Για δωδέκατο καλοκαίρι από το 2011 οι υπεύθυνοι του Φεστιβάλ Αφήγησης Πηλίου «Παραμύθια και Μύθοι στου Κένταυρου τη ράχη» ετοιμάζονται να υποδεχτούν τους φίλους και τις φίλες των προφορικών αφηγήσεων στο φιλόξενο Άγιο Γεώργιο Νηλείας.
Ο Κένταυρος με μεράκι και νοιάξιμο για την άυλη πολιτιστική κληρονομιά, συνδέει τη φετινή διοργάνωση με το ορόσημο των 100 χρόνων (1922-2022) από την Μικρασιατική Καταστροφή και τον ξεριζωμό του Ελληνισμού από τις πατρογονικές εστίες της καθ’ ημάς Ανατολής καθώς το μεγαλύτερο μέρος των παραστάσεων αφορούν σε παραμύθια που γίναν πρόσφυγες ακολουθώντας τις τύχες των Μικρασιατών Ελλήνων μετά το 1922.
Με γνώμονα πάντα την προστασία της δημόσιας υγείας, οι διοργανωτές ακολουθούν για τρίτο συνεχόμενο καλοκαίρι την ασφαλή πεπατημένη ενός απλοποιημένου προγράμματος, που αποφεύγει και για το 2022 τις ατμοσφαιρικές αυλές των αϊγιωργίτικων φιλόξενων σπιτιών, κρατώντας αποστάσεις αλλά και συνιστώντας προαιρετικά τη χρήση μασκών σε όλους τους χώρους.
Οι φετινές εκδηλώσεις του 12ου Φεστιβάλ Αφήγησης Πηλίου τελούν ξανά υπό την αιγίδα του ΕΟΤ και της Παιδαγωγικής Εταιρείας Ελλάδος, υποστηρίζονται από τον Πολιτιστικό Οργανισμό του Δήμου Νοτίου Πηλίου, ενώ η επανεμφάνιση του Μουντζούρη στο πρόγραμμα των αφηγηματικών εκδηλώσεων αποτελεί ευγενική χορηγία της Hellenic Train.
Στη διάρκεια του φεστιβάλ αφήγησης, που θα διαρκέσει από 30/7 έως και 7/8 θα πραγματοποιηθούν τέσσερα εργαστήρια, δύο κεραμικής (για μικρούς-για μεγάλους: πληροφορίες 6948947518) και δύο ανθρωπολογικής-ψυχαναλυτικής προσέγγισης των παραμυθιών αλλά και πρακτικών οδηγιών πλοήγησης στον αφηγηματικό λόγο (τηλ. 6936382133/6945906008).
Παρούσες είναι ξανά οι τιμητικές εκδηλώσεις, ενώ οι Καλλιτεχνικές Εκθέσεις φιλοξενούν εκτός των ατομικών εμπνεύσεων και τις ευφάνταστες δημιουργίες μαθητών του 1ου ΕΠΑΛ Νέας Ιωνίας Μαγνησίας με αφορμή πρόσφατο σεμινάριο της ΑΜΚΕ «Παραμύθια και Μύθοι στου Κένταυρου τη ράχη» τον περασμένο Φεβρουάριο.
Συνολικά 35 αφηγητές και ιστορήτριες παίρνουν μέρος, με τρεις Λέσχες Αφήγησης (Αθήνας, Βόλου και Θεσσαλονίκης) που δημιουργήθηκαν με πρωτοβουλίες του πηλιορείτικου φορέα σε δρομολόγηση αρχών του καταστατικού του, τρεις ομάδες αφήγησης, τέσσερεις μουσικοί, λαογράφοι ανθρωπολόγοι και ψυχαναλυτές, αλλά και εκπρόσωποι εθνοτοπικών συλλόγων με μικρασιάτικες ρίζες, περιμένουν να ξετυλίξουν ενδιαφέρουσες οπτικές και θεάσεις, προσεγγίσεις και αφηγήσεις λαϊκών παραμυθιών που νίκησαν το χρόνο κι έγιναν προσφάι πολιτισμού και μπόλιασμα της μνήμης.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου