Η ομάδα Αφήγησης "Παραμυθιών ΚερΑΣΜΑΤΑ" (Κ. Τσαλαπατάνη-Π.Τσιρώνης) ανοίγει την αυλαία των αφηγήσεων
Για δεύτερο συνεχόμενο Αύγουστο πραγματοποιήθηκαν σε συνθήκες πανδημίας οι πολυήμερες εκδηλώσεις του Φεστιβάλ Αφήγησης Πηλίου «Παραμύθια και Μύθοι στου Κένταυρου τη ράχη». Υπό την αιγίδα του ΕΟΤ και της Παιδαγωγικής Εταιρείας Ελλάδος και με την υποστήριξη του Πολιτιστικού Οργανισμού του Δήμου Νοτίου Πηλίου, με τη συνεργασία της 9ης Γιορτής Πολυγλωσσίας του Δήμου Θεσσαλονίκης –στα πλαίσια του Ευρωπαϊκού Προγράμματος SLYMS (Για την Κοινωνιογλωσσική ανάπτυξη) και της «Μαγνήτων Κιβωτός», οι διοργανωτές, ομώνυμη του φεστιβάλ ΑΜΚΕ, ο Πολιτιστικός Σύλλογος Αγίου Γεωργίου Νηλείας «Ο Κένταυρος» και η ΠΗΛΙΟΝ ΟΡΟΣ ακολούθησαν όλες τις προβλεπόμενες οδηγίες (τήρηση αποστάσεων, υποχρεωτική είσοδο με μάσκα στους ανοιχτούς χώρους, χρήση αντισηπτικού, συγκεκριμένη ανάπτυξη καθισμάτων κλειστού αριθμού) για να διασφαλιστεί η προστασία της δημόσιας υγείας και να πραγματοποιηθούν σε ασφαλείς συνθήκες οι οκταήμερες εκδηλώσεις από 1-8 Αυγούστου στον Άγιο Γεώργιο Νηλείας.
Η ενδέκατη διοργάνωση από το 2011, στέφθηκε με απόλυτη επιτυχία καθώς όλες οι συμβουλές των υπεύθυνων διοργανωτών προς το παραμυθόφιλο ακροατήριο ακολουθήθηκαν χωρίς παρεξηγήσεις ή αντιδράσεις ακόμη και από καθ’ ομολογία αρνητές του Covid 19 και της διαχείρισής του. Το πρόγραμμα που ξετυλίχτηκε υπό όρους και σαφείς προϋποθέσεις, κινήθηκε στην πρακτική του προηγούμενου Αυγούστου του 2020 με απλοποιημένο σχήμα εκδηλώσεων –μία ανά ημέρα σε έναν μόνο ασφαλή ανοιχτό χώρο- σε αντίθεση με τα πολύ πλούσια παλαιότερα προγράμματα από το 2012 έως και το 2019 όπου οι σύνθετες εκδηλώσεις απλώνονταν σε ποικίλες δράσεις ολόκληρη την ημέρα φιλοξενώντας τους εραστές των αφηγήσεων σε αυλές σπιτιών, μουσειακούς χώρους, αυλές εκκλησιών, σταθμούς τρένου κα.
Η επιβεβλημένη ανάγκη να υπάρξει συνέχεια ροής στις διοργανώσεις, προστατεύοντας παράλληλα το ενδιαφερόμενο κοινό από την ελλοχεύουσα μόλυνση και νόσηση και η βιωμένη πρακτική του 2020 υπήρξε οδηγός πολύτιμος και λειτουργικά αποτελεσματικός. Οι αφηγήσεις χρωματίστηκαν από δύο ιδιαίτερες για το περιεχόμενό τους βραδιές- εμπνευσμένες και αφιερωμένες από το ορόσημο των 200 χρόνων από την Εθνική Παλιγγενεσία του 1821, μια συγκινητική αφήγηση με αναφορά στην εμβληματική μορφή του Γέρου του Μοριά («Όταν το 21 αφηγείται: Μύθοι, λαϊκές παραδόσεις και άγνωστες ιστορίες του Θ. Κολοκοτρώνη στο δρόμο της λευτεριάς») σε στίχους Δ. Φιλελέ, πρωτότυπη σύνθεση, μουσική και ερμηνεία του Φ. Πλακιά και προφορική αφήγηση του Αϊγιωργίτη Δ.Β. Προύσαλη
και μια ιστόρηση από την Ε. Χατζάκη με αναφορά σε ισοτρίες της Τουρκοκρατίας από την Κρήτη.
Η συνάντηση των δύο Λεσχών Αφήγησης «Μοιράσου κι εσύ μιαν ιστορία» (Αθήνας-Βόλου) για δεύτερη χρονιά θέτει τις βάσεις για έναν άτυπο αφηγηματικό θεσμό Μαραθωνίου εντός του Φεστιβάλ Αφήγησης Πηλίου αφού συγκέντρωσε δεκαπέντε αφηγητές και παραμυθούδες με διάθεση, μεράκι και μοίρασμα ιστοριών από καρδιάς (Μ. Αισώπου, Ν. Βαραλής, Α. Θάνου, Λ. Χριστοδουλίδης, Χ. Αντωνίου, Ε. Μπασδάρα, Μ. Πάντου, Α,.Φλωράκη, Σ. Τσιλιμίγκρα, Ε. Κούβαρη, Σ. Οικονόμου, Α. Κουκουζέλη, Α. Κουκουζέλη, Μ. Καναβάκη, Μπ. Μπουρέκας).
Η ομάδα αφήγησης «Παραμυθανθός» από τη Σαλαμίνα, με αδιάλειπτη συμμετοχή στο φεστιβάλ από το 2013, κέρασε ιστορίες της προφορικής παράδοσης με πρωταγωνιστή έναν από τους καλύτερους φίλους του ανθρώπου, ο Καλαματιανός Σ. Τσίρος ξενάγησε αφηγηματικά παλιούς και νέους φίλους του Κένταυρου στις προφορικές λογοτεχνίες των λαών στο δρόμο του Μεταξιού, η Θεσσαλονικιά Σ. Τσίγγου με τη μουσική συνοδεία του Π. Ασσιόγλου στο ούτι, έφερε στην επιφάνεια αφηγηματικές πλοκές με επίκεντρο τις έσω και έξω Μεταμορφώσεις. Η Ομάδα Αφήγησης Παραμυθιών κερΑΣΜΑΤΑ (Κ. Τσαλαπατάνη-Π.Τσιρώνης) μοιράστηκε πολύτιμες μυθοπλασίες σοφίας και αναστοχασμού και η βραδιά με θέμα την περιβαλλοντική αφύπνιση και την οικολογική επαγρύπνηση «Παραμύθια λαϊκά για να σώσουμε το Μεγάλο μας Σπίτι» (Αφήγηση: Δ.Β. Προύσαλης-μουσική-τραγούδι: Φ. Πλακιάς) δυστυχώς επιβεβαίωσε την ευθύνη του ανθρώπινου παράγοντα στην προστασία και υπεράσπιση της ολότητας του φυσικού κόσμου την ώρα που η απέναντι Εύβοια καιγόταν χωρίς σταματημό.
Οι εκδηλώσεις αφήγησης-βασικός κορμός όλων των φεστιβάλ εμπλουτίστηκαν από δύο παράλληλες καλλιτεχνικές εκθέσεις όπου κυριάρχησε η δημιουργική φαντασία των παιδιών του ΚΔΑΠ Προσφυγικών Βόλου (ΚΕΚΠΑ ΔΙΕΚ Βόλου) Μετά την εξαιρετική περυσινή συμμετοχή τους με θέμα την Αφρική, η συμμετοχή του 2021 ήταν αφιερωμένη στον Μυκηναϊκό πολιτισμό με υπέροχες κατασκευές τόσο από πηλό (θα νόμιζε κανείς πως τα αγγεία και τα σκεύη μόλις ανακαλύφθηκαν) όσο και με υφαντική αλλά και ζωγραφική, δίνοντας μοναδικό παράδειγμα έμπνευσης, δημιουργικότητας αλλά και συνεργασίας των εμπλεκόμενων παιδιών με τους υπεύθυνους των ανάλογων εργαστηρίων Χ. Γιαννακόπουλου, Ε. Κουτσούβελη, Ε. Σταμάτη αλλά και της ποιότητας δουλειάς που επιτελούν οι άνθρωποι του αναφερόμενου ΚΔΑΠ. Τις λοιπές καλλιτεχνικές συμμετοχές διάνθισαν οι δημιουργίες παλιότερων και νεότερων φίλων του φεστιβάλ (Μ. Μαΐλη: Κατασκευές από φυσικό ξύλο της θάλασσας, Ι.Φιλελέ-Παπαδόπούλου: Κόσμημα, Μ. Σαμαρά: Δημιουργίες με ύφασμα, Μ. Προβιά: Κατασκευές από μαλλί και δέρμα, Κ. Αλεξίου: Παραδοσιακές γεύσεις Πηλίου, Δ. Αργυρίου: Ζωγραφική και κόσμημα) ενώ ο Κένταυρος υιοθετώντας και στηρίζοντας πως πάντα πρωτοβουλίες με κοινωνικό χαρακτήρα, φιλοξένησε υλικό και δημιουργικές κατασκευές πλεκτού από τον Πανελλήνιο Σύλλογο Τυφλοκωφών «Το Ηλιοτρόπιο» στα πλαίσια της παγκόσμιας καμπάνιας ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης του πλατιού κοινού.
Στο κλείσιμο του φεστιβάλ υπό τον τίτλο «Επινοώντας το πιάτο του Κένταυρου 3» οι γυναίκες του Αγίου Γεωργίου αλλά και φίλοι -οικογένειες παραθεριστών πρόσφεραν τις γαστρονομικές τους εμπνεύσεις με κέρασμα τοπικών εδεσμάτων, υπενθυμίζοντας πως όπως τα γεύματα προσφέρονται από καρδιάς και προϋποθέτουν θετικά ανταμώματα έτσι κι οι προφορικές ιστορίες-έκφραση της Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς και κοινή γέφυρα συνάντησης των πολιτισμών-αναζητούν φιλόξενες συνθήκες, μεράκι, αγάπη, ευθύνη και νοιάξιμο, αυτό με το οποίο αντιμετωπίζονται τα τελευταία έντεκα χρόνια από τους διοργανωτές του Πηλιορείτικου φεστιβάλ αφήγησης. Χορηγοί επικοινωνίας ήταν η «ΘΕΣΣΑΛΙΑ» και η AAF. Το επερχόμενο 12ο Φεστιβάλ Αφήγησης Πηλίου το 2022 ήδη δρομολογείται με μέρος του να αφιερώνεται στα100 χρόνια από την μικρασιατική καταστροφή μέσα από την προβολή του .προφορικού του παραμυθιακού πολιτισμού.