισχύει από τα δύο; Ποιο είναι το όνειρο ενός γεωργού και πώς σχετίζεται με το όνειρο ενός λαού;

Τα επιλεγμένα παραμύθια αποτελούν μέρος του φετινού τρέχοντος 2025 Ημερολογίου σε μορφή βιβλίου που κυκλοφόρησε από τις εκδόσεις Α/συνέχεια με γενικό τίτλο:

"Να ανθίσει ξανά η Ζωή! Λαϊκά παραμύθια από τα χώματα της Γάζας"


Κυριακή 29 Ιουνίου 2025

Δρομολογώντας το 15ο Φεστιβάλ Αφήγησης Πηλίου "Παραμύθια και Μύθοι στου Κένταυρου τη ράχη" 2-10 Αυγούστου 2025


Ο Κένταυρος δρομολογεί την προετοιμασία του 15ου Φεστιβάλ Αφήγησης Πηλίου, μετρώντας από το μακρινό 2011 μιαν υπολογίσιμη και σημαντική διαδρομή στην ιστορία των ελληνικών φεστιβάλ αφήγησης,  που δυστυχώς στις μέρες μας είναι μετρημένα στα δάχτυλα του ενός χεριού, αν και στο πέρασμα των ετών αναδύθηκαν πολλές ανάλογες προσπάθειες οι οποίες για υποκειμενικούς και αντικειμενικούς λόγους δεν ευοδώθηκαν στο χρόνο και έσβησαν άδοξα.


Το Φεστιβάλ Αφήγησης Πηλίου είχε τη χαρά και την τιμή να συνεργαστεί με σημαντικούς ξένους εκπροσώπους της αφήγησης από Αγγλία, Ουαλία, Βέλγιο, Γαλλία, Δανία, Νορβηγία, Αυστρία, Κύπρο, Καναδά και Τουρκία, και να προσφέρει όμορφες εμπειρίες τιμώντας με σχετικές βραβεύσεις τις πολύτιμες διαδρομές Ελλήνων και ξένων προσώπων και φορέων, καθώς και να φιλοξενήσει εξέχουσες παρουσίες της ελληνόφωνης αφηγηματικής σκηνής (Σάσα Βούλγαρη, Μάνια Μαράτου, Λίλη Λαμπρέλλη, Αγνή Στρουμπούλη,  Νίκη Κάπαρη, Ανθή Θάνου) και άλλους της νεότερης αφηγηματικής σκηνής αναδυόμενους και εκκολαπτόμενους, ενώ υποστήριξε και πρόβαλε επαναληπτικά το έργο των Λεσχών Αφήγησης, όπου και όποτε αυτές λειτούργησαν (Λέσχη Αφήγησης Αθήνας, Λέσχη Αφήγησης Βόλου, Λέσχη Αφήγησης Θεσσαλονίκης, Λέσχη Αφήγησης Χανίων, Λέσχη Αφήγησης Λάρισας). Στο παρελθόν τίμησε εκπροσώπους από την επιστημονική κοινότητα της παραμυθολογίας και πνευματικούς φορείς, προβάλλοντας το έργο τους στο ευρύ κοινό και ανέδειξε τη συμβολή τους στην γνωστοποίηση της σημαντικότητας του είδους.*

