Τρίτη 25 Αυγούστου 2020

Κουβεντιάζοντας για το 10ο Φεστιβάλ Αφήγησης Πηλίου


Με αφορμή το 10ο Φεστιβάλ Αφήγησης Πηλίου  "Παραμύθια και Μύθοι στου Κένταυρου τη ράχη" (2011-2020) που διοργανώθηκε στην περίοδο 1-9 Αυγούστου 2020 στον Αγιο Γεώργιο Νηλείας στο Πήλιο, είχα τη χαρά να συναντηθώ με τον Νίκο Βαραλή, δημοσιογράφο, ποιητή, αφηγητή και διευθυντή του Ραδιοφωνικού Σταθμού " Ορθόδοξη Μαρτυρία",  στη συχνότητα 104.0 FM, της Ι. Μ. Δημητριάδος και Αλμυρού, έναν άνθρωπο με ιδιαίτερο πλούτο συγκρότησης και ποιότητα γνώσης, λόγου  και ήθους.

Εδώ και πολλά χρόνια, περισσότερα από δέκα, κάθε καλοκαίρι με αφορμή άλλοτε φεστιβαλικές διοργανώσεις και άλλοτε μεμονωμένες αφηγηματικές πρωτοβουλίες και δραστηριότητες, οι συναντήσεις μας στη ραδιοφωνική καμπίνα του Ν. Βαραλή αποτελούν ένα ενδιαφέρον και πολύτιμο πεδίο διαλόγου, στοχασμού και κατάθεσης απόψεων και προβληματισμών, που αφορούν τον κόσμο της αφήγησης και του λαϊκού παραμυθιού.

Αφηγητής κι ο ίδιος ο Ν. Βαραλής, έχει συμμετάσχει σε περισσότερα από πέντε πηλιορείτικα φεστιβάλ αφήγησης του Κένταυρου, πλουτίζοντας τα προγράμματά τους κυρίως με συναξιαριακές αφηγήσεις, ένα είδος δύσκολο, σπάνιο και απαιτητικό για τις ισορροπίες που πρέπει να κρατηθούν, αποτελεί την ψυχή και τον οργανωτικό νου της Λέσχης Αφήγησης Βόλου που ξεκίνησε τις συναντήσεις της τον Σεπτέμβριο του 2019.

Η εκπομπή και η καταγραφή της πραγματοποιήθηκαν τη Δευτέρα 3 Αυγούστου 2020, λίγο μετά την έναρξη του 10ου Φεστιβάλ Αφήγησης Πηλίου "Παραμύθια και Μύθοι στου Κένταυρου τη ράχη" και μπορεί κανείς να την ακούσει πατώντας στον παρακάτω σύνδεσμο: 


Δευτέρα 24 Αυγούστου 2020

Τα λαϊκά παραμύθια στο "Διαχρονικό διαδίκτυο-Κοινά αφηγήματα ανάμεσα στις τέχνες" Τρίτο Πρόγραμμα του ΕΡΤ webradio



Κάνοντας κλικ στον παρακάτω σύνδεσμο του Τρίτου Προγράμματος του Ραδιοφώνου της ΕΡΤ μπορείτε να ακούσετε την εκπομπή που επιμελείται και παρουσιάζει η Λένια Ζαφειροπούλου

https://webradio.ert.gr/trito-programma/24ion2020-to-diachroniko-diadiktyo-mesa-ki-exo-apo-ton-chrono-oniro-ke-yvris-2-enas-mythos-apo-tin-iaponia-paragogi-parousiasi-lenia-zafiropoulou/?fbclid=IwAR2pyRz9fRxSW5MPL7PII77xA2FF8Ef9cxFIF6yqj_7cJ689u-8FTDDWcj4



Τετάρτη 24 Ιουνίου 2020 στις 21.30
στο Τρίτο πρόγραμμα:

Θέμα:
Μέσα κι έξω από τον Χρόνο – όνειρο και ύβρις: 2
Ένας μύθος από την Ιαπωνία


Οι λαϊκοί μύθοι όλου του κόσμου στοχάζονται πάνω στον απαράβατο δεσμό της ανθρώπινης ζωής με τον χρόνο. Πόσο ελαστική επιτρέπεται να γίνει αυτή η σχέση; Τι εμπειρίες απολαμβάνει αλλά και τι συνέπειες υφίσταται όποιος ανοίξει την πόρτα προς άλλους κόσμους και βγει έστω και για λίγο έξω απ’ τη νόμιμη ροή του χρόνου; 

Το Διαχρονικό Διαδίκτυο αφιερώνει δύο εκπομπές σε μύθους που μιλούν για τον χρόνο ως τρόπαιο και ως μπούμερανγκ του ανθρώπου.

