Παρασκευή 30 Αυγούστου 2024

Φωτογραφικό Πανόραμα Νο 9, 14ο Φεστιβάλ Αφήγησης Πηλίου "Παραμύθια και μύθοι στου Κένταυρου τη ράχη" 9η ημέρα: Κυριακή 11 Αυγούστου 2024


Η ένατη και τελευταία ημέρα του 14ου Φεστιβάλ Αφήγησης Πηλίου που ήταν αφιερωμένο στην Κύπρο με αφορμή τα πενήντα χρόνια από την τουρκική εισβολή του Αττίλα του 1974, ήρθε γρήγορα και έκλεισε τις πολυήμερες εκδηλώσεις που στέφθηκαν από οργανωτική επιτυχία.
Οι εκδηλώσεις φιλοξενήθηκαν στην αυλή του παλιού σχολείου αρχικά με πρωινό εργαστήρι σχετικό με την τέχνη της αφήγησης και απογευματινό εργαστήρι που αφορούσε τη γνωριμία του ενήλικου κοινού με την τεχνοτροπία της νεολιθικής και χαλκολιθικής εποχής, συνδέοντας το νεολιθικό Διμήνι της Μαγνησίας με τη Χοιροκοιτία της Κύπρου.

Οι εκδηλώσεις με παράσταση αφήγησης ολοκληρώθηκαν με ιστόρηση που είχε θέμα: "Μιαν φοράν τζι έναν τζαιρόν είσσεν: Παραμύθια λαϊκά από τα κατεχόμενα της Κύπρου (1868-1973)" που πραγματοποιήθηκε από τον Δημήτρη Β. Προύσαλη σε μουσική συνοδεία της Λίλης Προύσαλη.

Λίγες σκέψεις στο άνοιγμα της τελικής εκδήλωσης

Παραμύθια λαϊκά από τα Κατεχόμενα της Κύπρου ακούγονται στην αυλή του παλιού σχολείου

Παραμύθια από τη Λεύκα και τη Γαληνή Λευκωσίας, τη Λύση Αμμοχώστου και τον Κουτσοβέντη της Κερύνειας

Λίγο πριν το κλείσιμο των εκδηλώσεων με τον μπουφέ των γαστρονομικών εμπνεύσεων από τις γυναίκες του χωριού αλλά και από τις μαγειρικές προσφορές των παραθεριστών στη δράση "Επινοώντας το πιάτο του Κένταυρου" για έκτη συνεχόμενη χρονιά, μια ακόμη έκπληξη περίμενε τους παραμυθόφιλους: Η Μαρίνα Βολουδάκη στη φωνή και ο Σπύρος Λευκοφρύδης στη μουσική συνοδεία, παρουσίασαν μελοποιημένα ποιήματα του Αδάμου Μουζουρή, προέδρου της Ένωσης Κυπρίων Νομού Μαγνησίας αλλά και άλλων ποιητικών δημιουργιών που έδωσαν έναν ξεχωριστό τόνο στην ολοκλήρωση των εκδηλώσεων. 

Ο Σπύρος Λευκοφρύδης, ο Αδάμος Μουζουρής, 
ο Δημήτρης Β. Προύσαλης και η Μαρίνα Βολουδάκη
σε αναμνηστική φωτογραφία.










 

Φωτογραφικό Πανόραμα Νο 8, 14ο Φεστιβάλ Αφήγησης Πηλίου "Παραμύθια και μύθοι στου Κένταυρου τη ράχη" 8η ημέρα: Σάββατο 10 Αυγούστου 2024


Η όγδοη και προτελευταία ημέρα του 14ου Φεστιβάλ Αφήγησης Πηλίου, ανέτειλε με πολλές υποσχέσεις, Σάββατο 10 Αυγούστου 2024, με μια ποικιλία εκδηλώσεων σε δύο διαφορτετικούς χώρους, αλλά και με αρκετές εκπλήξεις,

Το πρωί πραγματοποιήθηκε στο χώρο του παλιού δημοτικού σχολείου, το εργαστήρι-σεμινάριο με ψυχαναλυτική και ανθρωπολογική προσέγγιση και θέμα: "Από τον επικό θυμό του Αχιλλέα, στον ανθρώπινο θυμό των λαϊκών παραμυθιών" με εισηγήτρια την Άννα Αγγελοπούλου ανθρωπολόγο και ψυχαναλύτρια αλλά και μέλος της ομάδας που μιλά για το ελληνικό λαϊκό παραμύθι στα διεθνή επιστημονικά φόρα, μια παο τις βασικές υπευθύνους έκδοσης του τετράτομου έργου "Επεξεργασία Παραμυθιακών Τύπων και Παραλλαγών" (1994-2007).

Η Άννα Αγγελοπούλου με τους συμμετέχοντες και συμμετέχουσσες της σεμιναριακής συνάντησης.

Το απόγευμα κύλησε με το υπαίθριο εργαστήρι πηλού που συντόνισε ο Βολιώτης κεραμίστας  Χρήστος Γιαννακόπουλος που απευθυνόταν σε παιδιά αλλά παρακολουθήθηκε και από ενήλικο ακροατήριο που συνόδευε τους μικρούς ενδιαφερόμενους και ενδιαφερόμενες. Το εργαστήρι ήταν ενταγμένο στο γενικότερο αφιέρωμα του 14ου Φεστιβάλ Αφήγησης Πηλίου "1974-2024: Δεν Ξεχνώ την Κύπρο" και είχε συγκεκριμένο θέμα: "Από το νεολιθικό Σέσκλο της Μαγνησίας στη Χοιροκοιτία της Κύπρου".

Τα παλιά σχολικά θρανία αντηχούν από ζωή

Μικρά χέρια μεγάλες δημιουργίες...

Τα παλιά θρανία γίνονται η βάση για νέες δημιουργίες από πηλό
 πάνω σε πατρόν χιλιάδων χρόνων

Με οπτικό καθοδηγητικό υλικό και τη διάθεση να δημιουργήσουν

Οι ενήλικοι "ζηλεύουν" και συμμετέχουν στις κατασκευές

Πλάθοντας πάνω στα πατρόν μιας πανάρχαιας κεραμικής παράδοσης

Τα δάχτυλα δίνουν τόνο στη λεπτομέρεια της κατασκευής

Πηλός, νερό και ιδέες από τη φωτογραφία αντικειμένου της εποχής

Δίνοντας ζωή στον πηλό, 
ακολουθώντας τα ίχνη μιας τέχνης παλιάς σε Ελλάδα και Κύπρο

Το απόγευμα βρήκε τις εκδηλώσεις στο χώρο του Ι. Ν. Αγίου Γεωργίου αλλά σε άλλη τοποθέτηση: Αντί της κάτω αυλής, τούτη τη φορά οι αφηγήσεις φιλοξενήθηκαν στην πάνω αυλή, μια μικρή καταναγκαστική αλλαγή, λόγω των γενικότερων εκδηλώσεων που συνέβαιναν στο χωριό την ίδια ημέρα. Κεραστής των ιστοριών τούτη τη φορά μέλη της Λέσχης Αφήγησης Χανίων που ταξίδεψαν ένα ολόκληρο Αιγαίο Πέλαγο, προκειμένου να συναντήσουν ιστορίες και ανθρώπους...

Η Βάνια Σταμπολάκη αφηγείται ιστορίες από την πατρίδα του Μίνωα

Ο Δημήτρης Σακκάς αφηγείται τη λαϊκή παράδοση για τους Κουρήτες, 
με τη μουσική υπόκρουση του Χάρη Παπαεμμανουήλ

Η Βάνια Σταμπολάκη ανοίγει την καρδιά της σε μικρούς και μεγάλους παραμυθόφιλους...



Η προγραμματισμένη βραδινή αφήγηση από την αρχαία ελληνική μηθολογία "Όρφέας και Ευρυδίκη" δεν πραγματοποιήθηκε λόγω ασθένειας της Στέλλας Τσίγγου που έδωσε υπόσχεση ανανέωσης της παρουσίας της στην ερχόμενη διοργάνωση... Η αφήγηση αντικαταστάθηκε από τους ετοιμοπόλεμους Σπύρο Τσίρο και Δημήτρη Β. Προύσαλη που κλήθηκαν εκτάκτως να καλύψουν το ξαφνικό και απρόβλεπτο κενό με επιτυχία
































 

Φωτογραφικό Πανόραμα Νο 7, 14ο Φεστιβάλ Αφήγησης Πηλίου "Παραμύθια και μύθοι στου Κένταυρου τη ράχη" 7η ημέρα: Παρασκευή 9 Αυγούστου 2024


 Η έβδομη ημέρα του 14ου Φεστιβάλ Αφήγησης Πηλίου "Παραμύθια και μύθοι στου Κένταυρου τη ράχη"  περιελάμβανε τρεις εκδηλώσεις με παραστάσεις αφήγησης, με κύριο χαρακτηριστικό το αντάμωμα των Λεσχών Αφήγησης Θεσσαλονίκης και Αθήνας σε δύο διαδοχικές ιστορήσεις.

Το ξεκίνημα έγινε το απόγευμα της Παρασκευής 9 Αυγούστου 2024 στην αυλή του Ι.Ν. Αγίου Γεωργίου όπου προηγήθηκε η πολυπληθής παρουσία της Λέσχης Αφήγησης Θεσσαλονίκης , η οποία ιδρύθηκε το 2022 και έχει τα τελευταία χρόνια ώς έδρα της τη Δημοτική Βιβλιοθήκη του Δήμου Θεσσαλονίκης.
Ο Δημοσθένης Χαρούλης αφηγείται


Η Χρυσάνθη Αντωνίου αφηγείται

Η Σπυριδούλα Σουλιώτη αφηγείται

Η Πόπη Νάκου αφηγείται

Η Στέλλα Στιβαχτάρη αφηγείται

Η Νικολέτα Χατζηπολυδώρου

Η Σουλτάνα Ξένου αφηγείται

Η Κατερίνα Θεοδώρου αφηγείται

Η Ελένη Μπασδάρα κλείνει τον κύκλο των αφηγήσεων από τη Λέσχη Αφήγησης Θεσσαλονίκης

Η Λέσχη Αφήγησης Θεσσαλονίκης επί σκηνής

Η Γεωργία Αγγελή από τη Λέσχη Αφήγησης Αθήνας

Η Σέβη Οικονόμου αφηγείται

Η βραδιά συνεχίστηκε με μεταβραδινή παράσταση αφήγησης στο παλιό δημοτικό σχολείο του Αγίου Γεωργίου, με περιεχόμενο σηματοδοτημένο αυστηρά για ενήλικο ακροατήριο και τίτλο: "Το γελοίον του πράγματος" αφού ο κεραστής Σπύρος Τσίρος είχε πρόθεσει να μοιραστεί με το παραμυθόφιλο κοινό ιστορίες, ανέκδοτα και παραμύθια λαϊκά για όσα ψιθυρίζει η νύχτα κι η μέρα ντροπιάζεται να πει...

Ο Σπύρος Τσίρος αφηγείται "Το γελοίον του πράγματος"

Απολαυστική αφήγηση 


Το ενήλικο κοινό διασκεδάζει και πιθανά προβληματίζεται....






























 

Φωτογραφικό Πανόραμα Νο 6, 14ο Φεστιβάλ Αφήγησης Πηλίου "Παραμύθια και μύθοι στου Κένταυρου τη ράχη" 6η ημέρα: Πέμπτη 8 Αυγούστου 2024


H Πέμπτη 8 Αυγούστου 2024, έκτη κατά σειρά ημέρα του 9ήμερου πηλιορείτικου φεστιβάλ αφήγησης ξετύλιξε τον μίτο των εκδηλώσεων στους χώρους δύο μουσείων που κοσμούν το χωριό του Αγίου Γεωργίου.
Νωρίς το απόγευμα οι δράσεις ξεκίνησαν από το "Δημήτρειο Οίκημα" όπως είναι η αρχική ονομασία του Εικαστικού Μουσείου του γλύπτη Νικόλα Παυλόπουλου (1909-1990).
 
Το Δημήτρειο Οίκημα όπου στον πρώτο του όροφο στεγάζεται το Εικαστικό Μουσείο του γλύπτη Νικόλα

Η υπεύθυνη διαχείρισης από το Δήμο του Εικαστικού Μουσείου, Έλενα Τζώρτζη καλωσορίζει τους επισκέπτες παραμυθόφιλους για την απογευματινή αφήγηση.

Τα Φεστιβάλ Αφήγησης δεν μπορούν να είναι ξεκομμένα από όσα συμβαίνουν στην κοινωνία, καθότι συνδέονται ενίοτε κατά περιόδους με ιστορικά ορόσημα ή αντανακλούν σημαντικά θέματα από την τρέχουσα πραγματικότητα σε πολλά και διαφορετικά επίπεδα. Τα όσα συμβαίνουν σήμερα στην Παλαιστίνη δε θα μπορούσαν να αφήσουν αδιάφορο και το εν λόγω φεστιβάλ, που συμπεριέλαβε στις παραστάσεις αφήγησης, μια ιστόρηση με λαϊκά παραμύθια από την παλαιστινιακή προφορική παράδοση, υπό τον τίτλο: "Από το ποτάμι μέχρι τη θάλασσα...Λαϊκά παραμύθια από τους τόπους της Παλαιστίνης", με ιστορητή τον Δημήτρη Β. Προύσαλη.

Αφήγηση εντός του Εικαστικού Μουσείου του γλύπτη Νικόλα

Οι εκδηλώσεις συνεχίστηκαν στο νεότερο μουσείο που απέκτησε το χωριό το Μουσείο Τοπικής Ιστορίας και Τέχνης "Κώστας Λιάπης" (Αρχοντικό Κύρου-Τζωρτζέικο, 1882) όπου αρχικά πραγματοποιήθηκε δραστηριότητα τιμητικού χαρακτήρα: Οι διοργανωτές του Φεστιβάλ Αφήγησης Πηλίου τίμησαν με αναμνηστική πλακέτα τους εκπροσώπους του Κέντρου Λόγου και Τεχνών Λεμεσού "Τεχνοδρόμιο" για τη δεκαετή συμβολή τους στο θεσμό των φεστιβάλ αφήγησης στην Κύπρο. Την πλακέτα επέδωσε ο πρόεδρος της Ένωσης Κυπρίων Νομού Μαγνησίας Αδάμος Μουζουρής.

Η όψη του Μουσείου Τοπικής Ιστορίας και Τέχνης "Κώστας Λιάπης" 

Ο Αδάμος Μουζουρής με την αναμνηστική πλακέτα

Η στιγμή της απονομής


Αντιφώνηση της εκπροσώπου του βραβευθέντος κυπριακού πολιτιστικού φορέα

Ανταλλαγή- επίδοση αναμνηστικών από την Κύπρο στους διοργανωτές και τον εκπρόσωπο της Ένωσης Κυπρίων Νομού Μαγνησίας

Η βραδιά συνεχίστηκε με παράσταση αφήγησης που περιελάμβανε ιστορίες από την Μυθολογία της Κύπρου από την Κατερίνα Βοσκαρίδου αλλά και μια συγκινητική βιωματική αφήγηση από εμπειρίες της ιστορίας της οικογένειας του Μιχάλη Πάκκου υπό τον τίτλο "Μεταπολεμικά του 74"

Η Κατερίνα Βοσκαρίδου αφηγείται ιστορίες από την Κυπριακή μυθολογία

Ο Μιχάλης Πάκκος αφηγείται συγκλονιστικές στιγμές 
από την προσφυγική εμπειρία της οικογένειάς του





















 

Φωτογραφικό Πανόραμα Νο 5, 14ου Φεστιβάλ Αφήγησης Πηλίου "Παραμύθια και μύθοι στου Κένταυρου τη ράχη" 5η ημέρα: Τετάρτη 7 Αυγούστου 2024


Την πέμπτη ημέρα του 9ήμερου Φεστιβάλ Αφήγησης Πηλίου "Παραμύθια και μύθοι στου Κένταυρου τη ράχη" Πέμπτη 7 Αυγούστου 2024 όλες οι εκδηλώσεις μεταφέρθηκαν στο χώρο του παλιού δημοτικού σχολείου που δε λειτουργεί από το 1990 αλλά γίνεται πάντα μια φιλόξενη κοιτίδα που υποδέχεται τους εθελοντές, οι οποίοι συμμετέχουν στις ετήσιες διοργανώσεις.


