Τρίτη 23 Ιουνίου 2020

42 Κείμενα Καραντίνας βγαίνουν από την "καραντίνα"...


Στοιχεία έκδοσης:

Σχήμα: 14Χ20
Σελίδες: 160
Τιμή: 12 ευρώ (με ΦΠΑ)

Είναι γνωστό σε όσους με γνωρίζουν τα τελευταία χρόνια πως μεγαλύτερη αγάπη-μετά την οικογένειά μου-δεν έχω παρά τα λαϊκά παραμύθια, τον πλούσιο και αστείρευτο κόσμο τους και βέβαια την αφηγηματική τους προσέγγιση μέσα από το επικοινωνιακό ξαναζωντάνεμά τους και τους δρόμους που αυτά ανοίγουν στην προσπάθεια του ανθρώπου να δώσει νόημα στην εμπειρία του και να βρει πατήματα σταθερότητας σε έναν κόσμο ασταθή και κλυδωνιζόμενο, εσωτερικό και εξωτερικό. Είναι επίσης γνωστό, πως παρόλο που επιδεικνύω μια συστηματική εκδοτική παρουσία από το 1999 κατά μόνας ή με πολύτιμους συνοδοιπόρους κοινών αφουγκρασμάτων, ωστόσο ποτέ δεν επικαλέστηκα μήτε διεκδίκησα τον τίτλο της ιδιότητας του συγγραφέα, παρόλο που όπως φαίνεται κρυφή επιθυμία των παραμυθάδων είναι όταν μεγαλώσουν να προσθέσουν το βαρύγδουπο "συγγραφέας" στις όποιες άλλες πλείστες ιδιότητές τους. 

Ως παλιός γνώριμος του Πέτρου Κακολύρη-από την περίοδο 1997-2006 που υπηρετούσα ως δάσκαλος στο 2ο Δημοτικό Σχολείο Ταύρου, την εποχή της εφημερίδας "Εν Ταύροις" και αργότερα των εκδόσεων "Αντίκτυπος"- και ως παραμυθάς που εξέδωσε από τις εκδόσεις ΕΥΜΑΡΟΣ τη συλλογή "Παραμύθια λαϊκά ενάντια σε δύσκολους καιρούς: Για να συλλογάσαι, να ελπίζεις, να πράττεις"  (2017) έλαβα μέσα στη διάρκεια της επαχθούς και διαλυτικής καραντίνας που προκλήθηκε από την πανδημία του Covid 19, ένα ηλεκτρονικό μήνυμα από τον ίδιο, που πρότεινε στους συνεργάτες-συγγραφείς των εκδόσεων την ιδέα, για όσους το επιθυμούν, να στείλουν ένα κείμενο που να αφορούσε κατά ένα τρόπο και σε ένα βαθμό τις συνθήκες της καραντίνας. Το κείμενο μπορούσε να αντανακλά πραγματικές, ρεαλιστικές συνθήκες και καταστάσεις της νέας κοινωνικής εμπειρίας ή να καταγράφει σκέψεις και απόψεις των συμμετεχόντων συγγραφέων ή να αποτελεί μια γραφή σε βάση μυθοπλαστική αλλά αναφορική της ατμόσφαιρας. Τα κείμενα δημοσιεύονταν με τη χρονική σειρά αποστολής τους στην ηλεκτρονική σελίδα των εκδόσεων και η προοπτική ήταν να γίνουν μια συλλογική έκδοση αν κριθεί κάτι τέτοιο. 

Η πρωτοβουλία τούτη για μια συλλογική έκδοση, η οποία να αναφέρεται κεντρικά σε ένα θέμα, και μάλιστα της σοβαρότητας του Κορονα-ιού έρχεται να ακολουθήσει την πρότερη μέσα στο 2019, που αφορούσε μια έκδοση-σε διαγωνιστική λογική σχετικά με διηγηματικές αντανακλάσεις και μνήμες γύρω από την λογοτεχνική έννοια της γειτονιάς-συνοικίας με τίτλο "Συνοικία το Όνειρο", με τη συμμετοχή συνολικά 92 διαγωνιζομένων από τους οποίους οι 19 αρτιότεροι λογοτεχνικά-υπό την κρίση επιτροπής-είδαν τα διηγήματά τους να συμπεριλαμβάνονται στην έκδοση που ακολούθησε, μιας έννοιας -της συνοικίας-που στις μέρες μας-αν δεν έχει ήδη χαθεί, σίγουρα πνέει τα λοίσθια.

Η σημαντικότητα των πρωτοβουλιών έγκειται στο ότι προσφέρεται στο πλατύ φιλαναγνωστικό κοινό αλλά και στους αναδυόμενους ειδικούς μελετητές, ερευνητές και επιστήμονες, ένα συγκεντρωμένο υλικό-με αφορμή, έμπνευση αλλά και μέσο έκφρασης τη λογοτεχνία, μια πολυπρισματική ματιά επικέντρωσης και διείσδυσης που εμπλουτίζεται τόσο από τα εκφραστικά μέσα αλλά και την ιδιαίτερη δυναμική της ψυχοσύνθεσης των συγγραφέων και των πλευρών που αυτοί ανέδειξαν ζώντας το γεγονός, καθιστώντας τους -τες ιδιότυπους λογοτεχνικούς αυτόπτες μάρτυρες, υποκείμενα και παρατηρητές ταυτόχρονα  αλλά και στοχαστές του συνόλου μέσα από τα προσωπικά φίλτρα της γραφής. Η προσφορά της έκδοσης οφείλεται κυρίως προοπτικά από τις δυνατότητες αξιοποίησης του περιεχομένου της συλλογής καθώς εδώ και πολλά χρόνια ο χώρος της λογοτεχνίας αποτελεί έναν δρόμο πλούσιων διαδρομών στη προσέγγιση και μελέτη της κοινωνικής ζωής και των πτυχών της.

Σαράντα δύο κείμενα, σαράντα δύο δρόμοι λογοτεχνικής περιδιάβασης μιας κρίσης που ακόμα απειλεί το σύνολο και υπονομεύει τις ανθρώπινες σχέσεις-όπως κάθε τέτοια κατάσταση-αλλά αναδεικνύει παράλληλα νέες αισιόδοξες στάσεις και αντι-στάσεις, για να κατανοήσουμε, να στοχαστούμε, να οικοδομήσουμε θετικότερες πλευρές απέναντι σε κεφάλαια που δεν έχουν ακόμη κλείσει.

Στη συλλογή συμμετέχουν:
Βασίλης Δ. Αναγνωστόπουλος, Γιώτα Αναγνώστου, Λιάνα Ανδρεοπούλη, Γιώργος Μπουγελέκας 
Αλέξανδρος Βαναργιώτης, Τάσος Δ. Βασιλείου, Στάθης Β. Βλαχάκος, Κώστας Ξ. Γιαννόπουλος,  Ναταλία Δεδουσοπούλου, Ειρήνη Δερμιτζάκη,  Ζαχαρούλα Δημητράκου, Νεοκλής Δημόπουλος, Ξένος Δικός, Λίζα Διονυσιάδου, Γεωργία Δρακάκη,  Γιώργος Δρόσος, Αντωνία Ζεβόλη - Νταουντάκη, Χριστίνα Ιωάννου, Μαίρη Κακολύρη, Ευμορφύλη Καρκαλέτσου,  Μανώλης Κατεινάς,  Ζωή Κατσιαμπούρα, Γιώργος Κοντόπουλος, Ελένη Κολέθρα, Δημήτρης Κουκουλάς,  Ιωάννης Κουτεντάκης, Ελένη Λιντζαροπούλου, Σωσώ Μακρή, Μαρία Μαραγκουδάκη, Ελένη Νανοπούλου, Μαριάννα Παπουτσοπούλου,  Λέανδρος Πολενάκης, Κώστας Ποντικόπουλος, Ειρήνη Προκοπίου, Θούλη Στάικου, Μαρία Τζαρδή, Μαρώ Τριανταφύλλου,  Ευρυδίκη Τρισόν - Μελσανή,  Θοδωρής Τσάτσος,  Νίκος Χαρτοματσίδης,  Μαρία Χασιώτη.

Ανάμεσα στα κείμενα και του γράφοντα "Ο κότσυφας που έφερε την Άνοιξη" αφιερωμένο σε έναν ιδιότυπο γείτονα που με συντροφεύει την ώρα του δειλινού ακόμα και σήμερα-τον έδειχνα απόψε στην κόρη μου να στέκεται κιτρινομύτης και μαυροντυμένος, στη συστάδα των κεραιών της απέναντι πολυκατοικίας.

¨Ενα μικρό απόσπασμα:

"Μα η άνοιξη που ακολούθησε ασθμαίνουσα δεν επιβεβαίωσε την ευχετική επενέργεια των γουριών του έτους. Το δίσεκτο 20 έθρεψε τις λαϊκές υπόνοιες για ένα ιδιότυπο ξέσπασμα ειδήσεων συμφοράς, στράφι πήγε η πραγματολογική επένδυση  στην αναδυόμενη-κατά παραγγελία-θετικότητα του μέλλοντος. Κι αυτός ο Μάρτης, γνωστός θιασώτης συμπεριφορικών ανισορροπιών, ο κατά παράδοση κεραστής καιρικών κλαυσίγελων άφησε άφωνους φίλους κι εχθρούς. Παρελάσεις θανάτου μπόλιασαν τη βεβαιότητα καθημερινών αβεβαιοτήτων στο κακοστημένο γαϊτανάκι της εν εξελίξει ανασφάλειας. Κι ο Απρίλης, μασκοφόρος,  κατά συρροή αρνητής των δια ζώσης επαφών, ζήλεψε τις κακοτροπιές του αδερφού του και ξιπάστηκε σε ένα πογκρόμ αρνήσεων της ζωής…"

Κυκλοφορεί από 24/6


Σε πρώτη φάση θα το βρείτε στα βιβλιοπωλεία:
 Πολιτεία- Οδός Ασκληπιού
Πρωτοπορία Οδός Γραβιάς
Επί λέξει Οδός Ακαδημίας
Ιανός Αθήνα- Οδός Σταδίου

Βιβλιοπωλείο Πατάκη, Ακαδημίας 65,
Θεμέλιο, Σόλωνος 84, 
Επίκεντρον, Αγίων Αναργύρων 5, Αγ. Ανάργυροι,
Αργία, Δαβάκη 42, Καλλιθέα, 
Ορφέας, Παπαδιαμαντοπούλου 146, Ζωγράφου, 
Λυχνάρι, Σπύρου Ρόδη, Αίγινα..
Ιανός Θεσσαλονίκη

Για τη σταδιακή επέκταση και σε άλλα κεντρικά και περιφερειακά βιβλιοπωλεία:
Πληροφορίες: Εκδόσεις Εύμαρος, Eλευθερίας 2, Ταύρος.
Τηλ. 210-9708.811, 6984-911.622 
fbpage: Εκδόσεις Εύμαρος - Evmaroslibro 

Τα βιβλιοπωλεία της Αθήνας μπορούν να τα προμηθευτούν από τους Σίμο και Τζανακάκη.





Ο Κένταυρος στην 8η Γιορτή Πολυγλωσσίας στη Θεσσαλονίκη


Ο Kένταυρος συμμετέχει ως Κοινωνικός Εταίρος στην 8η Γιορτή Πολυγλωσσίας 2020, που διοργανώνεται  στα πλαίσια του Ευρωπαϊκού Ερευνητικού Προγράμματος SLYMS ERASMUS+ YOUTH (Sociocultural Learning for Youth in Mobile Societies- Κοινωνικοπολιτισμική Μάθηση για τους Νέους σε Κοινωνίες με Κινητικότητα) με την υποστήριξη του Δήμου Θεσσαλονίκης, με θέμα συνεργασίας:

 «Του κόσμου οι φωνές: Παραμύθια λαϊκά για να πορεύεσαι αντάμα…»

και  διάρκεια ως τον Δεκέμβριο του 2020  έχοντας ως σταθμούς τον Ιούνιο-Οκτώβριο-Δεκέμβριο.

Πρόκειται για αφηγηματικές συναντήσεις και σεμιναριακά ανταμώματα, με αφορμή και επίκεντρο τον ανθρώπινο λόγο των λαϊκών παραμυθιών και τη διαλογική συμπόρευση στην ανάδυση αξιών, μυστικών και κλειδιών γνωριμίας με τις προφορικές ιστορήσεις από τις παραδόσεις του κόσμου σε μια σειρά διαδικτυακών δράσεων.
……………………………………………….
Τίτλος Ιουνίου 2020

«Παραμύθια απ’ τις διαδρομές του χτες στα σταυροδρόμια του σήμερα»
Αφήγηση και σεμιναριακή συνάντηση

Παραμύθια της προφορικής παράδοσης, που τείνουν το χέρι στον κόσμο, μας υπενθυμίζουν πάντα πόσο όμορφο είναι να είσαι άνθρωπος αλλά και πόσο δύσκολο να κρατάς την ανθρωπιά σου, ένας οδηγός στο χάρτη της ανθρώπινης εμπειρίας που ανοίγει τον κύκλο χωρίς να αποκλείει κανέναν, γι’ αυτούς που θέλουν να μιλήσουν με την καρδιά ανοιχτή κι όσους θελήσουν ν’ ακούσουν.
Μια εισαγωγή με διαλογική διάθεση και σεμιναριακές προεκτάσεις, για να ανιχνεύσουμε μικρά μυστικά και να ανακαλύψουμε τον αθέατο κόσμο της σοφίας όπως αποτυπώθηκε στην άυλη προφορική παράδοση που φέρνει τους ανθρώπους μαζί. Η δομή της συνάντησης θα βασιστεί στα ερωτήματα που θα τεθούν από τους συμμετέχοντες στη διάρκειά της.



Ευρωπαϊκό Ερευνητικό Πρόγραμμα SLYMS ERASMUS + YOUTH       
Το Ευρωπαϊκό Ερευνητικό Πρόγραμμα SLYMS ERASMUS+ YOUTH (Sociocultural Learning for Youth in Mobile Societies- Κοινωνικοπολιτισμική Μάθηση για τους Νέους σε Κοινωνίες με Κινητικότητα) και οι Γιορτές Πολυγλωσσίας 2020 διευρύνοντας τους ορίζοντες ανθεκτικότητας των πόλεων μέσα από δράσεις πολιτισμικής καινοτομίας και επικοινωνίας, ενημερώνουν ότι η 8η Γιορτή Πολυγλωσσίας του Δήμου Θεσσαλονίκης, η οποία προγραμματίζεται για όλη το έτος 2020 με ψηφιακά συναπαντήματα, θα πλαισιώσει προς πάσα κατεύθυνση την εκπαίδευση, την τέχνη, την επιστήμη μέσω της ζωντανής ροής των καναλιών της, των τηλεσυναντήσεων και των ραδιοφωνικών εκπομπών.
Ειδικότερα, η 8η Γιορτή Πολυγλωσσίας αναπρογραμματίζει ψηφιακά την επαφή της με τις αλλόγλωσσες κοινότητες, τους εκπαιδευτικούς, τους γονείς, τους θεσμούς και τους πολίτες, επιδιώκοντας να αποτελεί όχι μόνον πόλο έλξης όλων των πολιτών, αλλά ένα δημοκρατικό εργαστήριο συνύπαρξης και χώρο γέννησης ακόμη περισσότερων συνεργειών.
Στο παραπάνω πλαίσιο, οι διαδικτυακές δράσεις θα πραγματοποιηθούν από τους Φορείς, τα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα, τους πολίτες που δήλωσαν ή που δηλώνουν συμμετοχή στο πρόγραμμα των εκδηλώσεων 2020.
Στις ψηφιακές δράσεις περιλαμβάνονται:
Τρίτη 23/6/2020  19:00-20:00
Γενικό Προξενείο Κυπριακής Δημοκρατίας- Κυπριακή Διάλεκτος/Λαογραφία
Ο Καθηγητής Φιλολογίας κ. Σωτήρης Αργυρού θα παρουσιάσει την
Κυπριακή διάλεκτο και την Κυπριακή λαογραφία
 Η δομή της συνάντησης θα επιτρέπει ερωτήματα που θα τεθούν από τους συμμετέχοντες στη διάρκειά της.
Για να συνδεθείτε στην εκδήλωση πατήστε εδώ:
Πέμπτη 25/6/2020 18:00-19:00
 Αστική Μη Κερδοσκοπική Εταιρεία “Παραμύθια και Μύθοι στου Κένταυρου τη ράχη”- Παραμύθια απ’ τις διαδρομές του χτες στα σταυροδρόμια του σήμερα
Έναρξη της τριλογίας συνεργασίας με την 8η Γιορτή Πολυγλωσσίας, η οποία θα πραγματοποιηθεί τους μήνες Ιούνιο, Οκτώβριο, Δεκέμβριο με τίτλο Του Κόσμου οι Φωνές Παραμύθια Λαϊκά για να πορεύεσαι αντάμα
Πρόκειται για αφηγήσεις και ανοιχτές εκπαιδευτικές συναντήσεις. Η εκδήλωση εγγράφεται στην έναρξη συνεργασίας των Γιορτών Πολυγλωσσίας με το Φεστιβάλ Αφήγησης Πηλίου «Παραμύθια & Μύθοι στου Κένταυρου τη ράχη».
Παραμύθια λοιπόν, της προφορικής παράδοσης, τα οποία τείνουν το χέρι στον κόσμο, μας υπενθυμίζουν πάντα πόσο όμορφο είναι να είσαι άνθρωπος αλλά και πόσο δύσκολο να κρατάς την ανθρωπιά σου. Ένας οδηγός στο χάρτη της ανθρώπινης εμπειρίας που ανοίγει τον κύκλο χωρίς να αποκλείει κανέναν, γι’ αυτούς που θέλουν να μιλήσουν με την καρδιά ανοιχτή και για όσους θελήσουν ν’ ακούσουν.
Ειδικότερα, η εκδήλωση αποτελεί μία εισαγωγή με διαλογική διάθεση και σεμιναριακές προεκτάσεις προκειμένου να ανιχνεύσουμε μικρά μυστικά και να ανακαλύψουμε τον αθέατο κόσμο της σοφίας όπως αποτυπώθηκε στην άυλη προφορική παράδοση που φέρνει τους ανθρώπους μαζί.
Η δομή της συνάντησης θα βασιστεί στα ερωτήματα που θα τεθούν από τους συμμετέχοντες στη διάρκειά της.
Για να συνδεθείτε στην εκδήλωση πατήστε εδώ:
Δευτέρα 29/6/2020 18:00-20:00
Ψηφιακή Ημερίδα Η πολυπολιτισμικότητα της Θεσσαλονίκης μέσα από την αρχιτεκτονική των μνημείων της
Εισηγητές:
Μιλτιάδης Παπανικολάου, Ομ. Καθηγητής Ιστορίας της Τέχνης, Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, Παλιά Μνημεία Αρχιτεκτονικής. Σύγχρονοι χώροι Πολιτισμού. Μελέτη Περίπτωσης: Λιμάνι Θεσσαλονίκης
Ευάγγελος Χεκίμογλου, Δρ. Οικονομικής Ιστορίας, Έφορος του Εβραϊκού Μουσείου Θεσσαλονίκης, Αόρατα μνημεία ιστορικής παρουσίας: Οι ιστορικές συναγωγές της Θεσσαλονίκης, 1500-1920
Ευτυχία Μουράτη, Αρχαιολόγος-Μουσειολόγος, Περιήγηση στα Οθωμανικά Μνημεία της Πόλης
Μαρκέλλα-Ελπίδα Τσίχλα, Ιστορικός Τέχνης-Μουσειολόγος Υποψ. Διδάκτωρ Πανεπιστημίου Πατρών, “Θεσσαλονίκη, Μητρόπολη της Μνήμης και της Ψυχής”
Μαρία Τερψίδου, Ιστορικός Τέχνης, Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης: Ένας αρχιτεκτονικός διάλογος μεταξύ μοντέρνου και παραδοσιακού
Οργάνωση-Συντονισμός: Μαρκέλλα-Ελπίδα Τσίχλα
Για να κάνετε εγγραφή στην ημερίδα και να λάβετε βεβαίωση παρακολούθησης πατήστε εδώ:
Για να συνδεθείτε στην εκδήλωση πατήστε εδώ: https://www.youtube.com/channel/UCrIGiF4XTwbUIRWFyBcyUVg
Δευτέρα 29/6/2020 20:00-21:00
 Γυμνάσιο Διαπολιτισμικής Εκπαίδευσης Ανατολικής Θεσσαλονίκης –
Παίζουμε για τη Θεσσαλονίκη  Πολυγλωσσικά
 Ένα χειροποίητο διαθεματικό και πολυγλωσσικό επιτραπέζιο παιχνίδι που δημιουργήθηκε για τη Θεσσαλονίκη από τους μαθητές και τις μαθήτριες του σχολείου μας, με τη συμβολή του εκπαιδευτικού προσωπικού, σας περιμένει να το γνωρίσετε από κοντά, να παίξετε και να εμπλουτίσετε τις γνώσεις σας για μία πόλη με έντονο πολυπολιτισμικό χαρακτήρα.
Για να συνδεθείτε στην εκδήλωση πατήστε εδώ:
Τρίτη 30/6/2020  18:00-19:30
 Παιδαγωγική Ομάδα Σκασιαρχείο-Εργαστήριο βιωματικής και συνεργατικής παιδαγωγικής – παιδαγωγική Freinet.
Η αλληλογραφία σε πολύγλωσσο και πολυπολιτισμικό περιβάλλον μάθησης”
Εμπειρίες στην ελληνική δημόσια εκπαίδευση. Περιγραφή δράσεων αλληλογραφίας ανάμεσα σε μαθητές με διαφορετικές καταγωγές και κουλτούρες.
Συζήτηση πάνω σε θέματα όπως η ανάπτυξη της επιθυμίας για μάθηση μέσα από την ενεργή εμπλοκή, την ανάδειξη της ταυτότητας και την αξιοποίηση της διαφορετικότητας.
Για να συνδεθείτε στην εκδήλωση πατήστε εδώ:
Τρίτη 30/6/2020 20:00-22:00
Γενικό Λύκειο Διαπολιτισμικής Εκπαίδευσης Ανατολικής Θεσσαλονίκης-Ταξιδεύουμε για τη Θεσσαλονίκη πολυγλωσσικά
Ένας εικονογραφημένος περιεκτικός και πολυγλωσσικός τουριστικός οδηγός που δημιουργήθηκε για τη Θεσσαλονίκη από μαθητές και μαθήτριες του σχολείου μας, με τη συμβολή του εκπαιδευτικού προσωπικού, σας περιμένει να τον ανοίξετε, να τον ξεφυλίσσετε, να ταξιδέψετε και να γνωρίσετε μία πόλη με σημαντικό πολυπολιτισμικό χαρακτήρα.
Για να συνδεθείτε στην εκδήλωση πατήστε εδώ:
Πέμπτη 2/7/2020 18:00-19:00
Βασικοί Αράβικοι ρυθμοί – Εργαστήριο Ανατολίτικου Χορού.
Τίτλος της εκδήλωσης:
Οι Ρυθμοί πάνω στο χορό
Ρυθμική τεχνογνωσία, η οποία θα φέρει την εξέλιξη και τον ενθουσιασμό στον χορό μας. Εάν εκπαιδεύσουμε τα αυτιά μας για να διακρίνουμε έναν ρυθμό από τον άλλο, εντοπίζοντας το μοναδικό υποκείμενο μοτίβο έμφασης του καθενός, θα κρατήσουμε το κλειδί για να είμαστε ενωμένοι με τη μουσική.
Για να συνδεθείτε στην εκδήλωση πατήστε εδώ:
Πέμπτη 2/7/2020 19:00-21:00
 Bing Bang School-
Αγωγή στην Πολυγλωσσία στο Big Bang School
Eυαισθητοποίηση των γονέων και των εκπαιδευτικών σε ζητήματα πολυγλωσσίας και διαπολιτισμικότητας. Τα νέα προγράμματα πολυγλωσσίας και διαπολιτισμικότητας του Big Bang School παρουσιάζουν την καινοτομία τους καθώς και τις αρχές διαπολιτισμικής μεθοδολογίας στις οποίες στηρίζονται.
Για να συνδεθείτε στην εκδήλωση πατήστε εδώ:
Παρασκευή 3/7/2020 18:00-19:30
 Bing Bang School-Σοκολάτα Πολυγλωσσίας
Tα παιδιά προσκαλούν τους γαλλόφωνους φίλους από την Αφρική και συζητάνε. Ψηφιακά συναπαντήματα, ιστορίες και αφηγήσεις, γλώσσες και ανίχνευση των γλωσσών, πνευματικά προϊόντα των Ανοιχτών Εργαστηρίων Πολυγλωσσίας στο Big Bang School. Μία συζήτηση με φυσικούς ομιλητές από τη Γαλλόφωνη Αφρική… Γλώσσες της Αφρικής.
Η δομή της συνάντησης θα βασιστεί στη σοκολάτα που θα πιούμε με τα παιδιά γύρω από τον κύκλο της Πολυγλωσσίας.
Για να συνδεθείτε στην εκδήλωση πατήστε εδώ:
Παρασκευή 3/7/2020 19:30-21:00
 Γεωργιανοί της Θεσσαλονίκης/თესალონიკის ქართველობა-
10 πράγματα για τα οποία είναι περήφανη η Γεωργία
 Τα ψηφιακά συναπαντήματα έρχονται στη συνέχεια των Καφέ Πολυγλωσσίας να καλύψουν το κενό της επικοινωνίας και της επαφής σε καιρούς κοινωνικής απομόνωσης κοινωνικής αποστασιοποίησης. H εκδήλωση περιλαμβάνει προβολή βίντεο και στη συνέχεια συζήτησης. Επιχειρεί να διαλύσει στερεότυπα παρουσιάζοντας μία άλλη χώρα.
Η δομή της συνάντησης θα βασιστεί στα ερωτήματα που θα τεθούν από τους συμμετέχοντες στη διάρκειά της.
Για να συνδεθείτε στην εκδήλωση πατήστε εδώ:
 Δευτέρα 6/7/2020 18:00-19:00
 Γεωργιανοί της Θεσσαλονίκης/თესალონიკის ქართველობა-Δημοσκόπηση της Γεωργιανής γλώσσας, Αφιέρωμα στον Zaza Sulamanidze
Η εκδήλωση πραγματοποιείται στο πλαίσιο της Γεωργιανής Κοινότητας και περιλαμβάνει προβολή βίντεο, παρουσίαση της ιστορίας, της λογοτεχνίας και της γλώσσας της Γεωργιανής Κοινότητας. Η εκδήλωση αφιερώνεται στη μνήμα του Zaza Sulamanidze.
Η δομή της συνάντησης θα βασιστεί στα ερωτήματα που θα τεθούν από τους συμμετέχοντες στη διάρκειά της.
Για να συνδεθείτε στην εκδήλωση πατήστε εδώ:
 Τρίτη 7/7/2020 20:00-21.00
Δι/Επαφή- Προς ένα Αποθετήριο πολυγλωσσικών και διαπολιτισμικών υλικών
Το ιδιαίτερο γλωσσικό και πολιτισμικό μωσαϊκό της Θεσσαλονίκης αλλά και οι διαρκώς αναδυόμενες εκπαιδευτικές ανάγκες από την ενσωμάτωση σε αυτόν τον πολύγλωσσο καμβά νέων γλωσσών, προσφυγικής, κυρίως προέλευσης, μας οδήγησε στην ιδέα δημιουργίας ενός αποθετηρίου εκπαιδευτικού υλικού.
Η δημιουργία ενός αποθετηρίου που θα συγκεντρώνει προτάσεις εκπαιδευτικής αξιοποίησης υλικού σε πολλές γλώσσες, αποτελεί καινοτομία, ενώ η προστιθέμενή του αξία βασίζεται στη δημιουργικότητα, την έμπνευση, αλλά και την εμπειρία του πεδίου που θα εμφυσήσουν οι εκπαιδευτικοί μέσα από το υλικό που θα καταθέσουν.
Το πρώτο λιθαράκι για το στήσιμο του συγκεκριμένου αποθετηρίου έγινε πέρυσι, στα πλαίσια της ανοιχτής συζήτησης.
Για να συνδεθείτε στην εκδήλωση πατήστε εδώ:
Τετάρτη 8/7/2020 18:00-19:00
ΕΛΙΝΕΠΑ-HINDI- Εργαστήριο Ινδικού Χορού.
Η γλώσσα των Μούδρας – Μιλώντας μέσα από τον χορό
Ένα από τα πιο εντυπωσιακά χαρακτηριστικά του Ινδικού κλασικού χορού είναι η χρήση των Mudras. Μιλώντας μέσα από τον χορό, μέσα από τις χειρονομίες του, πιότερο κι απ’ τον προφορικό λόγο, μεταφέρουμε οπτικά εξωτερικά γεγονότα ή πράγματα, καθώς και εσωτερικά συναισθήματα.
Για να συνδεθείτε στην εκδήλωση πατήστε εδώ:
Τετάρτη 8/7/2020 20:00-21:00
 ”ΤΟ ΠΑΝΘΕΡΜΑΪΚΟ ΧΑΜΟΓΕΛΟ” –Πολυγλωσσικό συναπάντημα
Διεθνής Χαιρετισμός από μουσικούς τόπους του κόσμου.
Πρόκειται για μία συνάντηση διεθνή των ανθρώπων της μουσικής για έναν χαιρετισμό κατά του αποκλεισμού, της αγωνίας των καιρών, της απομόνωσης.
Για να συνδεθείτε στην εκδήλωση πατήστε εδώ:
Τρίτη 14/7/2020 19:00
 Διαπολιτισμικό Εργαστήριο-Έλα να φτιάξουμε μια γέφυρα
Δημιουργική Γραφή και παρουσίαση διαπολιτισμικού παραμυθιού τρίγλωσσου, για την ειρήνη του κόσμου από την Λαρδούτσου Κούρτη Ειρήνη.
Ο δημιουργικός λόγος, η ψυχολογική γραφή και η ιστορία μέσα από το βλέμμα μίας παιδαγωγού, ειδικής σε θέματα δημιουργικής γραφής. Το παραμύθι αποτελεί εκπαιδευτικό εργαλείο αφύπνισης του παιδιού σε έννοιες όπως η ειρήνη, η συνοχή, ο ανθρώπινος πολιτισμός, η κατανόηση της δημιουργίας και του ίδιου του ανθρώπου.
Η δομή της συνάντησης θα βασιστεί στα ερωτήματα που θα τεθούν από τους συμμετέχοντες στη διάρκειά της καθώς και στην παρουσίαση εργαλείων διαπολιτισμικού λόγου.
Για να συνδεθείτε στην εκδήλωση πατήστε εδώ:
Όλες οι εκδηλώσεις θα μεταδοθούν σε live streaming από το Κανάλι των Γιορτών Πολυγλωσσίας στο Youtube: https://www.youtube.com/channel/UCrIGiF4XTwbUIRWFyBcyUVg
Για να παρακολουθήσετε τις εκδηλώσεις και να λαμβάνετε ειδοποιήσεις απαιτείται εγγραφή στο κανάλι.
Θα ακολουθήσει η επόμενη φάση εκδηλώσεων, εκπαιδευτικών σεμιναρίων και στρογγυλών συζητήσεων, τα οποία θα πραγματοποιηθούν μετά το πέρας της πρώτης φάσης του προγράμματος (μέσα Ιουλίου) και μέχρι το τέλος του έτους 2020.
 Να σημειωθεί επίσης ότι θα λάβουν βεβαιώσεις συμμετοχής οι συμμετέχοντες.