O αφηγητής Δημήτρης Β. Προύσαλης  αφηγείται ένα παραδοσιακό, ιαπωνικό παραμύθι. Ένας ψαράς κερδίζει την αγάπη της πριγκίπισσας των θαλασσών και σπάει το φράγμα της θνητής ηλικίας του. Επιστρέφοντας στη γη κουβαλά τη μοναξιά του ανθρώπου που ζει έξω απ’ τον νόμιμο χρόνο κι ένα μυστηριώδες, ολέθριο κουτί.

Παραγωγή-παρουσίαση: Λένια Ζαφειροπούλου
Αφήγηση: Δημήτρης Β. Προύσαλης

ΔΡΑΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΦΗΓΗΣΗ-Ο αφέντης του πηγαδιού-Δημήτρης Β. Προύσαλης




ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ "Ο Ταχυδρόμος" του Βόλου
 (9 Ιουνίου 2020)

Δράση διαδικτυακής μορφής με τίτλο «Ιστορίες μιας ανάσας και στοχασμοί για την προφορική αφήγηση» στο διάστημα Ιουνίου-Ιουλίου 2020 διοργανώνουν το Εργαστήριο Λόγου και Πολιτισμού του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας και ο Πανελλήνιος Ομιλος Φίλων Αφήγησης(ΠΟΦΑ) επενδύοντας στη σημασία και στον ουσιαστικό ρόλο της αφήγησης στη ζωή του σύγχρονου ανθρώπου.

Η δράση έχει δυο άξονες, την αφήγηση ιστοριών από αγαπημένους αφηγητές της χώρας μας, και στοχασμούς και απόψεις αφηγητών για την τέχνη της αφήγησης, αλλά και παρεμβάσεις ειδικών από διαφορετικά πεδία της επιστήμης και της τέχνης. Συγκεκριμένα οι δράσεις θα είναι προβολή σύντομης διάρκειας βίντεο στα οποία θα έχει ελεύθερη πρόσβαση καθένας. Τα βίντεο θα προβάλλονται από το link του Εργαστηρίου Λόγου Πολιτισμού του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας καθώς και του ΠΟΦΑ.

Η κίνηση έρχεται, σε κάποιον βαθμό, να καλύψει το κενό που άφησε η ματαίωση του Φεστιβάλ Αφήγησης που θα γινόταν τον Ιούνιο του 2020, στη λίμνη Πλαστήρα και στο πλαίσιο συνεργασίας και ίδρυσης της Ακαδημίας Αφήγησης με τον Δήμο της Λίμνης Πλαστήρα.

Η δράση απευθύνεται σε ενήλικες, τα βίντεο ανεβαίνουν κάθε εβδομάδα και προσφέρεται δωρεάν στο κανάλι youtube του Εργαστηρίου Λόγου και Πολιτισμού του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας https://www.youtube.com/channel/UCJfAKSq5_XUA0X28jCkDnlA.

ΔΡΑΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΦΗΓΗΣΗ Ο αφέντης του πηγαδιού Προέλευση: ΑΪΤΗ
Πηγή:Συλλογή υπό έκδοση-
Δ. Β. Προύσαλης "Παραμύθια λαϊκά για να σώσουμε το μεγάλο μας σπίτι", ΕΥΜΑΡΟΣ 2021 Αφήγηση: Δημήτρης Β. Προύσαλης Ιδιότητα: Δάσκαλος, αφηγητής, Υπ. Δρ Λαογραφίας ΕΚΠΑ, Επιστ. εκπρόσωπος και καλλιτεχνικός δ/ντής "ΠΑΡΑΜΥΘΙΑ & ΜΥΘΟΙ ΣΤΟΥ ΚΕΝΤΑΥΡΟΥ ΤΗ ΡΑΧΗ" Παραγωγή: ΑΜΚΕ "Παραμύθια και Μύθοι στου Κένταυρου τη ράχη"
Έδρα: Άγιος Γεώργιος Νηλείας Πήλιο Βίντεο: Actionmediapro Stamos Prousalis Τα ζώα λόγω ξηρασίας και δίψας ζητούν βοήθεια από τον πατέρα Θεό (papa God). Αυτός τους χαρίζει ένα πηγάδι με καθάριο νερό με την προϋπόθεση κάποιος να το φροντίζει. Αναλαμβάνει η σαύρα, αλλά όταν πηγαίνουν τα άλλα ζώα, αυτή τα διώχνει λέγοντας πως το πηγάδι είναι ξερό και πως αυτή αποφασίζει ποιος πίνει και ποιος όχι. Τα ζώα δυστυχούν και όταν ο Θεός κατεβαίνει στη γη τιμωρεί τη σαύρα που οικειοποιήθηκε το πηγάδι και τη χρήση του και αναθέτει στο βάτραχο τη φροντίδα και τη φύλαξή του. Το νερό του πηγαδιού είναι του Θεού και ανήκει σε όλους".

Ο παραμυθάς είναι άνθρωπος του καιρού του που οφείλει να παίρνει θέση στα σύγχρονα προβλήματα της κοινωνίας μέσα στην οποία ζει και ανασαίνει ανάμεσα σε ανθρώπους και ιστορίες. ¨Εχει χρέος να αναδεικνύει τη σημαντικότητα των ιστοριών που διακονεί συνδέοντας το "Μια φορά κι έναν καιρό..." με το "Σήμερα και το τώρα..." της ζωής.

Παραμύθια απ’ τις διαδρομές του χτες στα σταυροδρόμια του σήμερα-Στην 8η Γιορτή Πολυγλωσσίας στη Θεσσαλονίκη




Μπορείτε να παρακολουθήσετε τη δίωρη συνάντηση κάνοντας κλικ στον σύνδεσμο


των διοργανωτών της 8ης Γιορτής Πολυγλωσσίας, μιας πλούσιας διαδρομής με πλαίσιο τη λειτουργικότητα της γλώσσας ως κοινό πεδίο συνάντησης των ανθρώπων και των πολιτισμών τους


8η Γιορτή Πολυγλωσσίας




Η Αστική Μη Κερδοσκοπική Εταιρεία "Παραμύθια και Μύθοι στου Κένταυρου τη ράχη"
με έδρα το Πήλιο, μέσα από τον γενικό θεματικό άξονα:

«Του κόσμου οι φωνές: Παραμύθια λαϊκά για να πορεύεσαι αντάμα…» 


που αφορά Αφηγηματικές συναντήσεις και σεμιναριακά ανταμώματα, με αφορμή και επίκεντρο τον ανθρώπινο λόγο των λαϊκών παραμυθιών και τη διαλογική συμπόρευση στην ανάδυση αξιών, μυστικών και κλειδιών γνωριμίας με τις προφορικές ιστορήσεις από τις παραδόσεις του κόσμου 

ανακοινώνει με χαρά την έναρξη της τριλογίας συνεργασίας ως κοινωνικός εταίρος με την
 8η Γιορτή Πολυγλωσσίας του Δήμου Θεσσαλονίκης
 στα πλαίσια του Ευρωπαϊκού Προγράμματος SLYMS 
(Ερευνητικό Πρόγραμμα για την Κοινωνιογλωσσική Ανάπτυξη)



η οποία θα πραγματοποιηθεί τους μήνες Ιούνιο, Οκτώβριο και Δεκέμβριο του 2020 

……………………………………………….

Τίτλος Συνάντησης  Πέμπτης 25 Ιουνίου 2020

«Παραμύθια απ’ τις διαδρομές του χτες στα σταυροδρόμια του σήμερα»
Αφήγηση και σεμιναριακή συνάντηση

Παραμύθια της προφορικής παράδοσης, που τείνουν το χέρι στον κόσμο, μας υπενθυμίζουν πάντα πόσο όμορφο είναι να είσαι άνθρωπος αλλά και πόσο δύσκολο να κρατάς την ανθρωπιά σου, ένας οδηγός στο χάρτη της ανθρώπινης εμπειρίας που ανοίγει τον κύκλο χωρίς να αποκλείει κανέναν, 
γι’ αυτούς που θέλουν να μιλήσουν με την καρδιά ανοιχτή κι όσους θελήσουν ν’ ακούσουν.


Μια εισαγωγή με διαλογική διάθεση και σεμιναριακές προεκτάσεις, για να ανιχνεύσουμε μικρά
μυστικά και να ανακαλύψουμε τον αθέατο κόσμο της σοφίας όπως αποτυπώθηκε στην
άυλη προφορική παράδοση που φέρνει τους ανθρώπους μαζί.



Η δομή της διαδικτυακής συνάντησης, η οποία προϋποθέτει εγγραφή στο κανάλι των διοργανωτών,

θα βασιστεί στα ερωτήματα που θα τεθούν από τους συμμετέχοντες στη διάρκειά της.


Εισήγηση-Αφήγηση:


Δημήτρης Β. Προύσαλης
Δάσκαλος, αφηγητής Υπ.Δρ Λαογραφίας ΕΚΠΑ
Επιστημονικός Εκπρόσωπος Παραμύθια & Μύθοι στου Κένταυρου τη ράχη