Το πρόγραμμα αρχικά το απόγευμα, κύλησε με το θεσμό του ΘΕΡΙΝΟΥ ΣΧΟΛΕΙΟΥ ΠΑΡΑΜΥΘΙΩΝ, όπου πραγματοποιούνται εισηγήσεις γύρω από επιστημονικά, θεωρητικά και άλλα θέματα που σχετίζονται τόσο  με τον κόσμο των λαϊκών παραμυθιών όσο και με ζητήματα του χώρου της αφήγησης.

Μέσα στα πλαίσια του γενικότερου αφιερώματος στην Κύπρο, και το Θερινό Σχολείο Παραμυθιών κινήθηκε στην ίδια λογική αφού κεντρικό θέμα των εργασιών του ήταν: "Η Κύπρος μέσα από τα λαϊκά της παραμύθια και την εμπειρία των κυπριακών φεστιβάλ αφήγησης"  πραγματοποιήθηκαν δύο εισηγήσεις. Αρχικά η Κατερίνα Βοσκαρίδου με την ιδιότητα της υπεύθυνης του Κέντρου Λόγου και Τεχνών Λεμεσού "Τεχνοδρόμιο", θεατροπαιδαγωγός και αφηγήτρια, μίλησε με θέμα: "Κύκλοι της αφήγησης ομόκεντροι".

H υπεύθυνη του Κέντρου Λόγου και Τέχνης "Τεχνοδρόμιο" Κατερίνα Βοσκαρίδου, μιλά για την εμπειρία των δέκα φεστιβαλικών διοργανώσεων Παραμυθιού και Αφήγησης στην Κύπρο την περίοδο 2014-2023

Η συζήτηση που προέκυψε ήταν πολύ γόνιμη και διαφωτιστική για την κυπριακή εμπειρία των φεστιβαλικών διοργανώσεων

Ο Δημήτρης Β. Προύσαλης μιλά για την πρόσφατη έκδοση που αναφέρεται στα λαϊκά παραμύθια από τα κατεχόμενα της Κύπρου και αφορά 58 παραμύθια από 28 διαφορετικούς τόπους που σήμερα είναι σκλαβωμένοι 

Η επιστημονική προσέγγιση του Δημήτρη Β. Προύσαλη παρουσίασε τους Κύπριους λαογράφους και παραμυθολόγους που αναδύθηκαν από την έρευνα, έφερε στο προσκήνιο παλιές περιοδικές κυπριακές εκδόσεις και εξέτασε από άποψη παραμυθολογική το υλικό των λαϊκών κυπριακών παραμυθιών, τους τόπους συνάντησης και επιρροών, τις αντανακλάσεις θρησκευτικών, πολιτισμικών και ανθρωπολογικών-λαογραφικών στοιχείων, του ευρύτερου Ελληνικού κόσμου

Τα δικαιώματα του συγγραφέα-επιμελητή παραχωρούνται εσαεί στην Ένωση Κυπρίων Νομού Μαγνησίας

Η βραδινή αφήγηση πραγματοποιήθηκε στην αυλή του Ι.Ν. Αγίου Γεωργίου από τον Σπύρο Τσίρο και το περιεχόμενο απευθυνόταν σε εφήβους και ενηλίκους υπό τον τίτλο: "Παραμύθια από τη γλώσσα...στην καρδιά!"

Ο χώρος στην κάτω αυλή, πίσω από το καμπαναριό 
όπου φιλοξενούνται οι αφηγήσεις

Η αφήγηση του Σπύρου Τσίρου μαγεύει μικρούς και μεγάλους

Η αφήγηση ξετυλίγεται....ο νους αρχίζει το ταξίδι μέσα από τις λέξεις....