*Ανάμεσα στους Έλληνες αφηγητές τιμήθηκαν οι: Σάσα Βούλγαρη για την 20χρονη παρουσία της στην ελληνόφωνη αφήγηση (2013), η Ομάδα Αφήγησης Παραμυθανθός για τη 10χρονη αδιάλειπτη παρουσία της στο Φεστιβάλ Αφήγησης Πηλίου (2023), ο ομότιμος καθηγητής Παν/μίου Θεσσαλίας Β. Δ. Αναγνωστόπουλος για τη συμβολή του στο Θεσσαλικό παραμύθι (2015), ο λαογράφος της Κρήτης Αριστοφάνης Χουρδάκης για τη συμβολή του στην καταγραφή και  διάσωση του κρητικού λαϊκού παραμυθιού (2014),  το Τεχνοδρόμιο της Λεμεσού για τη 10χρονη παρουσία στη διοργάνωση φεστιβάλ αφήγησης στην Κύπρο (2024), η Ομάδα Μελέτης του Ελληνικού Παραμυθιού-Ελληνικός Κατάλογος Γ.Α. Μέγα (Α. Αγγελοπούλου, Α. Μπρούσκου, Ε. Κατρινάκη) (2014), οι εκδόσεις ΑΠΟΠΕΙΡΑ για την 25χρονη κυκλοφορία της σειράς "Του Κόσμου τα παραμύθια" (2019), και από τους ξένους ο D. Ambrose για τη συμβολή του στα 25χρονα του Beyond the Border φεστιβάλ αφήγησης στην Ουαλία (2017), η C. Beneteau για τα 30χρονα του Διεθνούς Καναδικού Φεστιβάλ Αφήγησης International Festival de Conte de Montreal (2018) και η Αγγλίδα Sally Pomme Clayton για την 30χρονη παρουσία της στην αγγλόφωνη αφήγηση (2015).

 
Έτσι λοιπόν στο διάστημα 2-10 Αυγούστου του τρέχοντος έτους 2025, θα ξετυλιχτεί στον Άγιο Γεώργιο Νηλείας και στην Κάτω Γατζέα, ο μίτος των ανώνυμων ιστοριών της προφορικής λαϊκής παράδοσης των παραμυθιών, των μύθων και των παραδόσεων σε αυλές παλιών σχολείων, μέσα και έξω από χώρους μουσείων, σε αυλές ξωκλησιών και Ιερών Ναών, καθώς και σε καλντερίμια.  Για εννιά ολόκληρες μέρες το παραμυθόφιλο ακροατήριο των νοερών ταξιδιών μέσα από το συλλογικό φαντασιακό θα αφεθεί στην αρχαία ελληνική μυθολογία, τις ατμοσφαιρικές ιστορίες από τα παζάρια της Ανατολής, τα συναξάρια και τα θρησκευτικά παραμύθια των λαών, τα αφηγηματικά τραγούδια, τις λαϊκές παραδόσεις και δοξασίες, τις συναντήσεις ατομικών αφηγητών με τις ιστορήσεις ομάδων αφήγησης και τις συμπράξεις με μουσικούς συμπορευτές. 


Παραστάσεις  προφορικών αφηγήσεων από βασανισμένους τόπους της σύγχρονης πραγματικότητας, σημαντικές γραμματείες του αρχαίου κόσμου, άσεμνες και απαγορευμένες λαϊκές ιστορίες, ιστορήσεις για τους ταξιδευτές όλων των ηλικιακών διαμετρημάτων, θα ανταμωθούν με παλαιότερους και νεότερους φίλους των ζωντανών αφηγήσεων. Ενδιαφέροντα εργαστήρια και δράσεις για τα μυστικά στην τέχνη της σκιτσογραφίας. το well-being του Pilates, βιωματικές συναντήσεις ανακαλύπτοντας άδηλα στοιχεία της αφηγηματικής τέχνης, εργαστήρια γνωριμίας με την κεραμική, γαστρονομικά κεράσματα συναντούν παράλληλες καλλιτεχνικές εκθέσεις με ευφάνταστες δημιουργίες ανήσυχων καλλιτεχνικών πνευμάτων που εκφράζουν το ταλέντο τους με το σκίτσο, τις κατασκευές κοσμημάτων, τις υφασμάτινες χειροτεχνίες, τις χαρτοκατασκευές, την τέχνη παρασκευής γλυκών του κουταλιού, ενώ στη διάρκεια του φεστιβάλ οι εργασίες του Θερινού Σχολείου Παραμυθιών θα περιδιαβούν με προσεγγίσεις επιστημονικές στον κόσμο του αγαπητού λαϊκού είδους φέρνοντας στο φως σημαντικές πλευρές του.

Ο Κένταυρος θα δημοσιεύσει στο επόμενο διάστημα λεπτομέρειες του προγράμματος.

 

Τρίτη 24 Ιουνίου 2025

Εκτάκτως! Πέμπτη 26/6 Κλείσιμο 9ης περιόδου Λέσχης Αφήγησης Αθήνας στο Free Thinking Zone


Η Λέσχη Αφήγησης ΑΘήνας "Μοιράσου κι εσύ μιαν ιστορία" με πρωτοβουλία πάντα της ΑΜΚΕ "Παραμύθια και Μύθοι στου Κένταυρου τη ράχη"  κλείνοντας τον φετινό αφηγηματικό κύκλο της περιόδου Σεπτέμβριου 2024-Ιουνίου 2025, οργανώνει τη δέκατη και τελευταία μηνιαία συνάντησή της ανανεώνοντας το ραντεβού των συναντήσεων για τον ερχόμενο Σεπτέμβριο, στο φιλόξενο χώρο του Free Thinking Zone. Το ραντεβού λοιπόν των παραμυθόφιλων ανανεώνεται για μια ακόμη φορά με τις συναντήσεις να κινούνται πάντα με άξονα τις αφηγήσεις που έχουν ως δεξαμενή την άυλη πολιτιστική κληρονομιά. Σε κάθε συνάντηση περίπου δέκα προφορικοί  αφηγητές και αφηγήτριες, στο χρονικό διάστημα δύο ωρών, ανταμώνουν με παλιούς και καινούργιους φίλους και μοιράζονται  τις ιστορίες που αγαπούν και εκτιμούν πως πρέπει να ακουστούν. 

Πρόκειται για ένα ανοιχτό εργαστήρι, προφορικών ιστορήσεων, μια σκυταλοδρομία αφηγήσεων, όπου η παράδοση έχει τον κεντρικό πρωταγωνιστικό ρόλο, αφού όλες οι αφηγήσεις αντλούν τα θέματά τους από τα είδη της προφορικής λαϊκής λογοτεχνίας όπως πχ οι Αισώπειοι μύθοι, οι μυθολογικές ιστορίες, οι λαϊκές παραδόσεις, οι θρύλοι, τα λαϊκά παραμύθια, τα συναξάρια αλλά και οι ανώνυμες λαϊκές ιστορίες.


ΕΚΤΑΚΤΩΣ!
Πέμπτη 26  Ιουνίου 2025
Ώρες 19.00-21.00

Αποτελεί μια πρωτοβουλία της Μη Κερδοσκοπικής Εταιρείας "Παραμύθια και Μύθοι στου Κένταυρου τη ράχη" με έδρα το Πήλιο, για τη δημιουργία ενός σταθερού χώρου, σε περιοδικό χρόνο, όπου όλοι όσοι αγαπούν να μοιράζονται και να ακούν ιστορίες μπορούν να έχουν θέση συμμετοχής με μέγιστο επιτρεπόμενο χρόνο τα 12 λεπτά. Εραστές των λαϊκών αφηγήσεων, μαθητευόμενοι σε σεμιναριακούς κύκλους αφήγησης, εκκολαπτόμενοι αφηγητές, νέοι παραμυθάδες και νέες αφηγήτριες, επαγγελματίες του χώρου συναντώνται στον φιλόξενο χώρο του Βιβλιοπωλείου-Cafe Free Thinking Zone, στην οδό Σκουφά 64 στη συμβολή της με τον πεζόδρομο της οδού Γριβαίων-στις παρυφές του Κολωνακίου- με σκοπό να πουν και να ακούσουν ιστορίες της προφορικής παράδοσης.

στο FREE THINKING ZONE

ΣΤΑΣΗ ΜΕΤΡΟ: ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ 
ΚΑΙ ΑΦΕΤΗΡΙΑ ΛΕΩΦΟΡΕΙΩΝ ΟΑΣΑ (επί οδού Σίνα και επί Ακαδημίας)

Το βιβλιοπωλείο προσφέρει 20% έκπτωση στις αγορές βιβλίων στους φίλους της Λέσχης Αφήγησης Αθήνας

Μικρή υπενθύμιση για τη "Μοιράσου κι εσύ μιαν ιστορία"
Η λογική και η αναγκαιότητα λειτουργίας της Λέσχης Αφήγησης

Πρόθεση των διοργανωτών της λέσχης είναι να δημιουργηθεί  ένας σταθερός χώρος αναφοράς με βάση τις ζωντανές αφηγήσεις από τον ανεξάντλητο κόσμο της προφορικής λογοτεχνίας, δίνοντας την ευκαιρία αφηγηματικής έκθεσης σε όσο το δυνατόν περισσότερο αριθμό ανθρώπων που επιθυμούν να αφηγηθούν,  σε όσους αγαπούν να λένε ιστορίες και σε όσους αρέσκονται να τις ακούν. Υποδέχεται παλιούς και νέους φίλους που αρέσκονται να ταξιδεύουν μέσα από τα λόγια των ανώνυμων πολλών που έφτασαν μέχρι τις μέρες μας και αξίζει να ακουστούν και πάλι σε νέες συνθήκες. Στην κατεύθυνση αυτή εξάλλου πρωτοστατεί και υποστηρίζει την οργάνωση και λειτουργία περιφερειακών λεσχών, όπως του Βόλου, της Θεσσαλονίκης και των Χανίων

Η Λέσχη Αφήγησης αποτελεί μια προσπάθεια για την  υποστήριξη και προώθηση της τέχνης της ιστόρησης προφορικών ανώνυμων αφηγημάτων, μοιραζόμενοι την εμπειρία της κοινής συλλογικής συνεύρεσης και την ατμόσφαιρα της παρέας  
Το πνεύμα της λειτουργίας ενός χώρου υποδοχής αφηγητών και ιστοριών, είναι να μπορέσουν να βρουν υποστήριξη νέοι αφηγητές που έχουν ανάγκη πεδίου, χρόνου και κοινού για να μοιραστούν τις ιστορίες που αγαπούν και αρχίζουν να δουλεύουν. Παράλληλα όμως δίνεται η ευκαιρία και σε παλιότερους αφηγητές να δοκιμάσουν μέσα από μια νέα ματιά την επαναπροσέγγιση ιστοριών που έχουν ήδη εκθέσει στο παρελθόν. Παραχωρείται ακόμα ένα βήμα σε όσους αισθάνονται τη ζέση να αφηγηθούν, οι οποίοι πιθανά δεν έχουν πρότερη σχέση με το χώρο της αφήγησης, θα ήθελαν όμως να μοιραστούν μια ιστορία, που πιστεύουν πως αξίζει να ακουστεί μπροστά στο κοινό.

Η λέσχη αφήγησης προωθεί  και εργάζεται επίσης πάνω στην ιδέα της γνωριμίας μεταξύ των ανθρώπων που ασχολούνται ήδη ή έχουν κατά νου να εμπλακούν με τον χώρο της αφήγησης ερασιτεχνικά ή επαγγελματικά και υποστηρίζει και επιζητεί την ανταλλαγή και τον εμπλουτισμό εμπειριών, ιστοριών, απόψεων, προσεγγίσεων και ιδεών.

 Ως χώρος συνάντησης είναι ακόμη ανοιχτός σε όσους απλά επιθυμούν να ακούσουν ιστορίες δημιουργώντας φιλική ατμόσφαιρα ακροατηρίου, που θα λειτουργήσει υποστηρικτικά στους αφηγητές.

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ ΑΠΟ ΤΗ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΤΟΥ MAΙΟΥ 2025

Η Αργυρώ Λιαούτση αφηγείται: "Το πετειναράκι"  (Χίος)

Η Παναγιώτα Μωυσιάδου αφηγείται: "Γιατί ο ουρανός είναι μακριά από τη γη" (Νιγηρία)

Η Ελίζα Ξενάκη αφηγείται: "Η ιστορία του Μπαομπάμπ" (Μαδαγασκάρη)

Η Κωνσταντία Τσαλαπατάνη αφηγείται: "Πώς η λίμνη Βαν πήρε το όνομά της" (Αρμενία)

Η Ελένη Γρηγορίου αφηγείται: "Το φιδόδεντρο" (Σμύρνη)


Η Άννα Γίανκου αφηγείται: "Το πιο όμορφο λουλούδι" (Κίνα)

Κατάλογος Αφηγητών/τριών του Ιουνίοο

1. Αργυρώ Λιαούτση

2. Μαίρη Σιδέρη

3. Ελίζα Ξενάκη

4. Αντρέας Ραφτόπουλος

5. Παναγιώτα Μωυσιάδου

6. Δημήτρης Β. Προύσαλης

7. Γεωργία Αγγελή

8. Κυριακή Κυριακουλέα

9. Ελεάνα Χατζάκη

10.


Με την υποστήριξη της




















 


 

Κυριακή 22 Ιουνίου 2025

"Ταξίδι στων παραμυθιών την ανάσα" Η αφήγηση της Κυριακής 22/6 -Ολοκλήρωση του Β' Κύκλου 2024-2025



Μια αφήγηση 50 περίπου λεπτών, αφιερωμένη στο καλωσόρισμα του Καλοκαιριού, μιας που η τελευταία αφήγηση του Β' Κύκλου που αναφέρεται στο άνω βίντεο,  έρχεται με την Κυριακή που αποχαιρετά τον Θεριστή μήνα Ιούνιο. Στα πλαίσια του Προγράμματος "Ταξίδι στων παραμυθιών την ανάσα" που ολοκλήρωσε τον Β΄ Κύκλο του στην περίοδο 2024-2025 με μια -σχεδόν-μηνιαία συνάντηση, πάντα στο φιλόξενο παρεκκλήσι του Αγίου Νεκταρίου, στον Ι.Ν. Υψώσεως Τιμίου Σταυρού στην Κυψέλη, ακούγεται λοιπόν εδώ. Πάντα δημιουργούνται ευκαιρίες να συνδεθούν οι αφηγήσεις με το ημερολογιακό ή εποχικό πλαίσιο. Η βιντεοσκόπηση έχει γίνει με την επιμέλεια του καλού φίλου Θεόδωρου Βεζυριάνου.

Ακούστηκαν οι ιστορίες:

α) "Πώς γεννήθηκε το φεγγάρι στον κόσμο") Αιτιολογική ιστορία από την Κρήτη, από το βιβλίο των Νίκου και Μαρίας Ψιλάκη "Το ψωμί και τα γλυκίσματα των Ελλήνων" Εκδόσεις Καρμάνωρ 2001

β) "Η ιστορία του Ουρασίμα  του ψαρά"  Λαϊκό παραμύθι από την Ιαπωνία, με πηγή από τη συλλογή της Κ. Ζωιτοπούλου-Μαυροκεφαλίδου "Εξωτικά παραμύθια", εκδ. Κέδρος 1982




Με την υποστήριξη της

Σάββατο 21 Ιουνίου 2025

Αφηγήσεις του Σ.ΕΠ.ΑΦ.Ι. (Σωματείο Επαγγελματιών Αφήγησης Ιστόρησης) σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Χίο για το Θερινό Ηλιοστάσιο

Το Σωματείο Επαγγελματιών Αφήγησης Ιστόρησης (Σ.ΕΠ.ΑΦ.Ι), διοργανώνει για τους μικρούς και μεγάλους φίλους των παραμυθιών και των αφηγήσεων, σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη και Χίο, εκδηλώσεις αφιερωμένες στο Θερινό Ηλιοστάσιο.
Την Τετάρτη 25 Ιουνίου
 Στην Αθήνα και ώρα στις 19:30 το απόγευμα:

Στο Πάρκο Ακαδημίας Πλάτωνα (είσοδος από Μοναστηρίου 140).
Πρόσβαση με το αστικό 051 στάση Παλαιό Τέρμα
Θα αφηγηθούν με αλφαβητική σειρά:
Κάτια Καντούρη
Τίτλος: "Το παιχνίδι Αλέμ Καλέμ"
Πηγή: Ναζίμ Χικμέτ , από το βιβλίο το Ερωτευμένο Σύννεφο, Σύγχρονη Εποχή, Αθήνα 1996.
Κυριακή Κυριακουλέα
Τίτλος: Η θάλασσα και τα δίχτυα της.
Πηγή: Χρυσόστομος Τσαπραΐλης, Παγανιστικές δοξασίες της θεσσαλικής επαρχίας, Εκδόσεις Αντίποδες.
Χριστίνα Λιόγαρη
Τίτλος παραμυθιού: Το Μπαομπάμπ
Πηγή: Το γέλιο του Βατράχου, Gougaud Henri, εκδόσεις Πατάκη
Ελίζα Ξενάκη
Τίτλος: Το βασιλόπουλο και ο χάρος
Πηγή: Τα τσιγγάνικα παραμύθια. Τάκης Γιαννακόπουλος. Εκδόσεις Τυπογραφείο Προμηθεύς
Ελεάνα Χατζάκη
Τίτλος παραμυθιού: "Τρεις τρίχες"
Πηγή: "Η γυναίκα με χέρια από φως" Λίλη Λαμπρέλλη, εκδόσεις Πατάκη
Στη Θεσσαλονίκη, και ώρα 19:30 το απόγευμα

Στην Άνω Πόλη, Αγράφων και Πολυδώρου γωνία, στο πάρκο απέναντι από την ταβέρνα «Τοίχο Τοίχο». Πρόσβαση από κέντρο με τα αστικά 22 στάση Ακρόπολη και 23 στάση Πλάτανος.
Αντωνία Μπατσαλή
Τίτλος παραμυθιού: Η κακιά μητριά
Πηγή: Φεγγαρογεννημένη, εκδόσεις ΑΣΤΗΡ
Σουλτάνα Ξένου
Τίτλος παραμυθιού :Η Σελινοπουλημένη
Συλλογή : Παραμύθια της Κύθνου Εκδόσεις: Δήμος Κύθνου
Στέλλα Τσατσαρώνη
Τίτλος παραμυθιού: Τα τρία αδέλφια που πήγαν στην ξενιτιά
Πηγή: 40 λαϊκά αλβανικά παραμύθια, εκδότης : Α. Σταθόπουλος
Στη Χίο
Στο Οθωμανικό Λουτρό του Κάστρου της Χίου σε συνεργασία με την Εφορεία Αρχαιοτήτων Χίου. Στις 10.00-10.30 π.μ. και 11.00-11.30 π.μ. ( Θα ακουστούν τα παραμύθια σε επανάληψη)
Αφήγηση: Καλλιόπη Λιαδή
«Tης γλυκιάς απαντοχής»
Δύο παραμύθια για μεγάλα παιδιά και ενήλικες
"Το λουκούμι με φυστίκι" Λίλη Λαμπρέλλη, Δέκα και ένα παραμύθια σοφίας για καιρούς κρίσης και άλλων δεινών, εκδ. Πατάκη
"Ο ψαράς και η γοργόνα" Λίλη Λαμπρέλλη, Τα παραμύθια της μουσικής, εκδόσεις Πατάκη


 

Κλείσιμο Κύκλου 2024-2025 από τη Λέσχη Αφήγησης Χανίων-Κυριακή 22/6 στο Comixadiko

Η Λέσχη Αφήγησης Χανίων διοργανώνει την  τελευταία κυριακάτικη της συνάντηση της περιόδου 2024-2025, στον τρέχοντα μήνα Ιούνιο. Καλεί λοιπόν τους φίλους και τις φίλες των προφορικών αφηγήσεων την Κυριακή 22 Ιουνίου 2025, στις 20.00, σ' αυτό το ανοιχτό εργαστήρι και μάλιστα στην αυλή του φιλόξενου χώρου του Comixadiko, που βρίσκεται στην οδό Γ. Ξέπαπα 15. Τιμώντας τη λεμονιά της αυλής του Comixadiko θα ακουστούν ιστορίες της φύσης, παραμύθια με φυτά, δέντρα και λουλούδια.

Μια έκπληξη ακολουθεί με κέρασμα από σπιτική λεμονάδα!

Η ιδιαίτερα κινητική λέσχη της Κρήτης άρχισε τις μηνιαίες συναντήσεις της, τον Νοέμβρη του 2023 φιλοξενώντας τις συναντήσεις του κάθε μήνα στο Η Λέσχη Αφήγησης Χανίων "Μοιράσου κι εσύ μιαν ιστορία" με κεντρικό σύνθημα-μότο "ΔΩΣΕ ΦΩΝΗ ΣΤΟ ΠΑΡΑΜΥΘΙ" αποτελεί ένα ζωντανό εργαστήρι προφορικών αφηγήσεων. Κινείται με άξονα την αξιοποίηση της άυλης πολιτιστικής κληρονομιάς, στον τομέα της προφορικής λογοτεχνίας (λαϊκά παραμύθια, μύθοι Αισώπου, μυθολογικές ιστορίες, λαϊκές παραδόσεις, έπη) και δίνει τον χρόνο έκθεσης αλλά και το χώρο, σε όσους ενδιαφέρονται να ακούσουν ή να αφηγηθούν.  Οι δηλώσεις συμμετοχής γίνονται στην υπεύθυνη της Λέσχης Αφήγησης Χανίων, Βάνια Σταμπολάκη στο τηλ. 6977332622 και η πρόσκληση είναι ανοιχτή σε όλους όσους επιθυμούν να πουν ή να ακούσουν μια ιστορία, για όσους και όσες επιχειρήσουν να αφηγηθούν η προϋπόθεση αφορά να έχουν επιλέξει μια ιστορία διάρκειας μέχρι 10΄.
Σημαντική υπενθύμιση για τους επιθυμούντες να συμμετάσχουν ως αφηγητές/τριες:
1. Η επιλογή κάποιου σύντομου λαϊκού παραμυθιού, μύθου, θρύλου, ή λαϊκής προφορικής παράδοσης
2. Η επικοινωνία με μήνυμα στη σελίδα της λέσχης στο FB ή τηλεφωνικά (6977332622 ΒΑΝΙΑ ΣΤΑΜΠΟΛΑΚΗ)
3. Τη μέρα της αφήγησης οι αφηγούμενοι έρχονται με φωτοτυπία της ιστορίας και του εξωφύλλου του βιβλίου από όπου την έχουν εντοπίσει (για την ιστοριοθήκη της Λέσχης).
Η Λέσχη «Μοιράσου κι εσύ μια ιστορία» έχει ελεύθερη είσοδο για όσους επιθυμούν να είναι στην παρέα εκείνων που θα αφηγηθούν ιστορίες ή απλά θα παρευρίσκονται ανάμεσα στο ακροατήριο κάθε συνάντησης, με ελεύθερη συνεισφορά για τον χώρο του comixadiko που τη φιλοξενεί. (Νερό, γαλλικός καφές και τσάι)

Στο βαθμό που οι συμμετέχοντες το επιθυμούν η Λέσχη Αφήγησης μπορεί να προβεί με τη συνεργασία και συγκατάθεσή τους, σε έκδοση των ιστοριών που έγιναν αντικείμενο αφήγησης στη διάρκεια της αφηγηματικής χρονιάς.\
Η Λέσχη Αφήγησης Χανίων είναι μια πρωτοβουλία της Βάνιας Σταμπολάκη ιδρύτριας των «Παραμυθάδων της πόλης-των Χανίων», και λειτουργεί σε συνεργασία με το comixadico.gr, στου οποίου τον χώρο φιλοξενείται, και με την υποστήριξη της Μη Κερδοσκοπικής Εταιρείας "Παραμύθια και Μύθοι στου Κένταυρου τη ράχη", η οποία ξεκίνησε τη Λέσχη Αφήγησης Αθήνας το 2016 και από τότε υποστηρίζει τις Λέσχες Αφήγησης Βόλου και Θεσσαλονίκης.


Με την υποστήριξη της: